Seçme İkilemi - Renata Salecl Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Seçme İkilemi kimin eseri? Seçme İkilemi kitabının yazarı kimdir? Seçme İkilemi konusu ve anafikri nedir? Seçme İkilemi kitabı ne anlatıyor? Seçme İkilemi PDF indirme linki var mı? Seçme İkilemi kitabının yazarı Renata Salecl kimdir? İşte Seçme İkilemi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Renata Salecl
Çevirmen: Barış Engin Aksoy
Orijinal Adı: Choice
Yayın Evi: Metis Yayınları
İSBN: 9789753429511
Sayfa Sayısı: 144
Seçme İkilemi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Günümüzde birçok konuda bizi bunaltacak kadar fazla seçenekle karşı karşıyayız. Marketteki peynir veya deterjan reyonlarından ev eşyalarına ve telefon servislerine kadar tüm tüketim ürünlerinde bizi zorlu seçimler bekliyor. Evet, tükettiğimiz ürünleri seçmekte —belli sınırlar çerçevesinde— özgürüz. Peki ya daha hayati meselelerde? Mesela parçası olduğumuz sistemi seçme şansımız var mı?
Renata Salecl her şeyden önce kapitalist düzenin sunduğu içi boş seçeneklerle bireyleri nasıl hayatlarını istedikleri gibi şekillendirebilecekleri yanılsamasına sevk ettiğini gözler önüne seriyor. Ona göre modern kapitalist toplumda yaşam tercihleriyle tüketici tercihlerine aynı muamele yapılıyor: "Doğru duvar kâğıdını ya da saç kremini bulmaya çalışır gibi 'doğru' hayatı bulmaya çalışıyoruz."
Ayrıca gündelik hayatta —örneğin aşk ilişkilerinde veya çocuk sahibi olup olmama konusunda— karşımıza çıkan zor seçimlerde devreye giren rasyonel ve irrasyonel mekanizmalar da irdeleniyor. Yalın anlatımı, keskin gözlemleri ve isabetli tespitleriyle Salecl, seçme konusu üzerinden insan psikolojisinin çetrefil labirentlerine ışık tutuyor.
Yazar Hakkında: Slovenyalı düşünür ve sosyolog 1962 doğumlu. Ljubljana Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gördü. Çalışmalarında hukuk, kriminoloji ve psikanalizi bir araya getiren Salecl, 2010'da Slovenya Bilim Bakanlığı tarafından yılın kadın bilimcisi seçildi.
Seçme İkilemi Alıntıları - Sözleri
- kapitalizm köleyi özgürlüğüne kavuşturur ve tüketici haline getirir ama sınırsız tüketimin ucunda tüketicinin kendi kendini tüketmesi vardır.
- Asıl sorun, hâlâ başkaları tarafından sevilmeyi umuyor olsak da, kendini sevmeyi bu kadar öne çıkaran bir kültür içinde başka birini sevmenin gittikçe güçleşmesidir belki de.
- Asıl sorun,hala başkaları tarafından sevilmeyi umuyor olsak da ,kendini sevmeyi bu kadar öne çıkaran bir kültür içinde başka birini sevmenin gittikçe güçleşmesidir belki de .
- "Aşk konusunda seçim yapmak günümüzde bilhassa sorunlu, zira ideal eşin peşinde koşup duruyoruz. "
- kitleler sahiden mutlu olduğunda, kapitalizm temellerinden sarsılır.
- Seçim gayet bireysel bir mesele gibi görünüyor olsa da, insanların seçim yapma şekli başkalarıyla kurdukları ilişkilerle ve başkalarının onları nasıl gördüğüne dair düşünceleriyle esastan bağlantılıdır.
- Ne var ki duygular alanına seçme fikrini sokmak, kaygı ve suçluluk duygularını arttırmaktan başka bir işe yaramıyor.
