Seyrüsefer - Taha Kılınç Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Seyrüsefer kimin eseri? Seyrüsefer kitabının yazarı kimdir? Seyrüsefer konusu ve anafikri nedir? Seyrüsefer kitabı ne anlatıyor? Seyrüsefer PDF indirme linki var mı? Seyrüsefer kitabının yazarı Taha Kılınç kimdir? İşte Seyrüsefer kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Taha Kılınç

Yayın Evi: Aşina Yayınları

İSBN: 9786056824715

Sayfa Sayısı: 224

Seyrüsefer Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Kırmadan İncitmeden” ve “Kudüs Yazıları” isimli kitapları kısa sürede çok satanlar listesine giren Taha Kılınç’tan yepyeni

bir kitap: SeyrüSefer.

Fas’tan Güney Afrika’ya, Japonya’dan Lübnan’a, Makedonya’dan Filistin’e kadar 10 farklı ülkeye yaptığı seyahatleri anlattığı ve fotoğraflarla zenginleştirdiği bu hatıra tadındaki kitap yeryüzünün Müslümanca bir bakışla yeniden yorumlanmasına katkıda bulunabilir.

Yazarın önsözde de belirttiği gibi “Bence her Müslüman, Allah’ın kendisine bahşettiği imkânlar çerçevesinde, yakın ya da uzak coğrafyayı gezmek, dolaşmak ve keşfetmek zorunda. Bunu yaparken de, yine Kur’ân’ın bize buyurduğu gibi, eski medeniyetlerin ve toplumların akıbetleri üzerinde tefekkür etmek, onların kurdukları sistemleri ve hayat tarzlarını -Kur’ân buna ‘sünen’ der- yakından incelemek, Allah’ın kâinattaki çeşitli tasarruflarına kafa yormak, insanoğlunun dünya macerasını sağlam ve sahih bir temele oturtmayı amaçlamak mecburiyetinde.”

Seyrüsefer Alıntıları - Sözleri

  • Sanki hayatın yükünü senelerdir omuzlamaktan bıkmış gibi yorgun ,suskun
  • Salyangoz ,Faslıların severek tükettiği bir yiyecek . Kızartılmış, haşlanmış veya çorbaya dönüştürülmüş salyangozlar,Fas'ın bütün şehirlerinde her sokak başında rastlamak mümkün
  • İslâm tarihinde adına hutbe okunan ilk kadın hükümdar
  • Evet, seyahat gerçekten de taassubu yok ediyor, insanı bir ummanın zerresi olduğu gerçeğiyle yüzleştiriyor, keskin taraflarını törpülüyor.
  • Dışarıdan bakıldığında anlamsız gibi görünen birçok şey, bu topraklarda en büyük rekabet sebebidir.
  • Dışarıdan bakıldığında anlamsız gibi görünen birçok şey, bu topraklarda en büyük rekabet sebebidir.
  • "... Gözlerim yıldızlara uzandı bir ara. Ne engin bir gökyüzü ve ne çok yıldız... Hepsinin bir sahibi var, bizim de... Ve ben şu anda neredeyim? Gökyüzüne bakıp gülümsedim."
  • "Hissettiğim şey yine aynı: Ölünceye kadar sürecek bir öğrenme serüveni bu."
  • “Seyahat, taassubu yok eder.” şeklinde harika bir söz var. Evet, seyahat gerçekten de taassubu yok ediyor, insanı bir ummanın zerresi olduğu gerçeğiyle yüzleştiriyor, keskin taraflarını törpülüyor.
  • Kendimi hiçbir şekilde yabancı hissetmediğim bir ülkeydi Bosna. Sokaklar, camiler, sebiller, kaldırım taşları, hatta güvercinler bile tanıdıktı.
  • İnsanlık tarihinde küçük ve kanlı bir parantezden ibaret olan İsrail'e takılıp işgali takıntı haline getirmek suretiyle İsrail'i gözünde çok fazla büyütüp Filistin'in bağrında sakladığı ihtişamı gözden kaçırmamak gerekir. işgal bir gün sona erecek, bu toprakların bereketi ise asla sona ermeyecektir. haçlılar gibi Siyonistler de, yok olup gideceklerdir. bu hakikate itikat esaslarımıza iman edercesine inanmak mecburiyetindeyiz.
  • Yeryüzü , müslümanca bir bakışla yeniden yorumlanmayı bekliyor .
  • Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in Yemen'den ve Yemenlilerdensöz ederken kullandığı sıcak ifadeleri bol bol hatırlamış,onun "İman Yemenlidir, hikmette Yemenlidir." cümlesini iliklerime kadar hissetmiştim.
  • Seyahat insanın şahsiyetini olgunlaştırıyor, zihnini geliştiriyor, bilgisini artırıyor, ufkunu açıyor, önyargı ve taasuplarını yok ediyor.
  • Geçtiğimiz yüzyılın başına dek , müezzinler ezan vakitlerinde gerçekten de minareye atla tırmanıyorlarmış.

