diorex
ARTUKBEY

Silas Marner - George Eliot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Silas Marner kimin eseri? Silas Marner kitabının yazarı kimdir? Silas Marner konusu ve anafikri nedir? Silas Marner kitabı ne anlatıyor? Silas Marner PDF indirme linki var mı? Silas Marner kitabının yazarı George Eliot kimdir? İşte Silas Marner kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.03.2022 04:00
Silas Marner - George Eliot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: George Eliot

Çevirmen: Fadime Kahya

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053605294

Sayfa Sayısı: 240

Silas Marner Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

George Eliot (1819-1880): Asıl adı Mary Ann Evans olan yazar, Wallingston'da okudu, iyi bir eğitim aldı. The Westminster dergisinde çalıştığı yıllarda çeviriler yaptı, eleştiri yazıları yazdı. Eliot'ın din ve felsefe konularına ilgisi öğrencilik yıllarında başladı. İnce bir mizahla örülü kötümser bir gerçekçilik ve sık karşılaşılan dinsel motifler eserlerinin başlıca özelliklerindendir. 

Gündelik yaşamı gerçekçi ayrıntılarla yansıttığı romanlarında Victoria döneminin bütün sosyal sınıflarından kişiler yer alır, iç içe gelişen konular, karşıtlık ve paralellikle birbirini güçlendirir. 

George Eliot, psikolojik çözümlemelere verdiği önemle çağdaş romanın gelişimini etkileyen belli başlı yazarlar arasında yer almıştır. Özlü anlatımı ve yapısal yetkinliği ile dikkati çeken Silas Marner yazarın en ünlü romanıdır.

Silas Marner Alıntıları - Sözleri

  • Her kuruşu bir amaca yönelttiği yıllarda parayı pek az sevmiş gibiydi; çünkü o zamanlar amacın kendisini severdi.
  • "Her kuruşu bir amaca yönelttiği yıllarda parayı pek az sevmiş gibiydi; çünkü o zamanlar amacın kendisini severdi."
  • Eğer insan kapısına gelen lütfü geri çevirirse o lütuf değerini bilecek olanların başına iner.
  • ‘Yaşın ilerleyişi insanın yüzüne çirkin bir tabaka çekerken, ruh da çoğu kez tam bir iyilik içinde olgunlaşır.’
  • Ne yapacağımızı bilemediğimiz anlarda ya da yorucu bekleyişler sırasında bazı anlamsız hareket ya da sesleri yineleyerek, bu yineleme bir ihtiyaç, yeni bir alışkanlık oluncaya dek zaman öldürdüğümüz olmuyor mu?
  • "Ne yapacağımızı bilemediğimiz anlarda ya da yorucu bekleyişler sırasında bazı anlamsız hareket ya da sesleri yineleyerek, bu yineleme bir ihtiyaç, yeni bir alışkanlık oluncaya dek zaman öldürdüğümüz olmuyor mu?"
  • İlkel beyinler güçlü olmakla sevecenliğin bir arada bulunabileceğini kavramakta güçlük çekerler.
  • .. Ama bir kişinin ne söylediği değil, nasıl söylediği önemlidir.
  • .....Soyuldum!
  • Eğer insan kapısına gelen lütfu geri çevirirse o lütuf değerini bilecek olanların başına iner."
  • Kusursuz sevginin fazla eğitim görmemiş kişilerin ilişkilerini yüceltebilen bir nefeslik şiiri vardır.
  • Her kuruşu bir amaca yönelttiği yıllarda parayı pek az sevmiş gibiydi; çünkü o zamanlar amacın kendisini severdi.

Silas Marner İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Silas Marner Yorum: Aslında ilk bakışta pek anlayamamıştım. Bir iki sayfa sonra karakterler birbirine karışıyordu sonra baştan okudum hatta tekrar tekrar başa sardığımı hatırlıyorum. Sonradan karakter 'Silas Marner' ın başına gelecekleri çok merak etmeye başladım. Bitirdiğimde çok fazlasıyla beni tatmin etmişti. Bir hocamız sayesinde bu kitabı okumuştum. Sınav konumuzdu ve sınavım çok güzel geçmişti. Ben ingilizce olarak okumuştum ama kesinlikle okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. (Aleyna çakır)

