Muhteşem Gatsby - F. Scott Fitzgerald Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Muhteşem Gatsby kimin eseri? Muhteşem Gatsby kitabının yazarı kimdir? Muhteşem Gatsby konusu ve anafikri nedir? Muhteşem Gatsby kitabı ne anlatıyor? Muhteşem Gatsby PDF indirme linki var mı? Muhteşem Gatsby kitabının yazarı F. Scott Fitzgerald kimdir? İşte Muhteşem Gatsby kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 21.03.2022 14:00
Muhteşem Gatsby - F. Scott Fitzgerald Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: F. Scott Fitzgerald

Çevirmen: Fadime Kahya

Orijinal Adı: The Great Gatsby

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053325956

Sayfa Sayısı: 176

Muhteşem Gatsby Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Muhteşem Gatsby yalnızca Fitzgerald’ın en parlak yapıtı değil, aynı zamanda 20. Yüzyıl Amerikan edebiyatının en iyi romanlarından biridir. Kahramanı Jay Gatsby’nin Long Island’da bir malikanede sürdürdüğü debdebeli yaşam tarzı, “Caz Çağı” olarak bilinen 1920’li yılları bütün coşkusu, aşırılıkları, şiddeti ve çöküşüyle yansıtır.

Eğitimsiz bir aileden gelen yoksul Gatsby, kendini baştan yaratır. Servet ve güç kazanarak yeni umutlar ve başlangıçlar vaat eden bir hayatın eşiğine gelen bu gizemli milyonerin tek dürtüsü saplantı haline getirdiği ilk aşkı Daisy’ye kavuşmaktır. En parlak düşlerinin bir öpücükte cisimleştiği beş yıl önceki bir anı yeniden yakalamaktır aslında. Ama geçmiş geçmiştir ve tekrar edilmesi mümkün değildir. Gatsby’nin uğradığı yıkım, Amerikan Rüyası’nın da çöküşüdür.

Muhteşem Gatsby Alıntıları - Sözleri

  • "Tek bir şey var insanlığın emin olduğu Zenginin parası çok olur fakirin çocuğu."
  • ''Yalnızca kovalanan, kovalayan, meşgul olan ve yorgun olan vardır.''
  • "Birisini eleştirmeye kalkıştığında"dedi bana," şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma."
  • "Tek bir şey var insanlığın emin olduğu Zenginin parası çok olur fakirin çocuğu."
  • “Birisini eleştirmeye kalkıştığında, şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma.”
  • Geçmişi geri getiremezsin.
  • neyse, zor günler geçirdim ve artık her konuya gayet alaycı yaklaşıyorum.
  • Herhangi birini eleştireceğin zaman dünyadaki bütün insanların, senin sahip olduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hatırla!
  • “Birisini eleştirmeye kalkıştığında” dedi bana, “şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma.”
  • Birisini eleştirmeye kalkıştığında , şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma.
  • Kollarımızı daha da ötelere uzatacağız… Ve derken güzel bir günün sabahında… - Böylece akıntıya karşı kürek çekerek , durmaksızın geçmişe doğru sürekleniyoruz.
  • Ağızdan bir söz çıkmasa ve herhangi bir harekette bulunmasa da ; -her tarafından yeni edinilmiş bir mutluluk fışkırıyordu, ufacık odayı dolduruyordu.
  • “Oxford’da mı okumuş?” kulaklarına inanamıyordu, “Yok daha neler! Adam pembe takım elbise giyiyor!” “Yine de okumuş işte.”
  • "Birisini eleştirmeye kalkıştığında" dedi bana, "şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma."

