Şafağın Robotları - Isaac Asimov Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Şafağın Robotları kimin eseri? Şafağın Robotları kitabının yazarı kimdir? Şafağın Robotları konusu ve anafikri nedir? Şafağın Robotları kitabı ne anlatıyor? Şafağın Robotları PDF indirme linki var mı? Şafağın Robotları kitabının yazarı Isaac Asimov kimdir? İşte Şafağın Robotları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Isaac Asimov
Çevirmen: Gönül Suveren
Orijinal Adı: The Robots Of Dawn
Yayın Evi: Altın Kitaplar
İSBN: 9780385184007
Sayfa Sayısı: 400
Şafağın Robotları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Elijah Baley, kendisini bir ağacın gölgesine atarak, böyle olacağını biliyordum zaten, diye homurdandı kendi kendine. Terliyorum işte. Durdu. Doğrularak elinin tersiyle alnındaki terleri sildi. Sonra da elinin üzerine bulaşan sıvıya aksi aksi baktı. Terlemekten nefret ediyorum! Bunu belirli bir kimseye söylememiş, kozmik bir yasa gibi açıklamıştı. Baley bir şeyi hem gerekli ve hem de hoş olmayan bir duruma soktuğu için yine Kainata kızdı.
Şafağın Robotları Alıntıları - Sözleri
- ''Yalnızdım. Genellikle yalnızımdır. Neredeyse her zaman.''
- ''Yalnızdım, hayal kırıklığı içerisindeydim, perişandım ve yaban diyarlarda yabancıydım.''
- ''Beni yalanlarla yok edecekler.''
- "Fakat çoktandır aşırı kalabalıklaştık ve cehalet dönemimizde gezegenimize o kadar çok zarar verdik ki artık hatalarımızı telafi etmemiz pek mümkün değil."
- ''Yorumlarınızın hayret verici olduğunu söylerken içeriklerine değil, o yorumları yapıyor ve bir değer taşıdıklarını zannediyor olmanıza atıfta bulunuyorum.''
- ''Fiziksel eylem kendi başına bir hiçti. Sadece bir dokunuştu. Fakat aynı zamanda her şeyin başlangıcıydı.''
- ''Adalet hayalleri kuranlar hüsrana uğramaya yatkındırlar.''
- Baley ömründe ilk kez kendini bir robota gıpta ederken buldu. Bunda yürüyebilmek; suya, görüntüye, gürültüye aldırış etmemek; çevreyi görmezden gelmek ve mutlak bir cesaretle sürdürdüğün sahte bir hayat yaşamak; acı veya ölüm diye şey olmadığı için onlardan korkmamak. Fakat aynı zamanda yaratıcı düşünmekten, öngörülemez bir sezgisel sıçramalardan aciz olmak...
- ''Çok sayıda vasat, tek bir dâhi etmeyebilir.''
- ''Halkın dudak uçuklatacak kadar kısa hafızası vardır.''
- İnsanlar sıklıkla mantıksızdır.
- "Hiçbir şeyin farkında değildim. Kendimin bile. Ne ellerimi görüyordum, ne de nerede olduklarını seziyordum. Sanki bedensiz bir ruhtum ya da... şey, öldüğümde olacağımı hayal ettiğim gibiydim ve bir tür ruhani ahirette varlığımı sürdürüyordum."
- Huzur bulmanın bir yolu olmaksızın yabancı bir gezegendeydi.
- "Bir güle hangi adı takarsak takalım hoş kokacaktır."*
- Zaman kaybetmek sadece üzücü değil, öldürücü bir şey de olabilir.
