ergul
diorex

Psikolojiye Giriş - Clifford T. Morgan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikolojiye Giriş kimin eseri? Psikolojiye Giriş kitabının yazarı kimdir? Psikolojiye Giriş konusu ve anafikri nedir? Psikolojiye Giriş kitabı ne anlatıyor? Psikolojiye Giriş PDF indirme linki var mı? Psikolojiye Giriş kitabının yazarı Clifford T. Morgan kimdir? İşte Psikolojiye Giriş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 19.06.2023 08:00
Psikolojiye Giriş - Clifford T. Morgan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Clifford T. Morgan

Editör: Sirel Karakaş

Editör: Rükzan Eski

Yayın Evi: Eğitim Kitabevi

İSBN: 9789758889070

Sayfa Sayısı: 435

Psikolojiye Giriş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Bu kitap HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Psikoloji Bölümü’nde çalışan tüm öğretim üye ve görevlileri ile asistan ve uzmanlarının, bir ortak çalışma bilinci içinde ve Psikoloji Bölümü adına,” 

Kısa bir kitabın neleri kapsayabileceğine karar vermek uzun bir kitaba kıyasla daha güçtür. Bu kitapta başlıca amaç, psikologların neler düşündüklerini ya da nasıl çalıştıklarını yansıtmaktan çok, neler bildikleri konusunda açık seçik bir tablo sunmak olmuştur. İkinci olarak da psikolojiye giriş dersini alan öğrencilerin çoğunun bu konuda uzmanlaşamayacakları dikkate alınmıştır. Dolayısıyla, öğrencilerin çeşitli ilgi alanlarına ya da kendi yaşamlarına uygulayabilecekleri bilgiler kapsanmaya çalışılmıştır. Kitap aynı zamanda, başka psikoloji dersleri alacak öğrenciler için de sağlam bir temel oluşturabilecek kadar kapsamlıdır.

Psikolojiye Giriş Alıntıları - Sözleri

  • Psikoanaliz 1885 ve 1939 yılları arasında Sigmund Freud (1856-1939) tarafından ortaya atılmış ve geliştirilmiştir. Nevrotik hastalarla ilişkilerinden edindiği izlenim ve bilgilere dayanarak Freud bir tür tedavi yöntemi ve kişilik kuramı geliştirmeye çalışmıştır. “Psikoanaliz” sözcüğü esas olarak Freud'un tedavi yönte-mine verilen isim olmakla beraber, kuramına ilişkin olarak da kullanılmaktadır. Söz konusu tedavi serbest çağrışım'ı (free association) vurgular. Buna göre hasta özgürce aklına ne gelirse düşünür veya söyler. Psikoanalist, hastanın sorunlarının kaynaklarını çözümlemede ve anlamada bu serbest çağrışımları kullanır. Freud'un oldukça karmaşık olan kişilik kuramı, çoğu kez kişinin kendinin ve diğerlerinin de farkında olmadığı, bastırılmış güdülerin rolünü vurgular. Genellikle adlandırıldığı şekliyle bu bilinçaltı güdüler çeşitli şekillerde ortaya konur.
  • Kaç yaşında olduğunu bilmeseydin kaç yaşında olurdun?
  • Eğer ana-babalar ve diğer insanlar iki cinsten farklı davranışlar beklerlerse, bu tür davranışların kazanılması olasıdır. Başarı güdüsü buna bir örnek olabilir. Amerikan kültüründe erkekler ve kadınlardan farklı dereceler ve türlerde başarı beklenmektedir. Bunun sonucu olarak kadınlar ve erkekler farklı başarı güdüleri mi geliştirirler? Matine Horner (1972) tarafından yapılan bazı araştırmalar kadınların, başarının kadınsı özelliklerini azaltacağı korkusuyla başarıdan kaçınmaya güdülenebileceklerine işaret etmektedir.
  • Birçok kişi bir psikolog ile psikiyatr arasındaki farkı karıştırır. Bu karıştırma anlaşılabilir, çünkü her ikisi de çoğu kez benzer işler yaparlar. Yani, psikolojik sorunları olan kişileri tedavi ederler. İkisi arasındaki en belirgin fark, klinik psikoloğun normal olarak Bilim Doktoru (Ph. D.) derecesi, psikiyatrın ise Tıp Doktoru (M. D.) derecesi olmasıdır. Bu farka göre psikoloğun tıp eğitimi yoktur ve bu yüzden tıbbi tedavi (ilaçlar, ameliyat ve benzeri terapi çeşitleri) uygulayamaz. Aynı zamanda bir tıbbi bozukluğun olması halinde hastanın bir psikiyatr tarafından görülmesi gerekir. Ayrıca bir hastayı ancak bir psikiyatr hastane bakımına ve tedavisine alabilir. Öte yandan iyi eğitildiklerinde her ikisi de aynı ustalıkla psikoterapi uygulayabilirler. Başka bir farklılık, çok açık olmasa da, psikologların araştırma alanında genellikle daha iyi eğitilmiş olmalarıdır ve edegen (active) olarak araştırma yapan psikolog sayısı çok daha fazladır.
  • Öğrenme, tekrar ya da yaşantı sonucu davranışta meydana gelen oldukça devamlı bir değişikliktir.

