Şiirler - Erdem Bayazıt Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Şiirler kimin eseri? Şiirler kitabının yazarı kimdir? Şiirler konusu ve anafikri nedir? Şiirler kitabı ne anlatıyor? Şiirler PDF indirme linki var mı? Şiirler kitabının yazarı Erdem Bayazıt kimdir? İşte Şiirler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Erdem Bayazıt
Yayın Evi: İz Yayıncılık
İSBN: 9789753550208
Sayfa Sayısı: 208
Şiirler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Erdem Bayazıt’ın şiirleri yerel bir seziden yükselip dünyanın bütün duygularına ulaşır. Hayatı, toplumu, insanlık sorunlarını, insanın bizzat kendisini ilmek ilmek işleyen bu şiirlerde hakikatin sesi duyguların sesiyle birleşir. Bu eser, onun yayımlanmış tüm şiirlerini muhteva etmektedir.
“Bir genç adam için şehrin ıstırabını, bozulmuş törenin, inançsızlığın, faziletsizliğin tepkilerini, alışılmış düzenden yılgınlığı ve isyanı ve İslâm’da kurtuluşun güzelliğini, maddeden kaçışı, şehirden köye kasabaya kaçışı ısrarla anlatan şiirler...”
Ahmed Kabaklı, Türk Edebiyatı
“Barbar güçlerin, teknolojinin yıktığı, Tanrı’dan kopardığı insanın manevî kurtuluşunu arayan Sebeb Ey...”
Behçet Necatigil, Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü
“Erdem Bayazıt’ın şiiri, değil eski dindar şairlerinkinden, Mehmed Âkif’inkinden de çok farklı bir şekil ve üslûpla yazılmıştır...”
Mehmet Kaplan, Cumhuriyet Devri Türk Şiiri
Şiirler Alıntıları - Sözleri
- " Aşkın bir adı da yorulmamaktır. "
- " Susmanın kalesine sığınıyorum, Önümde karanlıktan duvarlar Sırtımda insan yüklü bir gök var. "
- " Her an Farkındayım, Az az öldüğümün. "
- Susmanın kalesine sığınıyorum Önümde karanlıktan duvarlar Sırtımda insan yüklü bir gök var...
- " Sonra sen gelmelisin dilimin ucuna, adın gelmeli. "
Şiirler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Zariflerden bir zarif: Bir şair düşünün ki kitabına: "Okuyucuma! Şiir diye Bir ömür tüketerek yazdıklarım İki saatte okunuyor Bundan ucuz ne olabilir Havadan başka?" dizeleriyle başlasın.. Ne kadar da açık bir söylem, öyle değil mi? Okuyucunun kendini hiç yormadan, düşünmeye bile mahal vermeyecek yetersizlikte olduğunu ne kadar da iyi biliyor. Uzun uzadıya bir inceleme yazmaya kalksam bilirim lafügüzaf olur. Tutup iki satırlık şey yazmaya kalksam da kitabın hatrı ve belki de şairin gönlü kalır. İyisi mi ben kendimce birkaç cümleyle arzuhalimi sunmaya çalışayım. Kitabın da şairin de hatrı ve gönlü az biraz belki hoş olur. Uzun bir süredir beni bu derece derde giriftar eden bir şiir kitabıyla karşılaşmamıştım. Şaire aşinalığım da sınırlı derecedeydi . Denk geldiğim sözlerinden ve 'Yedi Güzel Adam'dan biri olduğu bilgisi dışında kendisine dair pek bir bilgim yoktu. Şiirlerini ve dahi bu kitabını okumamı kamçılayan en büyük etken doğrusu 'Yedi Güzel Adam' dizisi oldu. İyi ki de olmuş. Beklentilerimin çok üzerinde bir şair oldu kendisi. Gerek kullandığı diliyle, gerek işlediği sayısız konularıyla, gerekse nahif yüreğiyle kendine hayran bırakan zarif bir şair Adil Erdem Bayazıt. Kitapta insanı sarsan yığınla dize var. Düşündüren, sorgulatan nice dizeler... Ansızın doğadaki en küçük şeye dahi mânâ gözüyle baktığınızı fark ediyorsunuz. Gönlünüzden nidalar yükseliyor, sonsuzluğa kapı aralar gibi. İklimler değişiyor sürekli içinizde. Bir bakıyorsunuz ki deryalar dolaşıyorsunuz, yeni şeyler görmek umuduyla. Evet, tüm bunları size yaptıran bu kitap. Bir okur, bir şairden ne isterse (kişiye göre değişir, bu sebeple her şey diyemeyeceğim) çoğunu bulabileceği nadide eserlerden biri. 'Sözlerim yüreğime gergef işler Bilemem nereye varır bu içli gidişler Bir hâl var bende, her kıyama duruşumda Dilim bana hiç duyulmamış dizeler söyler.' (münhasır) Velhasılıkelam, Okunulması, anlaşılması, düşünülmesi ve okutturulması gereken bir eser. Böyle bir eseri bizlere armağan ettiği için şaire çok şey borçluyuz. Allah rahmet eylesin ona.. Son olarak benim için en sevilen dizelerini buraya mıhlamak istiyorum ve dahi kendi sesinden de dinlemenizi tavsiye ediyorum. 'Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm' https://youtu.be/7flW5XiXmTI Şiirle kalın.. (Verâ ⠀)
Bu şehirden gidiyorum Gözleri kör olmuş kırlangıçlar gibi Gururu yıkılmış soyatlar gibi Bu şehirden gidiyorum. İnsanlar taş gibi bana yabancı Ağaçlar bensiz hüküm giyecek bulvarda Bir tanbur bir yalnızlığı anlatıyorsa O ışıksız pencereden Ben onu duymuyor gibiyim Bir ağaç ölüyorsa kapınızın önünde Ben onu bile duymuyor gibiyim. Bu şehirden gidiyorum Gömerek geceyi içime Sabahın hüznünü beklemeden Gidiyorum bu şehirden. (sayfa 71) (M)
Şiirler PDF indirme linki var mı?
