diorex
sampiyon

Prater'in Menekşesi - Christopher Isherwood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Prater'in Menekşesi kimin eseri? Prater'in Menekşesi kitabının yazarı kimdir? Prater'in Menekşesi konusu ve anafikri nedir? Prater'in Menekşesi kitabı ne anlatıyor? Prater'in Menekşesi PDF indirme linki var mı? Prater'in Menekşesi kitabının yazarı Christopher Isherwood kimdir? İşte Prater'in Menekşesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 18.10.2022 08:00
Prater'in Menekşesi - Christopher Isherwood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Christopher Isherwood

Çevirmen: Betül Kadıoğlu

Orijinal Adı: Prater Violet

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750837548

Sayfa Sayısı: 92

Prater'in Menekşesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Londra, 1933. Genç yazar Christopher Isherwood'un yolu Avusturyalı yönetmen Friedrich Bergmann'ınkiyle kesişir. 19. yüzyıl Viyanası'nda geçen bir aşk filminin senaryosunu yazmayı kabul eden Isherwood, kendini yepyeni bir dünyada, film stüdyosunu dolduran birbirinden ilginç kişilerin arasında bulur. Stüdyonun dışındaysa gerilimli bir dünya vardır: Hitler artan gücünü hissettirmekte, büyük bir savaşın ayak sesleri duyulmaktadır. Bergmann, Viyana'da kalan ailesi için giderek daha çok endişelenip İngilizlerin kayıtsızlığına isyan etmeye başlayınca film projesi de yarım kalma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır.

Prater'in Menekşesi, Christopher Isherwood'un Hoşça Kal Berlin gibi daha çok tanınan Avrupa romanlarının tadını veren, eğlenceli, bir solukta okunacak bir roman.

Prater'in Menekşesi Alıntıları - Sözleri

  • Belki çok seyahat etmiş, kalbimi çok yerde bırakmıştım.
  • Sinema filmleri tiyatro oyunu değildir, edebiyat değildir düpedüz matematiktir.
  • Yaşamaya devam etmeni sağlayan ne? Neden kendini öldürmüyorsun? Bütün bunları katlanılır kılan ne? Dayanmanı ne sağlıyor?
  • Ona sadece bakınca bile memnun olduğunu anlıyorum.Cok memnun.Bir erkek onu çok memnun etmiş.Artık arayışta değil.Hepimizin aradığı şeyi bulmuş.Hepimizi anlıyor .Kitaplara,kuramlara,felsefeye,rahiplere ihtiyacı yok.Michelangelo'yu,Beethoven'ı,İsa'yıq,Lenin'i bile anlıyor.Hiç birseyden ama hiç birşeyden korkmuyor ..Benim dinim böyle kadınlar
  • Film şeytani bir makinedir. Bir kere ateşlenip harekete geçti mi muazzam bir devingenlikle dönmeye başlar. Duramaz. Af dileyemez. Hiçbir şeyi geri alamaz. Senin onu anlamanı bekleyemez. Kendini anlatamaz. Sadece kaçınılmaz patlama anına doğru büyür. Bu patlamayı bizim hazırlamamız gerek, tıpkı anarşistler gibi, büyük bir ustalıkla ve kötülükle...
  • Gerçeği söyleyenlerin cezasını ödeyeceğiz...
  • Aşk ..Daha bu kelimeyi duyunca,tadını,kokusunu alınca içimde birşeyler titremeye başlıyor
  • Belki çok seyahat etmiş,kalbimi çok yerde bırakmıştım
  • Sinema filmleri tiyatro oyunu değildir,edebiyat değildir düpedüz matematiktir