Psikolojiye Giriş İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Psikolojiye Giriş - Clifford Morgan: Dürüst konuşmak gerekirse, biraz yüzeysel bir kitap. Eminim ki bundan daha iyi psikolojiye giriş kitaplar vardır. Ama yine de fena değil, okunur. Puan olarak, 7/10 veriyorum. Psikolojiye merak edenlerin okumasını tavsiye ederim. (Cemil Meriç)

İnsan psikolojiyi iyi idrak etdiyinde kendi yaşamına uygulaya bilir.Lakin sizin hangi şekilde idrak etmenize göre değişir.Bunun için insan olmanı ilk önce idrak etmeli, sonra psikolojiyi iyi yönde değerlendirmelidir. (Aysel Allahverdiyeva)

Psikolojiye Giriş PDF indirme linki var mı?

Clifford T. Morgan - Psikolojiye Giriş kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Psikolojiye Giriş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Clifford T. Morgan Kimdir?

Clifford T. Morgan Kitapları - Eserleri

  • Psikolojiye Giriş

Clifford T. Morgan Alıntıları - Sözleri

  • Birçok kişi bir psikolog ile psikiyatr arasındaki farkı karıştırır. Bu karıştırma anlaşılabilir, çünkü her ikisi de çoğu kez benzer işler yaparlar. Yani, psikolojik sorunları olan kişileri tedavi ederler. İkisi arasındaki en belirgin fark, klinik psikoloğun normal olarak Bilim Doktoru (Ph. D.) derecesi, psikiyatrın ise Tıp Doktoru (M. D.) derecesi olmasıdır. Bu farka göre psikoloğun tıp eğitimi yoktur ve bu yüzden tıbbi tedavi (ilaçlar, ameliyat ve benzeri terapi çeşitleri) uygulayamaz. Aynı zamanda bir tıbbi bozukluğun olması halinde hastanın bir psikiyatr tarafından görülmesi gerekir. Ayrıca bir hastayı ancak bir psikiyatr hastane bakımına ve tedavisine alabilir. Öte yandan iyi eğitildiklerinde her ikisi de aynı ustalıkla psikoterapi uygulayabilirler. Başka bir farklılık, çok açık olmasa da, psikologların araştırma alanında genellikle daha iyi eğitilmiş olmalarıdır ve edegen (active) olarak araştırma yapan psikolog sayısı çok daha fazladır. (Psikolojiye Giriş)
  • Psikoanaliz 1885 ve 1939 yılları arasında Sigmund Freud (1856-1939) tarafından ortaya atılmış ve geliştirilmiştir. Nevrotik hastalarla ilişkilerinden edindiği izlenim ve bilgilere dayanarak Freud bir tür tedavi yöntemi ve kişilik kuramı geliştirmeye çalışmıştır. “Psikoanaliz” sözcüğü esas olarak Freud'un tedavi yönte-mine verilen isim olmakla beraber, kuramına ilişkin olarak da kullanılmaktadır. Söz konusu tedavi serbest çağrışım'ı (free association) vurgular. Buna göre hasta özgürce aklına ne gelirse düşünür veya söyler. Psikoanalist, hastanın sorunlarının kaynaklarını çözümlemede ve anlamada bu serbest çağrışımları kullanır. Freud'un oldukça karmaşık olan kişilik kuramı, çoğu kez kişinin kendinin ve diğerlerinin de farkında olmadığı, bastırılmış güdülerin rolünü vurgular. Genellikle adlandırıldığı şekliyle bu bilinçaltı güdüler çeşitli şekillerde ortaya konur. (Psikolojiye Giriş)
  • Kaç yaşında olduğunu bilmeseydin kaç yaşında olurdun? (Psikolojiye Giriş)
  • Eğer ana-babalar ve diğer insanlar iki cinsten farklı davranışlar beklerlerse, bu tür davranışların kazanılması olasıdır. Başarı güdüsü buna bir örnek olabilir. Amerikan kültüründe erkekler ve kadınlardan farklı dereceler ve türlerde başarı beklenmektedir. Bunun sonucu olarak kadınlar ve erkekler farklı başarı güdüleri mi geliştirirler? Matine Horner (1972) tarafından yapılan bazı araştırmalar kadınların, başarının kadınsı özelliklerini azaltacağı korkusuyla başarıdan kaçınmaya güdülenebileceklerine işaret etmektedir. (Psikolojiye Giriş)
  • Öğrenme, tekrar ya da yaşantı sonucu davranışta meydana gelen oldukça devamlı bir değişikliktir. (Psikolojiye Giriş)

Yorum Yaz