Şafağın Robotları İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Robot serisinin 3. kitabı Şafağın Robotları; insanlığa, toplumsal yapılara, farklı kültür ve yaşantılar sonucu oluşan davranış değişikliklerine vurguları, etkileyici anlatımı ve merak uyandıran kurgusu ile beğendiğim bir kitap oldu. "Ben, Robot" kitabı ve "Vakıf" serisi ile kurduğu bağlantılar, ana karakterin gelişimi, etkileyici çağrışımları ve vurucu sonu özellikle etkilendiğim yönlerinden. Solaria gezegeninde yürütülen soruşturmanın üzerinden iki yıl geçmiştir. Elijah Baley yaşadığı üstü kapalı şehir devletlerinin güvenliğinden açık alanlara çıkmakta ve agarofobisini yenme yönünde gelişme göstermektedir. Baley, Dünya'da yaşayan insanların dış gezegenleri keşfetmesi gerektiği düşüncesi ile gençlere örnek olma yolunda önemli adımlar atmıştır. Bu süreçte; Dünya'da işlenen Uzaycı cinayeti soruşturmasından tanıdığı Dr. Han Fastolfe tarafından Aurora' ya çağrılır. Bu yolculukta kendisine ortağı Robot Daneel Olivaw eşlik eder. Ancak araştırması istenen cinayet, şu ana kadar baktığı davalardan bir yönüyle ayrılmaktadır: Öldürülen insansı robot Jander Panell'in zihni dondurulmuş, işlevsiz hale getirilmiştir. Böyle bir yıkımı gerçekleştirebilecek tek kişi olarak Dr. Han Fastolfe suçlanmaktadır. Baley'in bu görevde başarısızlığa uğraması ise hem kendisi, hem arkadaşı, hem de Dünya için ağır sonuçlara sebep olacaktır. İkinci kitap Çıplak Güneş'ten 17 yıl sonra yayınlanan Şafağın Robotları anlatımı, kurgusal derinliği,Asimov evreni ile kurduğu etkileyici bağlantılar ve ana karakterin olayları değerlendirme şeklinin gelişimi açısından seride en beğendiğim kitap oldu. fazi , senseiog ve muratcepni ile başladığımız Robot serisi yolculuğuna 4. kitap Robotlar ve İmparatorluk ile devam edeceğiz. (Aylin Büyüksavaş)
Serinin devam kitabı hakkında ilk sözüm şu olacak. Çok duygusala bağlamışsınız, bağlamayın. Yoğun dönemlerden geçiyoruz canımız sıkılıyor, boşverin be. Diğer kitaplardan en üstün yanı bana göre bu duygusallıktır. Beklemiyordum tabi. Elijah ve Gladia arasında devam eden (Elijah’ın önceki kitaptaki duygusal durumu açılmış bu defa) ilişkide romantizm çok önde. Biri başka bir yere alışırken diğerinin kabuğundan sıyrılmaya çalıştığı, çaresiz ve korunmaya muhtaç profilin aktarılışına şahit olacağız. Yine elde bir cinayet var ancak bu sefer daha öne çıkan konu ise katilin profili: İnsansı bir robot. Solaria geride kalırken yeni gelen Aurora ise gene bir muamma olarak karşımızda. Toplumsal ve siyasi yapı gene çok karmaşık verilmiş ki bizimkiler zorlansın da kitap ilerlesin tabii. Bu gezegeni de biraz açıklamak istiyorum. Dış dünyalar arasına ilk yerleşilen gezegen olup aynı zamanda bunların da öncüsü konumundadır. Yani bizim Elijah’ın çok dikkatli olması gerekmektedir. Jander Panell adındaki insansı robot ölmüş, yaratıcısı Han Fastolfe zor duruma düşmüştür. Bunu kendisine koz olarak kullanacak rakipleri adeta yarışa girerken bir robotun ölmesi fikri yani bozulması, hata vermesi, çalışmaması gibi sorunlar yerine direkt ölümü beni düşündürdü. Farklı bakışların hastasıyız. Böylelikle adım adım da olsa serinin son kitabına geldik. Hepimize iyi okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)
Şafağın Robotları: Robot Serisinin 3. kitabı Şafağın Robotları Çelik Mağaralar ve Çıplak Güneş’in ardından Dünyalı Dedektifimiz Elijah Baley’in bir başka macerasını anlatıyor. Solaria Gezegenindeki cinayeti çözmesinin ardında Baley dünyada popüler bir figür haline gelmiş; hatta kendisi ile ilgili filmler yapılmıştır. Baley artık dünyanın dış gezegenlere açılması ve robotik alanında gelişmesi gerektiğini düşünmektedir. Tam da bu süreçte Aurora gezegeninde robotbilimci Han Fastolfe bir robotun cinayeti/kırımı ile ilgili kendisini Aurora’ya çağırır ve Baley’in insansı robot ortağı Daneel Ortavaw da yine kendisine yardımcı olur. Cinayet kurbanı bir robottur ve en büyük şüpheli Dr Fastolfe’dir ama bu cinayetin çözülmesi hem Dünya’nın geleceği hem de Aurora’nın robot geleceği için çok önemli sonuçları olacaktır. Tabii işin içinde ikinci kitaptan tanıdığımız Solaria’lı Gladia olunca romantizm de kitapta var. (rs40)
Şafağın Robotları PDF indirme linki var mı?
Isaac Asimov - Şafağın Robotları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şafağın Robotları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Isaac Asimov Kimdir?
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı.
Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.
Yaşamöyküsü
Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.
Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.
26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.
1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.
Yazarlık kariyeri
Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.
1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.
Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.