Seyrüsefer İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Eğlenceli ve keyifli bir okuma oldu benim için Yazar , Fas, Tunus,Yemen,Filistin , Katar,Japonya ,Güney Afrika ,Bosna ,Makedonya,Lübnan Bu ülkelerin külütürüne,yemeklerine , tarihine ,türbe ve camileri konu etmiş Beni etkileyen , masalar diyarı Fas oldu görmek isterdim açıkçası Keyifli okumalar dilerim (Nuran)

Hazırlanın Taha Kılınç, Seyrüsefer’le bizi yolculuğa davet ediyor. Sadece Müslüman ülkelere değil Uzak Doğu ve Balkan Ülkelerini de kapsayan geziler fotoğraflarla zenginleştirilmiş. Bu özellik anlatılan ülke ve detayları daha somut ve hayal edilebilir kılıyor. Fas, Tunus, Yemen, Filistin, Katar, Japonya, Güney Afrika, Bosna, Makedonya ve Lübnan’ı anlatan Kılınç, seyahat yazıları okumayı seven kitlenin yanı sıra diğer okuyucu da satır aralarına çekmeyi başarıyor. Okurken “kesin bende gitmeliyim” diyorsunuz ve notlar alıyorsunuz. Sonra kendinizi bir sonraki tatiliniz için plan yaparken buluyorsunuz. Taha Kılınç sadece gezi yazısı yazmamış. Müslüman bir gözle ve Müslümanca bir bakışla yeryüzünü yorumluyor. Bu perspektiften bakıldığında seyahat gezmek ve eğlenmekten çıkıp dünyayı tanımak ve bizim düşünmediğimiz manada cihada çıkıyor. Kılınç bir röportajında konuyu şöyle özetliyor. “Kur’an-ı Kerim’de, Al-i İmran Suresi’nin 137. ayetinde şöyle buyruluyor: “Sizden önce nice yaşam tarzları gelip geçmiştir. Yeryüzünde seyahat edin. Yalancıların sonu nasıl olmuş bir bakın.” Burada seyahat etmeyle alakalı olarak verilen emrin geçtiği cümle, gramer olarak, “namaz kılın, zekat verin” emirlerindeki bağlayıcılıkla aynı. Ayetteki ifadeler önemli. “Kitap okuyun” yahut “gidenlerden dinleyin” diyebilirdi. “Yeryüzünde gezin ve bakın” ifadeleriyle, bizim somut olarak ve bizzat incelememiz isteniyor. Bir buçuk satırlık kısacık bir ayetin zımnen emrettiği şeylere bakalım: Tarih, sanat tarihi, coğrafya, sosyoloji, arkeoloji, antropoloji gibi ilimlerde derinleşmek; yeryüzünde dolaşabilmek için seyahat vasıtaları edinmek; helal yolculuk, konaklama ve beslenme alternatiflerini geliştirmek… Hepsi aynı ayetten çıkan sonuçlar. Niyet bu şekilde oluşturulursa, yeryüzündeki her bir hareket, insan için infaka ve cihada dönüşür. Görülen şeylerin kayıt altına alınması ve yazılı olarak aktarılması da, gezenler için ayrı bir görev bence.” Anlaşılan seyahat notlarını bir de bu perspektiften okumak gerekiyor… (Aynı Adam)

