Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? - Muhammed Emin Yıldırım Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? kimin eseri? Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? kitabının yazarı kimdir? Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? konusu ve anafikri nedir? Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? kitabı ne anlatıyor? Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? kitabının yazarı Muhammed Emin Yıldırım kimdir? İşte Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Muhammed Emin Yıldırım
Yayın Evi: Siyer Yayınları
İSBN: 9786052375587
Sayfa Sayısı: 248
Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Hz. Peygamber'in (sas) kutlu hayatı olan siyer, bir Müslüman için gerçekten çok büyük ehemmiyet arz eden bir alandır. Kulluk için yaratılan insan, bu kulluğun en ideal halini elbette peygamberlerden ve son peygamber olan Peygamber Efendimiz'den (sas) öğrenecektir. Böyle olduğu için, Kur'an'ın ve Nübüvvet mesajlarının ilk muhatapları olan sahabe nesli, Hz. Peygamber'in (sas) dünyasına ait ne varsa, bu bilgileri çok önemsemiş, daha sonraki süreçte de bunları talebeleri ve ikinci hayırlı nesil olan Tabiin nesline aktarmış, onlar da kendilerinden sonra gelenlere bu mirası ulaştırarak, o kıymetli hazinelerin günümüze kadar ulaşmasını sağlamışlardır.
Hakikaten Hz. Peygamber'in (sas) kutlu hayatına dair bilgiler, tarihte hiçbir şahıs ve dönem ile kıyaslanamayacak kadar ciddi bir müktesebata ulaşmıştır. Şu an kütüphanelerimizde, o döneme dair binlerle, hatta yüzbinlerle ifade edilecek kadar kitap mevcuttur. Miladi VI. asır dediğimiz o döneme ait çalışmalar, sadece Hz. Peygamber'in (sas) hayatını anlatan doğrudan siyer kaynaklarından ibaret değildir. Bir şekilde Hz. Peygamber'in (sas) hayatını daha doğru ve daha detaylı anlamamıza katkı sağlayacak her türlü çalışmanın siyer ile bir şekilde bağları olmuştur.
Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? Alıntıları - Sözleri
- "En büyük şeref islâm'dadır"
- Kur'an'ın bu rakip tanımaz özelliği onun tek kaynak olduğunu söylememizi gerektirmez. "O tek kaynak değil, temel kaynaktır." Bu, sözün özüdür.
- Beni Rabbim terbiye etti ve terbiyemi en güzel şekilde düzenledi..
- "Ant olsun, Allah'ın Resûlü'nde sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikreden kimseler için [mutlak manada] çok güzel örneklikler\rehberlikler vardır." [Azhâb, 33\21]
- Seven sevdiğinin sevdiklerini de sever , sevmediklerinden de uzak durur.
- "Üzülme çünkü Allah bizimle beraber"
- Rivayeti aktaran çok ama riayeti ortaya koyan az…
- Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir. {140} [ Bakara, 2/135-140]
- Ebû Leheb ölmedi, Ebû Cehil kıtalar dolaşıyor!
- "Haklı olmak kadar haklı kalmakta mühimdir. "
- .Sen neticeye bakma; hedefe varmaya bak ve yoluna devam et.
- Ey Peygamber! Biz seni hakikaten bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı, Allah'ın izniyle davet eden bir davetçi ve nûr saçan bir kandil olarak gönderdik... [ Ahzâb, 33/45-46]
- Göreceksin ki teslimiyet kurtuluştur.
Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz? İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Es-Selamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtüh ⚘ Kitap dört bölümden oluşmakta: 1-Neden Siyer öğrenmeliyiz? 2-Nasıl Siyer öğrenmeliyiz? 3-Siyeri nasıl okumalı? 4-Siyer kaynakları ___________________ Muhammed Emin Yıldırım hoca bu kitabında bizlere; siyeri Kuran'ın hakemliğinde ve Kuran'ın rehberliğinde, sadece tarihi bir malumat olarak değil, bugünü ve yarını anlatan önemli bir kaynak olarak, satırlardan değil, olayların içine dahil olarak, sebep- sonuç ilişkisi bağlamında okumayı. Sebebi sonuca, sonucu sebebe kurban etmeden, zamanı, mekânı, kültürü, sosyal yapıyı, o günün şartlarının oluşturduğu sosyo- psikolojik altyapıyı dikkate alarak okunması gerektigini, efendimizinﷺ model insan ilkesini öne çıkararak nübüvvet medresesinin yetiştirdiği sahâbi efendilerimizle irtibatlandırarak okumamız gerektiğini bizlere aktarıyor. Siyeri sadece satırlardan değil olayların içerisine dahil olarak, sanki oradaymışız gibi sanki o hadiselerin içerisindeymiş gibi okumamız gerektiğini. Siyeri doğru okumak ve okuduklarımızdan gereğince istifade edebilmek için parçacı okuyuşları terk etmeyi, bütüncül bir okuyuşa geçmeyi, bir mesele hakkında nihai hükmü verebilmek için ulaşılabilecek tüm rivayetleri dikkate almayı, asla zihinlerde belirlenen kanaatlere delil bulmak için bir okuma yapmamayı, bilakis okuduktan sonra elde edilen veriler çerçevesinde, hükümler ortaya koymayı bizlere aktaran ve öğreten bir çalışma olmuş. Allah razı olsun. O'nun ﷺ izinden yürüyen, sünnetlerine sımsıkı sarılan, ahlâkıyla ahlaklanan, sevgisi ve muahbbetiyle daim olan ümmetinden olabilmek duası ile...ﷺ Es-selam (Şeyma)
Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz; Siyer okumalarına başlamadan önce mutlaka okunması gereken, "Siyer Usulü" niteliğinde yazılmış bir eser. Hem Muhammed Emin Yıldırım'ın üslubunun sadeliği, açıklığı ve asla tekrara düşmeyişi hem de kitabın; kıymetli Peygamberimizin hayatından istifade edebilmemiz için dikkat edilmesi gererken hususları kapsıyor olması, bu kitabı okumamız için oldukça yeterli sebepler. Kitabımız "siyer" kelimesinin anlamı ve yorumlarıyla başlıyor. Neden ve nasıl bölümleriyle devam ederken, Peygamberler Tarihinden de alınması gereken mesajları başta Peygamberimize ithafen açıkladıktan sonra günümüz insanın da alması gereken mesajlarla süslüyor. Özelde Siyer, genelde tarih okumaları için parçacı okuyuştan uzaklaşarak bütüncül bir bakış açısıyla yaklaştığımızda önemli derecede doğruluğa ulaşabileceğimizi ve fayda sağlayabileceğimizi, çok önemli olayları masaya yatırarak açıklıyor. Son bölümde ise Siyer okumaları yapmaya niyetlenen okuyucular için kaynak önerileri mevcut. Bizler için en hayırlı örnek olan Peygamberimizin ve O'nun yetiştirdiği en hayırlı nesil olan Sahabe Efendilerimizin hayatlarına, bu kitapta açıklanan metotlar ışığında baktığımızda farklı bir tat ve farklı bir yaklaşım kazanacağımıza inanıyorum. (Sadece Büşra)
Muhammed Emin Yıldırım hocamız öyle güzel bir sey yapmış ki daha ne diyeyim.. Meal okumak, hadis okumak, Resûlullah (sas) ile ilgili rivayetleri okumak istiyorsanız hepsi mevcut.. Az ama öz olarak o kadar güzel anlatmış ki... Okuyun. Öğrenin. Rabbim razı olsun (shdumr)
Kitabın Yazarı Muhammed Emin Yıldırım Kimdir?
Muhammed Emin Yıldırım, 8 Mart 1973 yılında Erzurum’un Horasan ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum'da tamamlayıp 1989 yılında İstanbul'a geldi.
Örgün eğitiminin yanında medreselerde Arapça ve Temel İslami İlimler alanlarında çeşitli dersler aldı.
