diorex
sampiyon

Olasılıksız - Adam Fawer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Olasılıksız kimin eseri? Olasılıksız kitabının yazarı kimdir? Olasılıksız konusu ve anafikri nedir? Olasılıksız kitabı ne anlatıyor? Olasılıksız kitabının yazarı Adam Fawer kimdir? İşte Olasılıksız kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 05.03.2022 02:00
Olasılıksız - Adam Fawer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Adam Fawer

Çevirmen: Ayşe Şirin Okyayuz

Orijinal Adı: Improbable

Yayın Evi: April Yayıncılık

İSBN: 9789756006054

Sayfa Sayısı: 494

Olasılıksız Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi? Siz hiç Loto’da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar?

Şans nedir gerçekten? İçinizde bütün parayı kırmızıya yatırmanız gerektiğini söyleyen bir his var. Bu his bir öngörü müdür? Yoksa daha fazlası mı?

Yolda gidiyorsunuz. Kafanızı çevirip yandaki küçük parka baktınız ve bir anda bu anı daha önce de yaşamış olduğunuzu hissettiniz. Evet, Deja Vu. Sizce nedir Deja Vu; Geçmiş mi, rüya mı yoksa geleceği mi görüyorsunuz? Eğer siz de kontrolün kimde olduğunu merak ediyorsanız, ‘OlasılıkSız’ tam size göre bir roman..

Olasılıksız Alıntıları - Sözleri

  • "Ama her şeyi bilmek imkânsız" "Hiçbir şey imkânsız değildir, ama belli şeyler olasılık dışıdır ya da olasılıksızdır."
  • "Bitecektir korkusuyla aşktan kaçarsan hayattan hiçbir tat alamazsın. Çünkü Romeo ölmeli, Titanic batmalı ve aşk her şeye rağmen yaşanmalı."
  • Hiçbir şey imkansız değildir ama bazı şeyler olasılık dışıdır ya da olasılıksızdır.
  • Her zaman seçeneklerin ve seçim hakkın vardır.
  • Biz insanlar evrenin belli gerçeklerini ölçebilecek becerilere sahip değiliz.
  • Yaşıyorlar. Acı çekiyorlar. Ölüyorlar.
  • " Ama yine de bilinemeyen, bilinemeyecek diye birşey var. O da karşımıza geçmiş sakin sakin işine bakıyor."
  • "Hiçbir şey imkansız değildir. Bazı şeylerin olma olasılığı daha düşüktür sadece."
  • Eğer bir şey yapabileceğini düşünürsen, aslında bu mümkün olmasa bile yapabildiğini görürsün. Eğer yapamayacağını düşünürsen, o zaman da çoğunlukla yapamazsın, çünkü yapmayı denemezsin bile.
  • " Hiçbir zaman risk faktörü yok edilemezdi; tamamen yok edilemezdi."
  • " Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin."
  • " Tüm kumarbazların söylediği en önemli cümleyi tekrarladı: Kötü eller gelmeye başladığında masadan kalkacağım."
  • " O kadar basit olurdu ki her şeyi geride bırakmak. Yeni bir yerde, yeniden başlamak her şeye. İnsanların ismini bilmediği, hayatını nasıl mahvettiğini bilmediği bir yerde."
  • Hayat satranç gibidir. On parçanı kaybedip yine de kazanabilirsin...
  • Lise yılları...O zamanlar okulu bitirmek için sabırsızlanıyordu. Şimdiyse her şeyin daha basit olduğu o yıllara dönmek için varını yoğunu verirdi.

