Sahte Sultan - Mahfi Eğilmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Sahte Sultan kimin eseri? Sahte Sultan kitabının yazarı kimdir? Sahte Sultan konusu ve anafikri nedir? Sahte Sultan kitabı ne anlatıyor? Sahte Sultan kitabının yazarı Mahfi Eğilmez kimdir? İşte Sahte Sultan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Mahfi Eğilmez
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751420794
Sayfa Sayısı: 328
Sahte Sultan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
‘Dünya yıkılacak olsa bile adalet yerini bulmalıdır’
On dokuzuncu yüzyılda padişahın davetiyle İstanbul’a gelmiş bir İtalyan ressamın, kayıp olduğu düşünülen gizemli tablosu, şans eseri bulunduktan seksen yıl sonra sergilenmek üzere Londra’ya gönderilir. Ancak Londra’da büyük skandala yol açan bir gelişme yaşanır. Bu olayın arkasındaki karanlık ağın ucu en yüksek yerlere kadar uzanmaktadır.
Avukatlığa başlamanın eşiğindeki Murat, Avukat Rüya, Savcı Koray ve Komiser Tarık, farklı yönlerden başladıkları ve sonra güç birliği içinde sürdürdükleri araştırmaları sonunda gerçeğe ulaşacaklar mı? Birbiriyle iç içe birçok karmaşık ilişkinin her anını kuşattığı olaylar zincirinin düğümü çözülebilecek mi? Heyecan, gerilim ve sürprizlerle dolu bu romanı elinizden bırakamayacaksınız.
Sahte Sultan, Mahfi Eğilmez’in polisiye türünde ikinci romanı. Hititlerle ilgili çok ilgi çeken iki belgesel tarihi öykü kitabından (Anitta’nın Laneti, Hattuşa’dan Kaçış) sonra polisiye türündeki ilk romanı olan Inferis de çok satanlar listesinde haftalarca üst sıralarda yer aldı.
Sahte Sultan Alıntıları - Sözleri
- ‘Orkestrayı yönetmek istiyorsan kalabalığa sırtını dönemlisin.’
- Napolyon Bonaparte’nin sözünü hatırladı: “Dünya tek bir devlet olsaydı, başkenti İstanbul olurdu”
- "Orkestrayı yönetmek istiyorsan kalabalığa sırtını dönmelisin."
- Ülkenin sorunu yasak koymakta değil konulan yasağı uygulayabilmekte.
- Ona bu kentte en itici gelen şey insanların burada sanki geçici görevle gelmiş de bir süre sonra dönecekmiş gibi yaşıyor olmalarıydı.
- Napoleon Bonaparte'ın sözünü hatırladı:" Dünya tek bir devlet olsaydı başkenti İstanbul olurdu. "
- Dünya yıkılacak olsa bile adalet yerini bulmalıdır.
- ‘Gözlerinin içine başka hayal girmesin/Bana ait çizgiler,dikkat et silinmesin.’
- Dünle beraber gitti cancağızım. Ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.
- “Dünya yıkılacak olsa bile adalet yerini bulmalıdır”
- "Orkestrayı yönetmek istiyorsan, kalabalığa sırtını dönmelisin..."
- Cemal Süreya'nın bir sözü zihninde dolaşıp duruyordu: Önce sevdiğiniz terk eder sizi, ardından uykunuz.
- “Dünya yıkılacak olsa bile adalet yerini bulmalıdır”
- "Dün, dünde kaldı" dedi ve Mevlana'dan dizeler mırıldandı: "Dünle beraber gitti cancağızım Ne kadar söz varsa düne ait Şimdi yeni şeyler söylemek lazım."
- ...iyi bir avukatta bulunması gereken dört niteliğe de sahip olduğunu vurgulamıştı; Zekâ,hafıza,analiz yeteneği ve çalışkanlık.
Sahte Sultan İncelemesi - Şahsi Yorumlar
"Sahte Sultan": Mahfi Eğilmez Sahte Sultan romanında bildigimiz bir gerçeği tekrardan yüzümüze çarpıyor. Yıllardır bir bir kaybettiğimiz bu toprakların tarihinden gelen eserlerimizi Sahte Sultan tablosunun çalınması olayıyla polise roman tadında anlatıyor. Güçlü kalemi, akıcı anlatımı ve betinlemeleriyle eser bir adın öne çıkıyor. Ekonomik tahliller,toplumsal analizlere yer vermesi,oluşturduğu karekterden (Murat) kendinden izler bırakması çok güzel Yitirdigimiz tarihi eserleri hatırlattığınız için Teşekkürler hocam (Mümin BİLGİN)
Sahte Sultan: Oldukça sürükleyici bir roman. Büyük beklenti içinde olunmazsa keyifle okunur. Konu yönüyle olmasa da karakterler boyutuyla İnferis romanının devamı gibi olmuş. Yerli bir Sherlock Holmes'e doğru gidecek ve bir seri roman olacak gibi görünüyor. (Romeron)
Mahfi Eğilmez’in polisiye roman serisinin 2.kitabı. Kitabın sürükleyiciliği ve karakterlerin kurgulanışı çok başarılı. Kitap hem bilgi verici hem de sürükleyici. Eserle ilgili tek negatif yan yazarın kendi entellektüel birikimini alakasız noktalarda olurların gözünün içine sokması. (Kasım Tuğmaner)
Kitabın Yazarı Mahfi Eğilmez Kimdir?