Muhteşem Gatsby İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Zengin olunca gelen bıkkınlık hissi çok doğal, gene de zengin olmayan insanlar, zengin oldukları takdirde çok mutlu olacaklarını düşünecekler ve tabi zenginlerin çok mutlu olduklarını. İnsan geleceğini de rahata almak ister hep, bilinçaltında. Bugün zenginsen bugün zenginsindir beynin için, yarın zengin olup olmayacağını bilmez. Doğal olarak seni her zaman daha fazlasını elde etmeye zorlar. Zenginler de en az zengin olmayanlar kadar para kölesi oldukları için genelde, hayatlarını devam ettirmenin ve en azından duygusal anlamda nötr olmanın tek yolu para kazanma çabası içerisinde olmaya devam etmektir, kendisi için ya da yalnızca para yiyip, sürekli daha çok partilemenin, yiyip, içmenin peşinde olacaktır çünkü dediğim gibi para kölesi olanlar yalnızca zengin olmayanlar değiller, zenginler de paranın mutluluk getireceğine inanıyorlar ancak getirmediklerini gördükleri zaman bunu kavrabiliyorlar demek isterdim ama gerçek bu değil, kendilerinin bir şeyi yanlış yaptığını düşünüyorlar ve paranın getirdiği mutluluğu tam olarak yaşayamadıklarını kendi beceriksizliklerinden dolayı. (Polycephaly)

Kitaba dair söylenecek bir iki basit cümleden ibaret olacak incelemem, ama bu demek değil ki basit, boş, gereksiz bir kitaptı. Aksine hoş, kolay bir dil ile gündelik hayata olabildiğine yakın bir o kadar da uzak güzel bir hikaye çıkarmış yazar. İlk olarak söylemek istediğim kitabın üslubuna yönelik olarak oldukça akıcı olması. Bu belki çevirisinin iyi olmasıyla da alakalıdır ama yazarın kurgusal açıdan ustalığı da yadsınamaz. İkincisi ise hikayenin aslına ve baş kahramanımız Jay Gatsby'ye dair olacak... Burdan sonrası bir parça spoiler içerir!!! Jay Gatsby, verdiği ihtişamlı davetlere katılan, onun yemeğini yiyip içkisini içmesine rağmen onun evinde ve yine ona karşı bilumum kötü dedikodu çıkaran zatı muhteremlerce bir kez bile gerçekte kim olduğu merak edilmemiş ve hatta edildiyse bile bu onun umrunda olmamış belki de onun bu gizemli tavrı yüzünden çıkan bu olumsuz dedikodulara rağmen kaynağı belli olmayan parasını bu amaçsız davetlere ve gereksiz insanların eğlencesine akıtmaya devam etmiş bir garip kişi. Kitabın anlatıcısı konumundaki Nick Carraway ile beraber keşfediyoruz Gatsby'yi. Önce heybetli evi ve bu evde verdiği yüzeysel ama ihtişamlı ve çekici davetleri ilgimize vakıf oluyor, sonra yavaş yavaş keşfediyoruz onu, tutkularıyla, amaçlarıyla, hayalleriyle... Ve tüm bunların tek bir noktada birleştiğini görüyoruz. Bu amaç ki Mecnun'a çölleri aştırmış, Ferhat'a dağları deldirmiştir. Bu amaç ki insanın gözünü kör, kulağını sağır eder. Bu amacın tek bir adı vardır o da kahramanımızın ilk ve yegane aşkı, ona aşkı ve hırsı tanıtan, dünyasını değiştirmesini sağlayan ve yine dünyasını yok eden Daisy... Jay tüm bu davetleri onun için verse de Daisy bir türlü gelmez, çaresiz, aynı zamanda Daisy'yle akrabalık bağı olan komşusu Nick'ten yardım ister kahramanımız. İşte onu ölümüne sürükleyen elim olayların başlangıcı da bu şekilde olur. Jay Gatsby'nin tek kusuru belki fark etmediği belki fark etse bile umursamadığı bir gerçektir ki insanlar nankördür. Ne kadar paranız varsa çevrenizde o kadar sahte, dost yüzlü dost görünüşlü ama aynı zamanda " arkasını bir dönse de bir parça da ben koparsam" diye bekleyen akbabalarla doludur . Çevrenizde çok insan olması cenaze cemaatinizin kalabalık olacağı manasına da gelmez. Öyle ki, bu insanlar kendi çıkarlarına hitap etmiyorsanız, yani düşmüşseniz, bir bardak suyu dahi çok görürler. Nitekim Jay'i bekleyen son da böyledir. Velhasıl, kısa ve basit desem de yine kendimi durduramayarak bir dolu laf ettim. Yanlışım olduysa affola der iyi okumalar dilerim (Gülsen Bengisu)