Olasılıksız İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İmkansız diye bir şey yoktur, düşük olasılık vardır.: Az önce 21. Yüzyılın en iyi bilim kurgu romanlarından birini bitirdiğimi düşünüyorum. Eğer bilim kurgu seviyorsanız bu kitabı okuyun. Matematiğe ilginiz varsa okuyun. Biyolojiye, fiziğe, kimyaya, tarihe, felsefeye, edebiyata, psikolojiye, nörolojiye ve daha sayamayacağım birçok alana ilginiz varsa bu kitabı OKUYUN derim. Öncelikle yazarın zekasını övmek istiyorum. Adam üşenmemiş sadece bir sayfa için dünya kadar matematiksel hesaplama yapmış. Kitabı yazmadan önce farklı alanlarda yüzlerce kitap okuduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam. Kitabın muazzamın ötesinde bir kurgusu var. Bunu anlamak basit. Çünkü kitabın ilk elli sayfasını okuduğumda acaba bir hikaye kitabı mı okuyorum dedim. Kitapta geçen onlarca karakterin hayatı anlatılmış, işlenmiş. Her karakter ilerleyen sayfalarda birbirleriyle temasa geçiyorlar. Tabi birkaç tane ana karakterimiz var ama kitap çok fazla karakter anlatıyor. En ana karakterlerimiz Rus ajan Nava ve Caine. Eğer polisiye seviyorsanız, aksiyon, macera, fantastik seviyorsanız kesinlikle okumalısınız. Kitabın ana karakterlerinden biri Rus ajanı ve kiralık katil. Oradan hesaplayın kitaptaki aksiyon dolu sayfaları. Kitabı okurken elimden bıraktım ve dedimki "vayyy muazzam şeyler oluyor çok heyecan verici" sonra kitabın bitmesine daha 300 sayfa olduğunu gördüm. Kitapta kumarbazlık var, ajanlık var, adam öldürme var, bilim var, felsefe var, filozofların hayatı bile var düşünün çeşitliliği. Adam kitaptaki hayali karakteriyle filozoflara laf atıyor bilim insanlarının teorilerini çürütüyor o ne beeee. Muazzam. Yani bu kitabı beğenmeyenleri gördüm. Bence bir kayıp. Abartılmayı kesinlikle hak eden bir eser. Tabi 19. Yüzyıl eserleriyle kıyaslamayın bu kitabı. 21. Yüzyıl koşullarında değerlendirin. O zaman ne kadar güzel ve akıcı bir eser olduğunu daha rahat kavrarsınız. Kesinlikle herkese tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar... (Oğuzhan Güneş)

Bu kitabı 4-5 yıl önce okudum. Normalde bu kadar uzun süre önce okuduğum kitaplara, inceleme yapacaksam tekrar okur, sonra yorum yaparım. Ama bu kitabı tekrar okumayı düşünmüyorum kesinlikle. Ve ben bu sitede genelde beğenmediğim kitaplara inceleme eklemem (kendi defterime eklerim ama) Bu kitaba inceleme yapma sebebim, bugün okulda arkadaşlarımla yaşadığım bir diyalog, kitap hakkındaki görüş ayrılığı oldu. Hepsi büyük heyecanla kitabı anlatıp, arşa çıkarırken, "ben beğenmemiştim bu kitabı" dedim. 3 çift göz birden beni öldürmek ister gibi, üzerime dikildi. Biraz kitap üzerine tartıştık ve eve gelir gelmez kitabın profiline girip yorumlara baktım, benim gibi düşünen yok mu, diye. Yaklaşık 20 inceleme okudum ve hepsi de bayılmış kitaba, eleştiren bir okura denk gelemedim. Kitap kesinlikle yerden yere vurulacak kadar kötü değil. Ama bunca övgüyü hakkedecek kadar iyi hiç değil. Benim kitaplarda aradığım bazı kriterler var. Örneğin; verdiği mesaj, hikayesi, kurgusu, anlatımı, dili, edebi değeri ve bana ne katacağı. Her kitap mesaj verecek, bir şeyler öğretecek değil, diyeceksiniz. Ama ben kesinlikle öyle düşünmüyorum. Okuduğum her kitap bana bir katkıda bulunmak zorunda. Sırf kafa dağıtmak, zaman geçirmek için okunur diyenlere de hiçbir faydası olmaz (tecrübeyle sabit) Bunun yerine film izlemelerini tavsiye ederim. Mesela bu kitap değil de film olsa çok daha iyi olurdu bence. Bu kitabın edebi değeri sıfır, verdiği bir mesaj, amaç yok. Okuduğunuzda size hiçbir katkısı olmayacak. Kitapta tek iyi olan hikayesi, kurgusu. Onu da gereksiz matematiksel terimlerle ve sayfalarca doldurduğu sayılarla baymış. Ve bu kurguya yakın onlarca sinema filmi bulabileceğiniz için hikaye de çok özgün olmuş diyemiyorum. Bazı arkadaşlar, yazarın bilim, matematik, felsefe gibi her alana değindiğini yazmış. Ben kitabın hiçbir felsefi tarafını kesinlikle göremedim. Ne felsefesinden bahsettiğini de keşke yazsaydınız da öğrenseydik, ben ve benim gibi anlayamayanlar. Matematik alanında verdiği bilgiler de sırf kitabı zorlaştırmak için eklenmiş anlamsız bir düzine işlemden ibaret. Bilim hakkında da birkaç termodinamik ve kuantum bilgisi verip göz boyamış. (Verdiği bilgiler de tanımdan ibaret ve örneklemelerde alakasız şeyler yazmış) Ayrıca bir insanı öldürürsen katil olursun. Ama bir müslümanı öldürürsen iyi ajan olursun (çünkü her müslüman teröristtir), ideolojisi bolca var kitapta. Kısacası çok uzun uzun yorum yapılacak bir kitap değil, benim için. Eğer alacağınız kitap bestseller ise, kapakta birkaç popüler Amerikan dergi ve gazetesinin (misal New-york Times gibi) "soluksuz okuyacaksınız", " enfesti" gibi yorumları varsa, almadan önce 3 kere düşünüp, 5 kere araştırıp sonra alın. Tavsiye edeceğim bir kitap değil. Umarım birgün bu "enfes bestseller" in yerinde gerçekten iyi, kaliteli kitapları satış rekorları kırarken görürüz... (Elif Kimya S.)

