diorex
sampiyon

Nur Kandili - M. Fatih Çıtlak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Nur Kandili kimin eseri? Nur Kandili kitabının yazarı kimdir? Nur Kandili konusu ve anafikri nedir? Nur Kandili kitabı ne anlatıyor? Nur Kandili PDF indirme linki var mı? Nur Kandili kitabının yazarı M. Fatih Çıtlak kimdir? İşte Nur Kandili kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 29.07.2022 01:00
Nur Kandili - M. Fatih Çıtlak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: M. Fatih Çıtlak

Editör: Saliha Şişman

Tasarımcı: Ravza Kızıltuğ

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 9786055215231

Sayfa Sayısı: 238

Nur Kandili Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Gönenli Mehmed Efendi Hazretleri (1903-1991), yirminci yüzyıl Türkiye'sine mânevî mührünü ve Kur'ân-ı Kerîm nişanını koymuş bir hocaefendidir.

İmamlık yaptığı Hacı Kaftani, Dülgerzade, Hacı Hasan ve Sultanahmet camilerinden başka Fatih, Süleymaniye, Sümbül Efendi, Eyüp Sultan, Yavuz Selim başta olmak üzere İstanbul'un bütün camilerinin fahrî imamı, hatibi, vaizi ve hocasıdır. Ömrü boyunca camiden mescide, vaazdan sohbete koşmuş, hafız ve Kur'ân-ı Kerîm talebesi yetiştirmiş, her zaman öğrenci ve fukaraya yardım eli uzatmış, tek kişilik bir irfan ordusudur. 

Bu coğrafyada din ve insanlık için hizmet eden birçok insan kendisiyle maddî ve mânevî irtibat kurmuş ve hemen hemen hepsinin Hocaefendi'yle feyiz alışverişi olmuştur. Reisülkurra Gönenli Mehmed Efendi; Üstad Bediüzzaman, Şeyh Muzaffer Ozak ve Şeyh Safer Dal gibi büyüklerin "Allah'ın velî kulu", "Asrın velîsi" diye takdir ettikleri ulu bir zattır. 

On binlerce insanın kendisinden feyiz aldığı aşikâr olmasına rağmen Gönenli Mehmed Efendi hakkında yazılı kaynak çok azdır. Nur Kandili'nde uzun yıllar Hocaefendi'nin yanında bulunmuş M. Fatih Çıtlak'ın kaleminden kendini, Kur'ân'a ve hayır hizmetlerine adamış bir velînin hayatını okuyacaksınız.

Nur Kandili Alıntıları - Sözleri

  • Hayırlar yaz başımıza iyiler çıkar karşımıza...
  • “Sohbet kalp menşelidir ve kalp mahsülüdür. Sohbette manevi tohumlar ekilir, marifet güzellikleri devşirilir. İki mümin samimiyetle bir araya gelse, Mevlâ birinden birinin kalbine doğru, güzel ve parlak bir nur verir.”
  • Şehrin manevî ruhunu ve yaşayan şahsiyetini görebilmek için mekânların ruhunu yansıtan insanlara ihtiyaç vardır. Bu şahsiyetler olmadıktan sonra İslâm şehirlerinin mâneviyatından ve karakterinden nasiplenmek fevkalâde zordur.
  • Namahremle fazla kibar konuşmak iyi değildir.
  • Hz Süleyman a.s yağmur duası eylemiş. Fakat ne hikmetse Cenab-ı Hak hemencecik yağmur imzala eylememiş. Kısa bir müddet sonra Hz Süleyman a.s yürürken yerde bir karınca sürüsünün toplaştığını görmüş. Malum hz Süleyman hayvanların dilini bilir ya... Eğilmiş acaba ne yapıyorlar diye kulak kabartmış. Karınca sürüsünün başında karıncadan bir imam yağmur duası yapıyormuş. Tabi kuraklık olunca hayvanat da bundan etkileniyor. Süleyman a.s mütehassis olmuş, o da ellerini açmış duaya cemaat olarak iştirak etmiş. Karınca dua ediyor hz Süleyman amin amin diyormuş. Aa o da ne ? Yağmur yağmaz mı ! Bir anda her yer suya kanmış. Fakat hz Süleyman üzülmüş. Ve “ Ya Rabbi sen takdiri ilahi icabı beni peygamber eyledin, sana Hamdü Sena ederim. Lakin peygamberinin duasını kabul eylemedinde şu karıncanın duasını mı kabul eyledin? Diye içlenmiş. Sırrına Cenab-ı Hak ses vermiş: “ Ya Süleyman, amin diyene bak. Benim kulum amin der de ben hiç o duayı reddeder miyim? Bu mahlukatın suya kanması senin o mahlukatın duasına amin demenledir. Buyurmuş
  • Allah velîsi kimdir? Allah'a her hâliyle itaat eden kişidir. O'nun hiçbir sözünü yere düşürmeyen, her sözünü aziz bilen, aziz tutan kişidir.
  • Allah için buğz, Allah için muhabbet, iman alametidir.
  • Ne iyilik ahbabdan ne de kötülük düşmandan. Hepsi Allah'tan, kusur kullardan.
  • Gözlerini günahlardan koruyanların kalpleri de bozulmaz, ferah bulur.

