dedas
Turkcella

Şen Bilim - Friedrich Nietzsche Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şen Bilim kimin eseri? Şen Bilim kitabının yazarı kimdir? Şen Bilim konusu ve anafikri nedir? Şen Bilim kitabı ne anlatıyor? Şen Bilim kitabının yazarı Friedrich Nietzsche kimdir? İşte Şen Bilim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 08.02.2022 21:40
Şen Bilim - Friedrich Nietzsche Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Friedrich Nietzsche

Çevirmen: Hasan İlhan

Orijinal Adı: Die Fröhliche Wissenschaft

Yayın Evi: Alter Yayıncılık

İSBN: 9786054922864

Sayfa Sayısı: 104

Şen Bilim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Almancası "Fröhliche Wissenschaft" olan La Gaya Scienza Güneydoğu Fransa`da Kuzey İtalya`da ve Sicilya`nın bazı bölgelerinde yer yer hala konuşulan bir Provence diyalektinde bulunan bir sözcüktür. Ortaçağ Troubadour ozanlarının şiir sanatı anlamında kullandıkları bu sözcük Nietzche tarafından felsefede kullanılmıştır. Şen bilim nedir ve niye şendir? Şen Bilim bir eğlencedir. Mizah yoluyla yapılan post-modern hakikat yolculuğudur. Nietzche için hakikat yolculuğu bir şölendir. Yaşamında sıkıntılar, hastalıklar, yoksunluklar çekmiş birine şen bilim bir hakikat yolculuğudur. O bir hakikat yokuşudur. Acıların yoksunlukların yaşandığı bir dünyada bilimle şen olmak değişim gerektirir. Yaşama ilişkin her türlü problemde bilim insanların karşı tavırlarını şekillendirirken şen bilim bilimi kullanarak yaşamını güzelleştirmeye yönelen insanın yardımcısı olacaktır. Bu anlamda şen bilim hem şen olmayı hemde bilimsel olmayı kapsamaktadır. Felsefi anlamda bir yaşam bilgeliğidir. Ecco Homo adlı yapıtında Nietzche bu sözcüğü şarkıcı, şövalye ve özgür düşüncenin bir birliği olarak kullandığını söyler..

Şen Bilim Alıntıları - Sözleri

  • ... Sefalet gereklidir. Bun­dandır, politikacıların çığlıkları ; bundandır, birçok yanlış, uydu­ruk , abartılmış, her çeşit "olağanüstü durum" ve onlara inanma­ya bilinçsiz yatkınlık.
  • Artık örtüleri çıkarıldığında hakikatin hakikat olarak kaldığına inanmıyoruz ; inanamayacak kadar çok yaşadık. Bugün çıplak olan her şeyi görmek istememeyi bir edep meselesi sayıyoruz ya da her şeyde bulunmayı ya da her şeyi anlamayı ve ''bilmeyi".
  • "Neden yazıyorsun öyleyse? - Şimdiye dek düşüncelerimden kurtulmanın başka bir yolunu bulamadım."
  • Belki de hakikat, gerekçelerini görmememiz için gerekçeleri olan bir ka­dındır?
  • Yaşadığın ve yaşamakta olduğun bu hayatı, yeniden ve sayısız kere daha yaşamak zorunda kalacaksın; içinde yeni hiçbir şey olmayacak: Yaşamındaki her acı, her sevinç, her bir düşünce ve her bir soluk, tarif edilemeyecek kadar küçük ya da büyük her şey, arka arkaya ve aynı sırayla, sana dönecek - ağaçların arasından süzülen şu alacakaranlık ve şu örümcek bile, şu an ve ben kendim bile. Varoluşun sonsuz kum saati, içinde toz lekesi olan sen ile, yeniden ve yeniden başaşağı çevrilecek!
  • İstiyorsan gözlerinle aklın hiç ama hiç solmasın, Gölgede yürürken, düş pesine güneşin, kaybolmasın!
  • Kimse penceremizde yanan ışığı bizden önce göremez.
  • "Araştırmaktan yorgun düşeli beri, Öğrendim işte var gücümle bulmayı. Rüzgar üstüme böyle geleli beri, Bilirim her rüzgarda yelken açmayı."
  • Bilim şendir, çünkü yaşamdan yanadır; yaşamdan yana olmak sağlıklı olmak demektir.
  • Oysa, seninle birey olarak, bütün varlığınla alay edecek birini asla bulamayacaksın, en iyi niteliklerinde sınırsız, sineksi ve kurba­ğamsı perişanlığını adam edecek biri hiç olmayacak!
  • Ölümün yaşamın karşıtı olduğunu söylemekten sakınalım. Canlı sadece bir ölü türüdür ve çok ender bir türdür.
  • Savaş bütün iyi şeylerin babasıdır.
  • Zayıfları öl­düren zehir, güçlüleri güçlendirir - güçlüler zehir demezler ona.