George Eliot ( Mary Ann Evans) tarafından yazılmış, yazarın en ünlü romanı olarak kabul edilen Silas Marner kitabı, uzun betimlemeleri, derin psikolojik analizleri ile iz bırakan kitaplardan bir tanesi oldu benim için. Yazarın din ve felsefe konularına olan ilgisini bu kitapta çok net görüyoruz. İç içe geçmiş çözümlemeler, analizler Silas Marner ve etrafındaki karakterler üzerinden çok güzel verilmiş. Yaşadığı küçük kasabada uğradığı iftira sonucu Silas Marner'ın başka bir yere taşınması, hem atılan iftiranın ağırlığı ile yaşadığı psikolojik durum, yeni yere , yeni insanlara alışma süreci ve etrafında gelişen olaylar sıkılmadan okuma yapmamızı sağlıyor. Bu süreçte farklı karakterler ve analizler ile insan, toplum, inanç, felsefe gibi konularda derin düşüncelere götüren cümleler ile karşılaşıyoruz. Okudukça açılan satırlar, açıldıkça düşündüren bakış açısı ile çok severek okudum. (Mine Oral)

Yıllar önce ingilizce dersinde okutulmuştu. Tekrar karşıma çıkınca hatırlamadığımı fark ettim ve bu sefer türkçesini okumaya karar verdim. Çok da iyi yapmışım diyorum. Viktoria döneminin önemli yazarlarından İngiliz asıllı gerçek adı Mary Ann Evans olan yazar, o dönemde kadın yazarlara olan tepki nedeniyle George Eliot mahlasını kullanmış. Dokuma ustası Silas Marner, yaşadığı yerde en yakın arkadaşı tarafından iftiraya uğrar ve başka bir kasabaya taşınır. Burda kendini sadece işine verir. En büyük zevki de geceleri paralarını saymak olur. Gün gelip paralar çalınınca Marner ustanın dünyası başına yıkılır. Ama sonuçta olaylar lehine gelişir. Okudukça Silas Marner’daki değişimleri fark etmek, ilk başta bu adam niye böyle derken, onun nedenlerini anlamak ve sonra ondaki olumlu değişimleri okumak çok keyifliydi. Kitaptaki karakterler, kasaba halkı çok güzel betimlenmişti. Uzun betimlemelere rağmen asla yormadı. Okudukça içimi ısıtan bir hikayeye dönüştü. Klasik sever herkese tavsiye ediyorum. (Hitay Telefon)

Silas Marner PDF indirme linki var mı?

George Eliot - Silas Marner kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Silas Marner PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Eliot Kimdir?

George Eliot yaşamının ilk 21 yılını İngiltere'nin Warwickshire yöresinde bir çiftlikte geçirdi. Bu yıllar insanları ve çevreyi yakından tanımasına yardımcı oldu . Annesinin ölümünden sonra büyük bir malikânenin kâhyası olan babasına bakmak zorunda kaldığı için okuldan ayrıldı. Din, ahlak ve siyaset konusunda katı bir tutumu olmayan, özgür düşünceli bir çevreye katılması yeni düşünceler edinmesine yol açtı. Babasının 1849'da ölümünün üzerine önce İsviçre'ye gitti, daha sonra Londra'da yerleşerek Westminster Review dergisinde çalışmaya başladı. Aydın bir kadın olan George Eliot, o dönemin önde gelen düşünür ve yazarlarıyla dost oldu. Bunlar arasında çok yönlü bir insan olan gazeteci George Henry Lewes'le olan dostluğu yaşamına ayrı bir anlam kattı. Lewes onu roman yazmaya özendirdi ve ilişkileri Lewes ölünceye kadar yaklaşık 25 yıl uyum ve mutluluk içinde sürdü.

Edebiyat yaşamına eleştirmen ve çevirmen olarak başlayan George Eliot'un yayımlanan ilk öyküleri Scenes of Clerical Life'dır ( 1852; "Din Adamının Yaşamından Sahneler") 1859'da yayımlanan ilk romanı Adam Bede'de gözlenen, günlük yaşamı gerçekçi ayrıntılarla yansıtma yeteneği bundan sonraki yapıtlarının da başlıca özelliği oldu. 1860'ta Kıyıdaki Değirmen ( The Mill on the Floss), bundan bir yıl sonra da tarihsel bir roman olan Romole yayımlandı. Bunları Silas Marner(1861), Felix Holt the Radical ("Radikal Felix Holt") ve bir başyapıt olan Middlemarch (1871-72) izledi. Bu roman birkaç konunun iç içe geçtiği , toprak sahiplerinden köylülere, meyhanecilerden işçilere kadar kişilerinin büyük bir gerçeklikle betimlendiği ve çağdaş düşüncelerin yer aldığı güçlü bir yapıttır. George Eliot yazmaktaki amacının "tozlu sokaklardan ve tarlalardan gelen etten kemikten insanların" yaşamlarının yansıtmak olduğunu söylemiştir. Lewes 1878'de öldükten sonra John Walter Cross'la evlenen George Eliot, bundan kısa bir süre sonra hastalanarak öldü. Gerçekçi bir yazar olan George Eliot çağdaş romanın en belirleyici özeliklerinden olan psikolojik çözümlemenin öncüsüdür.

