Steve Jobs - Walter Isaacson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Steve Jobs kimin eseri? Steve Jobs kitabının yazarı kimdir? Steve Jobs konusu ve anafikri nedir? Steve Jobs kitabı ne anlatıyor? Steve Jobs kitabının yazarı Walter Isaacson kimdir? İşte Steve Jobs kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Walter Isaacson

Çevirmen: Dost Körpe

Yayın Evi: Domingo Yayınevi

İSBN: 9786056180187

Sayfa Sayısı: 540

Steve Jobs Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"...Ama bu işi yapmak istememin tek sebebi şu: dünyanın Apple'la daha güzel bir yer olacağını düşünüyorum."

Steve Jobs, tekrar Apple'a dönmesi için yapılan teklifi değerlendirirken...

Çok satan Benjamin Franklin ve Albert Einstein biyografilerinin yazarı Walter Isaacson, Apple'ın kurucularından Steve Jobs'ın, kendisiyle tam işbirliği içinde yazılmış tek biyografisini sunuyor.

Jobs'la iki yıldan uzun süre boyunca yapılan kırktan fazla röportajın -ayrıca yüzden fazla akrabasıyla, arkadaşıyla, hasmıyla, rakibiyle ve iş arkadaşıyla yapılan görüşmelerin- temel alındığı bu kitap, kusursuzluk tutkusuyla ve azmiyle altı endüstride (kişisel bilgisayarlar, animasyon filmler, müzik, telefonlar, tablet bilgisayarlar ve dijital yayıncılık) çığır açmış yaratıcı bir girişimcinin inişli çıkışlı hayatını ve güçlü kişiliğini anlatıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki toplumlar dijital çağ ekonomileri kurmaya çalışırken, Jobs yenilikçiliğin ve uygulanabilir hayal gücünün mutlak ikonu olarak öne çıkıyor. 21. yüzyılda değer yaratmanın en iyi yolunun yaratıcılığı teknolojiyle birleştirmek olduğunu biliyordu, bu yüzden hayal gücü atılımlarını takdire şayan mühendislik başarılarıyla birleştiren bir şirket yarattı.

Jobs bu kitabın yazılma sürecinde işbirliğinde bulunsa da, yazılanlar üstünde söz sahibi olmayı ve hatta kitabı yayınlanmadan önce okuma hakkını bile istemedi. Hiç sınır koymadı, tersine tanıdığı insanları dürüst konuşmaya teşvik etti. "Gurur duymadığım bir sürü şey yaptım, örneğin 23 yaşındayken kız arkadaşımı hamile bırakmam ve sonrasındaki tavrım bunlardan biri," dedi. "Ama öğrenilmesine izin veremeyeceğim kadar kötü sırlarım yok."

Jobs birlikte çalıştığı ve rakip olduğu insanlar hakkında içtenlikle ve bazen zalimce konuşuyor. Arkadaşları, düşmanları ve iş arkadaşları da aynı şekilde davranarak, onun iş hayatına yaklaşımını biçimlendiren tutkularından, takıntılarından, mükemmeliyetçiliğinden, sanatçılığından, huysuzluğundan, kontrol saplantısından ve sonuçta ortaya çıkan yaratıcı ürünlerden dobraca bahsediyorlar.

Jobs çevresindeki insanları çileden çıkarabiliyor ve umutsuzluğa sürükleyebiliyordu. Ama kişiliği ve ürünleri birbiriyle bağlantılıydı; tıpkı Apple'ın donanımlarıyla yazılımlarının genellikle olduğu gibi, entegre bir sistemin parçalarıydı. Onun öyküsü yaratıcılıkla, karakterle, liderlikle ve değerlerle ilgili, hem eğitici hem de uyarıcı bir öykü.

"Çocukken beşeri bilimlere meraklıydım, ama elektroniği severdim," dedi. "Sonra kahramanlarımdan birinin, Polaroid'den Edwin Land'in beşeri bilimlerle diğer bilimlerin kavşağında durabilen insanların önemiyle ilgili sözünü okuyunca bunu yapmak istediğime karar verdim."

