Nigahdar - Başak Sayan Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Nigahdar kimin eseri? Nigahdar kitabının yazarı kimdir? Nigahdar konusu ve anafikri nedir? Nigahdar kitabı ne anlatıyor? Nigahdar PDF indirme linki var mı? Nigahdar kitabının yazarı Başak Sayan kimdir? İşte Nigahdar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Başak Sayan
Yayın Evi: İnkılap Kitabevi
İSBN: 9789751039613
Sayfa Sayısı: 536
Nigahdar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Tanrı ve bilim hiç bu kadar birbirine yakın olmamıştı.’’
“Bütün bilgiler içindeki en önemli bilgiyi öğrendin mi?’’
“Hangi bilgi?”
“Evrenin en büyük gizini saklayan bilgi.’’
“Böyle bir bilgi olduğundan haberim yok. Lütfen efendim, siz öğretin bana bu bilgiyi.’’
“Peki, git bana bir niyagrodha ağacının meyvesini getir.’’
“Getirdim efendim.’’
“Şimdi onu ortasından ikiye böl.’’
“Böldüm.’’
“Ne görüyorsun?’’
“Çekirdekleri efendim. Minicikler.’’
“Şimdi o çekirdeklerden birinin içini aç.’’
“Açtım efendim.’’
“Ne görüyorsun?’’
“Hiç.’’
“Bak evladım, o göremediğin özden bir niyagrodha ağacı meydana gelir. Çekirdeğin içindeki boşluk o öz ile doludur. Onu göremesen bile o her yerdedir. Tıpkı senin bedenin gibi. İçindeki özü göremezsin ama o oradadır. Tanrı da böyledir. Onu göremesen bile her şeyin içindedir. Her şey var oluşunu ona borçludur. İşte en büyük hakikat budur. Ve sen... Sen O’sun işte.’’
Columbia Üniversitesi’nde atom fiziği dersleri veren ve ateşli bir ateist olan Şirin Özdemir, tüm hayatının büyük bir yalan olduğunu öğrenmesiyle birlikte olayları çözmek amacıyla New York’tan İstanbul’a gelmeye mecbur kalır ve gelir gelmez kendisini bir ölüm kalım mücadelesinin içinde bulur.
Bu mücadelede ona trajik bir biçimde yolunun kesiştiği tanınmış bir yazar ve felsefeci olan karizmatik genç profesör Algan Ataman yardım eder.
İkili birlikte hayatta kalmaya ve gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışırken geçmişten günümüze gelen ve tüm dinleri derinden etkileyecek büyük sırrın ne olduğunu bulmak zorundadırlar. Ve elbette büyük bir küresel gücün türlü oyunlarıyla baş etmeleri gerekir.
Başak Sayan Bağlanma Korkusu, Kelebeğin Kaderi ve Ölü Kuşların Sessizliği romanlarının ardından bu kez Nigahdar ile okuyucuyu Hallac’ı Mansür’un kayıp risaleleri ekseninde tarihin derinliklerine sürükleyerek, tasavvuf, din, Tanrı kavramları ile atom fiziği ve kuantum evreninin iç içe geçtiği heyecan dozu yüksek bir dünyaya götürüyor.
Maddenin içi dolu gözüktüğü kadar boştur...
Atomun büyük kısmı boşluktur.
(Tanıtım Bülteninden)
Nigahdar Alıntıları - Sözleri
- "Ne zaman adam kayırma, rüşvet, yolsuzluk, gelir eşitsizliği alır başını giderse o toplumda huzursuzluk baş gösterir."
- “Bizi insan yerine koymayan, hayvandan daha aşağı muamele eden bu sisteme katlanmak zorunda değiliz? Devlet insanlar için var! İnsanlar devlet için değil! Tek istediğimiz hakkımız!"
- Unutma, insan neyi ararsa onu bulur! İnsan neye hazırsa o da onun için hazırdır.
- "İnsanların kendi tercihleri olmayan irkları, dinleri ve uyrukları için aşağılanmalarını aklı almıyordu bir türlü."
- "İnsanın kavrayışı okyanusta bir damla gibidir. Gerçek çoğu zaman gözlerimizin önündedir ama onu göremez insan. O nedenle durum öyle anlaşılmışsa sorun onu gören gözlerdedir. Çünkü insanın içinde ne varsa dışarıda da onu görür."
- "Akışına bırak evladım. Su akar yolunu bulur. Eğer biri birine yazılmışsa bu dünyada önüne dünyayı yığsan hiçbir şey birleşmelerine mani olamaz. İğne deliğinden geçer yine olur. Ama olmayacaksa ne yaparsan yap asla olmaz."
- Ateş maddeyi saflaştırıp özünü ortaya çıkartabiliyordu. Tıpkı ıstırabın da ruhu saflaştırması gibi.
- Gönül kanatlarını bulup uçmak isteyen bir kuştur.
- Eşyanın cazibesinden kendini kurtaran insan gerçeği daha rahat görürdü.
