Şair Evlenmesi - İbrahim Şinasi Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Şair Evlenmesi kimin eseri? Şair Evlenmesi kitabının yazarı kimdir? Şair Evlenmesi konusu ve anafikri nedir? Şair Evlenmesi kitabı ne anlatıyor? Şair Evlenmesi PDF indirme linki var mı? Şair Evlenmesi kitabının yazarı İbrahim Şinasi kimdir? İşte Şair Evlenmesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: İbrahim Şinasi
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786052954829
Sayfa Sayısı: 64
Şair Evlenmesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve yaşlı ablası Sakine Hanım’la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir. Bu küçük entrika etrafında çöpçüsünden bekçisine, imamından yenge hanımına bütün mahalle halkı bir araya gelir. Şinasi, çağdaş bir edebiyatta tiyatro türünün gerekliliğini anlamış, Şair Evlenmesi’ni yazarak Türk tiyatrosunun da ilk yapıtını ortaya koymuştur.
Şinasi (1826-1871) İstanbul’da doğan İbrahim Şinasi, ilk eğitimini mahalle mektebinde alır, 19 yaşında devlet tarafından Paris’e öğrenime gönderilir. Burada maliye okurken, bir yandan da edebiyat ve dilbilimle ilgili araştırmalar yapar, Batı edebiyatını yakından takip etme olanağı bulur. İstanbul’a döndüğünde önce Tercüman-ı Ahval’ i (Agâh Efendi’yle), ardından fikir hayatımızda önemli yeri olan Tasvir-i Efkâr gazetelerini çıkarır. Tasvir-i Efkâr ’ı Namık Kemal’e devrederek ikinci kez Paris’e gider. Orada sürdürdüğü dil çalışmalarının sonucunda kapsamlı bir Türkçe sözlük yazmaya başlar ancak tamamlayamaz. İstanbul’a döndüğünde Tasvir-i Efkâr ’ı yeniden çıkarır, matbaasında yeni teknikler kullanarak kitaplar bastırır. Tanzimat’la başlayan Batılılaşma hareketine dil, edebiyat ve fikir yaşamına getirdiği yeniliklerle öncülük eden Şinasi, kalemini millet, hürriyet ve yenilik fikirlerini yaygınlaştırmak için kullanır. İlk bağımsız Türk gazetesini kurup burada ilk Türkçe tiyatro eserini yayımlamış, Fransız şiirinden çevirilerini Türkçede ilk olarak kitaplaştırıp, kendi şiiriyle de gerek biçim gerek tema bakımından büyük farklar yaratmıştır. Atasözlerini derlediği Durub-ı Emsal-i Osmaniye, gazete yazıları, eserleri onun edebiyatımıza, Türkçeye ve kültürel hayatımıza önemli katkılarındandır.
Şair Evlenmesi Alıntıları - Sözleri
- "Suça göz yummak suç işlemekle birdir."
- "Ah! Düşmanlarım benim bu halimi bilseler nasıl gülerler."
- "Öyleyse bilmediğin şeye neden karışıyorsun?"
- "Kederimden yüreğime iniyor. Ah!"
- "Geçinemeyecek ne varmış; ya o akıllanır, ya sen çıldırırsın."
- "Ya birbirlerinin durumunu bilmeyerek ev bark kuranların hali nasıl olur? Ötesini var sen düşün."
- "Sakın Kumru Hanım yerine onu sana verip de hile yapmasınlar! Âlem bu ya! Çünkü büyük dururken küçüğü kocaya vermek âdet değildir."
- "Aşk ve sevgisiz evlenen geçinebilirse aşk olsun!"
Şair Evlenmesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Şinasi, Türk Edebiyatında tiyatronun temellerini atan usta kalemlerden biridir. Bu eser de yanlış batılılaşmanın anlatıldığı kısa tiyatro örneğidir. Yazarın hayatı hakkında da kısa bilgi vermesi bakımından okunmaya değer diye düşünüyorum. (Ofelya)
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında yayımlanan batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir. Belirli bir metne dayanmayan, oyuncuların doğaçlama yaptıkları tuluat tiyatrosundan, bir konunun metne dayalı olarak giriş, gelişme, sonuç biçiminde aktarıldığı yeni bir tiyatroya geçiş bu eserle olmuştur. Görücü usulü evliliğinin sakıncalarını konu alan eser, geleneksel Türk tiyatrosunun izlerini taşır. Sade ve tabii bir konuşma diliyle yazılmıştır. Oyun kişileri dönemin toplumsal yapısını yansıtan gerçekçi karakterlerdir. Konuşma örgüsü kelime oyunları, söz komikleri ve konuşma yanlışları içerir. Eser, klasik Fransız tiyatrosunun ve özellikle Molière’in etki ve izlerini de taşımaktadır Kesinlikle tavsiye ederim okumanızı şimdiden iyi okumalar. (Hüsna Turğut)
Şinasi bu kısa tiyatro eserinde dönemin mahalle yaşamını ve hatta aslında hala günümüzde de olan şeyleri hiciv tadıyla trajikomik bir hikayeyle eleştirmiş. Rüşvet alarak anında taraf değiştiren mahalle imamı figürü, konu hakkında hiçbir fikri olmamasına rağmen sırf onlar diyorsa doğrudur diyerek bir fikri körü körüne savunan mahalle eşrafı aslında günümüze de pek yabancı sayılmaz… (Nazmiye Önel)
Şair Evlenmesi PDF indirme linki var mı?