(Kitabın İçinden)

Steve Jobs Alıntıları - Sözleri

  • Önemli olan para kazanmak değil muhteşem şeyler yaratmaktı...
  • “Çocuklarınızı zengin olmaları için değil,mutlu olmaları için eğitin.Böylelikle büyüdüklerinde böylece her şeyin fiyatını değil değerini bilirler.”
  • "Yaptıklarımla olduğu kadar, yapamadıklarımla da gurur duyuyorum."
  • "Jobs'ın şöyle tuhaf bir yeteneği var: İhtiyacımız olduğunu bilmediğimiz cihazlar üretiyor ve sonra birden onlarsız yaşayamaz hale geliyoruz."
  • “Dış dünya sana bir imaj dayattıkça sanatını sürdürmen güçleşir, bu yüzden sanatçılar "Elveda. Gitmeliyim. Deliriyorum, buradan gidiyorum,"demek zorunda kalırlar. Ve gidip bir yerlerde kış uykusuna yatarlar. Uyandıklarında biraz değişmiş olabilirler.”
  • "Steve anı yaşamayı, meseleleri ayrıntılarıyla konuşmayı yeğliyor. Bir keresinde bana dedi ki: 'Slaytlara ihtiyacın varsa, konuştuğun konuyu bilmiyorsundur.'"
  • Ögretmen bulmak için dünyayı gezmeye razıysan yandaki eve bir tane gelir.
  • Çünkü dünyayı değiştirebilecekelerini düşünecek kadar çılgın olan insanlar... bunu yapan insanlardır.
  • Geleceği öngörmenin en iyi yolu onu yaratmaktır.
  • Yakında öleceğimi anımsamak, hayatta önemli seçimler yapmamda en büyük yardımcım oldu şimdiye kadar. Çünkü neredeyse her şey -bütün dış beklentiler, gurur, rezil olma ya da başarısızlık korkusu- bütün bunlar ölümün karşısında önemsizleşiyor ve geride sadece gerçekten önemli şeyler kalıyor. Öleceğinizi anımsamak, kaybedecek bir şeyiniz olduğu yanılgısına düşmekten kurtulmanın en iyi yolu. Zaten çıplaksınız. Yüreğinizi takip etmemeniz için hiçbir sebep yok.
  • Her gününü hayatının son günüymüş gibi yaşarsan günün birinde haklı çıkarsın...
  • "Girişimcilerde ifade edilemez bir yön vardır ve bunu Steve'de gördüm,"diyor. "Sadece mühendislikle değil, iş hayatıyla da ilgileniyordu. Ona bir şeyi yapabilirmiş gibi davranmanın işe yaradığını öğrettim. Ona her şey kontrolündeymiş gibi davranırdan insanlar buna inanır dedim."
  • “Çünkü dünyayı değiştirebileceklerini düşünecek kadar çılgın olan insanlar, bunu yapan insanlardır.”
  • "İmkânsızı başarıyordun, çünkü imkânsız olduğunu fark etmiyordun.”
  • Jobs'ın babası ona kusursuzluk arayışında olan birinin görünmeyen parçaların bile işçiliğine özen göstermesi gerektiğini öğretmişti.