"Birisini eleştirmeye kalkıştığında, şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma." Kitap için yazılan incelemelerin geneli olumlu fakat beni çok etkileyen bir kitap olmadı. Çünkü hikaye çok sıradandı Aşkı için zengin olan ve onu geri almak için her şeyi yapan popüler bir erkek... Diğer tarafta kocasını sevmeyen bir kadın... Eskiden kalan yarım bir aşk hikayesi... Zengin, popüler insanlar... Tüm bu insanlardan daha alt sınıfta olan ve olayları anlamlandırmaya çalışan ve bizlere anlatan roman kahramanı... Romanın bu sıradan konusundan ziyade yazarın anlatımı beni kitabın içine hiç çekmedi. Kitapta bir kargaşalık, bir kopukluk var. Belkide bu yüzden ısınamadım kitaba. Orjinal ingilizcesinde belki de böyle değildir fakat yapacak bir şeyimiz yok, okuyabildiğimiz dil Türkçe... Aslında romandan ziyade beyaz perdeye uyarlanacak bir kitap olmuş ki uyarlanmışta. Hikayenin konusundan tutun karakterlere kadar kesinlikle film senaryosu. Hatta hikayenin sonu tam bir Yeşilçam klasiğiydi. Bu yüzden filmini izlemek daha keyifliydi diyebilirim. Genel olarak bakıldığında pişmanlık duymayacağınız ama yer yer sıkılabileceğiniz, 20. Yüzyıl Amerika'sını anlatan bir roman diyebilirim. Hatta hikayenin arka planında anlatılan Amerika gerçekleri kitaba çok güzel işlenmiş. Benimde kitapta en beğendiğim şey buydu. Tüm bu anlattıklarım bir kenara dursun; Yazarın bu eserle kendi amacına ulaştığını, yazarın eseri için söylediği şu sözlerle kanıtlayabiliriz: "Olağandışı, güzel, basit ve karmaşık desenli bir eser." O zaman mevzu kapanmıştır. Herkese keyifli okumalar... (1000okur)

Muhteşem Gatsby PDF indirme linki var mı?

F. Scott Fitzgerald - Muhteşem Gatsby kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Muhteşem Gatsby PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı F. Scott Fitzgerald Kimdir?

Francis Scott Key Fitzgerald (d. 24 Eylül 1896, St. Paul, Minnesota - ö. 21 Aralık 1940, Hollywood) İrlanda asıllı ABD'li yazar. Yirminci yüzyılın en büyük Amerikan yazarlarından kabul edilir. 1890'larda doğmuş olan ve I. Dünya Savaşı sırasında yetişen neslini "Kayıp Kuşak" olarak tanımlar. Fitzgerald, Princeton Üniversitesi'nde başladığı öğrenimini tamamlamadı. I. Dünya Savaşı'na katılan yazar, savaş sonunda gazetecilik yapmaya başladı. Diğer yazarlardan ayrılan özelliği, kendi içinde iki karşıt görüşü veya duyguyu aynı anda barındırabilmesiydi. 1920 yılında Cennetin Bu Yanı adlı romanıyla adını duyurmaya başladı. Romanlarıyla kazancı artmaya başladı ve eğlence hayatına kendisini kaptırdı ve sağlığı bozuldu. Zamanla şöhretini kaybeden Fitzgerald, ruhsal bunalım içinde ve hayata küskün olarak Hollywood'da hayata veda etti.

F. Scott Fitzgerald Kitapları - Eserleri

  • Muhteşem Gatsby
  • Uçarı Kızlar ve Filozoflar
  • Caz Çağı Öyküleri
  • Sevecendir Gece
  • Cazibe
  • Son Patron
  • Bir Yazarın Öğleden Sonrası
  • Cennetin Bu Yakası
  • Kıyıdan Uzakta
  • Ne de Hoş Bir Çift
  • Sana Borcum Var
  • The ​Baby Party and Other Stories
  • 1 Mayıs
  • Mazisi Olan Kadın
  • Kış Düşü
  • Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi
  • Babil’e Dönüş
  • The Beautiful And Damned
  • The Diamond as Big as the Ritz
  • The Crack-Up
  • All The Sad Young Men
  • The Pat Hobby Stories
  • The Last of the Belles
  • The Love Boat
  • The Intimate Strangers
  • Image on the Heart

