Ölüm Adası - Agatha Christie Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ölüm Adası kimin eseri? Ölüm Adası kitabının yazarı kimdir? Ölüm Adası konusu ve anafikri nedir? Ölüm Adası kitabı ne anlatıyor? Ölüm Adası kitabının yazarı Agatha Christie kimdir? İşte Ölüm Adası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Agatha Christie
Çevirmen: Çiğdem Öztekin
Orijinal Adı: A Caribbean Mystery
Yayın Evi: Altın Kitaplar
İSBN: 9789752112698
Sayfa Sayısı: 224
Ölüm Adası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Karayip güneşinin tadını çıkaran Miss Marple huzursuz günler geçirmektedir. Evet, sıcak hava romatizmalarına iyi gelmiştir ama bu cennet gibi yerde heyecandan eser yoktur.
Miss Marple'ın otelin müşterilerinden emekli bir subayla tanışması tatiline renk katar. Emekli subayın, tanıdığı bir katilin öyküsünü anlatması Miss Marple'ın ilgisini çeker. Binbaşı tam katilin fotoğrafını göstermek üzereyken birdenbire vazgeçer. Adamın panik içindeki davranışlarını otelde katili görmüş olmasına yoran Marple, yanlış kişiye odaklanır. Ve bu cennet gibi adada peş peşe cinayetler işlenir...
Ölüm Adası Alıntıları - Sözleri
- Kimse ölümü anımsamak bile istemiyor.
- Bir konuşmayı kelimesi kelimesine aktarmak, özellikle de karşısındakinin sözlerini tam olarak anımsamak çok güçtür. İnsan daima onların düşündüğü anlama geldiğine inanma eğilimindedir. Buna uygun sözcükler yaratır ve buna inanır.
- Bazen insan yaşamda bazı şeylere dayanmasını da tek başına başa çıkmasını da öğrenmeli. Bir bebeği susturmak için ağzına memeyi tıkmak çok kolaydır. Ama insan bunu tüm yaşamı boyunca sürdüremez.
- Yaşamla ölüm bir madalyonun iki yüzü gibidir.
- "Ve akşam ve sabahıydı son günün..."
- Asla hayaleti kendi gözüyle görmüş birine rastlamazsınız. Gören daima birinin teyzesinin ikinci dereceden kuzeni, bir dost ya da dostun dostudur.
- Eski günahların gölgesi uzun olur
- Belki ben de artık insanlara güvenemiyorum. Ve belki de... ah, bilemiyorum, belki de artık ben gerçeği yalandan ayırt edemeyecek hale geldim.
- Mezarımın üzerinde bir kaz dolaşıyor.
- Genç,kuvvetli,sağlıklıyken önünüzde yaşanacak uzun bir ömür varken insan yaşamın değerini anlayamıyor. Zaten bazen aşk, bazen yalnızca endişe ve üzüntüden intihar edenler de genelde gençler oluyor. Yaşlılar ise yaşamın ne denli değerli ve ilginç olduğunu biliyor.
- Dünyada hiçbir şeye karşılığını ödemeden kavuşamazsın
- Eski günahların gölgesi uzun olur.
- İnsan her şeye alışıyor. Ama bazen.
- Saklayacak bir şeyiniz varsa, konuşmalar daima tehlikelidir.
