Mukaddime 1 - İbn-i Haldun Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Mukaddime 1 kimin eseri? Mukaddime 1 kitabının yazarı kimdir? Mukaddime 1 konusu ve anafikri nedir? Mukaddime 1 kitabı ne anlatıyor? Mukaddime 1 PDF indirme linki var mı? Mukaddime 1 kitabının yazarı İbn-i Haldun kimdir? İşte Mukaddime 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: İbn-i Haldun
Çevirmen: Turan Dursun
Yayın Evi: Kaynak Yayınları
İSBN: 9789753436816
Sayfa Sayısı: 392
Mukaddime 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
· Ibni Haldun'un Mukaddime'si Kaynak Yayınları'ndan ÇIKTI!
· İlk kez okumayı kolaylaştıran özgün bir DİZİNLE!
· Gözden geçirilmiş ve KALİTELİ CİLT BASKI!
· Turan Dursun'un ÇEVİRİSİ ve onun okuru aydınlatan ÖNSÖZÜYLE!
Büyük düşünür Ibn-i Haldun'un Mukaddime'sinin bilim dünyasına yaptıgı katkı, bugün bile tartışılamaz. Eserin bulunması ve çevrilmesi dünyanın her yerinde çoşkunlukla karşılanmıştır.
Türkiye'de Aydınlanma denince akla ilk olarak Turan Dursun gelir. Turan Dursun hem Mukaddime'yi en özgün kaynağından çevirmiştir hem de esere okuru aydınlatıcı bir önsözle katkıda bulunmuştur.
Kaynak Yayınları, Turan Dursun'un din ve toplum tarihi konusundaki derin bilgisinin yanı sıra, onun Arap tarihi ve dili konusundaki engin tecrübesinin de bilincindedir. Bu nedenle Kaynak Yayınları, Turan Dursun'un İbni Haldun çevirisini eserlerinin arasına kattı.
Mukaddime 1 Alıntıları - Sözleri
- Haberleri değerlendirirken düşün ve haberleri sağlamlığı ya da çürüklüğü ortaya çıkaran sağlam ölçülere vur.
- Varlığın dili sanki tüm dünyada yokluğa, pılıyı pırtıyı toplayıp girmeye çağırıyordu. Boyun eğildi bu çağrıya. Yeryüzü, üzerindeki her şeyiyle birlikte en son Tanrının olacaktır.
- Bilgi sermayesi, bilginlerin ortak malıdır.
- İbn-i Haldun'a göre, toplumsal olayların nedenini toplumun kendinde aramak gerekir.
- Bilgi sermayesi, bilginlerin ortak malıdır.
- "Kuraklık olan bir ülkeye yağmurun gelişi gibi oldu gelişin. Uğur kuşu gibi geldin, hoş geldin, safa geldin."
- Tarih felsefesinin ve toplumbiliminin kurucusu sayılan Arap düşünürlerinden İbn Haldûn’a (1334-1406) göre, toplumsal olayların nedenini toplumun kendinde aramak gerekir. Tarih bilimiyle uğraşanları yanıltan şey, ulusların hal ve durumlarının değişmekte olduklarını unutmaktır.
- Her bilenin üstünde bir bilen bulunur
Mukaddime 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
MUKADDİME II CİLT İNCELEMESİ: Yakın zamanda kale içine yakın bir sahafdan aldığım ANKARA 1954 MAARİF BASIM EVİ (Yani MEB yayını) 3 ciltlik ve toplamda 2500 sayfaya yakın bir eserin birinci cildinin incelemesi daha önce yazmıştım, bu incelemem ikinci cilt ile ilgili olacaktır. Okumamış olan insanlar için 1954 Türkçesi biraz zor, baştan söylemeliyim ️. İbn.Haldun Tarih,Siyaset,Eğitim,Sosyoloji gibi birçok bilim dalının öncüsü sayılmaktadır.Eserin içeriğine geçmeden önce yazarın yaşadığı dönemle ilgili birkaç şeye değinmek istiyorum.Çok sık değişen yönetimlerin bir donem aşırı yüceltip bir donem de ordan oraya sürgün ettikleri bir İslam bilgini İbn. Haldun. Yaşadığı dönemde tarih yazıcıları Emir'e yalakalık yaparak gerçek dışı tarih kitapları yazıyor.İbn.Haldun bu yanlışlığı farkediyor ve Kitab-ül İber adında bir eser kaleme alıyor.