Prater'in Menekşesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Ağzınıza küçük bir lokma bir şey atarsınız da sanki ondan çok daha büyük bir lokmanın bıraktığı tadın belki de kat be katı ağzınızda kalır ya, işte tam da böyle bir kitap Prater'in Menekşesi. Sinemayı konu alıp sinema filmi gibi ilerliyor ve tam beyazperdeye layık bir sahneyle bizlere veda ediyor. Kitabın arka kapağında bir solukta okuyacaksınız yazıyordu, bunu sayfa sayısının az olmasıyla ilişkilendirsem de ilk başta, satırları gezerken anladım ki aslında bir film anlatısı var ortada ve inanılmaz bir hızda akıp gidiyor. Filmi de aynı bu şekilde tanımlıyor Friedrich Bergmann; film seni beklemez, anlaşılmak istenmez; şeytani bir makinedir film... Olayın en can alıcı kahramanının asıl kişi değil, onun hayatında bir yeri olan çok da kendini tanıtmaya gerek duymayan başka bir karakterin olması fikri beni oldum olası çok etkilemiştir. Çünkü; o karakter güçlüdür, ona ulaşamazsınız. Size verilen karakteri şekillendirirsiniz fakat o diğer kişinin buna ihtiyacı yoktur. Kitaptaki karaktere dokunmak, onun gibi hissetmek çok önemlidir fakat bazı durumlarda yazar bir karakteri öyle bir noktaya koyar ki; ona yetişemez, yalnızca hayranlıkla seyredersiniz. O kişi; gizemiyle güzeldir. Bergmann da tam böyle bir karakter, ve kitap boyunca Isherwood'un gözünden Bergmann'ı hayranlıkla izliyorsunuz. Kitap, sinemanın aslında hayatla ne kadar iç içe olduğunu gösteriyor, bir diğer önemli nokta da bu. Sinema halk için hep ulaşılmaz olmuştur. Filmi izlerken perdeye ne kadar yakın oturursanız oturun, perdeni arkası size her zaman en uzak ve en ulaşılmaz yerdir. Bu nedenle insanlar sinemanın gerçek hayatın dertlerinden uzak olduğunu düşünürler. Ne olursa olsun, yeni filmler hep çıkar. Prater'in Menekşesi işte bu anlayışı kırmak istiyor ve dünyanın ikinci bir büyük savaşla kavrulmasından hemen önceki zamanlarda hayatın ne durumda olduğunu ve sinemanın bu gerçeklikten nasıl etkilendiğini vurguluyor. Baştan sona kısacık olan bu serüvenin damağınızda bıraktığı tat büyük bütçeli bir dönem filmi gibi olacak. (Berke Can)

Kısacık bir kitap, yazarımızda roman kahramanı, 2. dünya savaşı hemen öncesinde İngiltere'de Avusturya'lı Bergmann adlı yönetmen tarafından çekilmeye çalışılan bir aşk hikayesi filminin kamera önü ve arkasını ufak detaylar ile anlatan bir hikayeden bahsediyoruz. Yönetmenin film çekimi aşamasında yaşadığı ruhsal gelgitleri( ailesinin Hitler ordusunun saldırılarına maruz kaldığı Avusturya'da kaldığını düşünürsek bu gelgitler çok normal), yazarın yanında geçirdiği tecrübeyi, halen devam eden film endüstrisinde ki iki yüzlülüğü bu kısacık kitapta bulabilirsiniz. Aynı zamanda İngilizlerin ünlü soğukluğunu bu kitapta damarlarınızda hissedebilirsiniz. Keyifli okumalar... (Aslıhan Alpaslan)

Prater'in Menekşesi PDF indirme linki var mı?

Christopher Isherwood - Prater'in Menekşesi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Prater'in Menekşesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Christopher Isherwood Kimdir?

1904'te High Lane, Cheshire'da doğdu. Cambridge'den mezun olmadan ayrıldı, kısa bir süre tıp öğrenimi gördü.

1928'de All The Conspirator'ı yayımladı, bunu 1932'de The Memorial adlı ikinci bir roman izledi. 1928'den sonra çoğu zaman İngiltere dışında yaşadı; dört yıl Berlin'de, beş yıl Portekiz, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayan çeşitli Avrupa ülkelerinde kaldı. 1939'da, yaşamının sonuna dek kalacağı Kaliforniya'ya gitti.

Berlin deneyimleri iki romanın kaynağını oluşturdu; Mr. Norris Changes Trains (1935) ve Goodbye to Berlin (1939).

Isherwood, 1946'da Amerikan tabiyetine geçti, Amerika'ya göç ettikten sonra beş roman [Prater Violet 1945), The World in the Evening (1954), Down There on a Visit (1962), Single Man (1964) ve A Meeting by the River (1967)], Güney Amerika'ya ilişkin bir gezi kitabı, (The Condor and the Cows) ve büyük bir Hint mistiğine ilişkin bir yaşam öyküsü (Ramakrishna and His Disciples) yazdı. 1971'de annesiyle babası arasındaki mektuplaşmaya ve annesinin güncesine dayalı bir kitap olan Kathleen and Frank'i yayımladı.

1977'de Christopher and His Kind adında, 1929 ile 1939 arasındaki dönemi konu alan otobiyografik bir roman; 1980'de de My Guru and His Disciple adında Swami Prabhavanda ile olan dostluğunu dile getiren bir kitap yayımladı.

Ocak 1986'da öldü.

Christopher Isherwood Kitapları - Eserleri

  • Tek Başına Bir Adam
  • Hoşça Kal Berlin
  • Prater'in Menekşesi
  • Mr. Norris Aktarma Yapıyor
  • Gelip Geçerken

Christopher Isherwood Alıntıları - Sözleri

  • Zenginlerin çoğu size bir kez güvenmeye karar verdiler mi, onlara hemen her şeyi kabul ettirebilirsiniz. (Hoşça Kal Berlin)
  • Gerçeği söyleyenlerin cezasını ödeyeceğiz... (Prater'in Menekşesi)
  • , yataktan başka bir yerde ken­disine bir kadın olduğunun hatırlatılmasından nefret ederdi (Mr. Norris Aktarma Yapıyor)
  • "Kendisini şimdiden ayarlıyor; her yeni yönetime uyum sağlayacağı kesin. Bu sabah kapıcının kapısına "Der Führer"den saygıyla söz ederken işittim onu. Eğer birisi ona, geçen Kasım'da komünistlere oy verdiğini anımsatacak olsa herhalde hararetle inkar ederdi, üstelik bunu iyi niyetle yapardı. Frl. Schroeder salt doğa yasası gereği kendini adapte ediyor, tıpkı kışın tüy değiştiren bir hayvan gibi. Onun gibi binlerce insan yeni ortama uyma çabasında. Ne de olsa, hangi hükümet iktidarda olursa olsun, bu kentte yaşamaya mahkum onlar." (Hoşça Kal Berlin)
  • Film şeytani bir makinedir. Bir kere ateşlenip harekete geçti mi muazzam bir devingenlikle dönmeye başlar. Duramaz. Af dileyemez. Hiçbir şeyi geri alamaz. Senin onu anlamanı bekleyemez. Kendini anlatamaz. Sadece kaçınılmaz patlama anına doğru büyür. Bu patlamayı bizim hazırlamamız gerek, tıpkı anarşistler gibi, büyük bir ustalıkla ve kötülükle... (Prater'in Menekşesi)
  • Belki çok seyahat etmiş, kalbimi çok yerde bırakmıştım. (Prater'in Menekşesi)
  • Bir on yıl sonra, ben nerede olacağım? Herhalde burada değil. O uzak güne ulaşmam için kimbilir daha kaç deniz, kaç sınır aşmak zorunda kalacağım? Yaya, at sırtında, arabayla, bisikletle, uçakla, vapurla, trenle, asansörle, yürüyen merdivenle ve tramvayla daha ne kadar yol katedeceğim, kimbilir? Bu muazzam yolculuk için bana ne kadar para gerekecek? Yolculuk süresince, yavaş yavaş, yorgun argın ne kadar yiyecek tüketmek zorunda kalacağım? Kaç çift pabuç eskiteceğim? Kaç bin sigara içeceğim? Kaç fincan çay ve kaç bardak bira içeceğim? Ne korkunç, ne tatsız bir gelecek! Ve yine de ölmek zorunda olmak! (Hoşça Kal Berlin)
  • "Bir dahinin kural dışı bir insan olduğunu ve kural dışı şeyler yapmakta özgür olduğunu kabul edelim mi, yoksa şöyle mi diyelim: Hayır, güzel bir şiir ya da güzel bir resim yapabilirsiniz ama günlük yaşamınızda sıradan bir insan gibi davranmak zorundasınız ve sıradan insanlar için yaptığımız yasalara uymak zorundasınız." (Hoşça Kal Berlin)
  • Belki çok seyahat etmiş,kalbimi çok yerde bırakmıştım (Prater'in Menekşesi)
  • Şu kadınların, bir erkeği paçavraya çevirmekte ne korkunç bir yetenekleri vardı! (Hoşça Kal Berlin)
  • Ona sadece bakınca bile memnun olduğunu anlıyorum.Cok memnun.Bir erkek onu çok memnun etmiş.Artık arayışta değil.Hepimizin aradığı şeyi bulmuş.Hepimizi anlıyor .Kitaplara,kuramlara,felsefeye,rahiplere ihtiyacı yok.Michelangelo'yu,Beethoven'ı,İsa'yıq,Lenin'i bile anlıyor.Hiç birseyden ama hiç birşeyden korkmuyor ..Benim dinim böyle kadınlar (Prater'in Menekşesi)
  • Ben okuman gereken bir kitap gibiyim. Kitap sana kendi kendisini okuyamaz ki. Kitap içinde ne yazılı olduğunu bile bilmez. Ben de bilmiyorum. (Tek Başına Bir Adam)
  • Diyelim ki ölüler gerçekten de yaşayanları ara sıra yokluyor. Yaklaşık Jim diye tanımlayabileceğimiz bir şeyler, George başının çaresine bakıyor mu diye bir göz atmak üzere geri gelebilir . Peki bu bir işe yarar mı? Hatta değer mi? Bu olsa olsa bir an için özgürlüğünün uçsuz bucaksız sokaklarından içeriye göz atmasına izin verilen başka bir ülkeden bir konuğun kısacık bir ziyarete gelmesi, camın gerisinde, ta uzakta, daracık odada tek başına küçük bir masanın başına oturmuş, uslu uslu, görev gibi yumurtasını yiyen birini, o müebbet mahkumunu görmesi gibi bir şey olmaz mıydı? (Tek Başına Bir Adam)
  • "Führer'imiz savaş istemiyor. Programımız onurlu bir barış temeline dayanıyor. Ama yine de..." Birden yüzü aydınlanıyor, özlemle ekliyor: "Savaş muhteşem bir şey, bilirsiniz! Eski Yunanlıları bir düşünsenize!" (Hoşça Kal Berlin)
  • Sinema filmleri tiyatro oyunu değildir, edebiyat değildir düpedüz matematiktir. (Prater'in Menekşesi)
  • İnsanlar nasıl bazı yerlere ait oluyorlar, ne tuhaf, hem de doğmadıkları yerlere... (Hoşça Kal Berlin)
  • Geçmiş geçti gitti. Geçmediğine inandırmaya çalışıp müzelerdeki eşyaları gösterirler insana. Ama geçmiş onlar değildir. (Tek Başına Bir Adam)
  • Bütün bunların lüzumsuzluğunu anlatmaya kelimeler yetmez.. (Gelip Geçerken)
  • Burada ne yaptıklarını sanıyorlar acaba ? Eh, resmi yanıt şu; kendilerini içinde çocuk yetiştirebilecekleri bir iş ve güvence ortamı demek olan hayata hazırlıyorlar, sonra çocukları da kendilerini içinde çocuk yetiştirebilecekleri bir iş ve güvence ortamı demek olan... (Tek Başına Bir Adam)
  • Sinema filmleri tiyatro oyunu değildir,edebiyat değildir düpedüz matematiktir (Prater'in Menekşesi)

Yorum Yaz