Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu - Max Weber Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kimin eseri? Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabının yazarı kimdir? Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu konusu ve anafikri nedir? Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabı ne anlatıyor? Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabının yazarı Max Weber kimdir? İşte Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Max Weber
Çevirmen: Gülistan Solmaz
Yayın Evi: Alter Yayıncılık
İSBN: 9786054099580
Sayfa Sayısı: 150
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Max Weber (1864-1920), Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı.Modern antipozitivistik sosyoloji incelemesinin babası olduğu düşünülür.Sosyolojiyi metodolojik olgunluğa ulaştırılmıştır.Marxın sınıf temellli çözümlemelerinin yerine statü kavramını getirmiştir.
Almanyanın Erfurt kentinde doğmuştur.Sir max Weberin yedi çocuğunun en büyüğüdür.Babası liberal politikacı, annesi helene Fallenstein ise protestandı.Max Weber, kardeşi Alfred gibi sosyolog ve ekonomisttir.
1882de Heidelberg Üniversitesine Hukuk öğrencisi olarak girdi.Aralıklarla, Strasbourgda Alman ordusuna hizmet verdi.1884 Sonbaharında, Berlin Üniversitesine çalışmak için girdi.Bir ara, stajer avukatlık yaptı.Berlin Üniversitesine doçent olarak girdi.Meslek birliğinin sınavını kazandı.1880ler boyunca tarih dersleri almaya devam etti.1889 yılında Ortaçağ İşletme Organizasyonları Tarihi isimli doktora tezini verdi.İki yıl sonra Roma Tarım Tarihinin Özel vew Halk Hukukundaki Önemi adlı makalesini tamamladı.Artık bir profesör olması için önünde bir engel kalmamşıtı.Doktora tezi sonrasında, ilgisi çağının sosyal politikalrına kaydı.Siyasete ilgisi devam ediyordu ve sol görüşlü Protestan Sosyal Kongresine katıldı.1883de, kuzeni ve geleceğin feminist yazarı olan Marianne Schnitger ile evlendi.1894de Freiburg Üniversitesine Ekonomi profesörü olarak atandı.1920 yılında Haziranın 14ünde zatürreden öldü.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Alıntıları - Sözleri
- İş açgözlülüğe geldiğinde, bir soylu ile bir köylü arasinda, hiçbir fark bulunmaz...
- "Sığırdan donyağı yaparlar, insandan da para."
- Korkarım..! Zenginliğin arttığı her yerde, dinin özü de aynı oranda azalıyor.
- Çünkü ancak seçilmiş olan Tanrının sözünü ruhunda duyabilir.
- Mesleğinde azimli olan birini görürsen, o kralların önünde durmalıdır.
- Kazanmak, insanın yaşamının amacıdır.
- Ortaçağ ahlakı dilenciliğe hoşgörüyle baktığı gibi, ayrıca dilenci rahipleri açıkça övmekteydi...!
- ... Ülkenin dini havası ve aile çevresinin yönlendirdiği eğitim ile kazanılan ruhsal özellikler, kişinin meslek seçimini ve daha sonraki mesleki kariyerini etkilemektedir.
- "Kapitalist ruh", bizim şimdiye kadar bu kavramı kullandığımız anlamda düşman güçlerden oluşan bir dünyada, zor bir savaşım vererek kendini kabul ettirmiştir.
- Lütfedin de bütün mesleklerin yanlış kullanımını durdurun ve eğer azınlığı zenginleştirmek için çoğunluğu fakirleştiren meslek varsa bu kamunun yararına değildir.
- Ortaçağ diniliğinin bazı biçimleri ile yakından ilişkili olan duygu öğesi, pratik diniliği, öte dünya geleceğini güvene almak için verilen asketik savaşım yerine, mutluluktan, bu dünyada zevk alma yoluna yöneltti. Ve duygu öylesine yoğundu ki dinsellik, doğrudan doğruya histerik bir karakter aldı ve sayısız örneklerden bilindiği gibi, bunun sonucu olarak ortaya çıkan neröpatik temelli dini kendinden geçişlerin yarı bilinçli durumlarının sinirli yorgunluk devreleri, tanrı tarafından "tanrıdan uzaklaşma" olarak görüldü.
- Korkarım..! Zenginliğin arttığı her yerde, dinin özü de aynı oranda azalıyor.