Şen Bilim İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Şen Bilim: “Ritim bir zorlamadır; baş eğdiren, katılmaya çağıran, karşı konulmaz bir arzu yaratır; yalnızca adımlar değil, ruhun kendisi de ritimle uyuma girer” “Nefret, başkalarının acılarından keyif duymak, soyup egemen olma şehveti ve kötü diye bildiğimiz her ne varsa: Türü korumanın şaşırtıcı ekonomisine aittir” (Vacip Örger)

Merhabalar, Friedrich Nietzsche'nin inanca olan sert düşünce ve görüşleri haricinde çoğu yanlış tabuları yıkmasından dolayı okumak istediğim bir filozof… ***Tanrı’yı yok saymasından dolayı kitaplarını okumayacağız anlamına gelmez. Okumak, araştırmak ve sorgulamak lazım. Hiçbir şey bilmiyorsak bile neden Tanrı öldü demesini bilmemiz lazım. Bilgi bilgidir***. Filozofu da yeni yeni tanımaya başladım, daha önce okuduğum eseri, bende farklı duygular bırakmıştı. (bkz : gonderi/25580682 ) Şen Bilim Şiirler eserinde, ‘yazarın hakkında’ bir yazı dikkatimi çekti. Nıetzche Sifiliz olarak da bilinen Frengi, yani halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen bir hastalık sonucu 11 yıl boyunca bitkisel hayat denilebilecek bir hayat sürmüş. Bu hastalığın olması da , manidar bir hissi oluşturuyor tabii ister istemez… Aslında burada insanlığın ne kadar aciz kaldığının bir göstergesi… Ne kadar bilirsek bilelim, ne kadar büyük olalım, meşhur olalım, sadece tek bir bakterinin çeşitli yollarla insana bulaşması sonucun da hayata veda etmemiz gibi bir durum! Dolayısıyla hayatın, insanlığın değerini bilip hayata sevgiler bırakmak gerekir. Nıetzche'nin, felsefe alanında ki tüm düşüncesini yani düşünme sisteminin ana felsefi temalarını ve görüşlerinin yoğunluğunu Şen Bilim Şiirler adı altında topladığı ve yayımladığı en geniş, şiir kitabıdır. Felsefesi üzerinden kurulu olduğu için Nıetzche hiç şüphesiz ki kitabın büyük bir bölümü Tanrı’nın ölümünü ilan etmesi ve sonsuz dönüş doktrinini anlatmasından oluşur. Beni etkileyen birçok şiirleri oldu. Derin ve mantıksal kökene varan şiirler… ‘‘Genişlik ve uzaklık için başarısızlığın, Yıldız için karanlığın ne anlamı vardır? Sakince dalgalanmaya devam etmek, Zamanın akmasına izin vermek gerekir. Uluslar sona ererken, Acılar da onlarla birlikte kayboluyorlar. Merhamet, ışığın yeniden sönmesine neden olacaktır. Bu uzak dünyalar mutlulukla izlenecek, Geriye sadece tek bir kanun saf ve ışıltıyla kalacaktır.’’ Keyifli okumalar… (Adar Koç)