George Eliot Kitapları - Eserleri

  • Silas Marner
  • Floss Nehrindeki Değirmen
  • Middlemarch
  • Middlemarch 1
  • Middlemarch
  • Aşkın Bedeli
  • Lifted Veil
  • Romancı Hanımlardan Hanım İşi Romanlar
  • Daniel Deronda
  • Scenes of Clerical Life
  • Felix Holt
  • Romola

George Eliot Alıntıları - Sözleri

  • -İnsan birbirine zıt iki tarafın da bazen akla çok yakın şeyler söylediğini duyuyor. -Ya da akla yakın görünen. Bizler akla yakınla saçmayı birbirinden her zaman ayıramıyoruz belki de. -Ama siz ayırıyorsunuz gibi geliyor bana; o güç var sizde. -Tersine çoğu zaman karar veremiyorum. Ama benimkisi bilgisizlikten. Doğru karar orada, karşımda olduğu halde, gördüğüm yok. (Middlemarch)
  • Uzun bir sebat döneminin ardından başarısızlığa uğramak, başarısızlık demeye değmeyecek bir çabada bile bulunmamaktan çok daha yüce bir şeydir. (Middlemarch)
  • ... adalet bile kendi kurbanlarını yaratır. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • Ben eşimi seçtiğim zaman, onu doğru boyda seçtim, - ne fazla büyük ne de fazla küçük. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • . Bu ölümlü kardeşler, her biri oldukları gibi kabul edilmelidir. Ne burunlarını düzeltebilir, ne zekalarını aydınlatabilir, ne de onların eğilimlerini düzeltemezsiniz ve bu insanlar aralarında hayatınızın geçtiği tahammül etmeniz, merhamet etmeniz ve sevmeniz gerek. Tüm olası umutları, tüm olası sabırları beslemelisin. . (Aşkın Bedeli)
  • Şüphesiz, o erken tatsızlıkları, kıt tahminleri ve hayatın tuhafça acısız olan yoğunluğunu daha da acılı yapan algısını hatırlayabilsek, çocuklarımızın acılarını öyle geçiştirmezdik. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • ... bu dünya bana fazla geldi. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • “Ne olduğunu tam bilemesek ve istediklerimizi yapamasak da, kötülüğün karşında duran ilahi gücün parçası olmaya amade, ışığın eteklerini daha ötelere yayan ve karanlıkla mücadele alanını daraltan mükemmel iyiliği arzulamak” inancı (Middlemarch)
  • She has no ear for music, or language, or anything else. It would be much better for her to be ignorant, mamma: it is her role, she would do it well. (Daniel Deronda)
  • Sebepler kelimelere dökülünce, güçlerini kaybedebilirler. (Middlemarch)
  • Kendini her şeyden mahrum bırakmayı sever o. (Middlemarch)
  • "Her kuruşu bir amaca yönelttiği yıllarda parayı pek az sevmiş gibiydi; çünkü o zamanlar amacın kendisini severdi." (Silas Marner)
  • "...Ancak kimi sözler farklı zihinlere farklı anlamlarda hitap edebilir." (Middlemarch 1)
  • "Biz ölümlüler, ister kadın olalım ister erkek, kahvaltıyla akşam yemeği arasında birçok hayal kırıklığını sindiriveririz; gözyaşlarımızı geriye itip biraz solgun dudaklarla öylece bakar ve yöneltilen sorulara, "Ah, yok bir şey!" deriz. Gurur da bize yardim eder ki gurur da bizi karşımızdakileri incitmeye değil, acılarımızı gizlemeye yönelttiği zaman iyi bir şeydir." | George Eliot - Middlemarch, CI, Nora, Çev: Cihat Taşçıoğlu, s. 107-8 (Middlemarch 1)
  • “Her sınır, bir bitiş olduğu gibi, bir başlangıçtır da.” George Eliot (Middlemarch 1)
  • Her kadının birtakım amaçları olmalıdır, yoksa bir canavara dönüşür. (Daniel Deronda)
  • "...Kişinin, kendine yakışıksız bir menfaat sağlamaya çalışırken haddini aşabildiğini aklından çıkarmasan iyi olur." (Middlemarch)
  • Ama halata sadece tutunmakla değil, asılmakla olacağını bilmen gerekiyor. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • Bir kadının dediklerine karşı çıkılmayınca, saçmalıklarında direnmesi için ortada bir neden kalmayacaktır. (Middlemarch)
  • Tüm başarısızlıklarda, başlangıç kesinlikle bütünün yarısıdır. (Middlemarch 1)

Yorum Yaz