Tanrıbilimsel Politik İnceleme - Baruch Spinoza Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Tanrıbilimsel Politik İnceleme kimin eseri? Tanrıbilimsel Politik İnceleme kitabının yazarı kimdir? Tanrıbilimsel Politik İnceleme konusu ve anafikri nedir? Tanrıbilimsel Politik İnceleme kitabı ne anlatıyor? Tanrıbilimsel Politik İnceleme PDF indirme linki var mı? Tanrıbilimsel Politik İnceleme kitabının yazarı Baruch Spinoza kimdir? İşte Tanrıbilimsel Politik İnceleme kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Baruch Spinoza
Çevirmen: Betül Ertuğrul
Orijinal Adı: Tractatus Theologico-Politicus
Yayın Evi: Biblos Kitabevi
İSBN: 9786055960018
Sayfa Sayısı: 392
Tanrıbilimsel Politik İnceleme Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Spinoza’nın Tanrıbilimsel Politik İnceleme’si (1670) erken dönem Modern Çağ’ın en önemli felsefe yapıtlarından biri. Spinoza, incelemesinde hem yazarlarının hem de yorumcularının yanılabilirliğini göstererek Kutsal Kitap’ın derlenmesi ve aktarılmasının tarihi koşullarını konu ediniyor. Özgür sorgulama hakkının bir devletin güvenlik ve refahı için sadece uygun değil, aslında gerekli olduğundan ve böyle bir özgürlüğün en iyi, bireylerin özgür bırakılırken dini örgütlerin seküler erkin boyunduruğu altına alındığı cumhuriyetçi ve demokratik bir devlette sergileneceğinden söz ediyor. İncelemesi, onu takip eden politik düşünceyi ve Aydınlanma Felsefesi’ni derinden etkilemiştir. ...Yönetimin amacı insanları rasyonel varlıklardan dört ayaklı hayvanlara ya da kuklalara dönüştürmek değil, onların akıl ve bedenlerini güven içinde geliştirebilir ve özgür biçimde akıllarını kullanabilir hale getirmektir. Aslında yönetimin gerçek amacı özgürlüktür.
Tanrıbilimsel Politik İnceleme Alıntıları - Sözleri
- Tüm insanlar bilgisiz doğar ve iyi yetiştirilmiş olsalar bile doğru yaşam biçimini öğrenemeden ve erdem yeteneğini kazanmadan yaşamlarının en büyük bölümünü geride bırakır.
- Köleler buyruklara uyarlar ve özgür insanlar istedikleri gibi yaşarlar; ama bu düşünce bir yanlış anlamaya dayanır; çünkü gerçek köle, zevkleri tarafından yönetilendir ve kendisi için iyi olanı ne görebilir ne de buna göre hareket edebilir.
- Tanrı'nın varlığından ve sonuçta başka her şeyin varlığından kuşku duyduğumuz sürece açık seçik bir Tanrı görüşümüz yoktur, sadece karışık bir görüşümüz vardır.
- Hayal gücü yetisi büyük olan insanlar soyut akıl yürütmeye daha az uygunlar, oysa akıl yürütmede ve onu kullanmada üstün olanlar, hayal güçlerini daha sınırlı ve denetim altında tutarlar, aklın yerini almasın diye ona hükmederler.
- Eğer insanların akılları dilleri kadar kolay denetlenebilseydi her kral güven içinde tahtında otururdu.
- Çağımız batıl inancın da tüm tuzaklarından arınmış bir dine tanıklık etseydi ne kadar mutlu bir çağ olurdu!
- Din artık yardım severlikle değil, Rab için gayret ve hevesli ateşlilik adı kisvesi altında ve duygusuz nefretle tanımlanıyor.
- Akıl yaşamın kaynağıdır.
- Herkes kendisinin her şeyi bildiğini zanneder ve her şeyi kendi isteğine göre biçimlendirmeyi ister, bir şeyin adil ya da adaletsiz, yasal ya da yasadışı olduğuna ona kâr ya da zarar getirmesi doğrultusunda karar verir.
- Yönetimin amacı insanları rasyonel varlıklardan dört ayaklı hayvanlara ya da kuklalara dönüştürmek değil, onların akıl ve bedenlerini güven içinde geliştirebilir ve özgür biçimde akıllarını kullanabilir hale getirmektir. Aslında yönetimin gerçek amacı özgürlüktür.
- Herkes iki yararlı şeyden daha yararlı olduğunu düşündüğünü ve iki kötü şeyden daha az zararlı olduğunu düşündüğünü seçer.
- Bir insanın gerçek mutluluğu sadece erdeme ve gerçeğin bilgisine sahip olmasına bağlıdır, kendisinin diğerlerinden daha bilge olmasına ya da diğerlerinin böyle bir bilgisinin olmamasına bağlı değildir. Böyle düşünceler onun bilgeliğini ya da gerçek mutluluğunu arttırmaz.