M. Emin Yıldırım, 1999 yılından sonra 5 yıl Mısır’da İslami İlimler alanında çalışmalarda bulundu.
Muhammed Emin Yıldırım, Ekim 2010 yılında Siyer Vakfı’nı kurdu. Yıldırım, kuruluşunu 10 temel ilke üzerine oturttuğu Siyer Vakfı ile Hz. Muhammed’in (S.A.V) daha iyi bilinmesi, anlaşılması, tanınması, kavranması ve yaşanması için çalışmalarda bulunuyor.
Siyer alanında yapılan hizmetleri bir basamak daha yukarıya taşımak için Uluslararası Siyer Eğitim ve Araştırma Enstitüsünü kurdu.
Türkiye başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında siyer ve sahabilere özel programlara konuşmacı olarak katıldı.
İhtisas alanı ile ilgili 200'ü aşkın TV ve Radyo programına katıldı ve sohbetleri yayınlandı.
Siyer Vakfı’nın, Siyer Dersleri, Siyer Mektebi, 82 İl 82 Sahabi, Samed Medresesi, Suffa Meclisleri, Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması projelerine katkılarda bulundu.
Siyer Vakfı’nın 2020 yılını (Hicri 1441) “Aile Yılı” olarak ilan etmesiyle “En Büyük Nimet Aile” serlevhası altında halka açık konferanslarına devam etmektedir.
15 yıl olarak planlanan siyer derslerinin ikinci bölümü Sîret-i Enbiyâ dersleri başlığı altında 100 ders boyunca Hz. Âdem’den Hz. İsa’ya kadar gelen tüm peygamberlerin hayatlarını anlatmaktadır.
“Cennet Bizim Evimizde” programları ile aile kurumunu bilinçlendirici programlara konuşmacı olarak katıldı.
Muhammed Emin Yıldırım’ın bugüne kadar Siyer Yayınları’ndan çıkan 60’a yakın kitabı bulunmaktadır.
Siyer, Siyer Araştırmaları ve Siyer Çocuk dergilerinde yazıları yayımlandı.
Halen kurucusu olduğu Siyer Vakfı'nda ve çeşitli televizyon, radyo programlarında muhtelif başlıklarda sohbetleri devam etmektedir.
Muhammed Emin Yıldırım, Nezahat Hanım ile evli olup 3 çocuk babasıdır.
Muhammed Emin Yıldırım Kitapları - Eserleri
- Nebevi Eğitim Modeli Darü'l Erkam
- Efendimiz'i Sahabe Gibi Sevmek
- Sahabeyi Nasıl Anlamalıyız?
- Hz. Hatice (Radiyallahu Anha)
- Arslan Pençesi / Hamaset Kahramanı Sa'd b. Ebi Vakkas
- Talha b. Ubeydullah; Şehidü'l Hayy / Yaşayan Şehit
- Efendimiz'in Havarisi ve İhlas
- Asr-ı Saadet'te Ticaret ve Tüccar Sahabiler
- İnsani İlişkilerde İlahi Ölçü
- Eminü'l-Ümme/Ümmetin emini Ebu Ubeyde b. Cerrah (r.a.)
- İbadetin Beyni Dua
- Suffa Meclisleri - Kur'an Dersleri
- İnsanlığın Kurtuluşu Hac Ömrün Bereketi Umre
- Hazreti Peygamber'in Albümü
- En Güzel Örneğin En Güzel Örnekleri Sahabe İklimi 1
- En Güzel Örneğin En Güzel Örnekleri Sahabe İklimi 2
- Siyer Dersleri
- Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz?
- Tarihi ve Sosyal Yapısıyla Siyer Coğrafyası
- Görev ve Yetkileri Açısından Hz. Peygamber
- Peygamberimin Arkadaşları
- Sahâbe Dersleri
- 101 Cevapla Kur'an Nedir?