Nigahdar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bir an durup ve uzun bir süre herhangi bir kitabı elime alamayacağım korkusu yaşadım. Şimdiye kadar okuduğum en anlamlı roman. Üstelik sadece anlayabildiğim kadarıyla. Bu sebeple, herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Bence "Sen Değişirsen Her Şey Değişir" kitabı önce okunmalı sonra yazılmasına rağmen. Ben ders kitabı gibi çalıştığım bu kitabı okumadan önce Nigâhdar kitabını okusaydım belki de bu kadar içine giremeyecek ve ne söylerken aslında neyi kastettiğini anlayamayacaktım. Gerçek anlamda bu kitabı yazmak için motive olmuş Başak Sayan'a, literatürümüze bu kitabı kazandırdığı için binlerce teşekkür ediyorum. Ben bir Mandala öğretmeni olarak, Hallac-ı Mansur'un öğretilerinden derinden etkilendim. Bunun sebebinin Mandalanın Hint felsefesine ait olmasından kaynaklandığını düşünmekteyim. Çünkü aslında Mandala ile yaptığımız çalışmalarda öz benliğimize doğru bir yolculuk yapmış oluruz. Bu cümle bile anlatmak istediğimi özetliyor. Kitabı okuyanlar anlayacaklardır. Bir an gelir ve artık hazır olmaya hazırsınızdır. Bir gün her şeye vakıf olunabilir mi emin olmamak ile birlikte bu yolculukta olmaktan müthiş bir şevk ve zevk duyuyorum. Yaşadığım her belayı, sıkıntıyı, mutluluğu ve iyiliği kabul ediyorum, benden bağımsız olmadığını biliyorum. Tesadüf yoktur. Bu kitap da benim için tesadüf değildir. İnanıyorum. (Gizem Serttaş)
Hüseyin Bin Mansur nam-ı diğer Hallac-ı Mansur... Aynı dönemlerde yaşasak şüphesiz seni anlayanlardan olurdum. Zira herkes idrakı kadar anlar bazı şeyleri. Başak Sayan’ın “Sen değişirsen her şey değişir” kitabını okuduktan sonra kafamda çakan kıvılcım, büyüyerek ateşe verdi içimdekileri bu kitabı okuduktan sonra... Polisiye-din-tasavvuf üçgeninde ilerleyen, hem günümüzden hem yüzyıllar öncesinin mistik hayatından bahsederken bizi güzel bir yolculuğa çıkarıyor. Hallac’ın yaşadığı dönem olan 900’lü yıllara gidiyoruz derken kendimizi Newyork ve İstanbul arasında mekik dokurken buluyoruz bir anda. Hele bir de Hallac’ın Allah’ı bulmak için dünyayı dolaştığı ruhani yolculuğundayken, arka planda görünmeyen ama her şeyi hisseden biri olarak dolanıyoruz. Hallac-ı Mansur’un kayıp risalelerinin koruyucusu olan Nigahdar’ın öldürülmesiyle başlıyor roman. Nigahdar’ın kızı olan profesör Şirin, profesör Algan Ataman, Amir Lomar, komiser Mestan gibi baş karakterlerin olduğu kitabın kurgusu çok güzel, adeta bir kurgu harikası denilebilir ama eleştirebileceğim durum şu, kişilerin arasındaki diyalogların uzunluğu fazla ve yer yer gereksiz ayrıntıya girilmiş. Burada minik bir detaya girmek istiyorum; her bölümün başlangıcındaki betimleme cümleleri benim çok hoşuma gitti çünkü ben betimlemeleri zihnimde canlandırıyorum ve orayı izleyen görünmez kişi oluveriyorum bir anda. Hatta dayanamayıp bir şeyler söylüyorum, kah gülüyorum kah kızıyorum oradakilere tabi beni kimse duymuyor ;) Günümüz Türkiye’sinin son 10 yıldaki siyasi çalkantılarını/oyunlarını/güçlerini ve yüzyıllardır bazı yanlış bilgilere sahip olduğumuz din algısını; alt zeminde, insanlara yansımalarını ilmek ilmek anlatmış yazar. Dünyanın üst akıl hatta akıllar tarafından yönetildiğine dair olan kurgusu ya da gerçeği? çok etkileyici. Kitabın ters köşe yapan karakteri ise Amir Lomar oldu. Normalde polisiye romanlarda bazı şeylerin az buçuk tahmin edilebilirliği olur ama bu kitap tek başına polisiye olmadığı için ters köşe açısından alkışı hak etti benim gözümde. Tasavvuf erbabı Hallac-I Mansur’un Enel Hak öğretisi etrafında genişleyen kurgu, kuantum fiziğiyle paralel gitmeye başlıyor. Hallac dört bir yanı gezerken farklı dinlerin/öğretilerin aynı kapıya çıktığını görüyor. Tanrının bilimsel kanıtı gibi bir tarafa doğru yuvarlanıyor konu aslında. Ortak zeminde buluşan tasavvuf inancı ve kuantum fiziği her zaman paralel gitse de ara ara biz insanlar unutmuşuz bunu, bizi doğamızdan,kendimizden,Tanrıdan uzaklaştırmışlar yanlış bilgilerle, yanlış hayatlarla... Ben çok beğendim, idrak penceresi geniş olan herkes anlayacak ve beğenecektir. (Eyşi)
Nigahdar PDF indirme linki var mı?