- "Deo placere vix potest. " "Tanrı zor yoldan yapılanı sever. "
- İlahi takdir mükemmellik haline ulaşmışların ruhunda işlemektedir.
- Bir kişinin kredibilitesini etkileyen en ufak eylemler dahi önemlidir.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Protestan ahlakî ve Kapitalizm Ruhu | Max Weber Protestan ahlakı Weber’in temel fikirlerinden birisidir. Onun araştırmalarındaki temalarından biri modern çağın ruhu arayışıdır. Toplumsal açıdan önemli tespitin yer aldığı kitap, Kapitalizmin kökenine inip, din ile bağlantısını inceliyor. Bu sürecin Avrupa toplumunda ne gibi değişimlere sebep olduğunun yanında var olan düzeni anlamak açısından da bir aydınlatıcı bir kitap. #alıntı “İş açgözlülüğe geldiğinde, bir soylu ile bir köylü arasinda, hiçbir fark bulunmaz.” “Halk yani işçi ve zanaatkarlar kitlesi, fakir kaldıkları sürece Tanrıya bağlı kalırlar.” “Kazanmak insan yaşamının amacıdır.” #kitap #kitapönerisi #kitapkurdu #kitapaşkı #kitapsevgisi #kitapkokusu #kitaptavsiyesi #mitoloji #beyzaalkoç #kitapönerisi #alıntılar #öneri #weber #sosyoloji (Aliye)
Bu kitap size fikirlere bağnazca yaklaşmaktan alıkoyar diyeyim..!: Aslında basit bir şekilde anlatmak daha mantıklı Sebebi bu kitabın ismine bile önyargıyla yaklaşıp okumak istemeyenler için... Dinin bazen amacından çok çıkarlara göre algılandığı; halkın belirgin bir eleştiri ortamı olmadan...Din yoluyla(inancından) bir takım şeyleri dayatmak her zaman daha kolay olmuştur.... Biraz sosyolojik açıdan düşünürsek işçi sınıfı, meslek bilinci kendi normlarını yaşatma isteksizliği.....ve daha nicesi Din; halkın varlığını belirtmekten ziyade, daha çok sınıfsal bir anlayışla halkın bilincine kaydedilmiş.. Kapitalizm dedikleri; özel mülkiyet zaafiyetini daha da nakşedilmesi bir kitle anlayışından daha çok bir kesimi ele alıp, üretim adı altında kim ne kadar kar edebilirse etsin anlayışıdır. Bir diğer tanımla liberal (serbest) ekonomiye denk gelen bir kavram demektir. Ayriyeten dini halka bir çıkar uğruna yanlış anlamlandırıp, kolay kandırmak kapitalizm için hiç de zor bir şey değil. ***Şahsi görüşüm.)))) Bir takım kavramlarla daha destekli fikirlere ortam hazırlanmış bir kilise baskısı Bazen Martin Luther ( nasıl diyeyim şu dini yanlış anlamdıranlara bir isyan niteliğinin bir nevi kalıplaşmış profili diyeyim) gibi biri çıkar yıkar tüm yanlışları cehennemdeki tüm arsayı almak istemesi bile bir takım normları yıkmak istemesindendir... Kısa anlatayım dedim ama.. Kusuruma bakın İyi okumalar (Şa)
Öncelikle benim okuduğum yayınevinde(alter yayınları) inanılmaz derecede yazım hatası var diyebilirim ama okumayı etkiliyor mu dersek kesinlikle hayır. Yine de yayınevinin biraz daha özen göstermesini beklerdim. Kitabın incelemesine geçecek olursam, Weber’in düşüncelerine katılalım veya katılmayalım, bu eserin ciddi bir inceleme ürünü olduğu gerçeğini değiştirmez. Weber kapitalizmin gelişimini dinsel öğelere bağlar ve dolayısıyla burada Marx’dan ciddi bir ölçüde ayrılır. Ekonomik davranışları dinsel tutumlarla açıklar. İncelemesine sermaye sahiplerinin genellikle Protestan mezhebine bağlı olduğu istatistiki bilgileriyle başlar. Neden katolik değil de protestan? İşte tam da bu soru, Weber’in Protestan mezheplerini incelemesine sebep olur. Asketizm kavramı kitabın ana kavramlarından birisidir. Çilecilik olarak türkçeleştirilse de bu kavram Weber’de farklı anlamlara geliyor. Asketizmi dünyevi ve ahiret olarak ele alıyor. Mesela katoliklerde dünyadan yüz çevirme, dünya nimetlerini küçümseme ve sürekli öteki dünya için