Kitaba koca bir "Ah!" diyebilirim sanki kitaba dair hissettiklerimi en iyi bu ifadeyle anlatabilirim gibi. Seyrüsefer bir seyahat kitabı. Taha Kılınç Kur'anın yeryüzünde gezip dolaşmamızı emreden ayetlerini baz alarak dünyanın çeşitli ülkelerine farklı zamanlarda seyahat ediyor ve bu seyahatlerden edindiği izlenimleri, bilgileri bir kitaba dönüştürüyor. Kitapta Fas, Tunus, Yemen, Filistin, Katar, Japonya, Güney Afrika, Bosna, Makedonya ve Lübnan ülkelerine ait yazıları yer alıyor. Tarihi bilmeyi ve coğrafyayı tanımayı Müslümanlığın bir görevi olarak görüyor. Bekarken yalnız başına, evlendikten sonra da hep eşiyle ve çocuklarıyla ülke ülke geziyor, hatta bunu bir gelenek haline getirmişler ve her yaz tatilinde bir ülkeye seyahat ediyorlar. Bu detay beni daha da bağladı kitaba Okuduğum ilk seyahat kitabı olması sebebiyle biraz çekimser yaklaşıyordum kitaba, sıkılacağımı veya elimde çok uzun süre kalacağına inanıyordum. Kılınç her bir ülkeyi anlatmadan önce sizi o ülkeye bağlıyor, kendinden anılarla o ülkenin veya şehrin manevi değerini size hissettiriyor ve bir şekilde size sevdirmeyi başarıyor. Gittiği gezilerde genel olarak türbe, cami, katedral gibi eski yapıtları ziyaret eden Kılınç, aynı zamanda size o bölgenin tarihi arka planını, şehre veya ülkeye verilen isimlerin filolojik açıklamalarını yapıyor ve bunları yaparken siz de yeni ve belki burda okumasanız başka yerde araştırma gereği hissetmeyeceğiniz farklı bilgileri öğrenmenin tadını çıkarıyorsunuz. Sonuç olarak kitabı gerçekten sevdim. Benim kalbimde yer etti, umarım sizinkinde de ettirebilmişimdir (Behice)

Seyrüsefer PDF indirme linki var mı?

Taha Kılınç - Seyrüsefer kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Seyrüsefer PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Taha Kılınç Kimdir?

1980 Mersin Anamur doğumlu Nazmi Taha Kılınç, 1999 Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 2003 yılında tamamlayan Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır. Edebî ve akademik çalışmalarına devam etmekte olan yazarın; 365 Günde Peygamberimin Arkadaşları (2009) adlı kitabından yola çıkılarak açılan yarışmaya katılan çocukların sahabelere yazdıkları mektuplar, En Sevdiğim Sahabe (2010) adlı kitapla okurlara ulaşmıştır.

Taha Kılınç Kitapları - Eserleri

  • Kudüs Yazıları
  • Kırmadan İncitmeden
  • Ortadoğu’ya Dair Yirmi Tez
  • Neyi Nasıl Yapmalı?
  • Biz Bize
  • Coğrafyamızı Adımlarken Hatırda Kalanlar
  • Seyrüsefer
  • Gölgelerin Peşinde: 50 Portre
  • Dalları Gökte Bir Ağaç
  • Bir Rüyayı Hatırlar Gibi
  • Söylemesem Olmazdı
  • Peygamberimin Arkadaşları
  • Şam Kitabı
  • Ortadoğu'dan Notlar

