Oyun Terapisi - Virginia M. Axline Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Oyun Terapisi kimin eseri? Oyun Terapisi kitabının yazarı kimdir? Oyun Terapisi konusu ve anafikri nedir? Oyun Terapisi kitabı ne anlatıyor? Oyun Terapisi PDF indirme linki var mı? Oyun Terapisi kitabının yazarı Virginia M. Axline kimdir? İşte Oyun Terapisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 25.09.2022 22:00
Oyun Terapisi - Virginia M. Axline Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Virginia M. Axline

Çevirmen: Misli Baydoğan

Yayın Evi: Panama Yayıncılık

İSBN: 9786052221860

Sayfa Sayısı: 480

Oyun Terapisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Düşman: Yalnızlık ve Reddedilme

Silah: Oyun Terapisi'nin yaşam dolu, özgürleştiren oyunları

Oyun Terapisi, çocuğa korku, nefret, yalnızlık gibi duygularını, başarısızlık ve yetersizlik hislerini ve diğer sorunlarını oynayarak sergilemesi için verilen, yaşamsal bir fırsattır.

Bu kitaptaki vaka öyküleri gerçektir. Dr. Axline, tüm örnekleri tıpkı Benliğini Arayan Çocuk'taki gibi, oyun terapisine yönlendirilen çocuklarla yaptığı çalışmaların kayıtlarından derledi. Çocukların yaşları dört ila on iki arasında değişiyor ve sergiledikleri sorunlar da çocuklara özgü uyumsuz davranışlar yelpazesinde çeşitlilik gösteriyor; düşmanlık güden çocuk, içe kapanık çocuk, bağımlı çocuk, engelli çocuk vb. Kitapta, oyun seanslarıyla nasıl terapi uygulandığına ilişkin örnekler sunuluyor ve oyuncakların oyun odasında nasıl yaşamsal bir önem taşıdığı anlatılıyor.

Oyun Terapisi her ne kadar doğrudan doğruya psikologlara, psikiyatristlere ve bu alanda çalışan profesyonellere hitap ediyor gibi görünse de, aynı zamanda ebeveynler, öğretmenler ve çocuklarla teması olan herkes için önemli ve faydalı bir çalışma olarak dikkat çekiyor.

Alanındaki en iyisi.

Oyun Terapisi Alıntıları - Sözleri

  • Birey kendisini bütün olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık gerçekten özgür bir insandır.
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin konusudur. Hayatın dinamikleri olayların göreceliliğini sürekli değiştirdiği için, geçmiş deneyimler de sürekli değişir ve yaşamsal etkileşimlerle renklenir. Bireyin büyümesini sekteye uğratan her şey ketleyici bir deneyimdir.
  • Erişkinler bazen günlük hayatın telaşına o kadar kapılırlar ki, bir çocuğu takdir etmeye zaman ayırmazlar.
  • Terapist, fırsat verildiğinde çocuğun kendi sorunlarını çözebilme becerisine saygı duyar. Seçim yapma sorumlulu ve bir değişim başlatma işi çocuğa aittir
  • "Çocuk özgürce ve yönlendirilmeden oynadığında kişiliğini ortaya koyar. Bağımsız bir düşünce ve eylem süreci sürdürür. İçindeki, gün yüzüne çıkmak için onu zorlayan duygu ve tutumlarını dışavurur."
  • Birey kendisini bütün olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık gerçekten özgür bir insandır.
  • Çocuklara tahtaya bakarak "el ele-lale-at" gibi sözcükleri yazdırmak yerine çocuklar kendi hikayelerini yazdırmak için yüreklendirilebilir ve duygularını açığa çıkarabilirler.
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin konusudur
  • Kültürümüz çocukları bağımlı olmaya itiyor ancak çocuğun iç dünyasında yine de bağımsızlık duyguları gelişiyor
  • Sorunla yüzleşmeyi reddetmek sorunu çözmez.