- Toplumsal ve siyasal alanla gerçek bir münasebetten yalıtılmışlığımız arttığı ölçüde, kendimiz üstünde hakimiyet kurmaya itiliyoruz. Hayatımızın gidişatının öngörülebilirliği ve kontrol edilebilirliği azaldığı ölçüde, kendi rotamızı çizmeye, kaderimizin “efendisi” olmaya ve kendimize yeni bir biçim vermeye teşvik ediliyoruz.
- Rasyonel seçimde olsun bilinçdışı seçimde olsun, seçim yaptığımızda daima kaybettiğimiz bir şey vardır. Bağlanma korkusu teşhisi konulan kişiler çoğunlukla, seçim yaparak vazgeçmek zorunda kalacakları bir seçeneği bırakmaktan korkarlar, o kadar. Bu insanların bazıları yasaklanmış bir libidinal nesneden (mesela anne) vazgeçmekte zorlanıyor olabilir. Diğerleriyse öznelliklerinin daima tamamlanmamış olduğu, bir eksiğin damgasını taşıdığı gerçeğinden vazgeçmekte sorun yaşıyor olabilir. Bu eksiği kapatabilecek hiçbir şey olmadığı için, olası tüm yedekleri uzakta tutup arayışı canlı tutmak kişiyi yatıştırır.
Seçme İkilemi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap tümüyle eleştirel bir dil baz alınarak ele alınmış. Hatta bir çok eleştirinin bazı konularda tırnak içerisinde isyan halini görebilmek mümkün. Burada yazarın ne kadar objektif değerlendirme yapmaya çalışıyorsa çalışsın yanlı bir tutumla hareket ettiği hissine kapılmanıza neden olabiliyor. Neden seçme ikilemi içinde olduğumuz çok basit bir fikrin kitaplaştırılmıştır hali. (Arda)
Bauman modern dünyadaki seçimler üzerine yazmış gibi. Yazarın farklı yorumu, ileri taşıyacak bir çıkarımı yoktu. Olasılıkların arttığı, rekabetin övüldüğü çağda bunu dizginlemek için yapılan atılımları eleştirip yerine bir şey koymamak en problemli analiz yöntemi. (Ezgi)
Seçme İkilemi: Aşk hayatımızdan iş hayatımıza kadar her türlü seçimlerimizde gerçekten tam olarak özgür müyüz? Günümüzde hakim olan değerlendirme ve rasyonel seçim takıntısına rağmen dış etkenlerden bağımsız bir şekilde “en iyi” seçimi yapabilir miyiz? Yaşamımızın her noktasında karşımıza çıkan seçeneklerin fazla olması bize ne gibi faydalar veya zararlar sağlıyor? Seçme İkilemi’nde, Renata Salecl hayatımızın her noktasında gerçekleştirdiğimiz seçimlerimizin yaşadığımız modern kapitalist düzen içerisinde bizi daha özgür bireyler olduğumuz yanılsamasına sevk ettiğini söylüyor. Yaşamının mutlak efendisi olarak gösterilen birey, sunulan sonsuz seçenekler karşısında seçmenin bir külfete dönüşmesi halinden ancak yine sistem tarafından sunulan sonsuz teşvik ve yönlendirmelerle kurtulabildiğinin farkına varamamaktadır. Yazara göre modern kapitalist toplumda yaşam tercihleriyle tüketici tercihlerine aynı muamele yapılıyor: ”Doğru duvar kağıdını ya da saç kremini bulmaya çalışır gibi “doğru” hayatı bulmaya çalışıyoruz. ” Salecl, bu konuları keskin gözlemleriyle ele alarak yaşadığımız toplumu gündelik hayattan örneklerle açıklamaya çalışıyor. Sizin seçme özgürlüğünüz dahilinde olan bu kitabı okuma ediminiz de belki sizin özgürlüğünüze bir müdahaledir. Kim bilir? (Nuh Muaz Kapan)
Seçme İkilemi PDF indirme linki var mı?
