Siyaset Teorisine Giriş - Andrew Heywood Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Siyaset Teorisine Giriş kimin eseri? Siyaset Teorisine Giriş kitabının yazarı kimdir? Siyaset Teorisine Giriş konusu ve anafikri nedir? Siyaset Teorisine Giriş kitabı ne anlatıyor? Siyaset Teorisine Giriş PDF indirme linki var mı? Siyaset Teorisine Giriş kitabının yazarı Andrew Heywood kimdir? İşte Siyaset Teorisine Giriş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Andrew Heywood
Çevirmen: Hızır Murat Köse
Yayın Evi: Küre Yayınevi
İSBN: 9786055383022
Sayfa Sayısı: 504
Siyaset Teorisine Giriş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Siyaset Teorisine Giriş, siyasi düşünceleri ve bunların siyasi uygulamalar ile olan ilişkilerini analiz ederek siyaset teorisine dair genel bir çerçeve sunmayı ve siyasi analizlerde karşılaştığımız temel kavramlara kılavuzluk etmeyi hedefliyor. Ele aldığı konuyu farklı düşünür ve düşünce akımlarının bakış açılarını dikkate alarak inceleyen ve hem klasik teorileri, hem de güncel tartışmaları kapsayan kitapta; Aristo'dan Rousseau'ya, Marx ve Mill'den günümüze önde gelen birçok düşünür ve siyaset düşüncesinin rakip ekolleri yerlerini alıyorlar. Modern toplumlarda gittikçe artan kültürel ve ahlaki çoğulculuğa paralel gelişen kimlik ve farklılık gibi konulara ve yönetişim ve küreselleşme gibi siyaset teorisinin yeni meselelerine ilaveten birey, toplum, egemenlik, güç, otorite, demokrasi ve daha birçok konu etraflıca tartışılıyor.
Eser; siyaset düşüncesinin önemli isimlerini ve siyaset teorisi alanındaki ekolleri kapsayan "Kişiler" ve "Kavramlar" kutuları, özet ve ileri okumalar listeleri ile hem uzmanlara, hem de alana yeni giriş yapanlara hitap ediyor.
Siyaset Teorisine Giriş Alıntıları - Sözleri
- "Dünyaya anlam verebilmek için ona anlamlar yüklememiz gerekir; bunu da kavram inşa ederek yaparız."
- "Tartışma, kavga ve savaş her halükarda olacaktır."
- "Fakat bazen siyasetçilerin hiçbir şey söylemeden sözü yuvarlayarak konuşmaları hem cehaletlerinin ortaya çıkmamasını hem de yanlış anlaşılmaktan kaçınmalarını sağlamaktadır."
- Burke'ün iddia ettiği üzere dünya, insan aklının kuşatabileceğinden çok daha karmaşık ve geniştir. Şayet bu doğru ise liberal ve sosyalist kuramcılar tarafından ortaya konulan 'düşünce sistemleri' açıklamayı amaçladıkları realiteyi kaçınılmaz bir şekilde basitleştirmekte veya çarpıtmaktadırlar.
- Günlük dilde çoğunlukla başkalarını 'kendi haline bırakma' veya onlara 'karışmama' isteği şeklinde anlaşılan hoşgörü fikrinin arkasında yatan etkenler üzerinde fazla düşünülmemiştir. Gerçekten bu bakış açısına göre, hoşgörü eylemsizliği, müdahalede bulunmayı reddetmeyi veya bazı şeylere 'tahammül'ü ifade eder. Ancak hoşgörü, ahlaki akıl yürütmeye ve belirli şartlara dayalı bir eylemsizlik biçimine karşılık gelir. Hoşgörünün özellikle aşırı serbestiyet, müsamaha ve kör duyarsızlıktan ayırt edilmesi gerekir. Diğer bir ifadeyle hoşgörü ahlaken bitaraf değildir. Bu anlamda hoşgörü bir tahammül biçimidir. Bir kişi, kendi görüşlerini diğer bir kişinin üzerine dayatma gücüne sahip olduğu halde bilinçli bir şekilde bunu yapmaktan kaçındığında gerçekleşir. Değiştirilemeyen bir şeye tahammül hoşgörü değildir.