- İlk Ev İlk Mabed İlk Mescid
- Alemlere Rahmet Hazreti Muhammed
- Evlilik Ahlakı
- En Güzel Örneğin En Güzel Örnekleri Sahabe İklimi 4
- En Güzel Örneğin En Güzel Örnekleri Sahabe İklimi 3
- Aile Ahlakı
- Abdullah Olmak
- Sa'd B. Ebi Vakkas
- O'nu Tanımak Hayatı Tanımaktır
- Çocuk Yetiştirme Ahlakı
- Herkes İçin Siyer
- Herkes İçin Siyer
- Resullulah’ın Hutbeleri
- Sahabe İklimi
Muhammed Emin Yıldırım Alıntıları - Sözleri
- 1. Öğren ki inanabilesin. 2. İnan ki inandırabilesin. 3. Yaşa ki yaşatabilesin. 4. Karşılık bekleme ki karşılık bulasın. 5. Neticeyi Allah'a bırak ki haddi aşmayasın. (Görev ve Yetkileri Açısından Hz. Peygamber)
- Müslüman bir tüccarın her daim aklında, zihnin de, kalbinde olması gereken ilkeler. 1- Sağlam bir akidenin inşası 2- Ticari hukukun derinlemesine öğrenilmesi 3- Sadık ve salih dostların edinilmesi 4- Allah'ın, yapılan ticarete ortak edilmesi 5- Bir hakikat olan ölümün sürekli hatırda tutulması. (Asr-ı Saadet'te Ticaret ve Tüccar Sahabiler)
- “Biz kendi Peygamberimizin karşısında bile eğilmeyiz... O bize Allah’tan başka kimsenin önünde eğilmemeyi öğretti!” (Herkes İçin Siyer)
- "Hak geldi batıl zail oldu. Muhakkak ki batıl zail olmaya, yok olup kaybolmaya mahkumdur. " (Sa'd B. Ebi Vakkas)
- Allah'ın değişmez yasaları vardır. Sünnetullah'ı vardır. Allah ancak o yasalara göre yardım ederdi. O yasaların başında gelen ilke şu idi: Önce siz bir beşer olarak, bir kul olarak elinizdeki tüm imkanları kullanarak Allah yolunda bir şeyler yapın. Siz size düşeni yapın ki, Allah’ın rahmet ve yardımı üzerinize yağsın. Siz bir Musa olun, Firavun'un saraylarını zorlayın, göreceksiniz ki Allah Kızıldeniz'i size yol yapacaktır. (Talha b. Ubeydullah; Şehidü'l Hayy / Yaşayan Şehit)
- Bilen sadece haberdar olur, tanıyan ise tanıdığını sevmeye başlar. Bilen sadece malumat sahibi olur, tanıyan ise o malumatları marifete, dolayısı ile bir sevdaya taşımış olur. Bilen sadece bilgisi ile yetinir, tanıyan o bildiği değerler yolunda elimden gelen her türlü gayreti ortaya koyar. (Görev ve Yetkileri Açısından Hz. Peygamber)
- Zihin dünyasındaki ölçü birimi yanlış olan, elbetteki önüne gelen her şeyi yanlış ölçüp,biçecektir. (Tarihi ve Sosyal Yapısıyla Siyer Coğrafyası)
- O; ilklerden, öncülerdendir. O, islam uğruna attığı ilk ok ile ilk kan akıtan ve kendisine atılan ok ile ilk kanı akıtılandır. O, cennetle müjdelenmiş aşere-i mübaşeredendir. O, uhud günü Efendimizin: " at sa'd! Anam babam sana feda olsun." Dediği aslan parçasıdır. O , dört ayrı ayetin sebebi nüzuluna vesile olandır. Hepsinden öte o, medine sokaklarında efendimizin kendisine hayranlıkla bakarak: "kimin böyle dayısı var , gösterin bakalım!" Diye gururlandığı hamiyet kahramanıdır. Allah ebeden razı olsun (aminnn) (Sa'd B. Ebi Vakkas)
- "Vallahi! Muhammed ancak sizi hayra ve iyiliğe götürür." (Hz. Hatice (Radiyallahu Anha))