Renata Salecl - Seçme İkilemi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Seçme İkilemi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Renata Salecl Kimdir?
Slovenyalı düşünür ve sosyolog, 1962 doğumlu. Ljubljana Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gördükten sonra aynı üniversitenin hukuk fakültesinin kriminoloji bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 1991'de sosyoloji doktorasını tamamladı. Çalışmalarında hukuk, kriminoloji ve psikanalizi bir araya getiren Salecl, 2010'da Slovenya Bilim Bakanlığı tarafından yılın kadın bilimcisi seçildi. Londra İktisat Okulu, Birkbeck Üniversitesi, New York'taki Cardozo Hukuk Okulu, Washington'daki George Washington Üniversitesi ve Berlin'deki Humboldt Üniversitesi gibi eğitim kurumlarında dersler veren Salecl, halen Ljubljana Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve kıdemli araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda çeşitli Avrupa gazetelerinde köşe yazıları da yazan Salecl'in kitaplarından bazıları şunlardır:
- The Spoils of Freedom: Psychoanalysis and Feminism after the Fall of Socialism (1994),
- (Per)versions of Love and Hate (1998)
Renata Salecl Kitapları - Eserleri
- Kaygı Üzerine
- Seçme İkilemi
Renata Salecl Alıntıları - Sözleri
- Günümüz toplumunda kaygı, bir yandan direksiyonda hiç kimse yokmuş gibi görünmesiyle, diğer yandan ise birilerinin gizli bir şekilde direksiyonda olma ihtimaliyle bağlantılıdır. (Kaygı Üzerine)
- Aşık olma hissinin ta kendisine eşlik eden bir kaygı hissi vardır ki bu da bazen öznenin aşkının peşinden gitmesini önler. Åşık olduğumuz anda öznelliğimiz geçici bir süreliğine başka bir öznede askıya alınır, kendimize dair önceki algımızı yıkan bir kaygı yaşamamızın nedeni budur. Bir eş bulup da onunla bir aşk ilişkisi kurduğumuz zaman ise ekseriya onun sevgisini kaybetmekten kaygılanırız. (Kaygı Üzerine)
- Günümüz kültüründe de kaygının birincil nedeni ekonomik belirsizlik değilmiş gibi görünmektedir, zira kaygı daha ziyade insanların toplumsal rollerine ilişkin yaşadığı problemlerle, sürekli kimlik değiştirmek istemeleriyle ve eylemleri için herhangi bir rehber bulmalarının imkânsızlığıyla bağlantılıdır. (Kaygı Üzerine)
- Tüketim toplumu insanların bugün ekseriya deneyimlediği belli bir yetersizlik hissinden besleniyor gibidir. Bu hissin gücünü kavramak için herhangi bir kadın dergisine veya günlük bir gazetenin “moda” köşesine bakmanız yeterli olur. (Kaygı Üzerine)
- kitleler sahiden mutlu olduğunda, kapitalizm temellerinden sarsılır. (Seçme İkilemi)
- Yas, artık var olmayan nesneden ayrılma sürecidir. Yastaki bu ayrılma süreci gerçeklik sınamasının etkisi altında meydana gelir; matemli kişinin kendisini nesneye bağlayan bağları çözmesini gerektirir. (Kaygı Üzerine)
- Toplumsal ve siyasal alanla gerçek bir münasebetten yalıtılmışlığımız arttığı ölçüde, kendimiz üstünde hakimiyet kurmaya itiliyoruz. Hayatımızın gidişatının öngörülebilirliği ve kontrol edilebilirliği azaldığı ölçüde, kendi rotamızı çizmeye, kaderimizin “efendisi” olmaya ve kendimize yeni bir biçim vermeye teşvik ediliyoruz. (Seçme İkilemi)
