akademi
Turkcella

Sivil İtaatsizlik - Yürümek - Henry David Thoreau Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sivil İtaatsizlik - Yürümek kimin eseri? Sivil İtaatsizlik - Yürümek kitabının yazarı kimdir? Sivil İtaatsizlik - Yürümek konusu ve anafikri nedir? Sivil İtaatsizlik - Yürümek kitabı ne anlatıyor? Sivil İtaatsizlik - Yürümek PDF indirme linki var mı? Sivil İtaatsizlik - Yürümek kitabının yazarı Henry David Thoreau kimdir? İşte Sivil İtaatsizlik - Yürümek kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 13.06.2022 02:00
Sivil İtaatsizlik - Yürümek - Henry David Thoreau Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Henry David Thoreau

Çevirmen: Aykut Örküp

Yayın Evi: Zeplin Kitap

İSBN: 9786054849673

Sayfa Sayısı: 85

Sivil İtaatsizlik - Yürümek Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"En iyi devlet, yönetmeyen devlettir."

Walden'in yazarı, ünlü Amerikan düşünürü Henry David Thoreau'nun en önemli bu iki denemesini okurken modern devlet anlayışının ve onun yarattığı yaşam biçiminin çarpıcı bir biçimde gözler önüne serildiğine tanıklık edeceksiniz.

Bu denemeler, doğadan koparılan insanın, kapitalizmin ve devletin elinde nasıl şekillendiğini görmek için de mutlaka okunmalı.

(Tanıtıım Bülteninden)

Sivil İtaatsizlik - Yürümek Alıntıları - Sözleri

  • Ben dünyaya birileri beni bir şeylere zorlasın diye gelmedim.Kendi üslubumla nefes alacağım.
  • 1) yapmam gereken, ne olursa olsun kendi kınadığım yanlışlara yardım etmemektir. 2) hakikat yalanlardan çok daha güçlüdür ve adaletsizlikle birebir yüz yüze gelmiş kişiler bu savaşta çok daha etkili ve ikna edici olacaktır. 3) güzel olan her şey yabani ve özgürdür.
  • Bir insan, eğer Türk devletinin uslu bir vatandaşı olursa, Türkiye'de bile zengin olmayı başarabilir.
  • "Ben dünyaya birileri beni bir şeylere zorlasın diye gelmedim. Kendi üslubumla nefes alacağım."
  • Vergi memuru ya da herhangi bir memur, “Ben ne yapayım?” diye soracak olursa, cevabım şudur; “eğer gerçekten bir şey yapmak istiyorsan, istifa et.”
  • Bu dünyaya birileri beni bir şeye zorlasın diye gelmedim. Kendi üslubumla nefes alacağım.
  • Hiç malı mülkü olmayan bir adam, Devlet'e bir defaya mahsus olsa bile dokuz şilin vermeyi reddederse, bildiğim hiç­ bir kanun tarafından sınırlanmayan bir süre boyunca hapishanede kalır, bu süre onu hapse tıkanların keyfine kalmıştır sadece. Fakat bu adam Devlet'ten dokuz şilinin doksan katını çalmış olsaydı, bir süre sonra özgür kalacaktı.
  • Evi olmayan kişiler, evi her yerde olan kişilerdir.
  • "I think that we should be men first, and subjects afterward. It is not desirable to cultivate a respect for the law, so much as for the right." "Bence önce insan, sonra tebaa olmalıyız. Hukuka saygıdan çok, hakka saygı duymak arzu edilir bir şey değil."
  • Yasalar insanları hiçbir zaman daha adil kılmaz; yasalara saygı yüzünden iyi niyetliler bile her gün adaletsizliğin aleti oluyorlar.
  • Tam özgür ve aydınlanmış devleti ancak bireyi tüm güç ve otoritesinin kaynaklandığı daha yüce ve bağımsız bir güç olarak tanıyıp insanlara ona göre muamele eden bir devlet oluştuğunda görebiliriz.(...)
  • Konfüçyüs, '' eğer bir devlet akıl ve mantık ile yönetiliyorsa, umutsuzluk ve fakirlik utanç kaynağıdır; eğer bir devlet akıl ve mantık ile yönetilmiyorsa, zenginlik ve onur, utan kaynağıdır.
  • Şu günlerde ademoğlunun gelişim diye adlandırdığı şeyler, mesela ev inşa etmek ve ormanları, büyük ağaçları kesmek; manzarayı bozan, doğayı giderek ehlileştiren ve ucuzlaştıran şeylerdir.
  • Ben dünyaya birileri beni bir şeylere zorlasın diye gelmedim. Kendi üslubumla nefes alacağım.
  • Neden papazın öğretmene destek olmak için vergi ödemediğini ama öğretmenin papaza destek olmak için vergi ödemek zorunda olduğunu hiç anlamam.