Oyun Terapisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Merhaba ️ Uzun zamandır okuduğum, sık sık paylaştığım güzel kitabım nihayet bitti Oyun terapisini ders olarak da aldığım için bana çok faydası oldu okumamın fakat genel olarak okunmasında fayda var. Ebeveyn, eğitimci, terapist kim olursanız olun bu kitap her zaman elinizin altında olması gereken kitaplardan. Teorik bilgiler yoğunlukta fakat vaka örnekleri o kadar çok ki konuya hiç hakim olmayan biri bile vaka örnekleri ile teorik bilgilere hakim olabilir. Çok çeşitli hikayeler var ve ne yazık ki madur kalanlar hep çocuk! İlgisiz, sevgisiz kalan çocuklar! Oyun terapisine başlayan çocuklar için ‘artık güneşe çıkmıştır ve etrafındaki tek gölge kendisininkidir’ #alıntı diye bir cümle vardı, vaka örneklerini okudukça bu cümlenin ne kadar haklı olduğunu anladım. . Konuya ilgisi olan ebeveyn, eğitimci kim varsa okuyabilir kitabı. Çocuk dünyasını anlamak için kaliteli bir rehber niteliğinde. . Sabrımızın, sevgimizin, en önemlisi empati ve vicdanımızın hep bizimle olması dileğiyle.. (Emine Kaplan Özcan)

Yönlendirilmemiş oyun terapisinin teorik ve pratikte nasıl olması gerektiğini açıklamış yazar. Oyun terapisi gerçekleştirilecek ortamın şartlarına da değinmiş. Saldırgan, uyumsuz, içe kapanık çocukların aslında özünde sadece anlaşılmaya ve şefkate ihtiyacı olduğunun üstünde durmuş ve bunu vaka örnekleriyle anlatmış. İzin verici bir şekilde çocuğun oyunla aslında anlatmak istediğini anlattığını ve oyunun çocuk için çok önemli olduğunu gördüm. Vaka örneklerinin bol olması çocukların değişimine tanık olmak onları anlamamıza ve nasıl davranmamız gerektiğini fark etmemize faydalı oldu. Terapistin yetersiz kaldığı durumların belirtilmesi ve daha iyi nasıl yapabileceğinin üstünde durulması yaklaşım tarzının önemini görmek açısından faydalıydı. Herkesin okumasını tavsiye ederim. (Buket)

Yazarın Benliğini Arayan Çocuk kitabını okuyup hayran kalmıştım. O kitaptan aldığım haz ile hemen Oyun Terapisi kitabına başladım. Benliğin Arayan Çocuk kitabında tek bir vaka incelenirken Oyun Terapisinde birçok vaka daha çok teorik ve alansal bilgilerle zenginleştirilmiş yol gösterici, her öğretmenin, annenin, çocukla ilgilenen onların kalbine dokunan herkesin okuması gereken bir kitap. (Hatice Eriş)

Oyun Terapisi PDF indirme linki var mı?

Virginia M. Axline - Oyun Terapisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Oyun Terapisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Virginia M. Axline Kimdir?

Virginia M. Axline, 30 mart 1911 yılında dünyaya gelmiştir. Psikolog ve oyun terapisi kullanımının öncülerinden biridir. 1940'lı yıllarda yönlendirici olmayan oyun terapisi geliştirmeye başlamıştır.

Yazarın ilk yayınlanmış çalışmasında, yönlendirici olmayan oyun terapisinin sekiz temek ilkesi belirtilmektedir. Ohio Eyalet Üniversitesi ve Columbia Üniversitesinde okumuştur.

Virginia M. Axline, New York üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eğitim Fakültesinde ders vermiştir. Yedi yıl boyunca Columbia Üniversitesi Öğretmen Okulunda öğretmenlik yapmış 1988 yılında Columbia, Ohio, ABD'de hayatını kaybetmiştir.

