Nusaybin Doğunun 4 yıldızından biri!
Prof. Muhammad Shamsaddin Megalommatis, "Doğu'nun Altı Yıldızı" kitabında Nusaybin’i Mardin ve Van'dan önce 4 şehirden biri olarak işledi.
Prof. Muhammad Shamsaddin Megalommatis, "Doğu'nun Altı Yıldızı" kitabında Nusaybin’i 6 şehirden biri olarak işledi. Prof. Megalommatis’e göre 6 şehir şöyle, “1-Urfa (Osrhoene'li Edessa), 2-Kommagene (Nemrut Dağı), 3-Amida (Diyarbakır), 4-Nisibis (Nusaybin), 5-Margdis (Mardin) ve 6-Thospitis (Van).
Bu, "Doğu'nun Altı Yıldızı" kitabımın bir bölümü.
Kitap Yunanca yazılmıştır ve 1994 yılında Atina'da basılmıştır.
Kitabın altı bölümü aşağıdaki şehirleri/illeri ilgilendirir:
1-Urfa (Osrhoene'li Edessa)
2-Kommagene (Nemrut Dağı)
3-Amida (Diyarbakır)
4-Nisibis (Nusaybin)
5-Margdis (Mardin) ve
6-Thospitis (Van).
Kitabın bir bölümü,
"Nisivis - Nusaybin, Doğu'nun Altı Yıldızı (Bölüm D)
Bu bölüm yalnızca Kuzey Mezopotamya'daki (GD Türkiye) Nisivi'yi (şimdi Nusaybin) değil, aynı zamanda Nisivi'nin Hatra, Doura Europe, Tadmour (Palmyra) ile yakından bağlantılı olduğu İpek Yolları ile ilgili bir dizi konuyu da ele almaktadır. ve Urchoi (Edessa Osroinis / Urfa), İran platosu ile Kapadokya, Kafkaslar ve Suriye, Basra Körfezi ve Karadeniz, Orta Asya ve Akdeniz, Akdeniz, Tataristan veya ayrıca Çin ve Roma arasında önemli bir konuma sahipti.
Bu bölümde ayrıca, Arami Hıristiyanlığının "Athos Dağı"na, Tur Abdin'e ve Doğu Hıristiyanlığına, yani Monofizitizm (Nasturilik) ve Nasturilik, İstanbul'a kapsamlı göndermeler yapılmaktadır. Bununla birlikte, Nisibi bir kervansaray olarak yüzyıllar boyunca Manedes (veya Mani) dininin yayılması için önemli bir merkez olduğu için, çoğu Maniheizm'in bir sunumuna ayrılmıştır. Pasifik kıyısında Atlantik."
Prof. Muhammad Shamsaddin Megalommatis'e göre, Nusaybin/Nisibis'in tarihi önemi diğer birçok büyük şehirden daha fazladır.
Nisibis Teolojik Okulu, Erken Hıristiyanlıkta Antakya veya İskenderiye kadar önemliydi.
Nisibis Okulu'nun Arami (Süryani) alimleri, Gundishapur'daki üniversitelerinin ihtiyaçları için İran Sasani İmparatorluğu'nda talep edildi.
Daha sonra Nisibis'ten Aramiler çok erken Abbasi Halifeliğinin yeni başkentine gittiler. Onlar sayesinde Bağdat'ta ünlü Darü'l Hikma (Bilgelik Evi) üniversitesi kuruldu. Ancak Nusaybin aynı zamanda Çin ile Roma arasındaki ticaret kavşağında bulunan bir kervan şehriydi. Nusaybin, İpek Yolları Tarihinin muazzam bir bölümüdür. Nusaybin aracılığıyla Maniheizm Avrupa'ya yayıldı. Bu yüzden "Nisibis" bölümümde Maniheizm'den de bahsediyor.
Editör: Abdullatif Altunkaynak