- İnsanlar, kendilerine söyleneni kabul etmek durumundaydılar
Ölüm Adası İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Uzun zamandan sonr Agatha okumak öyle güzeldi ki herkes üzerinde tahminler yürütüp yine en sonunda gözümden kaçırdığım bir detayla beni ters köşe etti okuması en zevkli kitaplarından biriydi tavsiye ederimm:)) (B)
Bazı zamanlar birilerinin konuşmalarını dinlemesek de konuşmalardan zihnimizde bazı anlar yer eder. Roman bunun üzerine kurulu. Her zamanki Agatha Christie sadeliği... Yazarın romanlarının sonundaki çözümlemeleri Scooby Doo çizgi filminin sonları gibi. Hem hikâyeyi eksikleri ve gizemleri ortaya çıkarıyor hem de hikâyeyi toparlıyor. Ancak Hercul Poirot'un başrolde olduğu romanlar Miss Marple'ın olduğu romanlara göre daha güzel geliyor bana. Yazarın kitaplarından yoğun zevk almak istiyorsanız, On Küçük Zenci kitabını en sona saklayın :) Keyifli okumalar... (Öğretmenden Notlar)
Yeğeni Raymond tarafından tatil amaçlı Karayiplere gönderilen, oldukça zeki, başarılı bir Katil Avcısı; Miss Marple... Bakmayın siz onun yaşına almışlığına. İleride işlenecek cinayetin kalıntılarını bir araya getirip, taşları tek tek yerlerine yerleştiren kişinin ta kendisidir O... Başta kendisine sıkıcı gelen, hiçbir hareketliliğin olmadığını düşünen, hatta Binbaşı Palgrave'nin anlattığı hikâyeler bile kendisinde basit ve de sıkıcı duygu uyandırmışken, günün birinde adada bir cinayetin işlenmesiyle durumlar değişir Miss Marple için... Üstelik ölen kişi, kendisine zamanında işlenmiş olan bir cinayetin ayrıntılarından bahsetmiş olan Binbaşı Palgrave ise... Bundan sonrası, artık detayların peşine düşme vaktidir, Miss Marple için. Çünkü her bir detay altın değerindedir. Üstelik bu cinayet son değilse, başka cinayetlere de gebeyse, işin ciddiyeti katbekat artış gösterecektir. Var mısın, Miss Marple ile birlikte bu esrarengiz olaylar zincirini çözmeye?.. Agatha Christie kalemiyle önceden tanışmış olanların, yine zevkle okuyacağı bir eser. Sana tavsiyem, her bir ayrıntıyı gözden kaçırmaman... "Yaşamla ölüm bir madalyonun iki yüzü gibidir..." "Eğer saklayacak bir şeyiniz varsa, konuşmalar daima tehlikelidir..." (bidunyadolusukitap)
Kitabın Yazarı Agatha Christie Kimdir?
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır.
Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır.
Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır.
Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır.
1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.
Agatha Christie Kitapları - Eserleri
- Nil'de Ölüm
- Beklenmeyen Misafir
- Ölümle Randevu
- Kahverengi Elbiseli Adam
- Elmayı Yılan Isırdı
- On Küçük Zenci
- 16.50 Treni
- Sıfıra Doğru
- Mavi Trenin Esrarı
- Ölüm Diken Üstünde
- Acı Kahve
- Cinayet Alfabesi
- Cinayetler Oteli
- Dersimiz Cinayet
- Doğu Ekspresinde Cinayet
- Fare Kapanı
- Porsuk Ağacı Cinayeti
- Cinayet İlanı
- Güvercinler Arasında Bir Kedi
- Gül ve Porsukağacı
- Ve Ayna Kırıldı
- Sensiz Bir İlkbahar
- Neden Evans'a Sormadılar?
- Arka Sokaktaki Cinayet
- Hollow Malikanesi Cinayeti
- Ölüm Adası
- Sessiz Tanık
- Suç Ortakları
- Esrarengiz Sanık
- Annem ve Ben
- Köşkteki Esrar
- Üçüncü Kız
- Bayan McGinty'nin Ölümü
- Noel Kekinin Gizemi
- Kader Kapısı
- Ölüm Saatleri
- Sonuncu Kurban
- İskemlede Beş Ceset
- Cesetler Merdiveni
- Briç Masasında Cinayet
- Parker Pyne İz Üzerinde
- Şahidin Gözleri
- Bitmemiş Portre
- Hercule'ün On İki Görevi
- Işıklar Sönünce
- Çarpık Evdeki Cesetler
- Son Evdeki Tehlike
- Beş Küçük Domuz
- N veya M?