1950 yılında İstanbulda doğdu. Ankara Atatürk Lisesini, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesini (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahiptir.rnrn1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev yaptı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı’na atandı. 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı.rnrnHalen Garanti Bankası yönetim kurulu murahhas üyeliğinin yanısıra Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, Radikal Gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Politilkası dersleri veriyor.rnrnKatma Değer Vergisi (Teori - Uygulama) (1983); Hazine (1996); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1996); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (Ercan Kumcu ile ortak 2001); Anitta’nın Laneti (2001) ve Ekonomi Politikası (Ercan Kumcu ile ortak 2002) adlı yedi kitabı ve çeşitli ekonomik ve mali konularda yayınlanmış makaleleri vardır.rn
Mahfi Eğilmez Kitapları - Eserleri
- Örneklerle Kolay Ekonomi
- Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi
- Değişim Sürecinde Türkiye
- İnferis
- Ekonomide Analiz
- Küresel Finans Krizi
- Ekonomi Politikası
- Makro-Ekonomi
- Türkiye Ekonomisi
- Mikroekonomi
- Ekonominin Temelleri
- Anitta'nın Laneti
- Hazine
- Kendime Yazılar
- Sahte Sultan
- Hattuşa'dan Kaçış
- Kamu Maliyesi
- Light Günlük
- Hitit Ekonomisi
- Krizleri Nasıl Çıkardık?
Mahfi Eğilmez Alıntıları - Sözleri
- 0 ile 1 arasında değişen Gini Katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının düzeldiğini, bire yaklaştıkçada bozulduğunu gösteriyor. (Ekonomide Analiz)
- Küresel sistem, kapitalizmin bir ekonomik ve sosyal sistem olarak dünyaya yayılmasıyla ortaya çıkmıştır. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Şekel: Hitit para birimi (Anitta'nın Laneti)
- Örneğin hayal gücümüzü bir zaman makinesi gibi kullanabiliriz. İnsanın hayal gücü hiçbir şeyle sınırlı değil nasılsa. (Hattuşa'dan Kaçış)
- Burada kritik soru şudur: ‘’Giderek artan bir refahı geleceğin refah azalışıyla sağlayarak devam etmek doğru bir karar mıdır?’’ Kapitalizmin önemli çelişkilerinden birisi budur. (Ekonominin Temelleri)
- Finansal buluşlar bankacılığın esasını değiştirmez. Bankacılığın esası ölçülebilirlik, kredibilite ve risk yönetimi olarak kalacaktır. (Ekonomi Politikası)
- Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Gösteriş tüketimi Veblen'den bu yana kullanılan bir kavramdır.Günümüzde daha çok gelişme yolundaki ülkelerde kişilerin kendi statülerini yüksek göstermek amacıyla imkânlarının ötesinde pahalı mallara ( kredi kullanarak ya da borçlanarak) ulaşma çabalarını açıklamakta kullanılıyor. (Türkiye Ekonomisi)
- Ülkenin sorunu yasak koymakta değil konulan yasağı uygulayabilmekte. (Sahte Sultan)
- Sarayın zenginliği, altın kupalar, halkın bulamadığı yiyecekler seni şaşırtmasın. Yiyeceğin ekmek, içeceğin su olmalı. (Anitta'nın Laneti)
- Keynes'e sormuşlar; - "Görüşlerinizin gerçeklere uymadığını görseniz ne yapardınız?" Keynes yanıtlamış: -"Görüşümü değiştirdim. Ya siz ne yapardınız?" (Makro-Ekonomi)
- Devletin borcu, alacağı, ödemeye dönüşebilecek her türlü yükümlülükleri Hazine tarafından izlenir ve yönetilir. (Hazine)
- Vergi politikası, ekonominin gidişine göre vergilerin artırılması veya azaltılması biçiminde uygulanır. (Örneklerle Kolay Ekonomi)
- Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koyan bir katsayıdır. Bu katsayı - 1 ile +1 arasında bir değer alır. Eksi değerler iki değişken arasında ters yönlü, artı değerler ise doğru yönlü bir ilişki olduğunu gösterir. Katsayının değeri -1 ya da +1'e yaklaştıkça ilişkinin gücü artar. Katsayı sıfıra yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır, sıfır olursa iki değişken arasında herhangi bir ilişki olmadığı anlaşılır. (Ekonomide Analiz)
- Cemal Süreya'nın bir sözü zihninde dolaşıp duruyordu: Önce sevdiğiniz terk eder sizi, ardından uykunuz. (Sahte Sultan)
- Paranın dolaşım hızının artması , likiditeye olan talep artışını gösterir.Bu da enflasyonda artışa yol açar. (Türkiye Ekonomisi)
- Neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konulmasında üç yol vardır: hipotez, bilimsel kanun ve teori. (Ekonomi Politikası)
- İnsanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız, faizsiz ve yanında bir fazlalık alma şartıyla borç vermeye başladılar. Faiz, insanlar arasında bu şekilde ortaya çıktı. Faiz, ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın da alışveriş aracı olmasın sonucu giderek yaygınlaştı. (Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi)
- Özğür insanın, düşüncelerini bağımsız tutmayı becerebilen insan olduğuna inanıyorum. (Kendime Yazılar)
- Ekonominin konusu eldeki sınırlı imkânların sınırsız istekler arasında nasıl tahsis edileceği meselesinin çözümüdür. (Türkiye Ekonomisi)