İbrahim Şinasi - Şair Evlenmesi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şair Evlenmesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İbrahim Şinasi Kimdir?
Batı uygarlığındaki Türk Edebiyatı'nın kurucusudur. Tanzimat Edebiyatı'nı başlatan, Batı Edebiyatı yolunda nazım ve nesir türünde ilk olarak eser veren Şinasi'dir. İlk çeviri şiirleri, ilk noktalama işaretleri, ilk özel Türk gazeteciliği ve ilk yerli tiyatro eseri edebiyatımıza onunla girmiştir. Akılcı ve mantıkçı olup, Türk toplumuna yeni bir görüş kazandırmak gayesindedir. Halkçıdır, halka karşı sorumluluk duygusu ile doludur. Halk, vatan millet gibi sözcükleri bugünkü anlamda ilk olarak kullanan yine Şinasi'dir. Şiiri mecazlardan arıtıp yalın hale koyar,soyut anlatımdan somut anlatıma geçer. Halk dehasına inanır, edebiyatımızda ilk olarak halk kaynaklarından yararlanıp dil, folklor araştırmaları yapar. Mazmunlu deyişler yerine sade bir dil, konuşma diline dayanan bir Türkçe yerleştirmiştir. Sanat için sanat ilkesini bırakır, halk için sanat ilkesine bağlanır. Divan Edebiyatı'ndaki parça güzelliği anlayışına karşı, toplu güzellik anlayışını savunmuştur.Toplumu bilgice kalkındırmak için en önemli yolun gazete olduğunu bilmiş ve ilk özel gazeteyi çıkarmıştır.(Tercüman-ı Ahval)Nesir alanında da kompozisyon alanında karşımıza çıkar.
İbrahim Şinasi Kitapları - Eserleri
- Şair Evlenmesi
- Müntahabat-ı Eşar
- Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar
İbrahim Şinasi Alıntıları - Sözleri
- Göğe mi erdi başım yeryüzüne geldimse Var mı bak bencileyin yıldızı düşkün kimse Kurtulmadım âlemde bir an derd ü elemden Sahra-yı vücuda geleli ketm-i ademden (Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar)
- Ey Şinasi içimi havf-ı ilahi dağlar Suretim gerçi güler kalp gözüm kan ağlar (Müntahabat-ı Eşar)
- “Kulunun za’fına nisbet çoğ ise noksânı Ya anın kahrına galip mi değil ihsânı” Kulunun zayıflığına göre çoksa (da) eksiklikleri, Ya bağışlaması, O’nun kahrına üstün değil mi? (Müntahabat-ı Eşar)
- "Aşk ve sevgisiz evlenen geçinebilirse aşk olsun!" (Şair Evlenmesi)
- "Ah! Düşmanlarım benim bu halimi bilseler nasıl gülerler." (Şair Evlenmesi)
- Kabahati hoş görmek aynı kabahati işlemektir. (Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar)
- Aceb midir medeniyyet resulü dense sana Vücud-ı mu’cizin eyler taassubu tahzir (Müntahabat-ı Eşar)
- Geçti İskender’i hükmen hükema-yı Ristoyu Hasılı etti meşahir-i izâma rüçhan (Müntahabat-ı Eşar)
- Adl ü hikmet sıfat-ı bahire-i Mevladır Zor u cüretse değil âdem ü hayvanda muhal (Müntahabat-ı Eşar)
- Mahv u ifna değil ıslah-ı beşerdir maksut Şemi itfa kolay amma ki ne güçtür işal. (Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar)
- Bir nefes eylese nuş ab-ı revan-ı adlin Ateş-i zulmünü fark eyler idi Nuşirvan (Müntahabat-ı Eşar)
- Zahida aklına ehl-i hikemin olma hasud Vermeyince sana Mabud ne yapsın Mahmûd Şimdi altınla biterken her iş Akçe eyler mi dua-yı derviş Yememiştim feleğin sillesini Çekmemiştim dahi el çilesini Âleme verdiği zehri içti Ektiğin bağ-ı cihanda biçti (Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar)
- Varlığım halikimin varlığına şahittir Gayribürhan-ı kavi var ise de zaiddir (Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar)
- Beni imrendirir ağzındaki tatlı sözler.. (Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar)
- "Kederimden yüreğime iniyor. Ah!" (Şair Evlenmesi)
- "Suça göz yummak suç işlemekle birdir." (Şair Evlenmesi)
- Bin yaşa devlet ve ikbal-i fehimanen ile Mülkü tedbir ederek akl-ı hekimanen ile (Müntahabat-ı Eşar)
- Cenab-ı Kibriya el-hak sezavar-ı ibadettir İbadet ona zikr ü fikr-i halisten ibarettir (Müntahabat-ı Eşar)
- Ben şehid olmadan aşkıyla mezarım kazayım, Taşımı gözlerimin kanlı yaşıyla yazayım. (Müntahabat-ı Eşar)
- Nice sadr-ı şeref-enduz-ı adalet ki odur Mefhar-i saltanat ü Devlet-i Âl-i Osman (Müntahabat-ı Eşar)