- Filler de Hatırlar
- Ölüm Sessiz Geldi
- Sittaford Malikânesi'nin Gizemi
- Miss Marple'ın Son Maceraları
- Uyuyan Ölüm
- Bilinmeyen Hedef
- Ölüm Büyüsü
- Üç Yanlış Üç Ceset
- Şampanyadaki Zehir
- Şeytan Dönemeci
- Sonunda Ölüm Geldi
- Ölüm Meleği
- Zehiri Kim Verdi
- Ölüm Çığlığı
- Noel'de Cinayet
- Roger Ackroyd Cinayeti
- Mezopotamya'da Cinayet
- Büyük Dörtler
- Cinayetler Kulübü
- Bağdat'a Geldiler
- Cenazeden Sonra
- Frankfurt Yolcusu
- Hayatım
- Kanatların Çağrısı
- Lord Edgware'i Kim Öldürdü
- Ölüm Oyunu
- Ölümün Tam Zamanı
- Şark Ekspresi'nde Cinayet - Gizli Düşman
- Üç Perdelik Cinayet
- Ve Perde İndi
- Zarif Bir Cinayet Gecesi
- Esrarengiz Parmaklar
- Sevimli Örümcek
- Hercule Poirot İz Üzerinde
- Karakolda Cinayet
- Poirot Araştırıyor
- Ölümün Sesi
- Marple Seçkisi
- Poirot Seçkisi
- Yedilerin Gizemi
- Gizli Düşman
- Sonsuz Gece
- Pembe Evdeki Ölü
- Ölüm Kapıda Bekliyordu
- Listerdale'in Gizemi
- Beklenmeyen Şahit ve Diğer Öyküler
- Tenis Kortunun Esrarı
- Sevginin Bağladıkları
- Bitmeyen Gece - Roger Ackroyd'un Katli
- Cinayet Randevusu
- Şatodaki Hayalet
- Örümcek Ağı
- Kanlı Anlaşma
- Viran Kule
- Seçilmiş Eserleri
- Poirot Seçkisi Set
- Come, Tell Me How You Live
- Le Crime Du Golf - Le Miroir Du Mort
- Star Over Bethlehem
- Düşman Dostlar
- The Complete Miss Marple
Agatha Christie Alıntıları - Sözleri
- - İnsan bazen kavgadan çekindiği, sıkıldığı için karşısındakinin sözlerine boyun eğer. Kavgalar hiç de hoş şeyler değillerdir. Fakat bence insan özgürlüğü için her zaman kavga etmeye hazır olmalıdır.- (Ölümle Randevu)
- "Yemek sipariş eder gibi cinayet sipariş edebilseydin, nasıl bir tercih yapardın?" (Cinayet Alfabesi)
- Hər kəs ən azı bir dəfə sevməlidir. Həyatı boyu heç olmasa bircə dəfə sevməyən adam, deməli, heç yaşamayıb. (Esrarengiz Sanık)
- Gerçeği yerinde kullanmak da yeri geldiğinde ustaca bir aldatma sanatı olabilir. (N veya M?)
- "Geçmişteki günahların gölgeleri uzun olur. Yaşımız ilerledikce bu sözün ne kadar doğru olduğunu anlarız." (Elmayı Yılan Isırdı)
- Onu yaxşı anladığımı deyə bilmərəm. Mənə elə gəldi ki, sözlərində tərif az idi. (Lord Edgware'i Kim Öldürdü)
- Asla hayaleti kendi gözüyle görmüş birine rastlamazsınız. Gören daima birinin teyzesinin ikinci dereceden kuzeni, bir dost ya da dostun dostudur. (Ölüm Adası)
- "Artık cesaretim de dayanacak gücüm de kalmadı. " (Son Evdeki Tehlike)
- "İçimde sanki ölsem çok daha iyi olurmuş gibi bir his var." (Miss Marple'ın Son Maceraları)
- "Sanki yorgun olan bedeni değil zihniydi, sanki yeryüzündeki her şeyi boş ve değersiz buluyordu..." (Son Evdeki Tehlike)
- “Gelenek bir ölçüye kadar iyidir ama fazlası zarardır.” (Güvercinler Arasında Bir Kedi)
- İnsanları koruma, onları vazu şeylerden uzak tutmak her zaman olası değildir. İnsan er ya da geç olaylarla yüzleşmek zorundadır (Zarif Bir Cinayet Gecesi)
- "Her şey bambaşka olabilirdi." (Sensiz Bir İlkbahar)
- İnsan eşi benzeri olmadığını bilmeli. (Acı Kahve)
- Hepimiz bir bakıma acımasız ve önyargılıyız... Fakat değişik konularda... Başka başka alanlarda... (Çarpık Evdeki Cesetler)
- İnsan neler olacağını hiç bilemez (Bağdat'a Geldiler)
- Sizden kimse kuşkulanmadığı sürece istediğinizi öldürmek o kadar kolaydır ki. (Zehiri Kim Verdi)
- İnsan bir şeyler bildiğini sanır. (Şahidin Gözleri)
- Önümde güzel bir hayat varken niçin öleyim? Önemli olan yaşama iradesidir. (Kanatların Çağrısı)
- Bütün bədbəxtliklər ya puldan, ya da pulsuzluqdan törəyir. (Roger Ackroyd Cinayeti)