Kazandığı Ödüller
Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father
Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See
Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves
Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves
Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him
Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man
Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man
Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge
Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge
Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn
Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams
Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams
Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold
Isaac Asimov Kitapları - Eserleri
- Vakıf Kurulurken
- Vakıf ve İmparatorluk
- Çelik Mağaralar
- Güneşin Tanrıları
- Şafağın Robotları
- Kurtarıcı
- Uzayın Bekçileri
- İşte Tanrılar
- Bilim ve Buluşlar Tarihi
- İkinci Vakıf
- Vakıf’ın Sınırı
- Vakıf İleri
- Vakıf ve Dünya
- Dolu Dolu Yaşadım
- Robot Öyküleri Antolojisi
- Dün Bugün Yarın
- Melezler Venüste
- Karadul Bulmacaları
- Jüpiteri Satıyorum
- Patlayan Güneşler
- İntikam Tanrıçası
- Marslılar
- Üç Robot Yasası
- İnsanlığın Geleceği
- Güle Güle Dünya
- Galaksi Şeytanları
- Gizli Göz
- Mikromega
- Ben Robot
- Bilinmeyen Tehlike
- Kan Damarlarında Yolculuk
- Sonsuzluğun Sonu
- Son Soru
- Hedef Beyin
- Dünya Hepimize Yeter
- The World Around You
- Dünya Dışı Uygarlıklar
- Bilim Rehberi
- Vakıf
- Ölü Gezegen
- Toz Gibi Yıldızlar
- Uzayın Sınırları
- Uzaydan Gelen Konuk
- Uzay Akımları
- Gökteki Çakıl Taşı
- Güneş Sistemi Öyküleri
- Azazel
- Bilim ve Evren
- Isaac Asimov Açıklıyor
- Robot Dreams
- Seçilmiş Əsərləri
- The Complete Robot
- Foundation Trilogy
- I, Robot
Isaac Asimov Alıntıları - Sözleri
- Aradan on iki saat geçmesine rağmen uyku prensip meselesi olarak kaldı, uygulamaya dökülemedi. (Ben Robot)
- Kendi alanımda çalışırken belli bir soruna fazla takılıp kalmanın her zaman kötü sonuç verdiğini gözlemledim. (Vakıf’ın Sınırı)
- Hiç kimsenin asla gerçekten vazgeçilmez olmadığını fark etmişsindir sanırım. (Vakıf İleri)
- . Yani evren tam olarak düşündüğünüz gibi değil. O zaman inançlarını yeniden düzenlesen iyi olur. Çünkü kesinlikle evreni yeniden düzenleyemezsiniz. ... (Isaac Asimov Açıklıyor)
- Huzur bulmanın bir yolu olmaksızın yabancı bir gezegendeydi. (Şafağın Robotları)
- Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
- “En büyük kaynağımız yaratıcılık ve o asla tükenmeyecek.” (Çelik Mağaralar)
- O sadece bir makineydi, ve eğer öyle olduğu biraz daha belirgin olsa bu kadar korkutucu olmayacaktı. (Robot Öyküleri Antolojisi)
- Aptallığa karşı işte şu tanrıların da çabaları nafiledir. (İşte Tanrılar)
- İnsanların bir gerçekle başlayıp çevresine allanıp pullanmış yalanlar yığma huyunu görmek için efsanelere biraz göz atman yeterli oluyor. (Vakıf ve Dünya)
- "Fakat gençliğimde bile bilgi tehlike teşkil ediyorsa çözümün cehalet olduğuna inanmayı kendime yediremedim. Bana hep çözüm bilgelikmiş gibi geldi. Tehlikeye bakmayı reddetmezdiniz; öyle yapmaktansa onun hakkından nasıl güvenle geleceğinizi öğrenirdiniz." (Çelik Mağaralar)
- Zarar verebilen her nesne için geçerli olduğu gibi, ok ve yay sonunda insanlar tarafından insanlara karşı kullanıldı. (Bilim ve Buluşlar Tarihi)
- İnanmak, yalnızca kafayla ilgili bir şey değildir, doktor. Buna bütün kalbinizle, ruhunuzla inanmanız gerekiyor. (Uzayın Bekçileri)
- Üç Robot Yasası iki yüz yıl boyunca makine adamları kontrol altında tuttu. O halde insanlar neden robotlara güvenemiyorlar? (Üç Robot Yasası)
- “Ya eskiler şimdi yaşıyor olmalıydılar ya da ben o zaman.” (Vakıf ve İmparatorluk)
- Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
- "İsmimin ölüm ve katliamla ilişkilendirilmesini istemiyorum. Bana bir sürü madalya verirler fakat yüzyıl sonra tarih kitaplarında eli kanlı bir zorba olarak anılırım." (Gökteki Çakıl Taşı)
- Her zaman görebileceksen bakmanın ne gereği var. (Vakıf’ın Sınırı)
- Belki de, uzayın her köşesinde zeka durumları birbirinden farklı değil. (Uzaydan Gelen Konuk)
- Sonra Tony’nin ona bakan gözlerini yakaladı, ve neredeyse gülümseyecekti ki... Onun yalnızca bir makine olduğunu anımsayıverdi. (Robot Öyküleri Antolojisi)