Orhan Kemal Bir Türkü Gibi - Nilüfer Altunkaya Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Orhan Kemal Bir Türkü Gibi kimin eseri? Orhan Kemal Bir Türkü Gibi kitabının yazarı kimdir? Orhan Kemal Bir Türkü Gibi konusu ve anafikri nedir? Orhan Kemal Bir Türkü Gibi kitabı ne anlatıyor? Orhan Kemal Bir Türkü Gibi PDF indirme linki var mı? Orhan Kemal Bir Türkü Gibi kitabının yazarı Nilüfer Altunkaya kimdir? İşte Orhan Kemal Bir Türkü Gibi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Nilüfer Altunkaya
Yayın Evi: Alakarga
İSBN: 9786055182908
Sayfa Sayısı: 125
Orhan Kemal Bir Türkü Gibi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Gaz ocağına yarım kilo gazı doldurdum, iç odaya geçtim. Bu oda daha da soğuktu. Böylece başladım yazmaya. Kendimi öyle bir kaptırmıştım ki bir de baktım sabah olmuş… Hikâye de bitmiş. Hem de nasıl da içime sinmişti. Attığım taş, istediğim kuşu vuruştu. Bu soğuğa, bu yoksulluğa, bunca haksızlığa karşı dimdik ayakta bir türkü gibi aydınlıktım.” Gecekondu mahallelerinin, fabrika işçilerinin yazarı Orhan Kemal’i okumak için o kadar çok sebebimiz var ki… O tam bir halk yazarıydı. Yoksul insanların dertlerini, acılarını, sevinçlerini kusursuz bir dille aktardı bize. Bu romanı okurken Orhan Kemal’i daha yakından tanıyıp onu daha çok seveceksiniz. (Tanıtım Bülteninden)
Orhan Kemal Bir Türkü Gibi Alıntıları - Sözleri
- Sizde yazar olmak için iyi bir yetenek var. Yalnız çok okumalı, çok çalışmalısınız . Bana bu öğüdü veren büyük şairimiz Nazım Hikmet i bütün kalbimle seviyorum.
- Bu soğuğa, bu yoksulluğa, bunca haksızlığa karşı dimdik ayakta bir türkü gibi aydınlıktım.
- Kuşları düşündüm. Kar altında telefon tellerine üşüşmüş, zavallı kuşlar... Onları düşmandan kim kurtaracaktı ?
- " Ya olmalı insan , vermeli canını insan için yahut da etmemeli kalabalık dünyamızda " Bu romanımın adı Bereketli Topraklar Üzerinde idi.
Orhan Kemal Bir Türkü Gibi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Çocuklukta okul yıllarımdan anımsıyorum bu yazarı. Bir de dizisi çekilen Hanımın Çiftliği sağolsun. :) ama kesinlikle tekrardan okumam gereken yazarlardan biri olduğunu düşünüyorum. Aslında ben pek çocukluk zamanları olduğu için anımsamıyorum fazla, o yüzden tekrardan demek yerine direk başlamam gerek demeliyim. :) Bu çalışmayı Orhan Kemal'in yazılarından anılarından toplayarak bütünleştirmiş ve güzel bir biyografi çıkarmış ortaya Nilifer Altunkaya. Ben bir kaç kitabı listeye aldım Orhan Kemal'den. Sabırsızlanıyorum desem yeridir. Çünkü normalde pek Türk yazarlar okumuyordum kendimi bu yönde okumaya alıştırıyorum :) böyle güzel eserler çıktığı zaman şevkim artıyor ama maalesef bazı kitaplar beni Türk edebiyatından uzaklaştırıyor. Aslında şöyle ki son zamanın kitaplarını edebiyat kapsamında kitap diye nitelendirmek bile bana saçma geliyor. Abuk subuk çok kitap gördüm, sırf hayal ürünü, abartı, bayık dram, kokuşmuş aşk, vs vs... Tabi aralarında istisna güzel yazarlar da çıktı. Sevdiğim takip ettiğim yazar da çok. Ama ben bir klasik sever olarak sanırım Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Yaşar Kemal gibi yazarlara ağırlık vereceğim. :) ki okuma şevkim artsın. (P.)