- Eğer insan, doğa tarafından, doğru akılla belirlenenden başka hiçbir şey istemeyen bir yapıda meydana getirilmiş olsaydı, toplumun yasalara açıkça gereksinimi olmazdı; gerçek ahlaksal öğretileri aşılamak yeterli olurdu ve insan kararsızlık duymadan özgürce gerçek çıkarlarına bağlı olarak hareket edebilirdi.
- Çünkü peygamberler gelecekteki olayları aklın doğal ışığıyla değil, özel yetenek ya da kehanet yeteneğiyle gördükleri için bunları doğal nedenlerin sonuçları olarak değil, Tanrı'nın karar ve buyrukları olarak gördüler.
- Herkes aklının izin verdiği kadarına inanabilir.
Tanrıbilimsel Politik İnceleme İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bize böyle bir armağan sunmak için hayatını göze almış olmalı. Yazdığı dönemi hatta günümüz de bile konuşmaya hatta kimimizin düşünmeye korktuğu konuları kaleme almış. Din ve politika, devletin dinle bağlantı ipleri, hurafeler, din diye inandığımız, Kutsal Kitaptan sandığımız insani yorumlar ve daha nice büyük başlıkları titizlikle incelemiş ve bize sunmuş. Bir çok düşünürün anlatmaya korktuğu başlıklardan oluşturmuş bu kitabı. Körü körüne inanmamızın neler doğuracağını, korkarak değil bilerek inanmamız gerektiğini dile getirmiş. (Yeşim Gökdoğan)
Tanrıbilimsel Politik İnceleme PDF indirme linki var mı?
Baruch Spinoza - Tanrıbilimsel Politik İnceleme kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanrıbilimsel Politik İnceleme PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Baruch Spinoza Kimdir?
Baruch Spinoza (d. 24 Kasım 1632, Amsterdam – ö. 21 Şubat 1677, Lahey), Benedictus de Spinoza veya Bento d'Espiñoza olarak da bilinmektedir. René Descartes ve Gottfried Leibniz ile birlikte 17. yüzyıl felsefesinin en önde gelen rasyonalistlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zamanında anlaşılmayan pek çok filozof gibi Spinoza da yanlış anlaşılmanın ve doğru anlaşılmamanın muhatabı olmuş, tuhaf bir çelişkiyle hem en büyük din düşmanlarından biri sayılmış, hem de eserinin temel kaynağının Tanrı sevgisi olduğu söylenmiştir. Bunlarla birlikte Spinoza'nın tam bir bilge yaşamı yaşadığı belirtilebilir. En büyük eseri Ethica adlı kitaptır.
Baruch Spinoza Kitapları - Eserleri
- Etika
- Teolojik - Politik İnceleme
- Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme
- Politik İnceleme
- Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme
- Yaşamak Dediğimiz Şey
- Kötülük Mektupları
- Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler
- Kısa İnceleme
- Mektuplar
- Siyaset İncelemesi
- Tanrıbilimsel Politik İnceleme
- Törebilim
- Söylem İnceleme Monadoloji
- Tanrı'ya Dair
- Duyguların Kökeni ve Doğası Üzerine
- Törebilim - 2
- Duyguların Gücü
- Törebilim - 3
Baruch Spinoza Alıntıları - Sözleri
- ..sağlam bir gerekçeye dayanmaksızın bir hakikati benimsemek, anlama yetimizde bir kusur olduğunu gösterir... (Kötülük Mektupları)
- 7. Bunlardan birincisi doğru olduğunu açıkça bilmediğim hiçbir- şeyi doğru olarak kabul etmemekti: başka bir deyişle, iveğenlik- ten ve önyargıdan dikkatle kaçınmak, ve anlığıma kuşku duymak için hiçbir fırsat bulamayacağım denli açık ve seçik olarak sunul- mayan hiçbirşey üzerine yargıda bulunmamaktı . • 8. ikincisi araştırdığım güçlüklerin her birini olabildiği denli, ve en iyi yolda çözülebilmesi için gerekli olduğu denli çok sayıda par- çaya bölmekti . • • 9. Uçüncüsü düşüncelerimi bir düzene göre yönetmekti, öyle bir yolda ki, en yalın ve anlaması en kolay nesnelerle başlayarak adım adım ya da derece derece en bileşik olanın bilgisine ulaşılacak, ve bunu yaparken birbirlerini doğallıkla izlemeyenler arasında bile bir düzen varsayılacaktı. 10. Ve sonuncusu bana tüm durumlarda hiçbirşeyi atlamadığım inancasını verecek denli tam bir sıralama ve o denli genel bir göz- den geçirme yapmaktı. (Söylem İnceleme Monadoloji)