İlk iki cildine Mukaddime (giriş)deniyor. İçeriğinden bahsetmem gerekirse genel anlamda tarih döngüseldir der. Yani tarih tekerrürden ibarettir. Üç kısımdan oluşur.Birincisi; Tarih felsefesi,sosyoloji ve din sosyolojisini ilgilendirir. İkinci kısım; Arap ,Süryani,Keldari,Kıpti,İran,Yahudi,Yunan,Roma ve Türk tarihlerini inceleme konusu yapmaktadır. Üçüncü bölümde ise Kuzey Afrika ve Berberilerin toplum yapısını konu almıştır Kendi dönemindeki yüzeysel ve aktarmalı tarih anlayışına karşı çıkmıştır.Asabiye Teorisinden bahsederken "Allah hiçbir peygamber göndermemiştir ki kavmi içerisinde kendisini koruyacak olan bir kudret ve itibara sahip bulunmasın"haddini zikretmektedir. Denilebilir ki duruma göre neseb ve sebep asabiyetini kasteden ve genellikle asabiyetle grup dayanışmasını ve toplumsal bütünleşme ve bir ideal etrafında çeşitli faktörlerin etkisiyle kenetlenmeyi anlayan İbn Haldun'un sosyolojisi bu bakış acısı üzerine temellendirilmiş. Biliyorum biraz sıkıcı bir inceleme yapmış olabilirim. Eser asla sıkıcı değil okumanızı tavsiye ederim...Keyifli okumalar (Kerem)
Coğrafya Kaderdir.: Eser tam anlamı ile 14.yüzyıldan günümüz insanını ve toplumunun sorunlarını analiz etmiştir. İbn-i Haldun'u sadece "Coğrafya kader ." sözünden daha fazla tanımak ve bilmek gerekir. Eserin 1.ciltinde okuduğumda hayretler içerisinde kaldım. Siyaset, edebiyat, coğrafya, sanat, tarih, gastronomi, psikoloji, anatomi ve daha hatırlamadığıma değiniyor. 14.yüzyılda objektiflik adına argümansız bilgi sunmaması da eserin bilimselliğini ortaya koymaktadır. Eserin 2.ciltine geçerken 1.ciltten alıntıları paylaşarak eserin kalitesinden kesitler sunacağım.Mutlaka okunmalı ve hatta ders olarak işlenmesi gereken bir eser. (Öner TURAN)
Büyük düşünür sosyolog ibn Haldun eseri turan dursun çevirisiyle hazırlanmıştır kitap aslında 4 cilttir bu ilk cildi yalnız kitabın 4 cildi çevirmen öldürüldüğü için yazilamadi 3 cildi yazıldı ama bulunamadı iki cild mevcuttur bu ilk kitapta giriş bölümünde ibn Haldun hayatından kısa. Bir kesit var daha sonra Devlet ile ilgili sosyal yapı ile ilgili zengin bilgiler vermekte ibn Haldun berberileri övmektedir buda onun berberi olduğu iddalarini ortaya koyuyor araplari ise belli konularda eleştirmektedir ayrıca ibn Haldun ile avrupada bazı felsefecileri kiyaslamaktadir michavelli gibi kitabı mutlaka okuyun (cihan yilmaz)
Mukaddime 1 PDF indirme linki var mı?
İbn-i Haldun - Mukaddime 1 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Mukaddime 1 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İbn-i Haldun Kimdir?
Eski ve soylu bir ailenin çocuğu olan İbni Haldun 27 Mayıs 1332'de Tunus'ta dünyaya geldi. Gençlik yıllarında dönemin ünlü hocalarından fıkıh, hadis, tefsir, akaid, mantık, felsefe, matematik, tabiat bilimleri, dil bilimleri, şiir ve edebiyat dersleri almıştır. 20 yaşında iken ülke yönetimini elinde tutan Beni Hafs hanedanından Sultan Ebu lshak'ın katipliğine getirilmesiyle de siyasi hayatı başlamıştır. Bu dönemde Fas Emin Ebu İnan kendisini bilim meclisine kabul etmiştir. 1362 senesinde İspanya'ya giderek eski bir dostu olan Gırnata Emiri Ebu Abdullah Muhammed'in hizmetine girmiştir. Bir süre sonra Kuzey Afrika'ya dönerek Bicaye'de başvezirlik makamına getirilmiştir. Bunun yanında ilmi çalışmalarını da devam ettirmiştir.
1366 yılındaki yönetim değişikliği üzerine de görevinden ayrılarak kabileler arasında dolaşmaya başlamıştır. Daha sonra 1374 yılında İspanya'ya geri dönmek zorunda kaldı. Ancak siyasi sürtüşmeler nedeniyle ülkeden çıkarılarak yeniden Afrika'ya gönderildi. Siyasi çalkantılardan bıkıp usanan İbni Haldun, bu dönemde İbni Selame denilen bir kaleye yerleşmiştir. Kendisini bütünüyle ilmi çalışmalara vererek ünlü eseri Mukaddime'yi 1374 senesinde burada tamamladı. 1382 senesinde Mısır'a giderek Kahire'de bulunan medreselerde müderrislik yapmaya başladı. Aynı zamanda Hicaz, Kudüs ve Suriye'ye de seyahatler düzenledi. İbni Haldun 1406 senesinde Kahire'de hayatını kaybetti.