Dünyanın en büyük en harika fılozofu Friederich Nietzschenin Şen bilim adlı kitabı çok harika şiirlerinden oluşuyor. Yılmayan durduğun yeri derine daha derine kaz daha aşağılardadır kuyu bırak onlar karanlıkta yürüsünler ve cehennem orada aşağıda diye bağırsınlar dünyaevi bilgelik ne çok alçaklarda kal nede çok yükseklere tırman tersine birazın alçaklarda birazın yükseklerde kalsın ki dünyayı en iyi şekilde ayırt edebilesin ayak yazılar sadece elimle değil ayağımlada yazabilirim ayaklarım sıçradıkça özgür ve cesurca çayırlardan yazılardan ilerlerim Aşktan bu bir mucize bakın uçuyor gökleri kanatlarıyla ikiye bölerken hangi güç ona eşlik ediyor ona uçmasını hangi güç söylüyor amacı nedeni nerede yıldızlar gibi sonsuz yaşamın inkar ettiği yüksekliklerde yaşıyor ve yaşamı tamamlayan güç onu red ediyor o artık çok yükseklerde ah albotros yüce kuş mavilikle içinde sana hızla yükseliyorum onu bitmeyen heycanı ve gözyaşları arasında hayal ediyorum onu gerçekten seviyorum (Murat Tosun)

Kitabın Yazarı Friedrich Nietzsche Kimdir?

Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir.

Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi.

Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche

Friedrich Nietzsche Kitapları - Eserleri

  • Böyle Söyledi Zerdüşt
  • Aforizmalar
  • Ahlakın Soykütüğü Üstüne
  • Alacakaranlık
  • Deccal
  • Ecce Homo

  • Eğitimci Olarak Schopenhauer
  • Gezgin ve Gölgesi
  • Güç İstenci
  • İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap
  • İyinin ve Kötünün Ötesinde
  • Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe
  • Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı

  • Öğretim Kurumlarımızın Geleceği Üzerine
  • Putların Alacakaranlığı
  • Seçilmiş Mektuplar
  • Şen Bilim
  • Tan Kızıllığı
  • Tarihin Yaşam İçin Yararı ve Yararsızlığı Üzerine
  • Tragedyanın Doğuşu

  • Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans
  • Tanrı ve Günah
  • Richard Wagner Bayreuth'ta
  • Karışık Kanılar ve Özdeyişler
  • Her Şey Dökülmüş Müydü Kelimelere?
  • Hayat Dediğin Nedir ki?
  • David Strauss, İtirafçı ve Yazar

  • Sonsuzluğun Ufkunda
  • Sabahın Gizeminden Doğanlar
  • Gelecekteki Felsefe
  • Dionysos Dithyrambosları
  • Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr
  • Kendiyle Bir Başına İnsan
  • Bilim ve Felsefe

  • Platon Öncesi Filozoflar
  • Mektuplar 1
  • Filozofun Kitabı
  • Alışkanlıkların Tutsaklığı
  • The Future Of Our Eucational Institutions
  • Thoughts Out Of Season Part 2
  • The Birth Of Tragedy Or Hellenism And Pessimism

  • Otobiyografik Yazılar ve Notlar
  • Edebiyat Nedir?
  • İnsan Çoğul ve Tek Başına
  • Bütün Şiirleri
  • Homer and Classical Philology
  • Ahlaki Değerlerin Soyağacı
  • Yalnızların En Yalnızı

  • Kahin
  • Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo
  • Nietzsche Hauptwerke
  • Zerdeşt Wıha Ferman Kır
  • Friedrich Nietzsche (4 Cilt Takım)
  • The Dionysian Vision of the World
  • Greek Music Drama