çalışma mantığı vardı. Oysa Protestanlık dünyevi asketizme dayalıydı ve temel mantığı Tanrı’yı memnun etmek için çalışmaktır. Boş vakit bir zevk değil, aylaklıktır. Tanrı’ya ancak çalışmayla hizmet edilebilir gibi mantıklara dayanıyordu. Ayrıca mülk sahipliğini küçümsemiyorladı. Aksine lüks yerine tutumlu olmak, biriktirmek ve servetini artırmayı destekliyorlardı. Çünkü durmadan çalışınca ve mallarını çoğaltınca Tanrı’ya hizmet ettiklerine inanıyorlardı. Bu da Weber’in kapitalist ruh dediği nokta ile uyumluydu. Çünkü kapitalizm ona göre salt kazanç, sonsuz kazanma açgözlülüğü değildi. Weber’in bu eser de ikinci önemli kavramı ise “Beruf” (meslek, tanrı tarafından konulan bir vazifeye çağrı vb) kavramıdır. Luther çevirileri ile anlam kazanan “meslek” kavramı da kapitalizmdeki uzmanlaşmanın yolunu açmıştır. Kitapta daha birçok alt başlık alınabilir fakat ana mantık olarak Weber kapitalizmin gelişimini dünyevi asketizme bağlar. Tüm örnekleri, Protestanlık için açıkladığı alt mezheplerin hepsi bu tezine giden yolu oluşturur. İlginç bir inceleme olduğunu söyleyebilirim. İncelemeyi gerçekten beğendim. (ilgen)
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu PDF indirme linki var mı?
Max Weber - Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Max Weber Kimdir?
Max Weber (21 Nisan 1864-14 Haziran 1920), Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı. Modern antipozitivistik sosyoloji incelemesinin babası olduğu düşünülür. Sosyolojiyi metodolojik olgunluğa ulaştırmıştır. Weber, siyaset sosyolojisi ve eğitim sosyolojisi alanında yaptığı araştırmalarıyla da tanınır. Marx'ın sınıf temelli çözümlemelerinin yerine statü kavramını getirmiştir. Bürokrasi üzerine çalışmalarıyla tanınır. Çocukluğu ve gençliği Weber, Almanyanın Erfurt kentinde doğmuştur. Sir Max Weberin yedi çocuğunun en büyüğüdür. Babası seçkin bir liberal politikacı, annesi Helene Fallenstein ise ılımlı bir protestandı. Sir Weber politikanın içinde bir figürdü ve aile hayatına da bunu yansıtmıştı, Weberlerin salonunda bir çok göze batan entelektüel ve siyasi ağırlanırdı. Genç Weber ve daha sonra kendisi gibi bir sosyolog ve ekonomist olan kardeşi Alfred, işte böyle bir entelektüel ortamda büyümüşlerdir. 1876da, Max henüz 12 yaşındayken, ailesine Noel hediyesi olarak iki tarihi metin kaleme almıştır: Alman Tarihi Hakkında, İmparator ve Papaya Özel Atıflarla ve Konstantinden Kavimler Göçüne, Roma İmparatorluğu. 14üne geldiğininde Homer, Virgil, Çicero ve Livy atıflı mektuplar yazıyor ve henüz üniversiteye girmeden evvel Goethe, Spinoza, Kant ve Schopenhaueru genişçe biliyordu. Weberin üniversite çağında sosyal bilimler alanında uzmanlaşmak isteyeceği açıkça belli idi. Öğrenimi 1882'de Heidelberg Üniversitesi'ne Hukuk öğrencisi olarak girdi. Hukuk dersleriyle birlikte, ekonomi, Ortaçağ Tarihi ve teoloji derslerine de katıldı. Aralıklarla, Strasbourgda Alman ordusuna hizmet verdi. 1884 Sonbaharında, babasının evine, Berlin Üniversitesine çalışmak için girdi. Sonraki 8 yıl boyunca, sadece bir dönem Göttingen Üniversitesi için ve kısa dönem askerlik için evinden ayrıldı. Baba evindeyken, stajer avukat oldu ve nihayetinde Berlin Üniversitesine doçent olarak girdi. Meslek birliğinin sınavını kazandı. 1880ler boyunca tarih dersleri almaya devam etti. 1889 yılında "Ortaçağ İşletme Organizasyonları Tarihi isimli doktora tezini verdi. İki yıl sonra Roma Tarım Tarihi ve Roma Tarım Tarihinin Özel ve Halk Hukukundaki Önemi adlı makalesini tamamladı. Weber'in profesör olması için önünde bir engel kalmamıştı. Doktora tezi sonrasında, Weberin ilgisi çağının sosyal politikalarına kaydı. 