SöyleSen - Ahmet Telli Kitap özeti, konusu ve incelemesi
SöyleSen kimin eseri? SöyleSen kitabının yazarı kimdir? SöyleSen konusu ve anafikri nedir? SöyleSen kitabı ne anlatıyor? SöyleSen PDF indirme linki var mı? SöyleSen kitabının yazarı Ahmet Telli kimdir? İşte SöyleSen kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ahmet Telli
Yayın Evi: Everest Yayınları
İSBN: 9786051418599
Sayfa Sayısı: 218
SöyleSen Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Söyleşiler
70'lerin Şiirini Slogancı Bulanlar(Mesele kitap dergisi)
70'li Şiir Üstüne (Cenk Gündoğdu). Şiir Bir Özgürleşme Pratiğidir (A.Galip).Şair ve Okuru (Türkân Yeşilyurt).Bir Yaşam Tarzı Olarak Şiir (Mustafa Sercan). Saklı Kalan (Sennur Sezer).Hüznün İsyan Olur (Muzaffer Buyrukçu). Dünyanın Kalbine Gitmek (Halim Şafak).Dil ve Söylem Bağlamında (Halim Şafak).Şiir, Ütopya ve… (Türkân Yeşilyurt-Emel Güz). Mitlerden Beslenmek (Elif Ergün). Dilin Kazanılmış Güzellikleri (Rozerin Doğan). Şiir Çeşitlendikçe Değişiyor (Aysel Sağır)
Bir İşaret Fişeği Olarak Şiir (Derviş Tekin).Olmakta Olandan Olabilir Olana (Esengül Kutman).
Düzyazıları ve Şiirleriyle Ahmet Telli (Vecdi Erbay). Barbar ve Şehlâ Üstüne (Nesimi Aday). Sanatın Biricikliği ve Birey (Can Olcay). Türkçe Şiirin Kırlangıç Uçuşu (Gönül Hürriyet Aydın). Aynalara Irmakların Yansıttığı (Adnan Gerger). Duygu Ormanına Yağmurlu Şiirler (Aysel Bakıray).
Sormacalar
İkinci Yeni Şiiri ve Bugün (Kurgu dergisi). Gurbete Dair (Akköy dergisi)
Seslendirmek Şiiri İncitir mi (Şiir Odası dergisi.) Uç Soru Uç Yanıt (Varoş dergisi). Sanat Hareketi (İkibin'e Doğru dergisi). Sevgili Genç Şair (Şiir Saati dergisi). Azalarak Çoğalmak (Evrensel Kültür dergisi).
Şiirde Usta Çırak İlişkisi (Sincan İstasyonu dergisi). 2005 Yılı Şiir Ortamı (Şeref Bilsel-Cenk Gündoğdu). 2009 Şiir Ortamı (Şeref Bilsel- Cenk Gündoğdu). 2011 Yılı Şiir Ortamı İçin (Şeref Bilsel-Cenk Gündoğdu). Edebiyatçıların kamusal Alana Müdahalesi (Varlık dergisi).
SöyleSen Alıntıları - Sözleri
- Vicdanlar kirlendimi, düşlerin yerine halüsinasyonlar geçer.
- Günler mi uzun, yüzünüzdeki çizgi mi?
- Ne diyordu Samuel Beckett: “Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Yine dene, yine yenil.”
- Kin sınıfsal değilse kıymeti harbiyesi yoktur.
- "12 Mart sonrası devrimciler birbirleri için ölme kültürünü yarattılar. Dayanışmacı ve yoldaşlık ilişkileriydi bu."
- "Vatanını kaybeden kişi her şeyini kaybetmiş demektir."
- Geriden gelen sonrakine taşıyabildiği ile vardır; sonrakiler de öncekilerin yeşerttikleridir. Kimsenin kimseye minneti olmamalı ama yaprağın yeşili olmasını sağlayan köktür ve bu kökten yaprağa taşınan özsudur.
- İnsanlığın en uzun öyküsüdür aşk
- "Çünkü her şair, bir başka şairin çekim gücünden bağımsız kalarak varolacağının ayırdındadır."
- "Şiirin bir görevi var mıdır? Devrimci şiir, devrimin neresine düşer? "
- "Bahar, bahar olduğu için yeşertir doğayı; acı, acı olduğu için yaşanır, sevda sevda olduğu için."
- "Büyülü, derin, egzotik bir Doğu, Batılı için merak edilen değil, istila edilmesi gereken coğrafyadır."
- "Şiir 'söylenen' midir? Yazılan mı yoksa?"
- "70'lerde yazılan şiiri slogancı, ideolojik, folklorik gibi nitelemelerle büsbütün reddedenler, kanımca, devrim düşüncesinden ürkenlerdi."
- "Hüzün şiiri besleyen bir kaynak, şairin cansuyu mudur?"
SöyleSen İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sen Söyle, Ben Anlatayım...: SöyleSen, öğretmen, yazar ve şair Ahmet Telli'nin değişik yıllarda gazete ve dergilere vermiş olduğu röportajlarının toplanmış olduğu kitaptır. Bu yazılarda Ahmet Telli hem bir şair, hem edebiyatçı hem bir devrimci hem de bir insan olarak görüşlerini paylaşmaktadır. Özellikle şiir sanatı ve şair olmak üzerine olan görüşlerine yer verilmektedir bu yazılarda. Ahmet Telli, yıllar içinde gelişen şiir anlayışını, devrimci ve toplumcu bir bakış açısıyla okuyucuya aktarmaktadır. Şiirin ve şairin ilişkisini toplum ve birey bağlamında açıklar şair. Şiirin şaire birey olarak kattığı değerleri ve şiirin kendi yaşantısı için olan önemini büyük bir içtenlikle okuyucuya aktarmaktadır. Şiirin toplumdaki yerini, diğer edebi sanatlardan ayıran temel noktalarını, toplumdaki bireylerin verdiği önemi, şiirin ve şairin görev ve sorumluluklarını, özellikle kapitalist ve burjuva kesimlerinin şiiri ve şairi kısıtladıkları dar çerçevenin dışına çıkılması gerektiğini, şairlik yaşantısı ile insani yaşantısının ilişkisini, şiir sanatına yapılan eleştirilerin akılla değil de sezgisel akılla anlamlı ve yararlı olabileceği gibi konular kitabın bütününde ele alınmaktadır. SöyleSen, anlatımındaki içtenlik ve samimiyetin yanısıra; devrimci şiiri ve şairini, genel ve özel yönleriyle bize tanıttığından kesinlikle okunmaya değer bir eser olarak görülmelidir... (Avare)
SöyleSen PDF indirme linki var mı?
Ahmet Telli - SöyleSen kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de SöyleSen PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ahmet Telli Kimdir?
Yaşamı
2 Aralık 1946'da şimdi Çankırı'ya bağlı Eskipazar'da doğan Ahmet Telli, Hasanoğlan ve Kayseri Pazarören, Pınarbaşı öğretmen okullarında eğitim gördü. Öğretmen okulundan sonra dört yıl ilkokul öğretmenliği, daha sonra da Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirmesinin ardından, Kastamonu, İnebolu, Doğanyurt'ta, Kırıkkale'de ve Ankara Atatürk Lisesi'nde Edebiyat öğretmenliği yaptı.
1981'de Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenken, sıkıyönetimce tutuklanarak görevine son verildi. Aynı yıl, TCK'nın (o zamanlar) 141, 142 ve 146. maddelerinden yargılandı. 141 ve 146'dan beraat etti. Cigerhun'un şiirleri üstüne yazdığı bir yazısından ötürü 142. maddeden kısa bir süre hüküm giydi.
Kitapçılık, yayıncılık yaptı, çeşitli yayınevlerinde yönetici ve editör olarak bulundu. 1993'te mahkeme kararıyla öğretmenliğe döndü ve emekli oldu. İlk şiiri 1961'de yayımlandı.
1972'de Cengiz Tuncer'in Kerkenez adlı romanı üstüne yazdığı ilk yazısına Varlık Dergisi Eleştiri Ödülü ikinciliği verildi. 70'li yıllarda daha çok deneme ve kitap tanıtma yazıları yazdı ve kitaplarını 1979'dan sonra yayınlamaya başladı.
1980'de Hüznün İsyan Olur kitabına Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü (Metin Altıok'la birlikte); Saklı Kalan adlı kitabına da 1982 Yazko Şiir Özendirme Ödülü verildi.
2010 yılında yayınlanan Nida kitabına da 2011 Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü verildi.
Özellikle 1972'den sonra, birçok edebiyat dergisinde yazıları, şiirleri yayımlandı. Türkiye Yazıları dergisi (Mart 1983, sayı: 72), Kavram ve Karmaşa dergisi (Ocak - Şubat 2002, sayı:22), Gümüş - Deliler Teknesi eki - (Ocak 2007), Bireylikler dergisi (Mayıs - Haziran 2011, sayı:32) şiiriyle ilgili özel sayılar yayımladılar.