- Burke'ün kelimeleriyle toplum 'yaşayan, ölmüş ve doğacaklar arasındaki' işbirliğidir. Gelenek, 'zamanla test olunmuş' ve işe yaradıkları ispatlanmış inanç, uygulama ve tarih içinde birikmiş hikmettir.
- James Buchanan (1919- ) Amerikalı ekonomist Buchanan serbest pazan savunmak ve küçük devlet lehine iddialarda bulunmak amacıyla kamu tercih teorisini kullanır. Farklı anayasal düzenlemelerin bir ulusun sosyal ve ekonomik gelişimini nasıl etkilediğini ortaya koyabilmek için anayasal ekonomi düşüncesini geliştiren Buchanan demokrasinin kusurlarını ve ekonomik çarpıklığını analiz ederken çıkar gruplannın kendileri için faydalı olan şeyleri temin etme hususundaki becerilerinin toplumun aleyhine olacak şekilde işlediğine vurgu yapar.
- Gandhi'nin, zahidane yaşam tarzıyla desteklenen şiddet içermeyen direniş ahlakı, yani satyagraha, Hindistan'ın bağımsızlık hareketi için önemli bir ahlaki zemin sağlamış, daha sonra ortaya çıkan sivil haklar hareketlerine de model olmuştur.
- Mesela 'Rationalism in Politics' ([1962] 1991) isimli denemesinde Michael Oakeshott (bkz.s170) muhafazakar olmayı, 'aşina olunanı bilinmeyene, tecrübe edilmişi denenmemişe, vakıayı muammaya, mevcudu muhtemele, sınırlı olanı sınırsıza, yakını uzağa, kafi olanı mebzule, uygun olanı mükemmele, mevcut sevinci ütopik mutluluğa tercih etme' olarak tanımlar.
- Joseph de Maistre (1753-1821) Fransız aristokrat ve siyaset düşünürü Maistre Fransız Devrimi'nin şiddetli bir münekkidi ve yönetimin babadan oğula geçtiği ırsi monarşinin savunucusu idi. Onun siyaset felsefesi 'efendi'ye gönüllü ve tam itaate dayanır. Maistre organik yapıya sahip olan toplumun 'taht ve sunak'la resmedilen ikiz ilkeler ile bağlanmadığı takdirde parçalanıp çökeceğine inanır. Ona göre dünyevi hükümdarlar nihai olarak Papa'nın üstün ilahi iktidarına tabidir. Maistre'nin temel siyasi eserleri Considerations sur la France (1796) ve Du Pape'dir (1817).
Siyaset Teorisine Giriş İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Çok yoğun olduğum bir dönemde okuduğum için bu kadar uzun sürdü ancak kitap mükemmel! Geçtiğimiz dönem siyaset dersi almıştım ve döneme başlarken üst dönemlerdeki herkes dersin hocası adına beni korkuttuğu için destekleyeci bir kitap arayışına girip sonrasında bu kitapla tanıştım. Kitap beni inanılmaz tatmin etti. Siyaset bölümü öğrencileri ne düşünür bilemiyorum ancak ben kitabı gerçekten çok detaylı buldum. Hemen her konuya değiniliyor ve her konu titizlikle açıklanmış. Yazarın dili, bölümlerde gösterilen özen vs kesinlikle çok güzel bir kitap olmuş. Bölümlerin içinde detaylar verilmiş ve hatta "ileri okumalar" adı altında öneriler bile bulunuyor. Birçok yeni şey öğrendim, birçok bilmediğim önemli insanların adlarını öğrendim ve birçok yeni kaynak not ettim. Herkesin anlayabileceği bir şekilde yazılmış bir kitap. Yine keşke bir imkanım olsaydı da herkese bu kitabı okutabilseydim :) Eğer ilginiz varsa ya da öğrenmek istiyorsanız bence kesinlikle okumalısınız! Keyifli okumalar! (Aysu de)
Siyaset Teorisine Giriş-Andrew Heywood: Siyaset Teorisine Giriş-Andrew Heywood Geçen yıl hazırlık sınıfında olmam hasebiyle alan kitaplarını esnek tutmuştum fakat bu yaz, yaz kampından sonra alan kitaplarına yüklendim. Klasik ’ten çıkma olan İbnut Tiktaka’nın Siyaset Adabı kitabı, Maverdi’nin siyasetnamesi ve farklı bir bakış açısı olması hasebiyle hem de yaz kampımızın ilk kitabı olan Aldous Huxley’İn Cesur Yeni Dünyasını bu yaz okudum ha şunu da eklemek isterim Cesur Yeni Dünya’yı tekrardan okuyacağım zira kitap hakkında aklımda hala bazı soru işaretleri var. Okulumun ilk dönem müfredatına baktıktan sonra Siyaset Bilimine Giriş (Introduction to Political Science) mahiyetinde Andrew Heywood’un Siyaset Teorisine Giriş kitabına bismillah dedim. Aslında kitap siyaset teorisine giriş mahiyetinde olduğunu söylese de –belki de benim için böyle- bazı şeyler havada kaldı belki bu bölüme daha giriş yapmadığımdan böyleydi. Heywood, karmaşık konu zincirini belli bir organizasyon ile gerçekten güzel toplamış açık ve yoğun olmayan bir anlatımı vardı. Yazar, kitabın ilk başında kitapta bahsettiği kişileri ve kavramları sayfa numarasını gözeterek sıralamaktadır ayrıca her ne kadar ideolojiler kitabı olmasa da temel olarak her ideolojiyi kitabın o bahsettiği sayfalarda ara parantez olarak anlatıyor. İlk olarak siyaset kavramını tanıtan Heywood, bu kavramı teorilerle açıklıyor bireyden, insandan, doğadan, sosyal sınıftan ve bireyci toplumlardan bahsetmektedir. Ayrıca Heywood, bazı sorulara da cevaplar veriyor örneğin bir yönetime neden ihtiyaç duyulduğunu, gücün, yönetimin ve siyasi ideolojilerin ne olduğu gibi sorulara burada cevaplar vermektedir. Kitabın sevdiğim bir diğer kısmı her kavramlardan sonra -genellikle kavramları da üçe ayırmış- sonunda özet şeklinde sunmuş ayrıca bu özet tüm konuyu dağıtmadan kısaltmış. Filhakika, siyaset bilimi özel olarak yönetim bilimi, Romalılarda sanat, İslam toplumunda yetenek ve şuanda da bilim olmuştur. Bu kadim bilim için Avrupai bir bakış açısıyla bakmak isteyenler için bu kitap başucu mahiyetindedir. Aristo’dan Rousseau’ya, Marx ve Mill’den günümüze önde gelen birçok düşünür ve siyaset düşüncesinin ekolleri bu kitapta yerlerini alıyor. Allah ilmimizi artırsın diyelim. (Emirhan Altun)
Siyaset Teorisine Giriş - Andrew Heywood: Yazar, siyasi düşünceleri ve bunların siyasi uygulamaları ile olan ilişkilerini analiz ederek siyaset teorisine dair genel bir çerçeve sunmayı ve siyasi analizlerde karşılaştığımız temel kavramlara kılavuzluk etmeyi hedefliyor. Ele aldığı konuyu farklı düşünür ve düşünce akımlarının bakış açılarını dikkate alarak inceleyen ve hem klasik teorileri, hem de güncel tartışmaları kapsayan kitapta; Aristo’dan Rousseau’ya, Marx ve Mill’den günümüze önde gelen birçok düşünür ve siyaset düşüncesinin rakip ekolleri yerlerini alıyorlar. Modern toplumlarda gittikçe artan kültürel ve ahlaki çoğulculuğa paralel gelişen kimlik ve farklılık gibi konulara ve yönetişim ve küreselleşme gibi siyaset teorisinin yeni meselelerine ilaveten birey, toplum, egemenlik, güç, otorite, demokrasi ve daha birçok konu etraflıca tartışılıyor. Şahsen, beğendim. Siyaset teorisi geliştirmek için yeterli bilgiyi araştırmacılara veren bir kitaptır. Siyaset bilimciler başta olmak üzere, sosyal ve siyasal bilimlere merak eden herkesin okumasını tavsiye ederim. (Cemil Meriç)
Siyaset Teorisine Giriş PDF indirme linki var mı?