Steve Jobs İncelemesi - Şahsi Yorumlar

5 Ekim 2011 yılında Pankreas kanserinden hayatını kaybeden Apple'in kurusucusu Steve Jobs' un yaşamının öyküsü. 547 sayfa. Yazar Walter Isaacson trafından kaleme alınmıştır. Terk edilmiş bir çocuk olan Jobs, kendini evlatlık alan bir aileyle büyümüş ve gerçek babasi Suriyeli bir müslümandır. Genc yaşında hayatı sorgulamaya başlıyor ve okudugu 'Zen Zihni Baslangıç Zihnidir' kitabından cok etkilendiginden bahsediyor. Universiteyi terk edip, kendini bulma macerasindan Apple'in kuruluşuna kadar giden uzun bir yolculuk. Daha doğmadan terk ettigi bir kızı var. Ve yaptığı evlilikten 2 çocuğu daha dünyaya geliyor. Biyolojik annesi Joanne Schieble den bir kız kardeşi var. Jobs haftada bir duş alan, ayakkabısız gezen, insanlari bok kafalılar ve bok kafalı olmayanlar diye ikiye ayıran, mükemmeliyetçi ve zeki bir vejeteryan. Çok zorlandığı durumlarda ağlayarak kendini ifade ediyor. (Esra Şahin)

Jobs'un çocukluğu ve gençliği ile ilgili anlatılanlar beni şok etti, sonra kitap ilerledikçe Jobs yetişkin bir hal almaya başladığını gibi geldi. Kitap Jobs'un üç prensipleri vurgular: 1-) Ölmeden önce hayallerindeki herşeyi gerçeğe dönüştürmek. 2-) Çağ açacak icatlar yapmak. 3-) Canın ne istiyorsa onu yap. Kitabın ilk cümlesi tüm kitabı özetleyebilir: "Dünyayı ancak değiştireceğim diyen deli insanlar değiştirebilir." (Rami Mahmoud)

Steve Jobs: kitap steve jobs'ın çocukluğundan başlıyor. baya yaramaz asi bir çocukmuş. onu evlatlık alan ailesine gayet bağlı ve seviyor. şuan kitap çok akıcı gidiyor. bakalım kitap bitince nasıl bir his verecek. (Mustafa Türköz)

Kitabın Yazarı Walter Isaacson Kimdir?

Walter Isaacson (20 Mayıs 1952) bir biyografi yazarı . Aspen Enstitüsünün Başkanı ve CEO'su, CNN'de Yönetici ve Time'da Editör. Henry Kissinger, Benjamin Franklin, Albert Einstein ve Steve Jobs'un biyografilerini yazmıştır.

Walter Isaacson Kitapları - Eserleri

  • Steve Jobs
  • Leonardo da Vinci
  • Einstein
  • Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi
  • Benjamin Franklin
  • Einstein / Bir Dahinin Yaşamı

  • The Code Breaker

Walter Isaacson Alıntıları - Sözleri

  • “Cumartesileri çıplak erkekleri görebileceğin hamama git.” (Leonardo da Vinci)
  • Düşmekten veya yara almaktan hiç korkmadım. Beni korkutan bunca şey boşunaymış dedirtecek noktaya ulaşmış olmaktı ve ben tam olarak o noktadayım. (Benjamin Franklin)
  • '' Fizikçi olmasaydım, muhtemelen müzisyen olurdum. Müzik dinlerken sıkça düşünürüm, hayallerimi müzik eşliğinde kurarım. Hayatımı müzik üzerine kurabilirdim. Müzik alanında önemli ve yaratıcı şeyler ortaya çıkarır mıydım bilmem ama kemanımla çok mutlu bir hayat geçireceğim kesindi. '' (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • Leonardo hem kalemi hem de neşteri ustalıkla kullanıyordu.Keskin gözlem gücünün kuvvetli görsel hafızasıyla birleşmesi sayesinde geçmişteki tüm anatomi metinlerine eşlik eden çizimlerden çok daha başarılı çizimler ortaya çıkardı. (Leonardo da Vinci)
  • Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, Nasıl ölmekte olduğumu gördüm. (Leonardo da Vinci)
  • "Cinsel ilişkiye saldırgan ve gergin giren erkeğin çocukları hırçın ve güvenilmez olur," diye yazar, "fakat iki taraf da büyük bir aşk ve tutkuyla ilişkiye girerse doğacak çocukları son derece zeki, muzip, hayat dolu ve sevimli olacaktır." (Leonardo da Vinci)