Nur Kandili İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bu kitabı anlatmaya nasıl başlayacağımı bilemiyorum... Belki de kelimeler kifayetsiz kalacağı için anlatma mecalini kendimde bulamıyorum. Kitabı okumaya ruhen sönük bir zamanda başladım ve elime aldığım ilk anda içimden dedim ki "Nur Kandili" ne güzel bir isim olmuş.Eskiden kandiller, karanlıkları aydınlığa çevirmek için ne kadar önem arz ediyorsa nur kandili de gönüllere manevi huzmeler sunmak için ondan daha da müthiş bir önem arz ediyormuş.Bu düşüncelerimin doğruluğunu kitabı okuyunca daha iyi idrak ettim. Kitap,Gönenli Mehmet Efendi Hazretleri'nin hayatını anlatıyor o dolu dolu yaşanmış güzellikte olan hayatından kısa kesitler sunuyor.O mübarek zatın hayatını bir nebze de olsa okuyunca anlıyorsunuz ki geç kalmışsınız hem o dönemlere hem de bu dönemde elinizden gelenleri yapıp etmelere. Onu tanıdıkça "ah yaşasaydı da bir sohbetinde bulunsaydım kıyıdan köşedende olsa feyz alsaydım" diye geçiriyorsunuz içinizden. Fatih Çıtlak'ın samimi üslubuyla hayalen gidip gidip geliyorsunuz İstanbul'a ve o sohbetlerin yapıldığı güzelim camilere. Kitabı bitirdiğinizde ise kalp nehirlerinizden göz pınarlarınıza ırmaklar oluşuyor ve size huzur veren bir yağmurla ihya oluyorsunuz. Daha yazacak çok şey var ama dedim ya kelimeler kifayetsiz.En kısa zamanda okumanız gerektiğini yazmam bu kitap hakkında kurduğum en önemli cümle olacak sanırım. Vesselam. (Rukiye)

Tamamlanması uzun süren ancak binlerce kere okusam her hatıratından ayrı huzur bulacağım bir kitap. Gönenli Efendimizin bir duası ömrümüze yol olsun inşallah. “Ya Rabbi razıyım Sen’den, Sen de razı ol benden.” (Zeyneb Süheyla)

“Ya Rabbi razıyım Sen’den, Sen de razı ol benden.” sözüyle biten bir kitap ve o ölçüde yaşamaya çalışan bir Allah dostu “Gönenli Mehmet Efendi” Güzeldi, okunması gereken güzel bir kitap... Anlatmak ayrı sadece kendini sorgulamak lazım onlar o kadar mücadele verirken ben bi yapıyorum diyebilmek gerek. Sünnetten Kurandan ayrılmayan bir yol... o yol ne güzel o yolu yürüyenler ne güzel bizede 206. Sayfadaki gibi “ Salihlerin anıldığı yere rahmet iner.” Hadisi Şerifince nasiplenmek düşer... o yoldakilere muhabbet bile güzel ayrı bir huzur veriyor (Gül süm)

Nur Kandili PDF indirme linki var mı?