Andrew Heywood - Siyaset Teorisine Giriş kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Siyaset Teorisine Giriş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Andrew Heywood Kimdir?
Andrew Heywood, önde gelen bir siyaset bilimi ders kitabı yazarıdır. Britanyalı olan Heywood, Croydon College’ın yardımcı müdürlüğü ve Orpington College’da yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. 20 yılı aşkın bir süre çeşitli üniversitelerin Siyaset Bilimi bölümlerinde dersler verip bölüm yöneticiliği görevlerinde bulunmuştur. Şu anda yayınevlerine danışmanlık yapmaktadır.
Andrew Heywood Kitapları - Eserleri
- Siyaset
- Siyasi İdeolojiler
- Küresel Siyaset
- Siyasetin Temel Kavramları
- Siyaset Teorisine Giriş
- Global Politics
Andrew Heywood Alıntıları - Sözleri
- Anarşistlere göre devlet, güçlü olanın, mülk sahiplerinin ve ayrıcalıklı olanın çıkarları doğrultusunda işleyen yasallık kazandırılmış bir baskıdan başka bir şey değildir. (Siyasetin Temel Kavramları)
- Gaiptan sesler duyan iktidardaki çılgın insanlar,aşırılıklarını ,bazı akademik yazarlarını birkaç yıl önce yazdıklarından damıtıyorlar. (Küresel Siyaset)
- Eğer oy kullanma herhangi bir şeyi değiştirseydi onu ortadan kaldırırlardı. Ken Livingston (Siyaset)
- "Hiç bir insan başlı başına bir ada değildir, her insan kıtanın bir parçasıdır, bütünün bir parçası." (Siyasetin Temel Kavramları)
- Mesela 'Rationalism in Politics' ([1962] 1991) isimli denemesinde Michael Oakeshott (bkz.s170) muhafazakar olmayı, 'aşina olunanı bilinmeyene, tecrübe edilmişi denenmemişe, vakıayı muammaya, mevcudu muhtemele, sınırlı olanı sınırsıza, yakını uzağa, kafi olanı mebzule, uygun olanı mükemmele, mevcut sevinci ütopik mutluluğa tercih etme' olarak tanımlar. (Siyaset Teorisine Giriş)
- "Amerika 11 Eylül'de değişmedi. Sadece daha fazla kendisi oldu." Robert Kagan (Küresel Siyaset)
- "Toplumsal varoluş, bilinci belirler." (Siyasetin Temel Kavramları)
- Özgürlük sınırsız olduğunda, bir “ruhsat”a, diğerlerini taciz etme hakkına dönüşebilir. John Stuart Mill, (On Liberty (Hürriyet Üstüne, [1859] 1972, s. 73) adlı eserinde, “medenî topluluğun herhangi bir üyesinin iradesine rağmen üzerinde kullanılabilecek meşru gücün yegâne amacı, "diğerlerine zarar vermesini engellemek”, olduğunu öne sürer. Mill, bireylerin mutlak özgürlük kullanacakları “kendileriyle ilgili” eylemler ile diğerlerinin özgürlüklerini kısıtlayabilecek ya da onlara zarar verebilecek “diğerleriyle ilgili” eylemler arasında net bir ayrım yapar. Mill, birey üzerinde, kişinin kendisine fiziksel veya ahlâkî olarak zarar vermesini engellemek üzere tasarlanmış olsalar bile hiçbir kısıtlamayı kabul etmez. Bu türden bir görüşe göre örneğin, otomobil sürücülerinin emniyet kemeri takmalarını veya motosiklet kullanıcılarının kask takmalarını zorunlu kılan yasalar veya bir bireyin ne okuyacağını ya da dinleyeceğini sınırlayan her tür sansür kabul edilemez niteliktedir. (Siyasi İdeolojiler)