  • Leonardo gözlemleri teorilere dönüştüren kilit öğenin matematik olduğunu iyice kavramıştı. Doğanın, kanunlarını yazarken kullandığı dildi matematik. "Bilimde matematiğin uygulanamadığı hiçbir kesinlik yoktur," diyordu. (Leonardo da Vinci)
  • Hiç hata yapmayan kişi, yeni hiçbir şey denememiştir. (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • '' Belli bir yaştan sonra kitap okumak, zihni onun yaratıcı özelliklerinden saptırır. Çok kitap okuyup da, beyninin çok azını kullanan herhangi biri, düşünmenin tembel alışkanlıklarını edinir. Tıpkı vaktinin çoğunu tiyatroda geçirip, kendi hayatını yaşamaktansa, başkalarının hayatını yaşamaya özenen birisi gibi. '' (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • Einstein, Sir Issac Newton'un yasalarının evrenin bütün boyutlarını tam olarak yönetemediğinin ilan edilmesinin tarihsel öneminin farkındaydı. Daha sonra o an hakkında şunları yazacaktı: "Newton, bağışla beni. Kendi yaşadığın çağda üstün bir düşünce yeteneğine ve yaratıcı güce sahip olan bir insanın yapabileceğinin en iyisini yaptın." (Einstein)
  • Düşmanlarınızı sevin çünkü kusurlarınızı yalnız onlar açıkça söyleyebilir.  (Benjamin Franklin)
  • "Ben onun üstünde yürüdüğü toprağa taptım ki şunu da söylemek zorundayım, bu gizlemeye çalıştığım bir şey değildi." (Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi)
  • "İyi insanlar, tek başlarına," diye yazmıştı, " birlikte yaptıklarından daha az şey yapabilirler." (Benjamin Franklin)

  • Jobs'ın babası ona kusursuzluk arayışında olan birinin görünmeyen parçaların bile işçiliğine özen göstermesi gerektiğini öğretmişti. (Steve Jobs)
  • "Yaptıklarımla olduğu kadar, yapamadıklarımla da gurur duyuyorum." (Steve Jobs)
  • "Jobs'ın şöyle tuhaf bir yeteneği var: İhtiyacımız olduğunu bilmediğimiz cihazlar üretiyor ve sonra birden onlarsız yaşayamaz hale geliyoruz." (Steve Jobs)
  • '' Bence insanların kişilikleri her zaman eksik değerlendirilmiştir. Eminim, doğa bizlere farklı yetenekler bahşetti. Çok büyük yeteneklere sahip olup da, sessiz sakin, gözden uzak yaşayan insanlar olduğuna da eminim. Bu insanları es geçip, aralarında birkaçını yüceltip onlara üstün insan muamelesi göstermek bana hiç adil gelmiyor. Benim yazgım da böyle aslında. Çalışmalarımın ve başarılarımın popüleritesiyle gerçek olan arasındaki tezat oldukça gülünç. '' (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • Gemide yolcularla parasına dama oynarken "şaşmaz bir kural" geliş­tirdi. "İki oyuncu eşit yetenekte ise ortaya yüksek para koy. Parayı çok seven çoğunlukla kaybeder. Çünkü oyunu kazanma endişesi kafasını ka­rıştırır." Bu kuralın diğer mücadelelerde de geçerli olduğunu düşünüyordu: Fazla korkan taraf avunmaya çekilir ve böylece saldırı avantajını kaybeder. (Benjamin Franklin)
  • "Bir cemaatin en tehlikeli ikiyüzlüsü, hukuk için İncil'i terk eden kişidir. Hukukla İncil'i birbirine sokan bir kişi bütün ülkeyi dinle kandırıp sonra da hukukla yok edebilir. "4 (Benjamin Franklin)
  • “Başarı rahatlığı getirir, rahatlık başarısızlığı. Sadece paranoyak olan hayatta kalır.” (Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi)