Patasana - Ahmet Ümit Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Patasana kimin eseri? Patasana kitabının yazarı kimdir? Patasana konusu ve anafikri nedir? Patasana kitabı ne anlatıyor? Patasana kitabının yazarı Ahmet Ümit kimdir? İşte Patasana kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
![Patasana - Ahmet Ümit Kitap özeti, konusu ve incelemesi](https://www.mardinlife.com/uploads/2022/02/03/ahmet-umit-kimdir-ahmet-umit-kitaplari-ve-sozleri-143593.jpg)
Kitap Künyesi
Yazar: Ahmet Ümit
Yayın Evi: Everest Yayınları
İSBN: 9789752897366
Sayfa Sayısı: 400
Patasana Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Gaziantep yakınlarıdaki Antik Hitit kentinde bir kazı. Üç bin yıl önce yazılmış tabletler. Tabletlerin bulunmasıyla başlayan cinayetler. Yazman Patasana'nın itirafları. Parlak güneydoğu güneşinin altında karanlık sırlar... Hititlerin tükenişi, Asurlular... Osmanlının son dönemleri, Ermeniler... Günümüz Türkiyesi, Kürtler... Akan kardeş kanı... Bu toprakların değişmeyen yazgısı: Şiddet ve aşk... Bu topraklardaki kanlı tarihe bir ağıt... Bu toprakların zengin kültürüne bir güzelleme...
"Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım. Tanrıların korkak haline getirdiği bir alçak. Alçakların en acınacak olanı, en tiksinti vereni. Yüreğini dalkavukluk, aklını düşmanlıkla besleyen sinsi bir saray yazmanı. Bedenine sinmiş soylu nefretini, görkemli giysilerin yüzündeki derin acıyı, tunçtan daha katı bir mutluluk maskesinin ardına gizleyerek Hatti kralının emrine koşan ikiyüzlü bir tören adamı. Sevdiği kadın, aşkı uğruna ölürken, kralına bağlılığın vakarıyla ellerini göğsünde kavuşturarak sessiz kalmayı seçen, yeryüzünün en onursuz erkeği. Erkeklerin yüz karası. Aşkı için ölmenin yüceliği yerine, sarayın taş duvarlarında büyüyen kendi değersiz varlığının görkemli gölgesine sığınmaktan çekinmeyen, sefihlerin en rezili. Ben ölüler içinde yüzen, ben, tanrılar tarafından alnına, 'Sonsuza kadar acılar içinde kıvranacaktır,' yazılan Saray Başyazmanı Patasana."
(Tanıtım Bülteninden)
Patasana Alıntıları - Sözleri
- ••• Ey yabancı.Soylu musun,dindar mısın,iyi yürekli misin;yoksa zalim misin, akıllı mısın;yoksa işe yaramaz bir aptal mısın bilmiyorum. Umarım iyi bir insansındır. Umarım yüreğin sevgi ve cesaret doludur. Umarım okuduklarını anlayacak,anladıklarından ders çıkaracak kadar akıllısındır .Ve umarım okuduklarını başkalarına anlatırsın, onlar da ötekilerine.. Belki böyle insanlar akıllanır, belki zalimlikten vazgeçerler.•••
- İnsana mutluluktan çok acı verse de aşksız geçmiş bir ömür bence fakir bir yaşamdır.
- Dünyadan haberi olmayan saf bir kıza bakar gibi bakmıştı ona
- Yüreği göğüs kafesini yırtıp çıkacakmış gibi, delice çarpıyordu.
- "Galiba sırların da bir ağırlığı var, insan o ağırlığı uzun süre taşıyamıyor."
- Sana kızmıştım, doğru; ama senden vazgeçebileceğimi nasıl düşünürsün? Yağmur yağmadığı için, toprak buluttan vazgeçebilir mi?..
- Bir insan nasıl olur da başka birinde kendini bulurdu?
- … Ey yabancı. Soylu musun, dindar mısın, iyi yürekli misin; yoksa zalim misin, akıllı mısın; yoksa işe yaramaz bir aptal mısın, bilmiyorum.
- Ben zalimler çağında yaşayan bir alçağım.
- Savaş uzun sürünce insan düşmanına benziyor.Onlar gibi konuşuyor, onlar gibi düşünüyorlar, onlar gibi davranıyorlar.
- Bunun ne kadar korkunç bir şey olduğunu bilir misin? "Yüreğimin yap dediğini, aklım yapma der. Aklımın soylu bulduğu yüreğimce dalkavukluktur; yüreğimin doğru bulduğuysa aklımca suç." Roman Patasana, Ahmet Ümit
- Yüreğimin yap dediğini, aklım yapma der.Aklımın soylu bulduğu yüreğimce dalkavukluktur;yüreğimin doğru bulduğuysa aklımca suç.
- Öğrenmek kolay değildir, bir kaplumbağa gibi sabırlı, başı göklere değen yalçın kayaları un ufak eden rüzgâr kadar inatçı olmalısın.
Patasana İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitabın daha başında, sonunu öngörebildiğim bir kitap değildi şükür. Başkomiser Nevzat ve ekibi dahil olmadan katili aradık durduk. Son ana kadar her bir karakter olağan şüpheli idi bence. Ahmet Ümit'in o can sıkmayan sade ve akıcı dili sayesinde sıkılmadan okunabilir bir kitap. İnsan ırkının tüm canlılar arasında doymayan aç gözünün, hırsının, sebepsiz çirkinliğinin ustaca anlatıldığı, bin yıllar öncesinden günümüze ışık tutulmaya çalışılsa da gözlerin kör kulakların sağır olduğunun ispatı. Yazarın kurgusu ve aktarımı oldukça isabetli. Kitabın sonlarına doğru tüylerim ürpermedi desem yalan söylemiş olurum. Zaman zaman parapsikolojiye döner mi iş dedim ama o noktada beklentimi karşılamadı. Zira bizi bu şekilde düşünmeye, ihtimaller arasına bu durumu da sokmaya iten de yine başarılı yazarımız. Ezcümle; Ahmet Ümit sevmemiz boşuna değil. (Özge)
Ben zalimler çağında yaşayan bir alçağım: 2500 Yıl önce yazılan tabletler ve o tabletlerde yaşanmış bir aşk için ülkesini, insanlarını yok olmasına neden olan bir Saray Başyazmanı, Patasana ve onun Yazdığı tabletleri çözmek için kurulan bir arkeoloji ekibi ve işlenen cinayetler sonrasında cinayetleri işleyenin Arkeoloji çalışanı TİMOTHY çıkması muazzam bir hikaye muazzam bir anlatım harika tabletler o tabletlerdeki anlamlı sözler... Tarih öncesi döneme gittim ve geldim sonrasında anlamlı bir kıssadan hisse..... Ey, alçaklığımı bilen, korkaklığımı tanıyan, düşüncesizliğimin korkunç sonuçlarını, gören, sabırlı okurum. Ben tanrılara karşı geldim. Benim için tasarladıkları yazgıyı değiştirmek istedim. Onların yeryüzündeki temsilcisi bir kralın ölümüne neden oldu. Onlar da bana cezaların en korkucunu verdiler. Beni vicdan azabımın ateşinde yanmaya mahkum ettiler. (Metin Korkmaz)
Kitabın Yazarı Ahmet Ümit Kimdir?
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
Ahmet Ümit Kitapları - Eserleri
- Sultanı Öldürmek
- Bab-ı Esrar
- Kukla
- Sis ve Gece
- Sokağın Zulası
- Çıplak Ayaklıydı Gece
- Bir Ses Böler Geceyi
- Masal Masal İçinde
- Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri
- Agatha'nın Anahtarı
- Kar Kokusu
- Patasana
- Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
- Beyoğlu Rapsodisi
- Aşk Köpekliktir
- Başkomser Nevzat: Çiçekçinin Ölümü
- Kavim
- Ninatta'nın Bileziği
- İnsan Ruhunun Haritası
- Olmayan Ülke
- İstanbul Hatırası
- Başkomser Nevzat: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?
- Beyoğlu'nun En Güzel Abisi
- Elveda Güzel Vatanım
- Kırlangıç Çığlığı
- Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi
- Aşkımız Eski Bir Roman
- Orhan Kemal
- Bir Ses Böler Geceyi / Çıplak Ayaklıydı Gece
- Kayıp Tanrılar Ülkesi
Ahmet Ümit Alıntıları - Sözleri
- “Aman be ! İyi ki parayı kitaba ,musikiye harcamışım .” (Başkomser Nevzat: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?)
- İnsanın bir üslubunun olması lazım. Ama bu kolay kazanılmaz. (Agatha'nın Anahtarı)
- Mavi damlalar toplayın Solgun çiçeklerin rüzgârından Bir tutam gökyüzü, Bir parça deniz Görkemli düşlerimiz kirlenmesin Duvarların pençesindeyken bedenimiz. (Sokağın Zulası)
- Büyüyünce bugünleri hatırla; öfke ve nefreti değil, sevgiyi miras bırak çocuklarına. (Olmayan Ülke)
- "Lafa geldi mi herkes şikayetçi. Fakat bir şeyler yapalım dediğinizde, önce kendi çıkarlarına bakıyorlar." (İstanbul Hatırası)
- "Yine bir sızı var içimde, akşam oldu diye." (İstanbul Hatırası)
- Acıyı bilmeden sevincin anlamını kavrayamayız. (Masal Masal İçinde)
- İnsanın en büyük trajedisi ölümlü olduğunu bilmesidir . (İnsan Ruhunun Haritası)
- "Bu memlekette kadınların eti de, canı da sudan ucuzdur." (Beyoğlu'nun En Güzel Abisi)
- "Kimse iyi dediği birine aşık olmaz..Aşkın iyilikle ilgisi yoktur... " (Aşk Köpekliktir)
- Ey, aradıkça arayacakları çoğalan, buldukça bulacakları çoğalan… (Ninatta'nın Bileziği)
- Yaşam insanoğlu için bir armağan mıdır, yoksa ceza mı? (Masal Masal İçinde)
- ..çünkü şairler aşklarına asla ihanet etmezler. (Aşkımız Eski Bir Roman)
- “Bütün aşklar er ya da geç aynı sonla yüzleşmek zorunda kalmazlar mı?” (Sis ve Gece)
- Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını görüyorum... Kimseye kırgın değilim, dünyadan payıma düşen bu kadarmış, aldım gidiyorum. (Agatha'nın Anahtarı)
- Gerçekler her zaman güzel olmayabilir. Bazen ne kadar az şey bilirsen, o kadar iyidir. (Kavim)
- insan her şeye alışır diyorlar ya, öyle değil aslında. başka çaren olmadığı için katlanıyorsun, ama alışmıyorsun. (Bir Ses Böler Geceyi / Çıplak Ayaklıydı Gece)
- " Şahane bir aşk, çoğu zaman harcanmış bir hayat demektir." (Sultanı Öldürmek)
- " Her dağın kendine göre karı vardı." (Kar Kokusu)
- "Bazı şeyler, hiçbir zaman unutulmaz." (Sultanı Öldürmek)
Editör: Nasrettin Güneş