Sivil İtaatsizlik - Yürümek İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çok ilginç bir birleşim olmuş. Sivil İtaatsizlik kitabı biliyoruz yani yeni geride bıraktık. Hatırlatma olması için birazdan onu tekrar vereceğim. Diğer kitap ise 3 temel olgusunu ayrı ayrı kaleme aldığı “Yalnızlık - Yaşamak - Yürümek” baskılarından ‘Yürümek’ kitabının birleşiminden oluşuyor. Nedir bu sivil itaatsizlik diyor ve önceki incelemeyi tekrar iletiyorum: Sivil İtaatsizlik nedir? Sivil İtaatsizlik kavramı o kadar geniş bir kapsama ulaşmış kavramdır ki önce bunun ne olduğundan bahsederek başlamanın, örnekleyerek anlatmanın, daha sonrasında kitaba geçmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Sivil İtaatsizlik, yönetimin koyduğu yasalar çerçevesinde yaşayan ancak bu yasaların, insan haklarına aykırı olduğunu düşündüren kısımlara karşı durulan vicdani bir hassaslıktır diyebiliriz. Bu durum bireysel olarak başlar ve toplumsal bir harekete dönüşebilir. Her konuda olabilir. Misalen artan fiyatlara karşı duruşu örnek verebildiğimiz gibi daha somut bir örnek verirsek ben en bilinen örneği vermeliyiz derim. Rosa Parks. Neden Rosa Parks. Onun bir otobüs eylemi olarak başlattığı ve tabiri caizse bu otobüste yer vermeme olayı sonrası evine korkudan titreyerek gittiğini biliriz. Daha sonrasında bu bireysel hareket protestolarla devam etmiş, toplumsal bir harekete dönüşmüş ve siyahi dostlara yapılan bu ırkçılık hareketinin önüne yeni bir yasa sayesinde geçilerek başarılı olmuştur. Thoreau ise işte bu konuda yazdığı, şimdi geride bıraktığımız kitap, kitapçık, makale sonrasında bu işin başlangıç noktasını oluşturarak bu fikrin babası olarak kabul görmüştür. İlginçtir çünkü barışçıl olarak görülmüştür, vicdani bir harekettir, kimsenin hakkını yemeyen aksine herkesin hak ettiğini almasını öngören bir protesto olarak kabul edilmiştir ancak yasaya aykırı bir eylem olarak tanımlanmıştır. Oturma, grev, imza toplama, boykot, ölüm orucu gibi türevleri vardır. YÜRÜMEK kitabında ise tabiri caizse doğa felsefesini öğreniyoruz. İnsanın doğadaki rolünden başlayarak sadece yürümenin bile ne kadar güzel bir his olduğuna kadar, özelden genele değil de genelden özele giden bir anlatım söz konusu. Ormanda yapılan yürüyüşlere dayalı, anlatılan 3 denemede de temel olarak doğa ile ilişkisi olmayan insanlara yönelik bir eleştiri söz konusudur. Kaleme aldığı yılları düşünürsek, o dönemin makina ve sanayicilik hareketlerini de göz önüne aldığımızda karşımızda oldukça çevreci bir aktivist var diyebilir miyiz? Sanırım, evet. Yürümek, Bir Kış Yürüyüşü, Gece ve Ay Işığı ise bu bölümdeki denemeler. Bunların yanında sürekli kapalı alanlarda çalışan insanların nasıl buralarda boğulmadıkları, neden yürümedikleri, doğaya hiç çıkmadıkları gibi eleştirilerle beraber çok daha fazlasını da içeren bir anlatım yapıyor. Peki bu anlatım etkili oldu mu? Ne gibi bir değişiklik oldu derseniz, şimdi yürümeye ve hava almaya çıkıyorum. Evet, o kadar iyiydi ve tavsiye ediyorum. Hepimize iyi okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)

Sivil itaatsizlik denemesi tüm devletlerin nefret edeceği ve hiç kimsenin okumasını istemediği bir deneme olabilir. Ama aslına bakarsanız korkulacak bir şey de yok devletler için. İnsanoğlunun bu konfor alanından çıkıp kendi oluşturduğu devletleri kendi elleriyle yıkması, sanıyorum ki imkansızdır. En azından bizim görebileceğimiz bir durum değil. İnsanoğlu olarak totaliter rejimler yaratmakla meşgulüz şu aralar. (irem dönmez)

"Ben Afrika'da kanat çırpan kelebeğin, Kuzey Amerika'da yarattığı kasırgayı istiyorum. Ben kaos istiyorum…" Kitabın sivil itaatsizlik bölümü bana yukarıdaki cümleyi hatırlattı.  Bireysel eylemin gücünden, tek bir insanın vergisini ödemeyip bunu sorgulamakla başlattığı eylemin sistemi nasıl değiştirebileceğinden bahsediyor. (Bu teori çok yüksek gelen faturalara uygulanabilirse ne olur diye düşünmüyor değilim) Devletin halktan aldığı gücü nasıl olupta halkın aleyhine kullanabildigini sorguluyor. Halkın sorgulamadan devam ettiği sürece de  suyu yavaş yavaş ısıtılan bir kurbağa gibi her türlü yaptırıma boyun eğmesinin yanlışlığından bahsediyor. Yürümek bölümünde yazar  tüm diğer kitaplarında olduğu gibi doğayla uyumun uyumlu yaşamanın değerini, bu uyumun insanı nasıl bilgeliğe götürdüğünü sakince anlatıyor. Kitap hiç ütopik değil, gayet uygulanabilir metotlarla daha iyi daha özgür bir yaşam nasıl olmalıyı anlatıyor. Güzel akıcı ve son derece anarşist bir kitap. (Ebru)

Sivil İtaatsizlik - Yürümek PDF indirme linki var mı?