Erdem Bayazıt - Şiirler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şiirler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Erdem Bayazıt Kimdir?
İlk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamlayan Bayazıt, sırasıyla 1953’te İstiklal Ortaokulu’ndan, 1959 yılında ise Kahramanmaraş Lisesi’nden mezun olmuştur. Aynı yıl kaydolduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek öğrenimine başlayan şair, tahsiline iki yıl kadar bu üniversitede devam ettikten sonra geçim sıkıntısı nedeniyle 1961yılında öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne nakleder. Bayazıt 1963 senesinde yüksek öğrenimine ara vererek askere gider. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Burdur iline bağlı Çuvallı, Yeşilova köyünde yapan şair, askerden döndüğünde ise tahsil hayatında büyük bir değişiklik arz edecek yeni bir kararı uygulamaya başlar. Zira Hukuk Fakültesinde başladığı tahsil hayatına artık Dil Tarih ve Coğrafya fakültesinde devam edecektir. Erdem Bayazıt askerden döndüğünde Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydolur. 1971 yılında buradan mezun olan Bayazıt, memuriyet hayatına atılır ve edebiyat öğretmeni olarak Kahramanmaraş’ta vazifesine başlar. Mezun olduğu Kahramanmaraş Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapan şair, daha sonra Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’ne müdür olur.
İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın kuruluş günlerinde genel sekreter olarak vazife alan şair, Milli Eğitim Bakanlığı’nda Basın Bürosu Memurluğu, Milli Kütüphane Süreli Yayınlar Şube Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuştur. Erdem Bayazıt daha sonra Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken istifa ederek kurucusu olduğu Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlenir.
Henüz öğrencilik yıllarında şiir yazmaya başlamış olan Bayazıt, Edebiyat ve Mavera dergilerinin kurucuları arasında yerini alır. İlk şiir kitabı olan “Sebeb Ey” 1972 yılında Edebiyat Yayınları arasında (2. ve 3. baskısı Akabe Yayınları), son şiirleri “Risaleler” adı altında 1987’de Akabe Yayınları arasında çıkmıştır (2. baskı 1989). Bu iki kitap İz Yayıncılık tarafından “Şiirler” adı altında 1992 yılında bir arada basılmıştır (4. baskı 1998). 1981 yılı Temmuz ayında Ajans 1400 adlı bir firmanın film ekibiyle beraber Afganistan’a doğru yola çıkan şair Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu’ndan oluşan çekirdek bir kadro ile birlikte Pakistan’ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan içlerini gezer. Yaptığı bu iki aylık gezinin izlenimlerini topladığı "İpek yolundan Afganistan’a" adlı eseriyle 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü’nü kazanır.
1984’te Akabe Anonim Şirketi’nin İstanbul’a taşınması kararıyla bu görevini devrederek yeniden memurluğa döner. Devlet Planlama Teşkilatı’na sözleşmeli personel olarak giren şair, daha sonra bu vazifeyi bırakır ve 1987 yılı seçimlerinde Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı olur. 29 Kasım 1987 milletvekili seçimlerindeAnavatan Partisi’nden aday olan Bayazıt, Kahramanmaraş milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 18. dönem çalışmalarında Milli Eğitim ve Çevre Komisyonlarında görev alır. 1988 yılında Risaleler adlı şiir kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği Şiir Ödülünü kazanır. 1991 seçimlerinde adaylığını koymayan Bayazıt,İstanbul’a yerleşir. Evli ve dört çocuk babası olan Bayazıt’ın şiir ve yazıları Açı, Hamle (Kahramanmaraş), Çıkış (Ankara), Yeni İstiklal, Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergilerinde yayınlanmıştır.
Erdem Bayazıt, 5 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.