Taha Kılınç Alıntıları - Sözleri

  • Yalnızca "iyi" olmak yetmez. Kötülüğü engellemek, çoğalmaması için tedbirler almak ve kötülüğe karşı iyiliği savunmak da gerekir. (Dalları Gökte Bir Ağaç)
  • "... Gözlerim yıldızlara uzandı bir ara. Ne engin bir gökyüzü ve ne çok yıldız... Hepsinin bir sahibi var, bizim de... Ve ben şu anda neredeyim? Gökyüzüne bakıp gülümsedim." (Seyrüsefer)
  • Her yol,yola çıkmadan önce uzundur. (Şam Kitabı)
  • Tarih, sadece tek bir coğrafya ve düzlem üzerinden okunamaz. (Coğrafyamızı Adımlarken Hatırda Kalanlar)
  • “96. Yaya isek, bize yol veren şoföre teşekkür etmek ya da elle selam vermek” (Kırmadan İncitmeden)
  • Kullarla ilişkilerde özensizlik ve dikkatsizlik, Müslüman bir kimseyi zaman içinde münafık bir kimse haline getirebilir. (Dalları Gökte Bir Ağaç)
  • Soru sormayı hiç bırakma. Doğru biçimde sorulması ve samimi bir kalpten gelmesi şartıyla, soru sormak beyni canlı tutar ve istikameti bulmaya yardımcı olur. Sorularının cevabını ararken, şu iki şeye hep dikkat et: 1) Asla büyük konuşma, çünkü o şeyle mutlaka sınanırsın, 2) Asla kalp kırma, çünkü o konudaki kanaatin değiştiğinde çok mahcup olursun. (Dalları Gökte Bir Ağaç)
  • Kudüs, "dönemsel ve konjoktürel heyecanlar"a kurban edilemeyecek kadar önemli ve özel bir şehir. Sadece saldırı ve ihlallel söz konusu olduğunda onu hatırlamak, sâir zamanlarda ise yeniden kendi haline terk etmek, Müslümanlara yakışacak bir hâl değildir. Kudüs'e olan ilgimiz, mütemmim cüzümüz olarak, hayat boyunca bize eşlik etmeli. Bu ilgiyi, bilgiyle ne kadar temellendirebilirsek, Kudüs'ün bizden uzaklaşmamasını da o kadar garanti altına almış oluruz. (Kudüs Yazıları)
  • Onların batıl davaları için gösterdiği dünyevi gayret ve sabrı göstermeye yanaşmadan, birkaç sloganik kampanyayla düşmanı dize getirebileceğimizi zannedebiliyorsak, hem tarihi hiç bilmiyoruz hem de daha yiyeceğimiz çok dayak var demektir. (Neyi Nasıl Yapmalı?)
  • Kendimizi ve içinde doğduğumuz çevreyi keşfetmek için yapabileceğimiz şeylerden birincisi, sakince ve derince düşünmektir. (Biz Bize)
  • Gönlümüze fayda vermeyen ve bize yük olan şeyleri usulca bir kenarda sırtımızdan indirme ve yola öyle devam etme vaktidir. (Neyi Nasıl Yapmalı?)
  • “88. Yanımızdan ambulans geçtiğinde, içindeki hasta için dua etmek” (Kırmadan İncitmeden)
  • Kendimi hiçbir şekilde yabancı hissetmediğim bir ülkeydi Bosna. Sokaklar, camiler, sebiller, kaldırım taşları, hatta güvercinler bile tanıdıktı. (Seyrüsefer)
  • "Ortadoğu'nun mevcut dengelerinde, sahne arkasındaki belirleyici güç İngiltere'dir. ABD kaba kuvvetiyle ortalıkta görünse de, İngiltere'nin kurmuş olduğu düzen hâlen yürürlüktedir." (Ortadoğu’ya Dair Yirmi Tez)
  • Kul Rabb'ine doğru adım attıkça Allah'da onu kendisine yakınlaştırır. Allah bir kulunu sevdiği zaman, meleklere de sevdirir insanlara da. Allah'a özenle, dikkatle ve sevgiyle kulluk edenler için insanların kalplerin de bir muhabbet ve yakınlık meydana gelir. (Biz Bize)
  • ...Ümmet olmak bu idi işte. Bir ananın (umm) evlatları gibiydik. Birimizin acısı, hepimizindi. Bir damar bizi çağırıyordu başka uzaklara. En alakasız görünen bir vesileyle de olsa... Ve o damar hiç kaybolmuyordu. (Bir Rüyayı Hatırlar Gibi)
  • Öğrenme sürecinde bilgi arttıkça, insanın tevazunun ve yumuşak huyluluğunda artması gerekir. Kendimizi sürekli tartalım: Tevazumuzu, etrafımızdaki insanlara karşı şefkat ve merhametimizi ,iyi niyetimizi ve ahlaki erdemlerimizi artırmayan bilgi bize sadece yük olacaktır. Hatta böyle malûmatlar, ideal anlamda bilgi bile değildir. (Biz Bize)
  • İnsan, hep " başka güzel zamanların " hasretini çeker. (Biz Bize)
  • İslâm coğrafyasını yakından ve derinlemesine tanımak için , yapmamız gereken üç şey var: Tarih okumak, coğrafyada seyahatlere çıkmak ve dil öğrenmek (Biz Bize)
  • Günümüzde , özellikle sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte, daha büyük bir tehlike de baş gösterdi üstelik: Acının sıradanlaşması ve kalplerimizin taşlaşması. (Kudüs Yazıları)