Başak Sayan - Nigahdar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Nigahdar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Başak Sayan Kimdir?
Baba tarafından Azeri olan Başak Sayan, Ankara'da dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olan sanatçı, lise ve öncesi okul yıllarında sahne sanatlarına ilgi duymuş, tiyatro etkinlikleri içinde yer almıştır. Üniversite eğitimi sırasında özel bir tv kanalında çalışmaya başlayan Sayan, kamera arkasında ve reklam filmlerinde yer aldı. İki yıllık bir aradan sonra tekrar kamera karşısına geçen sanatçı, bir yandan öyküler yazarken, diğer yandan çeşitli filmlerde rol aldı. 2010 yılında gazeteci Ahu Şentürk ile sosyal medya üzerinden girdiği "Lezbiyen" tartışmasından dolayı mahkemelik olmuştur.
Başak Sayan Kitapları - Eserleri
- Nigahdar
- Sen Değişirsen Her Şey Değişir
- Ölü Kuşların Sessizliği
- Kelebeğin Kaderi
- Bağlanma Korkusu
- Rüzgar Olmak İsteyen Çocuk
- Gölgesini Arayan Çocuk
- Aşk ve Baştan Çıkarma Üzerine
Başak Sayan Alıntıları - Sözleri
- Gönül kanatlarını bulup uçmak isteyen bir kuştur. (Nigahdar)
- Ateş maddeyi saflaştırıp özünü ortaya çıkartabiliyordu. Tıpkı ıstırabın da ruhu saflaştırması gibi. (Nigahdar)
- Eşyanın cazibesinden kendini kurtaran insan gerçeği daha rahat görürdü. (Nigahdar)
- Bilincimize çıkmayan şey kaderimiz haline gelir. (Sen Değişirsen Her Şey Değişir)
- Bu hayatta sonsuz olan tek şey evlat sevgisi herhalde.. (Ölü Kuşların Sessizliği)
- “Ve yargıladıkça yargılanır, ne verirsek onu alırız." (Sen Değişirsen Her Şey Değişir)
- ... çünkü insanları dinledikçe şüphe ediyorsun. şüphe de mutsuz eder insanı. (Rüzgar Olmak İsteyen Çocuk)
- Akıl daima gönlün oyuncağıdır La Rochefoucauld (Aşk ve Baştan Çıkarma Üzerine)
- Ne garip, öleceğini bilip de hiç ölmeyecekmiş gibi yaşayan tek varlık da biziz !! (Ölü Kuşların Sessizliği)
- İnsan doğayı hiçbir zaman karşısına almamalı, yanına almalıdır. (Sen Değişirsen Her Şey Değişir)
- Aynı topraklarda yaşayan, nefes alan, aynı geleneklere bağlı, aynı geçmişe sahip olan insanların sırf dinleri ya da dilleri yüzünden ötekileştirilmesine katlanamıyordu. (Ölü Kuşların Sessizliği)
- “Yeteneklerinin havalı olup olmadığı değil seni mutlu edip etmediği önemlidir.” (Gölgesini Arayan Çocuk)
- Birini hem bu denli sevip hem nefret etmek mümkün mü acaba? (Bağlanma Korkusu)
- Hayat bazen yanlış bulduğun şeyleri karşına çıkartabiliyor, yargılandığın şeyi yaşamana neden olabiliyordu.. (Ölü Kuşların Sessizliği)
- "İnsanların kendi tercihleri olmayan irkları, dinleri ve uyrukları için aşağılanmalarını aklı almıyordu bir türlü." (Nigahdar)
- belki de aşk, birini hiçbir karşılık beklemeden, savunmasızca ve tamamen teslim olmaktı. (Kelebeğin Kaderi)
- Niyetim ve odağım benim gerçekliğimi yaratır. (Sen Değişirsen Her Şey Değişir)
- insanlar inandıkları şeyleri çok zor değiştirirler. dikkatli olman gerek. düşünce bulaşıcıdır. bir bakmışsın sen de inanmışsın onlara. (Rüzgar Olmak İsteyen Çocuk)
- Aşkın içinde huzur yoktur Huzur geldiği zaman aşk çoktan gitmiştir. (Bağlanma Korkusu)
- “Hayatınızda kötü giden durumlar, şartlar varsa da nedeni sizsiniz. Çünkü sizin içinizdeki inançların, duyguların ve düşüncelerin yaydığı titreşimler bu frekansa uygun olan kişilerle rezonansa girecektir.” (Sen Değişirsen Her Şey Değişir)