diorex
sampiyon

Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi - Mehmet Genç Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi kimin eseri? Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi kitabının yazarı kimdir? Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi konusu ve anafikri nedir? Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi kitabı ne anlatıyor? Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi PDF indirme linki var mı? Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi kitabının yazarı Mehmet Genç kimdir? İşte Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 22.04.2022 14:00
Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi - Mehmet Genç Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Genç

Yayın Evi: Ötüken Neşriyat

İSBN: 9789754373387

Sayfa Sayısı: 396

Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türkler, 700 yıl önce Anadolu'nun kuzey-batı ucunda küçük bir beylikten hareketle, tarihin bildiği az sayıdaki büyük siyasi yapılardan birini oluşturdular. Osmanlı devleti, hakim olduğu coğrafyanın genişliği, kontrol altına aldığı kültürlerin çeşitliliği, kapsadığı zaman diliminin uzunluğu ile yalnız Türk ve İslam tarihinde değil, aynı zamanda Dünya tarihinde de müstesna mevkii ile dikkati çeken bir büyük tecrübedir.

Bu tecrübenin mimarları ona "Devlet-i Aliyye-i Ebed-müddet" yani edebiyyen yaşayacak yüce devlet adını vermişlerdi. Oluşturdukları devlete bu adı sadece bir temenni olarak mı düşünüyorlardı, yoksa dayandıkları gerekçeleri de var mı idi? Osmanlı tarihçiliğinin esas meselesi bu sorunun cevabını bulmaktır. Bu cevabın ekonomi ile alakalı olanlarını araştırmanın da iktisat tarihinin temel meselesi olduğunu düşünen Mehmet Genç'in sorduğu ve cevaplandırmaya çalıştığı sorular şunlardır:

Osmanlılar ekonomiye nasıl bakıyorlardı? Belirli bir iktisadi dünya görüşleri var mı idi? Bu alanda neler yaptılar, neler yapmadılar?

Bunları araştırdı ve buradan hareketle Osmanlıların kendilerine verdikleri iddialı adın dayanaklarını teşhise çalıştı. Çeyrek yüzyıllık çalışmasının sonuçları bu kitapdadır.

Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi Alıntıları - Sözleri

  • İnsan okyanusta yüzmeye kalkınca tabii ki derinliklerin üzerinde görünür. Aslında derinlik kendisinde değil, içinde yüzdüğü okyanustadır.
  • Osmanlı hukuku tefeciliği hiçbir zaman meşru kabul etmemiştir.
  • Avrupa'da büyümekte olan nüfus ve üretim potansiyeline bu keşifler iki önemli desteği tak zamanında sağladı: Para ve pazar.
  • Hamallar, yük taşıdıkları hayvana, yükü yerine teslim ettikten sonra binerek geri dönmektedirler. Bu, hayvana eziyettir. Hayvan dönüşü boş olarak yapmalı ve dinlendirilmelidir.
  • Osmanlı sistemi kapitalizme sadece kapalı değil, aynı zamanda karşıydı.
  • Binaenaleyh üretilen mal ve hizmetlerin, mümkün olduğu kadar bol, kaliteli ve ucuz olması, yani piyasada mal arzının mümkün olan en yüksek düzeyde tutulması esas hedeftir.
  • Osmanlı Ekonomide halkın refahını ön planda tutmuş, ithal mal dahil olmakla beraber ihraç Malı'nın fazlasını halkın istifadesine sunmuştur...!
  • Sorduğun soruların hiçbirini cevaplandırmayan, hiçbir hipotezimi test etmeye imkân vermeyen bu yetersiz, hatta derbeder verileri bir araya getirerek herhangi bir açıklama ve genelleme ihtiva etmeyen, sadece tasvirle yetinen bir metni yazıp "bu benim tezimdir" demek istemiyordum. Bunca ümitle başladığım bir araştırmayı, zihnimi hiçbir şekilde tatmin etmeyen bir metinde noktalamak bana entellektüel bir intihar denemesi gibi geliyordu.
  • Osmanlı Ekonomiyide Dini Boyutu ile Ele Alıyordu. Faizsiz Kredi Karz-ı hasen-i Uyguluyor Tefeciliği Yasaklıyordu...!

Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Ben bir tarih öğrencisi olmama rağmen dili çok ağır. Zaman zaman okuduklarınızdan kopuyorsunuz en azından ben öyle oldum bazı yerleri atlamak zorunda kalıyorum çünkü kaç kere okusam da bir şey anlayamıyorum. Keşke daha anlaşılır bir dili olsaymış çünkü çok önemli ve aydınlatıcı bir çalışma (Baki Yılmaz)

Mehmet Genç hocamızın bu kıymetli eseri ekonomi tarihi Ya da Osmanlıda ekonomi ve şehir tarihi çalışacakları ilgilendireceğini düşündüğüm bir çalışma. Hocanın daha önceki makale ve konuşmalarının bir araya getirilerek hazırlanan bu kitabın ilk 100 sayfasında benzer konuların yer almasından dolayı okurken biraz zorlandım ve sıkıldım. Ancak içerdiği bilgiler gerçek bir hazine. Dördüncü bölüm İstanbul’un fethi ve ekonomisiyle ilgili bir bölüm ve son bölümde ise ekonomi tarihinin haricinde diğer konferanslarda olan konuşmalar yer alıyor. (hobbysalads)

Küçük bir devletken Avrupa kıtasına, Avrupa'nın bütün imkanlarına rağmen 'mucizevi' bir hızla genişlemeye başlamışlar (329 yıllık süreç) ve gerileme döneminde bile Sanayi devrimini, rönesansı, reformu gerçekleştiren güçlü bir Avrupa karşısında yine 'mucizevi' bir şekilde direnmişlerdir. (Yaklaşık 239 yıllık süreç) Peki bunu nasıl başardılar? Sanayi Devrimini gerçekleştiremediği halde nasıl merkantilist bir ekonomi karşısında yıllarca ayakta kaldılar? Çoğu kitapta okuduğumuz gibi gerçekten sadece yükselme döneminde mi başarılıydılar? Devlet gerçekten dış ticaretten anlamıyor muydu, batıyı yakından takip edememesi doğru mu, sanayiye karşı ilgisiz bir tavır mı sergilediler? Neden kapitülasyonlara devletin en güçlü dönenlerinde bile izin verdiler? Evet Osmanlı Devleti'nden ve onun bitmeyen problematiklerinden bahsediyor yazar ve bu soruları olabildiğince çoğaltarak her sorusuna bir karşılık bulmayı ümit ettiği Osmanlı okyanusunun derinliklerine dalıyor ve boğulmadan çıkabiliyor. (40 yılda) Çalışmasındaki sorduğu bütün soruları ben de aynı merakla sordum ve cevabını titizlikle aradım ve sonuç itibariyle Osmanlıların kendilerine neden 'devlet-i aliyye-i ebed-müddet' (sonsuza kadar yaşayacak devlet) demekle ne kadar haklı olduklarını görmüş oldum. Muhakkak okunmalı. (ayse)

Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi PDF indirme linki var mı?

Mehmet Genç - Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Genç Kimdir?

Türk tarihçi. Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır. 1956'da başladığı doktorasını ancak 40 yıl sonra 1996'da tamamlayabilmiştir.

4 Mayıs 1934 Artvin, Arhavi doğumlu olan Genç, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ni 1953'te, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü 1958'de bitirdi. Kısa bir süre Ankara Valiliği'nde maiyet memurluğu ve Şereflikoçhisar kazasında kaymakam vekilliği yaptı. 1960 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisat Tarihi" asistanı olarak Ömer Lütfi Barkan'ın yanında çalıştı. Sanayi Devriminin Osmanlı Sanayiine Etkisi adlı doktora tezini hazırladı. Aynı enstitüde 1965'ten 1982 yılına kadar "İktisat Tarihi Uzmanı" olarak çalıştı. 1966 yılında araştırmalarını detaylandırmak için Başbakanlık Arşivi’nde çalışmaya başladı. Bu tarihten sonra araştırmalarının temel kaynağı Osmanlı arşiv belgeleri oldu.

1983 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde "İktisat Tarihi" ve "Tarih Metodolojisi" dersleri vermeye başladı.

1973'ten itibaren "Osmanlı İktisat Tarihi" alanında birçok yerli ve yabancı birçok seminere ve toplantıya katıldı.1985-1988 yılları arasında TRT'de danışman olarak çalıştı ve burada birçok kültür ve bilim sohbetleri yaptı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'de Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine Tarih ve Sosyal Bilimler dersleri veren Genç, 2002 yılında bu okuldan emekli oldu.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi "Genel Sosyoloji" ve "Metodoloji" alanında "Doktora Şeref Unvanı"'na sahip oldu. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Toplum Bilimleri Bölümü'nde "Osmanlı İktisat Tarihi" dersleri vermektedir.