- Allah (cc) eş-Şehid' tir. Görünen ve görülmeyen, aleni olan veya sırlarla perdelenmiş olan, açık ya da gizli olan;her ne var ise hepsini bilendir. Şehid; şahit kelimesinin mübalağa ile ifade edilen bir ismidir. (Alemlere Rahmet Hazreti Muhammed)
- "Ey İman edenler! Kendinizi ve Ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında acımasız, güçlü, ALLAH'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren Melekleri vardır." (Tahrîm, 66/6) (Çocuk Yetiştirme Ahlakı)
- "Allah'ım! Biraz sonra harp başlayacak, ben de Sad'ın istediği gibi güçlü bir düşman askeri karşıma istiyorum. Onunla savaşayım, o da benimle savaşsın ama en sonunda o beni öldürsün ve yıllardır hasretini çektiğim şehadete beni kavuştursun. Sonra gelip bedenime müsle yapsın; kulağımı, burnumu, gözlerimi kessin, oysun. Sonra sen bana: "Ey Abdullah! Ne yaptın benim sana verdiğim azaları?" diye sorduğunda, ben sana diyeyim ki: "Ya Rabbi! Sen verdin ama ben kullanamadım. Ben onları kirlettim, günahlarla kararttım. O halde senin huzuruna gelmeye hayâ ettim. Ve günahlarımın bir kefareti olarak Uhud'da senin Peygamberinin sancağının selameti uğruna feda ettim." Sen de bana: "Doğru söyledin" diyerek beni affedip, katına alasın." (Arslan Pençesi / Hamaset Kahramanı Sa'd b. Ebi Vakkas)
- Allah'ım! Huşu duymayan kalpten, kabul edilmeyen duadan, doymak bilmeyen nefisten,fayda vermeyen ilimden sana sığınırım. (İbadetin Beyni Dua)
- İmanın değer ve kıymetini bilmeyenler, iman davası uğrunda harcanan emek ve ömürleri de anlamazlardı. (Hz. Hatice (Radiyallahu Anha))
- Çünkü bir eylemin sonucunun yanlış olduğu ne kadar bilinirse onun yapıp yapmama konusundaki hassasiyet de o kadar gelişmiş olacaktır. (Sahabeyi Nasıl Anlamalıyız?)
- Abdullah b. Amr ilmi sadece insanlara aktarmak için ögrenmedi,Onu yaşamak için öğrendi.Bugünun dünyasında ki insanlar olarak en ciddi sıkıntılarımızdan biri de bu. Çok biliyor, az yaşıyoruz. (Abdullah Olmak)
- "Siz Rahiplerinizin helal kıldığını helal, haram kıldığını ise haram kabul etmiyor musunuz? İşte Allah'tan başka kime bu yetkiyi verirseniz o sizin rabbinizdir." (Taberi, Câmiu'l-Beyan an Tevili'l Kur'ân, VI, 146-149) (Tarihi ve Sosyal Yapısıyla Siyer Coğrafyası)
- İstikamet,Allah'ın (cc) bir emridir. Hz.Peygamber'in (sas) saçlarını ağırtan,belini büken bir emirdir. "Emrolunduğun gibi dosdoğru ol" [Hud 11/112] yani istikamet üzere ol!Savrulma,nokta kadar menfaatin için virgül kadar eğilme!İşte Muaz b.Cebel (ra) tam da böyle biriydi.Hiç kimseye eyvallah etmedi.Yeri geldi, Hz.Ömer gibi birisiyle tartıştı,hak bildiği şeyi savundu.Onun tek derdi: "Hakkın hatrı alîdir,hiçbir hatıra feda edilmez" ilkesini korumaktı. (En Güzel Örneğin En Güzel Örnekleri Sahabe İklimi 4)
- "Doğrusu insan hem çok zalim hem de çok cahildir." (Ahzab 33/72) (İnsani İlişkilerde İlahi Ölçü)
- Allah bizi kul olarak yarattı. Bundan daha büyük bir şeref de vazife de yok. (Abdullah Olmak)