M. Fatih Çıtlak - Nur Kandili kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Nur Kandili PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı M. Fatih Çıtlak Kimdir?

1967 yılında İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde öğrenim görürken Arapça ve İslâmî ilimler tahsilinde bulundu. Bilhassa rahle-i tedrisinde ve sohbet halakalarında bulunduğu kıymetli şahsiyetlerden eğitimini sürdürdü.

Yurt içi ve yurt dışı birçok eğitim ve kültür organizasyonunda vazife aldı. İslâm tarihi ve tasavvuf sahasında birçok radyo ve televizyon programı yapan M. Fatih Çıtlak ayrıca birçok akademik çalışmaya katkıda bulundu. Konuşmacı olarak iştirak ettiği sempozyum, panel ve konferansların haricinde sanat danışmanlığı ve eğitmenlik vazifelerini icra etti. 

Konuşmaları beğeniyle takip edilen M. Fatih Çıtlak’ın, Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde devam eden Mesnevî sohbetleri, Cumhuriyet tarihindeki katılımı en çok ve en uzun süreli kültürel faaliyet olarak kaydedilmiştir. Kurucularından olduğu İstanbul Bilim Sanat Eğitim ve Kültür Derneği’nde medeniyet tarihimize ve halkımıza hizmet etmeye çalışan M. Fatih Çıtlak, evli ve dört çocuk babasıdır.

M. Fatih Çıtlak Kitapları - Eserleri

  • Huzur Defteri
  • Kırk Mektup
  • 18 Beyit Dinle
  • Aşkın Bir Noktası
  • Nur Kandili
  • Huzur Defteri II
  • Beyaz Mercan Siyah İnci
  • Ben Dervişim Diyene
  • Mesnevi Şerhi
  • Fatih Hatıratı
  • Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair
  • Küfür Fedaisi
  • Küfür Fedaisi
  • Birlik'te Sohbet