- Kesin olmayan öncüllerden, kesin bir sonuç çıkarılmaz... (Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler)
- Eğer biri darağacında, masasında otururken olduğundan daha rahat yaşadığını görüp de kendini asmamışsa budalalık etmiştir. Ve erdemi gözetmektense suç işleyerek daha yetkin ve daha iyi bir hayat, yani daha yetkin bir öz elde edebileceğini açıkça gören birinin suç işlememesi budalalık olurdu. Çünkü böylesine sapkın bir insan doğası için suç erdem olacaktır. (Kötülük Mektupları)
- Düşünüyorum; Kuşku duyuyorum, anlıyorum, olumluyorum, yadsıyorum, istiyorum, istemiyorum, imgeliyorum ve duyumsuyorum. (Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler)
- Her insan kendi karakterlerine bakıp kafasında Tanrı için değişik ibadet şekilleri geliştirdi; bu Tanrı her şeyden, herkesten çok onu sevsin ve bütün doğayı onun keyfi isteğine ve doymak bilmez hırsına uygun olarak yönetsin istedi. İşte bu önyargı sonradan batıl inanca dönüştü ve insan zihninin derinlerine kök saldı. (Etika)
- İnsan her zaman tutkularının kurbanıdır, doğanın genel düzenini izler ve ona itaat eder ve nesnelerin doğasının gerektirdiği kadar ona uyum sağlar. (Duyguların Gücü)
- Keyfimizi karanlık ön yargılardan başka ne engelleyebilir? (Etika)
- İnsanları akıllı varlıklardan vahşilere dönüştüren, her insanı kişisel yargısına özgürce başvurmaktan ve doğruyu yanlıştan ayırdetmekten alıkoyan, anlama yeteneğinin ışığını bütünüyle söndürmek için kasıtlı olarak icadedilmişe benzeyen önyargılar ... (Teolojik - Politik İnceleme)
- Hiçbir şey bilmediklerini söylerler ama hiçbir şey bilmiyor oldukları gerçeğinden dahi bihaberdirler. (Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme)
- ...en bağımsız insanlar, akılları üstün gelenler ve de aklın kılavuzluğunda yaşayanlardır. Böylece bir insanı aklın kılavuzluğunda yaşadığı ölçüde özgür olarak adlandırıyorum... (Politik İnceleme)
- Eğer insanların akılları dilleri kadar kolay denetlenebilseydi her kral güven içinde tahtında otururdu. (Tanrıbilimsel Politik İnceleme)
- Tanrı'nın varlığından ve sonuçta başka her şeyin varlığından kuşku duyduğumuz sürece açık seçik bir Tanrı görüşümüz yoktur, sadece karışık bir görüşümüz vardır. (Tanrıbilimsel Politik İnceleme)
- Herkes kendisinin her şeyi bildiğini zanneder ve her şeyi kendi isteğine göre biçimlendirmeyi ister, bir şeyin adil ya da adaletsiz, yasal ya da yasadışı olduğuna ona kâr ya da zarar getirmesi doğrultusunda karar verir. (Tanrıbilimsel Politik İnceleme)
- 1. VE SoN OLARAK, içinde yaşadığımız evi yeniden yapmaya başlamadan önce, kendimize yeniden-yapım süresi boyunca içinde rahatça kalabileceğimiz bir başkasını sağlamadıkça onu yıkmak, gereçler ve bir mimar bulmak ya da kendimiz mimar olarak davranıp dikkatle tasannın bir çizimini yapmak yeterli olmadığı için çünkü us beni yargılarımda kararsız olmaya zorlarken eylemlerimde öyle kalmamam, ve yaşanumı elimden geldiğince mutlu olarak sürdürmeyi gözardı etmemem gerekir , kendim için şimdilik olsa olsa üç ya da dört düzgü içeren bir ahlak dizgesi oluşturdum, ve şimdi size bunları bildirmek istiyorum. (Söylem İnceleme Monadoloji)
- Kendi hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız şeylerin evrensel bir onayla karşılanması gerektiğini ortaya çıkarma çabası gerçekten hırstır. (Duyguların Kökeni ve Doğası Üzerine)
- Muhtemel olan hiçbir şeyi doğru kabul etmemeye özen göstermeliyiz. çünkü bir yanlış kabul edildiği vakit, sonsuz yanlışlar da onu izleyecektir. (Yaşamak Dediğimiz Şey)
- Sahih aklın ön planda olmadığı bir yerde, kimse sırf kulaktan dolma bilgiyle bilinç sahibi olmaz. (Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme)
- ...insan durdukça kötülükler de duracaktır. (Siyaset İncelemesi)
- Kolayca hayal edilebilen şeyler bizi daha çok memnun ettiğinden, insanlar düzeni karmaşaya tercih ederler. (Tanrı'ya Dair)