1888de Verein für Sozialpolitike katıldı. Bu birlik, tarihçi ekole bağlı Alman ekonomistlerin kurduğu yeni bir meslek örgütüydü. Orada, sosyal problemlerin birçoğunun ekonomi ile çözümlenebildiğini gösterdi ve ekonomik problemleri çözümlemede istatistik yöntemleri kullanmaya öncelik etti. Siyasete ilgisi devam ediyordu ve sol görüşlü Protestan Sosyal Kongresine katıldı. 1890, Verein Polonya Sorunu Ostflucht diye bilinen, yabancı çiftçilerin Doğu Almanyaya girişleri ve yerli çiftçilerin ise hızla sanayileşen Alman şehirlerine göç etmelerini üzerine bir araştırma programı açtı. Bu araştırmanın bir kısmını yürüten Weber araştırmanın sonuç raporunu da kaleme aldı. Bu sonuç raporu, muhteşem bir empirik çalışma denilerek övüldü ve Weberin tarım ekonomisi dalındaki uzmanlığını perçinledi. 1893de, kuzeni ve geleceğin feminist yazarı olan Marianne Schnitger ile evlendi. Schnitger, Weberin ölümünden sonra, onun gazete makalelerini toplayıp kitaplaştıran insandır. Çift 1894de Weberin Freiburg Üniversitesi'ne Ekonomi Profesörü olarak atanması üzerine, Freiburga gittiler. Bundan iki yıl sonra, aynı görevle Heidelberg Üniversitesi atandı. 1 yıl sonra, oğluyla sert bir anlaşmazlığa düşmelerinden iki ay sonra baba Weber vefât etti. Bu olayın ardından, Weber artarak uyku problemine ve sinirliliğe düçar oldu. Bu durum, Weberin profesörlük görevini sürdürmesini zorlaştırdı. Bu durum, daha az ders vermesine neden oldu ve 1889da son dersini verdi. 1900de eşiyle birlikte İtalyaya gittiler ve 1902ye dek Heidelberge dönmediler. Kapitalizmin Ruhu ve Protestan Ahlak 1890lardaki engin üretkenliğinden sonra, 1898den 1902 sonlarına kadar tek bir sayfa bile yazmamış ve nihayetinde 1903de profesörlükten istifa etmiştir. Bu sorumluluktan kurtulunca, Archives for Social Science and Social Welfareden gelen ortak editörlük teklifini, meslektaşları Edgar Jaffe ve Werner Sombartla birlikte kabul etti. 1904te, bazı makalelerini bu dergide basmaya başladı, Kapitalizmin Ruhu ve Protestan Ahlak (Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus) da bunlardan en dikkate değer ve ünlü olanıdır. Bu çalışması, daha sonraki, ekonomik sistemleri kültür ve dinle temellendirmek düşününe temel oluşturmuştur. Bu çalışması, o hayattayken kitap olarak basılan tek eseridir. Yine o yıl, A.B.D.ye gitti ve Congress of Arts and Sciencesda World's Fair (Louisiana Purchase Exposition)a atıldı. Bu başarılarına rağmen, Weber sürekli hocalığa devam edemeyeceğini düşünüyor, sadece özel dersler veriyordu, geçimini de kısmen bu yolla büyük ölçüde kendisine 1907de kalan mirasla sağlıyordu. 1912de Weber, sosyal demokratlar ve liberalleri birleştirerek bir sol parti kurmayı denedi. Bu girişim, liberallerin, sosyal demokratlardan devrim yapabilecekleri endişesiyle uzak durmaları sonucunda başarısızlıkla sonuçlandı. Alman siyasetindeki yeri ve etkisi I. Dünya Savaşı sırasında, Heidelbergdeki bir askeri hastanede müdürlük yaptı. 1915 ve 1916da, savaş sonrasında Belçika ve Polonyadaki Alman üstünlüğünün sürdürülmesi için görevlendirilen komisyonda görev aldı. Savaş sırasında Weberin Alman İmparatorluğunun genişlemesine dair görüşleri gibi, savaş hakkındaki görüşleri de değişti. 