ESERLERİ
Kaside-i Bürde şerhi
İbn Rüşd felsefesi hakkında bir risale
Kitab el-Mantık
Kitab el-Hisab
Marakeş sultanına yazılan bir risale
Şiire dair bir risale
Mukaddime
İbn-i Haldun Kitapları - Eserleri
- Mukaddime
- Devlet
- Mukaddime 1
- Mukaddime 2
- Tasavvufun Mahiyeti Şifau's-Sail
- Devlet
- Bilim İle Siyaset Arasında Hatıralar
- Mukaddime III
- Kıtlık Zamanlarında İnsanları Açlık Değil Alışmış Oldukları Tokluk Öldürür
- Miftahu’l-İber
- Mukaddime
- Mukaddime 1. Cilt
İbn-i Haldun Alıntıları - Sözleri
- Söz, içimde dolaşarak, geçiririm geceyi, Şiir kaçar, hızlıca gider onun kafiyeleri. (Bilim İle Siyaset Arasında Hatıralar)
- Geçmişle gelecek birbirine, suyun suya benzemesinden çok daha fazla benzer. (Mukaddime)
- Bilgi sermayesi, bilginlerin ortak malıdır. (Mukaddime 1)
- Kalp ele geçirildiğinde, bütün organlar ve beden yenilgiye uğrar. (Devlet)
- Kalp ele geçirildiğinde, bütün organlar ve beden yenilgiye uğrar. (Devlet)
- . “Fazla tevazunun sonu, vasat insandan nasihat dinlemektir...” . (Mukaddime)
- "Zulüm, umranın harap oluşunun habercisidir." Umran bir kavmin yaptıklarının ve yarattıklarının bütünü, içtimâî ve dini düzen, âdetler ve inançlar. umran, târihi ve insanı bütün olarak ifâde eden bir kelime (Cemil Meriç). (Kıtlık Zamanlarında İnsanları Açlık Değil Alışmış Oldukları Tokluk Öldürür)
- " Kanunun temize çıkardığı katil suçsuz sayılır." (Devlet)
- Seven gönüller belki yalan hayalle avunur, az bir edinimle bahane bulur, Anka'yı avlayamayınca sığırcığa razı olur. (Bilim İle Siyaset Arasında Hatıralar)
- Adamın biri Hz. Ali'ye; Müslümanların hali ne böyle! Ebu Bekir ve Ömer iş başında iken ihtilaf etmedikleri halde sen iş başına gelince ihtilafa düştüler, (yoksa uğursuzluk ve beceriksizlik sende mi) dedi. Ali, "Çünkü Ebu Bekir ve Ömer benim gibi (dürüst) kimseler üzerinde vali ve emir idiler, bugün ben senin gibi kimseler üzerinde vali ve emirim", dedi. (Mukaddime)
- Bilgi sermayesi, bilginlerin ortak malıdır. (Mukaddime 1)
- İster zatlarda olsun, isterse insanın veya hayvanların davranış ve fiillerinde olsun, kainattaki bütün hadiselerin mutlaka kendinden önce gelen bir takım sebepleri vardır. Geçerli olan âdete göre bu hadiseler, bu sebepler sayesinde vukua gelir. (Miftahu’l-İber)
- Kahinlerin gaybi olan şeyleri bilmeleri, şeytani olan kuvvetlerin tesir ve yardımıyledir. (Mukaddime III)
- Başkalarını ve cemiyeti kurtarmak için önce kendini nefsin aşağı ve bayağı arzularından ve esaretinden kurtarmak. (Tasavvufun Mahiyeti Şifau's-Sail)
- . "Her geçen gün bir öncekini aratmaktadır, aratacaktır..." . (Mukaddime)
- Türk kavmi pek çok türde olup Togurkar ki Tatar türüdür. (Miftahu’l-İber)
- Toplumlar doğar, yaşar ve ölür. (Kıtlık Zamanlarında İnsanları Açlık Değil Alışmış Oldukları Tokluk Öldürür)
- Ömrün erdemini ben gece gündüz durmadan çekiştiririm. Gece ile günbatımı arasındaki aydınlık, ne kötüdür bilirim. Beni ümitsizlik ile beklenti arasına götürür aman, Bilgiye erişme konusunda bu ne cimri bir zaman. (Bilim İle Siyaset Arasında Hatıralar)
- Nice dal var ki kendi gibi dala sarılmış. Her biri ötekini daha çok özler olmuş. (Bilim İle Siyaset Arasında Hatıralar)
- Zeka fikrin ifrat(aşırı) derecesidir. Anlayışsız ve duygusuz olmak da ahmaklıktır. İkisi de kusur sayılır. İnsanlardaki vasıfların en övüleni orta derecesidir.Aşırı cömertlik, cimrilik de öyledir. Cesaret ve korkaklığın durumu da böyledir. (Mukaddime)