Henry David Thoreau - Sivil İtaatsizlik - Yürümek kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Sivil İtaatsizlik - Yürümek PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Henry David Thoreau Kimdir?

Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist.

1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır.

1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır.

Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.

Henry David Thoreau Kitapları - Eserleri

  • Yürümek
  • Sivil İtaatsizlik
  • Walden
  • Sivil İtaatsizlik - Yürümek
  • Nerede ve Ne İçin Yaşadım
  • Yalnızlık
  • Yabani Elmalar
  • Azaltın, Sadeleştirin, Basitleştirin
  • Haksız Yönetime Karşı
  • Haksız Yönetime Karşı - Tembellik Hakkı
  • Doğa ve Yürüyüş Üzerine
  • Kış Yürüyüşü
  • Ekonomik İtaatsizlik
  • Modern Dünya için Transandantal Doğa
  • Hizmet
  • Yaşamak
  • Ktaadn

Henry David Thoreau Alıntıları - Sözleri

  • İnsanlar sık sık ihtiyaçlarından dolayı değil lükse olan arzularından dolayı acı çekerler. (Walden)
  • "Ve şimdi güneş yükseldi üstünden tepelerin, Ve şimdi indi batı körfezine; En sonunda o, kalktı yerinden ve çekti üzerine mavi pelerinini Yarin yeniden taze ormanlara ve kırlara."(Lycidas) (Yürümek)
  • "İnsanlara yakın olmaya dair hayal ettiğim tüm avantajlar anlamsız görünmeye başladı ve o günden beri bunun üstüne bir daha düşünmedim." (Yalnızlık)
  • "Yalnızlık, kişinin diğer insanlar ile arasındaki mesafeye bakılarak ölçülen bir şey değildir." (Yalnızlık)
  • Keklik nohuttan hoşlanır ama, kendisiyle birlikte tencereye atılan nohutlardan değil. (Haksız Yönetime Karşı - Tembellik Hakkı)
  • Insanoğlunun sevinci solduğu için nar, hurma, elma ve bütün meyve ağaçları kurudu. (Yabani Elmalar)
  • Kitaplar dünyanın en zengin hazineleridir. (Walden)
  • Çok para az erdem demektir. (Sivil İtaatsizlik)
  • Gerçek güzellik, gerçekten alçakgönüllü bir şekilde yaşayanların yüzünde görülür. (Azaltın, Sadeleştirin, Basitleştirin)
  • Barbar, sade bir cehalet ve avarelikle ya da tembellikle; filozof sade bir bilgelikle yaşar. (Modern Dünya için Transandantal Doğa)
  • "Tanrıya şükür ki bulutları kesip biçemiyorlar!" (Doğa ve Yürüyüş Üzerine)
  • "Bir ağaç ne kadar çok elma taşıyorsa, halkı selamlamak için o kadar eğilir." (Yabani Elmalar)
  • Dışarıda işi olanlar değil, asıl evlerinde titreyenler üşür. (Yabani Elmalar)
  • Hükümetlerin en iyisi hiç hükmetmeyendir. (Sivil İtaatsizlik)
  • "Matematikle aşık atılmaz." (Doğa ve Yürüyüş Üzerine)
  • Devlete itaatsizliğin götürüsü, itaat etmenin götürülerinden daha azdır. (Yaşamak)
  • Her ne kadar yaşam kötü de olsa tanışın ve onu yaşayın; yaşamdan kaçmayın ve ona küfretmeyin. Siz kadar kötü değildir. (Walden)
  • İnsanı hemcinslerinden ayıran ve ona yalnızlık çektiren mesafe, fiziksel bir mesafe midir? Ben, yaşadıklarım sayesinde kişinin, her ne kadar çabalarsa çabalasın, başka biriyle arasında açılan mesafeyi ona yaklaşarak kapatamayacağını öğrendim. (Yalnızlık)
  • Her sabah,yaşamıma Doğa'nın kendisi kadar yalın ve masum bir anlam vermem için bir davetiyeydi. (Nerede ve Ne İçin Yaşadım)
  • "İnsan sahte yazgısına aldanır , gereksinim diye bir kılıf uydurarak ,eski bir kitapta söylendiği gibi , güvelerin ve pasın çürüteceği ve hırsızların talan edeceği servetler biriktirmeye çalışır . (Nerede ve Ne İçin Yaşadım)

Yorum Yaz