1918de Heidelbergdeki İşçi ve Asker Konseyine katıldı. Yine aynı yıl, Versay Anlaşması'na katılan Alman Ateşkes Komisyonuna danışmanlık yaptı ve "Weimar Anayasası komisyonuna üye olarak atandı. Özellikle 48. madde'nin bu anayasayada yer almasını sağladı. Bu madde daha sonra "Hitler" tarafından, muhaliflerini susturmak ve diktatörlüğünü kurmak için kullanılmıştır. Weberin Alman politikasına yaptığı katkılar halen tartışılmaktadır. Weber, önce Viyana Üniversitesi'nde, 1919'da ise Münih Üniversitesi'nde ders vermeye yeniden başladı. Münih'te Almanya'nın ilk sosyoloji enstitüsünü kurdu ve başına getirildi ancak sosyoloji bölümü için yeterli personel bulunamadı. 1919 ve 1920'de Weber, sağcıların kışkırtmaları ile siyasetten ayrıldı. Birçok meslektaşı ve öğrencisi, 1918 ve 1919'daki Alman Devrimi boyunca solcuların davranışları ve konuşmaları hakkındaki görüşlerini protesto ettiler. Bazı sağcı öğrenciler ise evinin önünde protesto gösterileri yaptı. Ölümü Weber, 14 Haziran 1920'de zatürreden öldü.
Max Weber Kitapları - Eserleri
- Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
- Bürokrasi ve Otorite
- Sosyoloji Yazıları
- Sosyolojinin Temel Kavramları
- Din Sosyolojisi
- Şehir
- Meslek Olarak Siyaset
- Sosyal Bilimlerin Metodolojisi
- Ekonomi ve Toplum
- Toplumsal ve Ekonomik Örgütlenme Kuramı
- Hukuk Sosyolojisi
- Meşru Egemenlik
- Karizmatik Otorite
- Sosyoloji Disiplinin Doğuşu
- Politics as Vocation
- The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism
- Ekonomik Eylem
Max Weber Alıntıları - Sözleri
- Karizmatik önderlik bakımından şunlar geçer lidir: Savaşta onu izleyenler için savaşma onuru, ganimet vardır, demagogun izleyicileri için 'doyumluklar' başka deyişle yönetim görevinin tekelleşmesi aracılığıyla egemenlik altındakilerin sömürülmesi ayrıca da siyasal olarak belirlenmiş kârlar ile kurumlanma ödülleri vardır. Bütün bu ödüller karizmatik bir önderin egemenliğinden de elde edilir. (Meslek Olarak Siyaset)
- Orta ve alt burjuvazinin din ihtiyacı kendini destansı mitlerden ziyade iç-dünya ve aydınlanmaya yönelik bir eğilime sahip olan, daha duygusal efsane formunda ifade eder. Bu yönetici sınıfların aksine orta sınıfların barışçılığına ve onların ev ve aile hayatı üzerindeki daha büyük vurguya karşılık gelir. (Din Sosyolojisi)
- There is no absolutely “objective” scientific analysis of culture -or put perhaps more narrowly but certainly not essentially differently for our purposes- of “social phenomena” independent of special and “one-sided” viewpoints according to which -expressly or tacitly, consciously or unconsciously- they are selected, analyzed and organized for expository purposes. The reasons for this lie in the character of the cognitive goal of all the research in social science which seeks to transcend the purely formal treatment of the legal or conventional norms regulating social life. (Sosyal Bilimlerin Metodolojisi)
- Açıkçası, yasal güvenceler çok büyük ölçüde doğrudan ekonomik çıkarların hizmetindedir. Öyle görünmediği ya da gerçekten böyle olmadığı durumda bile ekonomik çıkarlar hukukun oluşumunu etkileyen en güçlü unsurlar arasındadır. Zira, yasal düzeni güvence altına alan her otorite bir şekilde, kurucu sosyal grupların rızaya bağlı eylemine ve sosyal grupların biçimlenmesi büyük ölçüde maddi çıkarların kümelenmesine bağlıdır. (Ekonomi ve Toplum)
- ... Ülkenin dini havası ve aile çevresinin yönlendirdiği eğitim ile kazanılan ruhsal özellikler, kişinin meslek seçimini ve daha sonraki mesleki kariyerini etkilemektedir. (Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu)
- Kazanmak, insanın yaşamının amacıdır. (Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu)
- - "Millet, kendini bağımsız bir devlet biçiminde ifâde edebilen bir duygu birliğidir..." (Sosyoloji Yazıları)