1960 sonrası toplumcu gerçekçi şiirimizin ikinci kuşağında yer alan özgün şairlerdendir. Romantik ve başkaldırıcı şiiriyle bir yandan da Attilâ İlhan'a yakın durduğu söylenebilir.
Ödülleri
1980 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü Hüznün İsyan Olur kitabı ile (Metin Altıok’la paylaştı)
1982 Yazko Şiir Özendirme Ödülü Saklı Kalan kitabı ile
2011 Altın Portakal Şiir Ödülü Nida kitabı ile
Ahmet Telli Kitapları - Eserleri
- Belki Yine Gelirim
- Kalbim Unut Bu Şiiri
- Çocuksun Sen
- Su Çürüdü
- Hüznün İsyan Olur
- Saklı Kalan
- Yangın Yılları
- Bakışın Senin
- Nidâ
- Barbar ve Şehla
- Dövüşen Anlatsın
- Ben Hiçbir Şey Söylemedim
- Vedâ Divânı
- Sulara mı Yazıldı
- Buradayım Sözümde
- Neylersin
- SöyleSen
- Dinlersen Anlatırım
- Belki Yine Gelirim
- GörSen
- Yüzünün Doğusu Gül
- Nida Odağında Ahmet Telli Şiiri
- Hüznün İsyan Olur
- Yangın Yılları
- Çocuksun Sen
Ahmet Telli Alıntıları - Sözleri
- Yıllar seni gittikçe aykırı, gittikçe muhalif kılıyordu artık (GörSen)
- Sevdiğimiz kitapları kitaplığımızın ayrı bir köşesine koyup, onlara yeniden dönme isteği kimde olmamıştır ki? Son sayfası çevrildiğinde, bir ayrılık gibi dokunur kimi kitaplar. Onlar artık bizim bir parçamızdır. Yaşamışızdır, anılar edinmişizdir. (Ben Hiçbir Şey Söylemedim)
- Birisi kitap okuyor otobüste İlk durakta vuracaklar onu (Vedâ Divânı)
- Kapağı açılmayan kitaplar Unutulmuş aşklar gibidir Kitaplardan söz edelim Ve onların gizli kalmış Sessiz tadlarından (Yüzünün Doğusu Gül)
- Biz ki acılarla olgunlaştık Biliriz kederi, kahrı ve zulmü Aşkı ve hicranı da biliriz Nice onmaz denilen yarayı Acılarla sargılamadık mı (Saklı Kalan)
- ..."bu kitapları okumak için iyi ki yaşıyorum" (Buradayım Sözümde)
- Yaralarınla soluk al Yaralarınla yaşa (Yangın Yılları)
- Son sayfası çevrildiğinde, bir ayrılık gibi dokunur kimi kitaplar. Onlar artık bizim bir parçamızdır. Yaşamışızdır, anılar edinmişizdir... (Ben Hiçbir Şey Söylemedim)
- O güzel atlılar O güzel atlara binip Çekip gittiler ~ Yaşar Kemal~ (Su Çürüdü)
- Unutma ki tek ölçü yaşamaktır intihar değil İntihar ihanetin öbür adıdır (Yangın Yılları)
- "Hüzün şiiri besleyen bir kaynak, şairin cansuyu mudur?" (SöyleSen)
- Sessizce çekip gidiyorum şimdi, sessiz ve kimliksiz Belki yine gelirim, sesime ses veren olursa birgün (Vedâ Divânı)
- Elimde bir bardak demli çay ve gökyüzünde yıldızlar... (Saklı Kalan)
- . Son sözüm: 'Beni sevmeseniz de olur' . (Dinlersen Anlatırım)
- "Düştü gönlüm Sen gibi bir zalime" (Nidâ)
- Kal desem kalırdın biliyorum Ama sen orada kal istersen (Barbar ve Şehla)
- ... Çünkü ıssızlıktır şair (Nidâ)
- Çocuksun sen ve bu dünya sana göre değil (Çocuksun Sen)
- Kahraman olmak çoğunluğun dışında biri, kendisi olmak demektir. (GörSen)
- Taylardı mesafeleri hiçe sayan ve yolcusunu hayal ettiği yerde bırakıp yola revan olan. Reddin hayata bağışladığı müthiş gerçek Yıldız şavklarında oynaşan ırmağın değişmenliği Ve kalp atışlarını sarıp sarmalayan alev Bütün bunlar sabırsız bir tayın coğrafya bilgisidir de denebilir Taylar: göğün bulutu, yeryüzünün yalnızlığı firar duygusunun kışkırttığı büyük öfke Kalbim şimdi bir tayın kalbidir. (Nida Odağında Ahmet Telli Şiiri)