Olasılıksız Olasılık neydi? Bir şeyin olmasının veya olmamasının olabilirlik yüzdesi veya değeriydi.. Gerçekten olabilir miydi? Yoksa zihninde gördüğü görüntüler sadece bir yanılsamadan mı ibaretti? David Caine, üniversitede olasılık dersi veren bir öğretim görevlisi.. Bir gün ders verirken ağır epilepsi nöbeti geçirir. Ve mesleğini yapamayacak hale gelir. O da geçimini sağlamak için poker oynayarak para kazabileceğini düşünür. Başlar kumar masasında olasılık hesapları yapmaya.. Ama o da ne? İşler hiç beklediği gibi gitmez. Çünkü olması çok düşük dediği olasılık olmuş ve kumarda tüm parasını kaybedip, yüklü bir borcun altına girmiştir. Dr Tversky, insan beynini geliştirerek geleceğin görülebileceğini daha doğrusu çok büyük bir olasılık ile tahmin edilebileceğini düşünür. Bunun için, ona aşık olan öğrencisini deney olarak kullanır ve öğrencisi Julya'nın zihin dalgalarını inceler.  Bakalım "Laplace şeytanı teorisi" gerçek mi değil mi ? Nava CIA ajanı.. ABD gizli bilgilerini çalıp yabancı ülkelere satarak para kazanır. Lakin bu kez işleri istediği gibi gitmez, Kuzey Kore istihbaratıyla ters düşer. Canı tehlikededir. Acilen Kuzey Kore 'nin işine yarayacak gizli bir bilgi bulmalıdır. Ama ne? Nava canını kurtarmak için Kuzey Koreliler'e Dr Tversky’nin bilimsel çalışmalarını bulmayı önerir ve harekete geçer..İlk işi Dr Tversky’nin öğrenci Julya yani alfa deneyi ile irtibata geçmek olur. Ama ne yazık ki Nava, Julya'ya ulaşmadan Julya ölmek üzeredir ve son dakikalarına yaşamaktadır. Tam bu esnada Julya, Nava'ya  David Caine'in hayatının tehlikede olduğunu ve onu kurtarması gerektiğini söyler ve orada ölür . Nava ise durum karşında.. Önce Dave Caine'i araştırır. Onun kim olduğunu öğrenmeye çalışır. Sonra öğrenir ki David Caine, Dr Tvaski'nin beta deneyidir, kollarını sıvar. David Caine'in peşine düşer. Onu ölümden kurtarır. Son olarak Caine’le birlikte olayları çözmeye çalışırlar. Caine gerçekten de öngörüldüğü üzere, geleceği gördüğü iddia edilen Laplace'nin şeytanının ta kendisi mi? "İnsan beyin kapasitesinin ne kadarını kullanabilir? Geleceği ne kadar öngörebilir? Bütün olasılıkları hesaplayıp sonu ölümle bitmesi kesin bir kovalamacayı tersine çevirip hayatta kalabilir mi?" Şüphesiz, soluksuz okuyacağınız bir kurgu.. ๑ ◕‿◕ ๑ 06kalem06 (Gizemli okur)