- Rasyonel seçimde olsun bilinçdışı seçimde olsun, seçim yaptığımızda daima kaybettiğimiz bir şey vardır. Bağlanma korkusu teşhisi konulan kişiler çoğunlukla, seçim yaparak vazgeçmek zorunda kalacakları bir seçeneği bırakmaktan korkarlar, o kadar. Bu insanların bazıları yasaklanmış bir libidinal nesneden (mesela anne) vazgeçmekte zorlanıyor olabilir. Diğerleriyse öznelliklerinin daima tamamlanmamış olduğu, bir eksiğin damgasını taşıdığı gerçeğinden vazgeçmekte sorun yaşıyor olabilir. Bu eksiği kapatabilecek hiçbir şey olmadığı için, olası tüm yedekleri uzakta tutup arayışı canlı tutmak kişiyi yatıştırır. (Seçme İkilemi)
- Günümüz tüketim toplumunda partner arayışı yeni bir araba alma mantığına benzer bir mantık izliyor: Önce piyasada kapsamlı bir araştırma yapmak; sonra arzu edilen "nesne" nin tüm özelliklerini gözden geçirmek; evlilik öncesi anlaşmayla kendini garantiye almak; belli bir süre sonra eskisini yenisiyle değiştirmek veya kavga gürültüyü azaltmak için kısa dönemli bir kiralama yolunu seçmek gerekiyor. (Kaygı Üzerine)
- "Aşk konusunda seçim yapmak günümüzde bilhassa sorunlu, zira ideal eşin peşinde koşup duruyoruz. " (Seçme İkilemi)
- Kadın bir aşık kadar bir baba figürüne de mi ihtiyaç duyar? (Kaygı Üzerine)
- Seçim gayet bireysel bir mesele gibi görünüyor olsa da, insanların seçim yapma şekli başkalarıyla kurdukları ilişkilerle ve başkalarının onları nasıl gördüğüne dair düşünceleriyle esastan bağlantılıdır. (Seçme İkilemi)
- Asıl sorun,hala başkaları tarafından sevilmeyi umuyor olsak da ,kendini sevmeyi bu kadar öne çıkaran bir kültür içinde başka birini sevmenin gittikçe güçleşmesidir belki de . (Seçme İkilemi)
- Bazı gündelik giyim markalarının kullandığı pazarlama stratejilerinden bir tanesinde, günümüz dünyasındaki sınıf bölünmelerini örtmeye yarayan bir eşitlik yanılsamasından faydalanılmaktadır. Yoksul tüketiciler orta sınıfmış gibi görünmek için Gap gibi mağazalardan alışveriş yaparken, daha zengin olanlar aynı yerden daha “sıradan” görünmek için alışveriş yapmaktadır. (Kaygı Üzerine)
- Amerikalı bir kumandana askerlerinin çarpışma öncesi yaşadığı kaygılarla nasıl baş ettiği sorulduğunda şöyle yanıt vermiştir: “Hiç kaygılanmayan bir asker gördüğümde özellikle dikkat ederim: Bir askerin gözlerinde, öldürmekten hiç korkusu olmadığını gösteren o özel pırıltıyı gördüğümde dehşete kapılırım.” Keza kaygısız bir toplum da içinde yaşaması tehlikeli bir yer olurdu. (Kaygı Üzerine)
- Ne var ki duygular alanına seçme fikrini sokmak, kaygı ve suçluluk duygularını arttırmaktan başka bir işe yaramıyor. (Seçme İkilemi)
- Asıl sorun, hâlâ başkaları tarafından sevilmeyi umuyor olsak da, kendini sevmeyi bu kadar öne çıkaran bir kültür içinde başka birini sevmenin gittikçe güçleşmesidir belki de. (Seçme İkilemi)
- kapitalizm köleyi özgürlüğüne kavuşturur ve tüketici haline getirir ama sınırsız tüketimin ucunda tüketicinin kendi kendini tüketmesi vardır. (Seçme İkilemi)