  • Aphorisms on Love and Hate
  • Megaralı Theognis Üzerine
  • Ahlakın Soyağacı
  • Ecce Homo - Kişi Nasıl Kendi Olur

Friedrich Nietzsche Alıntıları - Sözleri

  • Kendi yolumda ilerleyip ulaşacağım amacıma. Geride kalanların ve duraklayanların üzerlerinden atlayacağım. Böylece, benim ilerleyişim onların batışları olacak. (Böyle Söyledi Zerdüşt)
  • Çocuksu merakını seviyorum. (Seçilmiş Mektuplar)
  • Bir şeyi kabul etmek kimi zaman onu anlamaktan daha zordur. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
  • (..) İlişkilerimizin ve dostluklarımızın dayandığı zemin ne kadar da kaygan, soğuk sağanaklar ya da kötü havalar ne kadar yakın, ne kadar da yalnız her insan!" (İnsan Çoğul ve Tek Başına)
  • İstiyorsan gözlerinle aklın hiç ama hiç solmasın, Gölgede yürürken, düş pesine güneşin, kaybolmasın! (Şen Bilim)
  • Belki karınca da ormanda, kendisinin ormanın hedefi ve ereği olduğunu kuruyordur; tıpkı bizim insanlığın sonunu hayal gücümüz­de adeta istemdışı bir biçimde dünyanın sonuyla ilişkilendi­rişimiz gibi... (Gezgin ve Gölgesi)

  • Insanın bir kez olsun içinde bulunduğu zamana fazlasıyla yabancılaşıp adeta bu zamanın kıyısından geriye, geçmiş hayat felsefelerine sürüklenmesinin büyük yararları vardır. O noktadan sahile bakarken belki de ilk kez o sahilin her yanını bütün olarak görecektir kişi. Böylece oraya yeniden yaklaştığında, etraflıca anlamak açısından, sahili hiç terk etmemiş olanlardan daha avantajlı olacaktır. (Kendiyle Bir Başına İnsan)
  • Bunu bil,nə qədər ki,səni tərifləyirlər,deməli sən hələ öz yolunu tapmamısan,başqalarına sərf edən yoldasan. (Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr)
  • "Was mich nicht umbringt macht mich stärker." "What does not kill me, makes me stronger." (Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo)
  • Burada buluşabilmek için hangi yıldızlardan düştük? (Seçilmiş Mektuplar)
  • "eskiye geri dönemeyiz , gemileri yakmışızdır; cesur olmak kalır bir tek geriye.." (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
  • Birbirlerini en çok büyüleyenler, birbirlerini en çok tamamlayanlardır. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
  • İnançlar hakikat düşmanları olarak yalanlardan daha tehlikelidir. (Sabahın Gizeminden Doğanlar)

  • İyi kitap zaman ister. (Karışık Kanılar ve Özdeyişler)
  • Ölümün yaşamın karşıtı olduğunu söylemekten sakınalım. Canlı sadece bir ölü türüdür ve çok ender bir türdür. (Şen Bilim)
  • İnsanın en büyük suçu Doğurulmuş olmasıdır. (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
  • İnsan bugün kimsenin sahip olamadığı şeylere tutkulu olmalı... (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
  • Satılık olan, kapmaya çalışır kaba ellerle bütün dünyanın çin çin öten boş şöhretini! (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
  • ... Yalnızca Herakleitos (ve Parmenides) monisttir; çoğulcular, bir yanda Atomcular, öte yanda Platon. Fakat hepsinin içinde içerikten en yoksul, en az semereli olan Parmenides'in son bakış açısıdır, zira hiçbir şey açıklamaz. Aristoteles haklı olarak buna "fizik dışı" der. (Platon Öncesi Filozoflar)
  • "Arada sıra görgüsüzler kendileriyle baş başa kalır." (David Strauss, İtirafçı ve Yazar)

Yorum Yaz