M. Fatih Çıtlak Alıntıları - Sözleri

  • Haset, kıskançlıktır ama kendisine verilene kanaat etmemenin yanında, başkalarında gördüğü güzellik ve nimetleri onlara yakıştıramamak hatta bunlardan mahrum olmalarını istemek demektir. Bundan dolayıdır ki bu bozuk düşünce ve itikat, haset eden ve edilen ve sınırlı kalmaz. Çünkü hadiseye konu olan kişilerin haricinde bir de nimeti veren zat yani Allah Teâlâ, hasetçi tarafından göz ardı edilmektedir. Haset, Allah Teâlâ'nın yapmış olduğu taksimata itiraz etmek, bunu kabullenmemek olduğundan kişinin imanını sakatlar. (Küfür Fedaisi)
  • Gümüşün dışı her ne kadar yeni ve parlak olsa da eli ve elbiseyi karartır. (Küfür Fedaisi)
  • "Bir kişi Ramazan orucunu keyfi olarak tutmazsa, kıyamete kadar ömrü olsa, Ramazan haricinde o günlerini oruçla geçirse, gene de Ramazan'da tutmadığı oruca denk gelmez." (Ben Dervişim Diyene)
  • Elhamdülillah ki, Cenâb-ı Hakk, bildikleriyle amel edenlere bilmesi lâzım gelenleri öğretiveriyor. (Kırk Mektup)
  • Namahremle fazla kibar konuşmak iyi değildir. (Nur Kandili)
  • 'İnsanda kin oluştuğunda marifet kendini örter de gönülden göze yüzlerce perde iner.' (Küfür Fedaisi)
  • Saçını başını düzeltmek için bile insana ayna lazımken çok daha önemli olan manevi dünyamızı bizlere yansıtan ayinelerden uzak olmak, ham ve güdük kalmaktır. Allah Teâlâ bizleri zikir ve şükür makamından ayırmasın. (Küfür Fedaisi)
  • Ramazan her sene yepyeni bir insan inşa eder.tüm senenin isini,pasını,gafletini uyusuklugunu alır.bayram sabahiyla fitratini bulan insana gelecek Ramazan'a kadar istikamet çizer. (Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair)
  • Oruç tutmak Allah'a yakınlıktır. Oruç, meleklere özenmek değildir, Allah'ın ahlakına bürünmeye iştiyaktır. Hiçbir oruçlu kendini meleğe benzetmek için oruç tutmaz ama böyle oruç tutan kullara melekler özenir ve gıpta ederler. (Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair)
  • Bugün Müslümanların suistimal edilmesi, hizmet adı altında hâlâ kullanılması, din, kitap mukaddesat gibi ulvi değerler siper edilerek yanlışlıklara çanak tutulması hep bu ihmallerin ve zamanında yapılmayan tenkitlerin neticesinde olmuştur. Cemiyetteki hiçbir hadise bir anda vuku bulmaz. Bu vakıaların en az 25-30 senelik geçmişi ve daha evvelden atılmış tohumları vardır (Fatih Hatıratı)
  • Bu âlemdeki saltanat senin gözünü kamaştırıyor ama bil ki kalp sultanlarının hükmü hâlâ adım adım icrâatına devam ediyor. (Aşkın Bir Noktası)
  • Gayrıdan ümidi kes. Allah bes (kâfi), bâki heves. (Kırk Mektup)
  • Bu aşk bir bahr-i ummandır Buna hadd ü kenar olmaz Delilim sırr-ı Kur’ân’dır Bunu bilende ar olmaz Süre geldik ezeliden Pirim Muhammed Ali’den Şerab-ı la-yezaliden İçenlerde humar olmaz Eğer âşık isen yâre Sakın aldanma ağyare Düş İbrahim gibi nare Bu gülşende yanar olmaz Kıyamazsan başa ü cane Uzak dur girme meydane Bu meydanda nice başlar Kesilir hiç sorar olmaz Hakk ile hak olanlara Kendi özün bilenlere Dost yolunda ölenlere Kan bahası dinar olmaz Bak şu Mansur’un işine Halkı üşürmüş başına Ene’l-Hakkın firaşına Düşenlere timar olmaz Seyfullah sözünde mesttir Şeyhinden aldığı desttir Divane-ra kalem nist’dir Ne söylese kanar olmaz. (Fatih Hatıratı)
  • Hz.Mevlânâ; "..... Gam ve keder, kişiye ancak yaşadıklarının Allah'tan geldiğini unuttuğu zaman erişir. O hâlde sen âgâh ol, Rabb'ini unutma." (Küfür Fedaisi)
  • Dervişlik yolu çok kolaydır, söz dinleyene. Pek zordur, söz dinlemeyene. (Huzur Defteri)
  • “Sen şu kabristandan geçerken ibretle bak, oradaki herkes ‘yarın şu işleri yaparız.’ diye yaşadılar, fakat vaktinde iş yapanlar hariç hepsi, işlerini yapamadan ölüp gittiler.“ (Beyaz Mercan Siyah İnci)
  • Genç Abdal herkesi mest olur sanma Her kurban derisi post olur sanma, Her yüze güleni dost olur sanma, İçi kâfir dışı Müslüman çoktur. (Küfür Fedaisi)
  • Sen sen ol, Allah Teala sana bir kapı eşiği nasip ederse, Allah ve Resûlü' nün rızasından başka hiçbir şeyle meşgul olma. (Aşkın Bir Noktası)
  • Bu sefer öyle bir gidiş gideceğim ki kimse izimin tozunu bulamayacak. (18 Beyit Dinle)
  • “Sohbet kalp menşelidir ve kalp mahsülüdür. Sohbette manevi tohumlar ekilir, marifet güzellikleri devşirilir. İki mümin samimiyetle bir araya gelse, Mevlâ birinden birinin kalbine doğru, güzel ve parlak bir nur verir.” (Nur Kandili)

Yorum Yaz