Evli ve iki çocuk babası olan Genç; Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Yunanca yayımlanmış çok sayıda makale yazmıştır. 2000 yılında, tebliğ ve makalelerinin önemli bir bölümü bazı ilavelerle “Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi” adlı kitabında yayımlamış ve bu kitap ile "Türkiye Yazarlar Birliği" tarafından Fikir Dalında ödüle layık görülmüştür. 2001 yılında aynı kitap ile "Aydın Doğan Vakfı" özel ödülünü almaya hak kazanmıştır. Genç; American Research Institute in Turkey Yönetim Kurulu Üyesidir. 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği kapsamında, Sosyal Bilimler ve Tarih alanında ödüllendirildi.

Akciğer kanseri tedavisi gören Genç, 18 Mart 2021'de Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

Mehmet Genç Kitapları - Eserleri

  • Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi
  • Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I
  • 2023 Baharı

Mehmet Genç Alıntıları - Sözleri

  • Binaenaleyh üretilen mal ve hizmetlerin, mümkün olduğu kadar bol, kaliteli ve ucuz olması, yani piyasada mal arzının mümkün olan en yüksek düzeyde tutulması esas hedeftir. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Devletin aldığı gelirler üç ana gruba ayrılabilir: Vakıflar, tımar ve merkezî gelirler... (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Hamallar, yük taşıdıkları hayvana, yükü yerine teslim ettikten sonra binerek geri dönmektedirler. Bu, hayvana eziyettir. Hayvan dönüşü boş olarak yapmalı ve dinlendirilmelidir. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Osmanlılar provizyonist idiler, ihracat ancak iç tüketimi karşıladıktan sonra müsaade ederlerdi. 18. yüzyılın başlarından itibaren bu ihracat rejiminde önemli bir değişme yaptılar. Birçok malın ihracını serbestleştirdiler, yüksek ihraç gümrük vergileri koyarak. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • İnsan okyanusta yüzmeye kalkınca tabii ki derinliklerin üzerinde görünür. Aslında derinlik kendisinde değil, içinde yüzdüğü okyanustadır. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Osmanlı Devleti'nin sosyalist rejimlerden çok önemli farkı, pazar mekanizmasını mal ve hizmet mübadelesinde kontrol altında ama devamlı açık tutan rejim olmuştur. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Sorduğun soruların hiçbirini cevaplandırmayan, hiçbir hipotezimi test etmeye imkân vermeyen bu yetersiz, hatta derbeder verileri bir araya getirerek herhangi bir açıklama ve genelleme ihtiva etmeyen, sadece tasvirle yetinen bir metni yazıp "bu benim tezimdir" demek istemiyordum. Bunca ümitle başladığım bir araştırmayı, zihnimi hiçbir şekilde tatmin etmeyen bir metinde noktalamak bana entellektüel bir intihar denemesi gibi geliyordu. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Savaş sadece Osmanlılar açısından değil, çağdaşı Avrupalılar için de aslında malî darlık doğurabiliyordu. Modern dönem öncesinde bile savaşa girmek, devlet harcamalarının, bazen beklenmedik ölçüde artması veya mutad gelirlerle karşılanamaması anlamına gelebiliyordu. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı Ekonomide halkın refahını ön planda tutmuş, ithal mal dahil olmakla beraber ihraç Malı'nın fazlasını halkın istifadesine sunmuştur...! (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Avrupa'da büyümekte olan nüfus ve üretim potansiyeline bu keşifler iki önemli desteği tak zamanında sağladı: Para ve pazar. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Evet, Osmanlı ekonomisi olumlu veya olumsuz, 1980'lere kadarki Türkiye ile karşılaştırıldığında çok daha dışa açık, çok daha küreselleşmiş bir ekonomi niteliğinde idi. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Orhun Kitabeleri'nden beri görüyoruz ki, Türk devlet geleneği içinde halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak önemli bir görev olarak telakki ediliyor. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı Ekonomiyide Dini Boyutu ile Ele Alıyordu. Faizsiz Kredi Karz-ı hasen-i Uyguluyor Tefeciliği Yasaklıyordu...! (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Weber'in bürokrasi için ileri sürdüğü ilkelerden bir tanesi de bürokraside çalışacak yetişmiş, uzmanlaşmış elemanların varlığı... (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı devlet düzenini anlatmak üzere üç temel sacayağından bahsedilir. Bunların başında Seyfiye yani ordu akla geliyor. Bir diğeri İlmiye ki medrese ve kadılık kadrolarını dolduran grup anlaşılıyor. Sonuncusu ise Kalemiye. Kalemiye dendiğinde ise genel olarak mali ve idari makamlar ve buralarda istihdam edilenler kastediliyor. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı hukuku tefeciliği hiçbir zaman meşru kabul etmemiştir. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Osmanlı sistemi kapitalizme sadece kapalı değil, aynı zamanda karşıydı. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)

Yorum Yaz