Bayazıt, TBMM Başkanlık Divanı’nca Üstün Onur Ödülü verilmesi kararlaştırılan 71 kişi arasında bulunuyordu.
Erdem Bayazıt Kitapları - Eserleri
- Şiirler
- Kelimenin Dirilişi
- İpekyolu'ndan Afganistan'a
- Gelecek Zaman Risalesi
- Risaleler
- Sebeb Ey
- Maveraya Hicret Eden Şair
- Vahyin Diriltici Soluğu
Erdem Bayazıt Alıntıları - Sözleri
- Emerek ayışığını nasıl da büyüyorsun ey kalbim Bir tarafın şehirler şehirler şehirler Mekanik bir çizgide tükenen insanlar Bir tarafın çöl Çölde birbirini boğazlayan aç çıplak insanlar Bir yüzün asya ey kalbim bir yüzün afrika Öbür yanın avrupa amerika Saatler nasıl yorulmazlarsa işlemekten Sen de yorulmuyorsun ey kalbim büyümekten. (Sebeb Ey)
- Ürperir tabiat, üfleyince rüzgârı derin gök soluğu Ulu ses dokununca çarka Düşer ölümün gölgesi eşyaya … (Sebeb Ey)
- Afganistan: İslam coğrafyasının yıllardır kanayan yarası. (İpekyolu'ndan Afganistan'a)
- "İçerde büyük bir göçün hışırtısı var" (Kelimenin Dirilişi)
- Kalbim kalbine Rüzgarlar yapraklara Denizler karalara çarpar (Gelecek Zaman Risalesi)
- Ölüm muhakkak Ve ölüm mutlak Tek kapısıdır ölümsüzlüğün Ölümle tanıştıktan sonra anladım Sadece bir kimlik belgesi olduğunu yaşamanın... Erdem Bayazıt /Ölüm Risalesi (Risaleler)
- Yaslan göğsüme sevdiğim Benim gönlüm gök gibidir açık deniz gibidir Pas tutmaz benim içim yeryüzü gibidir Toprak gibidir Sen ki bulut gibisin Ay gibisin güneş gibi bazen. (Risaleler)
- " Her an Farkındayım, Az az öldüğümün. " (Şiirler)
- Hadi tut elimden gök gibi ölü kadar yalnızım. (Sebeb Ey)
- Biz var mıydık? Belki de hiç olmadık Belki de bu dünyada Bir yansımaydık sadece. (Gelecek Zaman Risalesi)
- "Çıktım yola Artık bir leyla var Demek istediğim bütün leylalar Yani bir de yalnızca sen varsın Herbirimize özel ve herkese rahmet Artık buyruk senin hayat sen Doğmadan önce sen ölümden sonra sen Arada hep sen!" (Gelecek Zaman Risalesi)
- Ama sen uzaklardaydın ey kalbim Uzaklardaydın sevdiğim uzaklardaydı (Sebeb Ey)
- Dünyanın en uzun hüznü yağıyor yorgun ve yenilmiş insanlığımızın üstüne.. (Risaleler)
- "Telgrafın tellerini kurşunlamalı" Böyle değildi bu türkü bilirim Bir de içime -Her istasyonda duran sonra tekrar yürüyen- Bir posta katarı gibi simsiyah dumanlar dökerek Bazen gelmesi beklenen bazen ansızın çıkagelen Haberler bilirim, mektuplar bilirim (Sebeb Ey)
- İnsanlığın önünde tahrife uğramamış, tek noktası bile değiştirilememiş vahiy belgesi Kur-an'ı Kerim'dir. Tek kurtuluş aksiyonu da ona bağlı İslam'dır. (Vahyin Diriltici Soluğu)
- Siz Ortadoğu'nun fakir ve zulme uğramış halklarının, Afrika'nın, Asya'nın ezilmiş milletlerinin, bir gün nasıl olur da sömürgeci kızıl ve kara güçlerin boyunduruğundan kurtulur diye bir fikir yürütüldüğüne şahit oldunuz mu? (Vahyin Diriltici Soluğu)
- Durma bana bir türkü söyle anadolu olsun. (Sebeb Ey)
- Diyorum ki gider oldum giderim Yağmur beni ağlar şimdiden sonra! (Kelimenin Dirilişi)
- Bugün talebelik artık ilim yolculuğu değil,diploma avcılığıdır.. (İpekyolu'ndan Afganistan'a)
- Pakistanı bır boydan bır boya iki kere geçtik, sayısız yol yapımı çalışmalarına şahıt olduk fakat bir kere bile asfalt dökme makinası görmedik. Bir buçuk litre coca cola parasına 8 saat çekiç ve kürek sallayan milyonlarca amele kuyrukta beklediği sürece gelişmiş ülkelerin Pakistana asfalt makinaları satabilmesi hayaldir! (İpekyolu'ndan Afganistan'a)