Virginia M. Axline Kitapları - Eserleri

  • Dibs'in Dünyası
  • Benliğini Arayan Çocuk
  • Oyun Terapisi

Virginia M. Axline Alıntıları - Sözleri

  • "Gözlerinde yaşlar olurdu ve o yaşlar yüzüne akar, ağlardı. Sanırım üzgündü." (Benliğini Arayan Çocuk)
  • "Temel duygusal yetilere sahip olmayan bir insan başkasına sevgi, saygı ve anlayış duyabilir mi?" (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Birey kendisini bütün olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık gerçekten özgür bir insandır. (Oyun Terapisi)
  • Kitapları seviyorum. Bir kağıttaki siyah noktaların bu kadar güzel olması garip değil mi? (Dibs'in Dünyası)
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin konusudur (Oyun Terapisi)
  • Kültürümüz çocukları bağımlı olmaya itiyor ancak çocuğun iç dünyasında yine de bağımsızlık duyguları gelişiyor (Oyun Terapisi)
  • … çünkü dış dünya üzerinde çoğu kez ,çok az kontrolümüz vardır ve ancak iç kaynaklarımızdan faydalanırsak,güvenliğimizi yanımızda taşıyabiliriz. (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Birey kendisini bütün olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık gerçekten özgür bir insandır. (Oyun Terapisi)
  • Gün ışığında insan tüm cevapları bildiğini ve her şeyi olduğu gibi görebildiğini zanneder. Oysa gökyüzü karardığında, önyargılar yumuşar,suçlamalar çekilir ve duygular ortaya çıkar. (Benliğini Arayan Çocuk)
  • "Çocuk özgürce ve yönlendirilmeden oynadığında kişiliğini ortaya koyar. Bağımsız bir düşünce ve eylem süreci sürdürür. İçindeki, gün yüzüne çıkmak için onu zorlayan duygu ve tutumlarını dışavurur." (Oyun Terapisi)
  • ''Söyleyecek çok şey var ve söylenmeyecek de! Bazı şeylerin söylenmesi daha iyidir. Ancak söylenmemiş şeyler bazen yük haline gelir.'' (Benliğini Arayan Çocuk)
  • ''Gün ışığında insan tüm cevapları bildiğini ve her şeyi olduğu gibi görebildiğini zanneder. Oysa gökyüzü karardığında, önyargılar yumuşar, suçlamalar çekilir ve duygular ortaya çıkar.'' (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Terapist, fırsat verildiğinde çocuğun kendi sorunlarını çözebilme becerisine saygı duyar. Seçim yapma sorumlulu ve bir değişim başlatma işi çocuğa aittir (Oyun Terapisi)
  • Söylenecek çok şey var ve söylenmeyecek de. Bazı şeyleri söylememek daha iyidir. Ama söylenmeyen şeyler zamanla çok büyük yük olabiliyor. (Dibs'in Dünyası)
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin konusudur. Hayatın dinamikleri olayların göreceliliğini sürekli değiştirdiği için, geçmiş deneyimler de sürekli değişir ve yaşamsal etkileşimlerle renklenir. Bireyin büyümesini sekteye uğratan her şey ketleyici bir deneyimdir. (Oyun Terapisi)
  • Sorunla yüzleşmeyi reddetmek sorunu çözmez. (Oyun Terapisi)
  • Çocuklara tahtaya bakarak "el ele-lale-at" gibi sözcükleri yazdırmak yerine çocuklar kendi hikayelerini yazdırmak için yüreklendirilebilir ve duygularını açığa çıkarabilirler. (Oyun Terapisi)
  • ''Çocuk, oyuncak eve neden bir kilit çizmişti? Herhalde kendi yaşamındaki kilitli kapılar onu etkilediği için.'' (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Bu dünyada otorite ve güç göstermekten çok daha önemli şeyler vardır. İntikam, ceza ve acıdan daha önemli şeyler... Sizler eğitimci olarak cehalet, önyargı ve kötülük kapılarının kilitlerini açmak zorundasınız. (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Davranış biçimlerini başlatan tek bir soyutlanmış duygu ve deneyim yoktur. Her zaman kişiyi motive eden ve davranışlarını belirleyen değerler, hedefler ve kişisel duygularla örülmüş deneyimler bütünü vardır. (Dibs'in Dünyası)

Yorum Yaz