Bir yazar tanıdım pandemi sürecinde. kitap/kitap--47717 kitap/kitap--47713 kitap/kitap--76325 ve kitap/kitap--276225 kitaplarının yazarı yazar/i17817 kalemi bir inci gibi parlıyor ve öykü kitapları o kadar akıcı ve o kadar bizi hayatın içine alıyor . 2017 yılında yayınlanan biyografik romanlar serisinde Orhan Kemal in hayatını kaleme alan yazar , Orhan Kemal in tüm hayatını, yaşanmışlıklarını , sıkıntı içinde geçen bir ömrü, yazdığı kitapların ortaya çıkış sürecini o kadar güzel kaleme almış ki Orhan Kemal i tekrar tanımak, okumak çok güzeldi. (Egeli okur)
"Ben gerçekçi bir yazardım.En iyi bildiğim konuları yazmalıydım.Varlıklı insanların yaşayışlarını bilmiyordum ki! Yaşamım hep yoksullar arasında, onlarla çalışarak geçti.En sevdiğim arkadaşlarım dostlarım işçiler oldu." . Orhan Kemal'in hayatını konu alan #birtürkügibi kitabını okuyunca dedim ki okuduğun onca Orhan Kemal kitaplarının arasına gizlenen daha büyük bir yoksulluk varmış.Ama Orhan Kemal yılmadan ordan oraya savrulsada hayatı,futbul oynamak büyük tutkusu olsada o yazar olmak için İstanbul'da sefalan içinde yaşamış üç kuruş kazanıp ailesine bakabilmek için kapı kapı gezip kitaplarını,oyunlarını satmak için hiç durmadan çalışmış....Orhan Kemal'i daha farklı pencere den görmemi sağladı bu kitap sizlere de tavsiye ederim. . Bu soğuğa, bu yoksulluğa, bunca haksızlığa karşı dimdik ayakta bir türkü gibi aydınlıktım. . İşte kitaplar böyle dostlardır. Bir hastane odasında tek başınıza, bütün hayattan soyutlanmışken bile size dost olurlar ve bambaşka zamanlara, bambaşka dünyalara götürüp, bütün acılarınızı unutturlar. . Büyümeye başlayınca,unutmayı da öğreniyor insan. (Tülin Baran)
Orhan Kemal Bir Türkü Gibi PDF indirme linki var mı?
Nilüfer Altunkaya - Orhan Kemal Bir Türkü Gibi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Orhan Kemal Bir Türkü Gibi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nilüfer Altunkaya Kimdir?
1975’te doğdu. İlkokul dördüncü sınıfa kadar Kütahya’nın Tunçbilek ilçesinde öğrenim gördü. Babasının ölümü nedeniyle annesinin ailesinin yanına, İzmir’e göç etti ve öğrenimini İzmir’de tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Öğretmenliği’nden 1999 yılında mezun oldu. Aynı yıl Tokat’ın Turhal ilçesine bağlı bir köy okuluna atandı. Üç yıla yakın burada görev yaptıktan sonra Eskişehir’e yerleşti. Halen Eskişehir’de fizik öğretmenliği yapmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.
İlk yayımlanan şiiri ortaokul yıllarında yerel bir madenci dergisinde madenciler hakkında yazılmış bir şiirdi. Daha sonra İzmir’de Hasan Hüseyin Yalvaç’ın çıkardığı kısa ömürlü bir dergi olan Minerva’da “Mavi Deli” adlı öyküsü yayımlandı. Beşparmak, Damar, Yazın, Kıyı, Aydınca gibi dergilerde yer aldı. 2004 yılında, Sone Yayınları’ndan Sokak Düşleri adlı öykü kitabını çıkaran Altunkaya, 2007 yılında, Hasan Hüseyin Yalvaç’ın desteğiyle yine Sone Yayınları’ndan Şiir ve Kız adlı şiir kitabını yayımladı. Bu dönemden sonraki süreçte Akatalpa, Kurşunkalem, Sözcükler (bir şiir), Berfin Bahar, Eliz, Dize, Kurgu, Varlık (bir şiir), Yeniyazı, Hece Öykü gibi oldukça geniş bir dergi yelpazesinde şiir, öykü ve yazıları yer aldı. 2011 yılında Komşu-‐Yasakmeyve Yayınları’ndan Sanki Sonsuz adlı şiir kitabım çıktı. 98-99 yıllarında dergilerin düzenlediği çeşitli yarışmalarda ve İzmir’de düzenlenen Nektar Bar, Şiir Kafe gibi mekânlardaki yarışmalarda ödüller aldı. 2009 Cemal Süreya Şiir Ödülleri Yarışması'nda özendirme ödülüne layık bulundu.