Kitabın Yazarı Adam Fawer Kimdir?

İlk romanı Olasılıksız, onsekiz dile çevrilmiş ve en iyi ilk roman dalında 2006 International Thriller Writers Ödülünü kazanmıştır. 2008 Nisan ayında da ikinci kitabı olan Empati çıkmıştır. Empati, 2008 yılında Almanca, Japonca ve Türkçe yayımlanmıştır.

Fawer, Pennsylvania Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü derecelerini tamamlamıştır. Stanford Graduate School of Business'da MBA'ini yapmıştır. Kariyeri esnasında Fawer; Sony Music, J.P. Morgan ve son olarak da About.com gibi türlü şirketler için çalışmıştır.

Fawer, hayat arkadaşı ve oğullarıyla New York'ta yaşamaktadır.

Adam Fawer Kitapları - Eserleri

  • Olasılıksız
  • Empati
  • Oz

Adam Fawer Alıntıları - Sözleri

  • Duvara boya lekesi sıçrar ya hani.. İki seçeneğin vardır: Ya lekenin üstünü boyarsın ya da duvarı lekeye göre boyarsın (Oz)
  • Saatler geçirebilirim Çiçeklerle konuşarak (Oz)
  • -"Bedeniniz onun kurtulması gereken son hapishanedir. Tek bir yol var; ölmek." (Empati)
  • -"Gerçek bilimsel atılımlar, gerçek özveriler olmadan elde edilemez." (Empati)
  • "... gülümsemişti kız. Harika, yumuşacık... O ana dek bir gülümsemenin yumuşacık olabileceği aklına bile gelmemişti ama öyleydi." (Oz)
  • Kişi istediğini yapabilir ama ne isteyeceğini isteyemez. (Empati)

  • "Bitecektir korkusuyla aşktan kaçarsan hayattan hiçbir tat alamazsın. Çünkü Romeo ölmeli, Titanic batmalı ve aşk her şeye rağmen yaşanmalı." (Olasılıksız)
  • "...Sen çok güzelsin sebepsiz de gülebilirsin..." (Empati)
  • " Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin." (Olasılıksız)
  • Kime güveneceğini asla bilemezsin. (Oz)
  • Hayat satranç gibidir. On parçanı kaybedip yine de kazanabilirsin... (Olasılıksız)
  • Her zaman seçeneklerin ve seçim hakkın vardır. (Olasılıksız)
  • " Tüm kumarbazların söylediği en önemli cümleyi tekrarladı: Kötü eller gelmeye başladığında masadan kalkacağım." (Olasılıksız)

  • " Ama yine de bilinemeyen, bilinemeyecek diye birşey var. O da karşımıza geçmiş sakin sakin işine bakıyor." (Olasılıksız)
  • Bir şeyi seyretmek hiçbir şey değiştirmez. (Oz)
  • Dil tuhaf şeydi, insanlar söylediklerini kastetmiyorlardı her zaman. (Oz)
  • “Dünya gerçekten de son derece acımasız ve kusurlu bir yerdi.” (Empati)
  • Saatler geçirebilirim çiçeklerle konuşarak. (Oz)
  • Eğer bir şey yapabileceğini düşünürsen, aslında bu mümkün olmasa bile yapabildiğini görürsün. Eğer yapamayacağını düşünürsen, o zaman da çoğunlukla yapamazsın, çünkü yapmayı denemezsin bile. (Olasılıksız)
  • “İçimizde hem yin’i hem de yang’ı barındırırız: En karanlık gecede bile yıldızlardan gelen bir ışık vardır.” (Empati)

Yorum Yaz