F. Scott Fitzgerald Alıntıları - Sözleri

  • Ben bir yayıncıyım. Her türden kitap yayımlarım. Beş yüz bin nüsha satabilecek bir kitap arıyorum. Şimdi psişik şeylerden söz eden kitapların modası var. Mümkün olsaydı ateşli bir maddiyatçı tarafından yazılmış zengin iş adamıyla esmer bomba arasındakileri ya da en azından aşk üstüne bir şeyi tercih ederdim. Aşk sağlam iştir.Yaşayan herkese aşk lazımdır. (Sana Borcum Var)
  • İnsan karşısına çıkanı son gücüyle uğraşıp elde etmeli; onu elde edemesem bile hiç olmazsa bu evliliğe adım atarken içinde benden bir parça taşıyacaktır. (Sana Borcum Var)
  • Gençliğin, mutluluğunun yanında yetersizliği asla ânı yaşayamamalarında ve günü sürekli önceden hayal edilmiş gelecekle karşılaştırmalarında yatar. (Kış Düşü)
  • " Güzel kızların boyunları olur, boğazları olmaz. " (Caz Çağı Öyküleri)
  • "Ve ben seni hiç mi heyecanlandırmıyorum?" "Seninleyken sadece rahat ve mutlu hissediyorum." Ona, en iyisinin bu olduğunu söylemeliydi, ama söyleyemedi, bu eski bir gerçek miydi yoksa eski bir yalan mıydı bilemedi. (Kış Düşü)
  • … ortalıkta o kadar çok yalan vardı ki bir eksik, bir fazla, hiç fark etmezdi. (Sana Borcum Var)
  • “Gerçekten ben onun için neyim ki? Bir siluet, bir tür manken; başka bir şey değil. “ (Sevecendir Gece)
  • "Birisini eleştirmeye kalkıştığında"dedi bana," şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma." (Muhteşem Gatsby)
  • . Anlamsız bir dünyada parlak anlamsız bir figür olarak parlamaya devam edeceğim. ... (The Beautiful And Damned)
  • . Aşk kitaplarda olduğu gibi değildir. . (Mazisi Olan Kadın)
  • Yalnız paranı değil kendine güvenini de yitirmişsin. Zaten ikisi de birlikte gitmez mi? (1 Mayıs)
  • “Aile içi tartışmalar acı şeyler. Herhangi bir kurala göre gitmezler. Ağrı ya da yara gibi değiller; daha ziyade ciltteki yarıklar gibiler, yeterince deri olmadığı için iyileşmezler.” (Kış Düşü)
  • Berbat bir duygusuzluk krizindeyken beyaz hırçın bir kuş gibiydi, hırpalanmış ve rahatsız olmuş halde, tüm kalbiyle insanlıktan nefret ederdi. (Kış Düşü)
  • "Çok eski, karışık ya da moral bozucu olmadıkları sürece insanları severim." (Caz Çağı Öyküleri)
  • “İnsan ilgisiz davranmaya alıştığında ya da duygularının körelmesine izin verdiğinde sonunda bir boşluğa düşer. “ (Sevecendir Gece)
  • Hadi uyandır beni.. Gördüklerim zamansız bir düş mü yoksa? Hadi git.. Uzaklaş.. Gerçekten yokluğuna inanmalıyım.. Her bulduğum yerde seni kaybetmekten çok yoruldum.. (Cennetin Bu Yakası)
  • Duygularının harekete geçişiyle birlikte ilk algısı bir boşunalık duygusuydu, hayatının griliğinin donuk acısı. (Caz Çağı Öyküleri)
  • "Birisini eleştirmeye kalkıştığında" dedi bana, "şu dünyada her insanın senin sahip bulunduğun ayrıcalıklara sahip olmadığını hiç aklından çıkarma." (Muhteşem Gatsby)
  • “Bol bol gülmem gerekiyordu, ” -dedi kız. “Bol bol gülmeyi öğrendim.” (Son Patron)
  • “Ortada olmayanı görmeye çalışmanın pek faydası yok.” (Son Patron)

Yorum Yaz