- "Tartışma, kavga ve savaş her halükarda olacaktır." (Siyaset Teorisine Giriş)
- "Fakat bazen siyasetçilerin hiçbir şey söylemeden sözü yuvarlayarak konuşmaları hem cehaletlerinin ortaya çıkmamasını hem de yanlış anlaşılmaktan kaçınmalarını sağlamaktadır." (Siyaset Teorisine Giriş)
- Anarşizm devlet sistemini analiz ederek, baskı ve zorlamanın nasıl ortadan kaldırılabileceğini çözümlemektense içgüdüsel olarak özgürlüğe ve özerkliğe yönelen, kalben ahlaki varlıklar olan insanların bu özelliklerini harekete geçirmek için enerjisini harcar. (Siyasi İdeolojiler)
- İnsan doğası gereği siyasi hayvandır. Aristoteles, Siyaset (Siyaset)
- Savaş ve ahlâk arasındaki ilişki konusunda üç genel tutum benimsenebilir. Reelpolitik, savaşın siyasî bir davranış olarak ahlâkî haklılığa ihtiyaç duymadığını ileri sürer. Haklı savaş teorisi, yalnızca haklı gerekçelerle başvurma ve hakkaniyete uygun şekilde yürütme konularındaki ahlâkî ilkelere uygun olduğu durumlarda savaşı haklı görür. Pasifizm, savaşın gereksiz bir kötülük olduğunu ve hiçbir zaman haklı gösterilemeyeceğini ileri sürer. (Küresel Siyaset)
- Hakikatten 'tarihin sonu' teorisyenleri 20. yüzyılın sonlarında komünizmin çöküşünü liberal demokrasinin evrensel ve nihai zaferi olarak yorumlamışlardır. (Siyasetin Temel Kavramları)
- "'Bugüne kadar var olan toplumların tarihi sınıf mücadelesinin tarihidir." (Siyasi İdeolojiler)
- İlke şu varyasıma dayalıdır: İnsanlar doğaları gereği bencil olduklarından , bütün yönetim sistemleri tiranlaşma ve baskıcı olma eğilimindedir. (Siyasetin Temel Kavramları)
- Sosyal demokrat devlet, sadece düzenli var oluşun koşullarını ortaya koymaktan çok, özellikle, bir piyasa ekonomisinin dengesizliklerini ve adaletsizliklerini düzeltmeye yardımcı olan aktif bir katılımcıdır. (Siyaset)
- Her dönemde yönetici sınıfın fikirleri, hâkim fikirlerdir. Yani, toplumun maddî gücüne hükme den sınıf, aynı zamanda hâkim entelektüel güçtür.( Marx/Engels) (Siyasi İdeolojiler)
- Sosyalizmin ahlâki gücünü insanların neye benzediklerine değil ne olma kapasitesine sahip olduklarına duyduğu ilgiden gelir. (Siyasetin Temel Kavramları)
- Gaipten sesler duyan iktidardaki çılgın insanlar, aşırılıklarını bazı akademik yazarların birkaç yıl önce yazdıklarından damıtıyorlar. (Küresel Siyaset)