- ''If any inner relationship between certain expressions of the old Protestant spirit and modern capitalistic culture is to be found, we must attempt to find it, for better or worse, not in its alleged more or less materialistic or at least anti-ascetic joy of living, but in its purely religious characteristics. Are capitalists also protestant? Or what?'' (The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism)
- Cehalet, kötü alışkanlıklar ve sefalet, birlikte, toplumsal bir dinamit oluşturuyorlar. Bu dinamitin deposu da şehirlerin gecekondularıdır. (Şehir)
- Piyasa, bütün rasyonel sosyal eylemin arketipidir. Kutsal tabular, geleneksel statü grubu ya da hürmet veya kardeşliğin yükümlülükleri tarafından engellenmemiş piyasa işlemleri ancak maksatlı çıkar arayışı, eşyaya ve sadece ötekine yönelim tarafından belirlenir. (Ekonomi ve Toplum)
- Toplumsal davranış ne: çok sayıda insan tarafından sergilenen benzer davranışların ve ne de başkalarının davranışlarının tesiri altında sergilenen davranışların aynısıdır. (Sosyolojinin Temel Kavramları)
- Genel olarak lidere oldukça duygusal türde bir bağlılık ve güvenin olması gerektiği gibi demokratik liderin özelliğidir. Bu en çarpıcı olan şeyleri, en fazlasını vaat eden ya da liderlik mücadelesinde en etkili propaganda şeklini kullanan kişiye olan sempati eğilimini açıklar. Bu, tüm devrimlerde bulunan ütopyacı öğenin doğal ilkesidir. Bu aynı zamanda modern dünyada bu tip idarenin ulaşabildiği rasyonellik düzeyinde kısıtlamalar belirler. (Ekonomi ve Toplum)
- Şehir, üretken muhayyilenin arz edebileceği her şey için sonu gelmez bir iştaha sahip bir canavardı. (Şehir)
- Siyaset yapan kişi, ya ülküsel ya da bencil başka amaçlara hizmet etmenin bir aracı olarak, erk elde etmeye çalışır, ya da ‘ erk uğruna erk’ elde etmek, başka deyişle erkin verdiği saygınlık duygusunun tadını çıkarmak için çabalar. (Meslek Olarak Siyaset)
- Şehir daha müreffehleşip zenginleştikçe, imkânlarının yönetimi, yozlaşma için daha fazla fırsatlar sunar. "Meyhanecilerin, hırsızların, kumarbazlarn, hapishane gediklilerinin ve parasına boks maçı yapanların yerel siyasetimize egemen olmasını önleyecek yeterli moral anlayış ve sağduyuya sahip değilsek, hak ettiğimiz kadar iyi yöneticilerimiz var demektir."* (Şehir)
- Çünkü ancak seçilmiş olan Tanrının sözünü ruhunda duyabilir. (Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu)
- Bir kişinin kredibilitesini etkileyen en ufak eylemler dahi önemlidir. (Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu)
- Halk "bürokrasinin kötülüklerinden" ne kadar yakınırsa yakınsın, bir an için bile sürekli idari işin, dairede/büroda çalışan resmi memurlar dışında herhangi bir yoldan yerine getirilebileceğini sanmak, bir illüzyondan ibarettir. (Bürokrasi ve Otorite)
- Meyhanecilerin, hırsızların, kumarbazların, hapishane gediklilerinin ve parasına boks maçı yapanların yerel siyasetimize egemen olmasını önleyecek yeterli moral anlayış ve sağduyuya sahip değilsek, hak ettiğimiz kadar iyi yöneticilerimiz var demektir. (Şehir)
- Gerçek yaşamın gerekleriyle bütünüyle uyum halinde olmada meşru düzenin koruyucusu, hiçbir yerde mutlaka en güçlü tanrı değildi: Ne Hindistan'daki Varuna ne de Mısır'daki Maat; çok daha az olarak Atina'daki Dike, Themis, Lykos ya da Apollo. Bu tanrıları tek başına karakterize eden şey kehanet ya da ilahi hükmün bir şekilde her zaman gerçeği açığa vurduğu düşüncesiyle örtüşen ahlaki nitelikleriydi. (Din Sosyolojisi)
Editör: Nasrettin Güneş