Yapıtları:
Sokak Düşleri (öykü, Sone, 2004)
Şiir ve Kız (şiir, Sone, 2007)
Sanki Sonsuz (şiir, Komşu-Yasakmeyve, 2011)
Nilüfer Altunkaya Kitapları - Eserleri
- Orhan Kemal Bir Türkü Gibi
- Katı Olmayan Şeyler
- Sevgili Yalnızlık
- Sen Buralarda Yokken
- Şiir ve Kız
- Sokak Düşleri
- Sanki Sonsuz
Nilüfer Altunkaya Alıntıları - Sözleri
- Acının şiiriyim. (Şiir ve Kız)
- Kendi hayatında bir misafirdi herkes... (Sevgili Yalnızlık)
- Aldırma suçsuz olmamıza şiirle asacaklar bizi (Şiir ve Kız)
- Sizde yazar olmak için iyi bir yetenek var. Yalnız çok okumalı, çok çalışmalısınız . Bana bu öğüdü veren büyük şairimiz Nazım Hikmet i bütün kalbimle seviyorum. (Orhan Kemal Bir Türkü Gibi)
- Kaldım ortasında bitmez yangının. (Şiir ve Kız)
- Geçmiş denilen neydi ki ? Şu nereye gitse peşinden gelen korkulardan başka . (Sen Buralarda Yokken)
- Urfada balıklardan açtı çocuklar Sinek ısırıklarıyla dolu kara tenleri Gülüşlerinde uyuttum yorgunluğumu Yerim yurdum sürgün. (Şiir ve Kız)
- Ayrılırken yakama taktığı karanfil kurudu. Kokusu avuçlarımda saplandı , kaldı. (Sokak Düşleri)
- O kızı görüyoruz. Gülizar ' ın yerinde olmak istediği kızı. Uzun, dalgalı açık kumral saçları var. Uçuk pembe bir elbise, oldukça beyaz sıkı çoraplar giymiş. Pembe bir toka tepeden toplanmış saçlarının bir kısmını. Huzurla salınan bir çiçeğe benziyor. (Sevgili Yalnızlık)
- "Hiçbir şey olmamış gibi kaldığı yerden devam ederdi. Kaldığı yerden devam etmeye o kadar alışıktı ki..." (Katı Olmayan Şeyler)
- Kimler vurulmadı ki yüreği yangın Kurşun tüküren bir gecede korkmadan. (Şiir ve Kız)
- Düşünüyorum da kavga , sadece annemle babamın arasında olup bitmiyor. Herkesin herkesle sürüp giden bir kavgası var. Bakımsız çilli tavuklarımız, Bir kulağı kesik şapşal kedimiz boncuk , bahçeyi sarmış dikenler , yabani otlar arasında boy vermiş papatyalar bile bunun parçası. (Katı Olmayan Şeyler)
- Limon kolonyası bana , annemin sevmediğim misafirlerini anımsattı. Ve de zorunlu bayramlarını çocukluğumun. (Sokak Düşleri)
- Bakışlarında biriken hüznü , iki elinden tutup gün ışığına savurdum. O yüzden boş bulduğum dükkanın önündeki kaldırıma oturup, bir sigara içimlik yaşadım yokluğunu. Hep iyi davrandım ayakkabılarıma. Sen ne dersen de , bıraktığın kadar kaldı bu sokak... (Sokak Düşleri)
- Acıyı, bir elbise gibi geçirmişti bedenine... (Sevgili Yalnızlık)
- Tek bacağın da kalsa sen bu yuvanın diregisin dese. Ya daha kötüsü olsaydı , n'apardım bi başıma dört çocukla? Sağsın ya başımızdasın ya. Üzülme artık. Geçer. Bu günler de geçer. Güzel Günler görürüz elbet. Neler neler atlattık biz. Kararmadık hiç. Yine dururuz ayakta. Hani Adile Naşit le Münir Özkul un filmleri var ya... Gözlerimiz hep aynı sahnelerde doluverir. Namusuyla çalışıp didinen yoksulların kazandığı (Sen Buralarda Yokken)
- Beklemek, insanın yalnızlığıdır. (Sen Buralarda Yokken)
- Soğuk kış günlerinin yoğun karanlıklarını kovalayan yağmurlu bir gün.Yağmur sesini, okşayışını bırakmış, kendisi çekip gitmiş. Yabani otların diz boyu saçıldığı, Nisan'ın bulutların ardında gülümseyen güneşe kucak açtığı bir gün. Çiçekler ve renklerin kokusu... Huzurla sevdalı bir gelin gibi uyanıyor doğa. Belki de çoktan uyanmıştır. (Sevgili Yalnızlık)
- Çok uzaklarda kalan bir varoş evine hapsedilmiş çocukluğun. Yıllar geçtikçe içinde bir azalma , yarım kalmışlık. Söylenmemiş bir türkü ezikliğiyle çal o kapıyı... Anan açsın sevinçle... ' Islanmışsın oğlum ' desin. Sıcak çorbaya dalsın kaşıklar. Tarhana olsun , yanında kuru soğan , pul biber... Sönsün içinin yangını... Çiçek yağsın varoş ağaçlarına. Ağaçlardan beter, bahara yakışır cilveleriyle, ne de güzel çiçeklenir varoş kadınları... Erkeklerine inat , çiçeklenip dursunlar... (Sokak Düşleri)
- Sevtap Abla' mın elinde torbalarla umursamaz bir edayla taksiden inişine , iri topuklu ayakkabılarıyla daracık deri pantolonuyla kalçalarını hoplata hoplata, saçlarını savura savura yürüyüşüne bakakalıyoruz. Her zamanki gibi yüreğimin derinliklerinde canımı yakan bir çaresizliğe dönüşüyor gelişi. (Sen Buralarda Yokken)