Mitlerin Kısa Tarihi - Karen Armstrong Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Mitlerin Kısa Tarihi kimin eseri? Mitlerin Kısa Tarihi kitabının yazarı kimdir? Mitlerin Kısa Tarihi konusu ve anafikri nedir? Mitlerin Kısa Tarihi kitabı ne anlatıyor? Mitlerin Kısa Tarihi PDF indirme linki var mı? Mitlerin Kısa Tarihi kitabının yazarı Karen Armstrong kimdir? İşte Mitlerin Kısa Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Karen Armstrong
Çevirmen: Dilek Şendil
Orijinal Adı: A Short History Of Myths
Yayın Evi: Alfa Yayıncılık
İSBN: 9786051068299
Sayfa Sayısı: 115
Mitlerin Kısa Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Karen Armstrong inanç sistemleri üzerine önde gelen bir düşünür olup, bu kısa ve özlü kitabında mitolojinin tarihini ve tezahürlerini ayrıntılarıyla ele alıyor.b Armstrong, Paleolotik dönemden ve avcı mitlerinden başlayarak son beş yüzyıldaki "Büyük Batı Dönüşümü"ne, mitin bilim tarafından tahtından indirilmesine dek bize kılavuzluk yapıyor. Mitlerin tarihi insanlığın tarihidir. Bizim hikayelerimiz ve inançlarımız, merakımız ve dünyayı anlamaya yönelik çabamız bizi atalarımıza bağlıyor. Mitler evreni anlamlandırmamıza yardımcı oluyor.
"Muhteşem ... mit oluşumuna dair taze ve açık bir araştırma."
- David Mitchell, The Sunday Herald-
"Konusunu incelikle tartışıyor ve sürekli merak uyandırıyor."
- David Flusfeder, The Daily Telegraph-
(Tanıtım Bülteninden)
Mitlerin Kısa Tarihi Alıntıları - Sözleri
- Antropologlar modern zamanlarda yaşayan yerli insanların hayvanlara ya da kuşlara gönderme yaparken, onları daha çok kendileriyle aynı düzeyde "insanlar" olarak gördüklerini belirtirler. İnsanların hayvana, hayvanların insana dönüştüğü öyküler anlatırlar; bir hayvanı öldürmenin dostunu öldürmekle eşanlamlı olduğundan söz ederler, bundan dolayı kabile üyeleri başarılı av gezisinden dönüşte genellikle suçluluk duygusuna kapılırlar. Avcılık kutsal ve büyük ölçüde gergin bir etkinlik olduğundan, büyük bir ağırbaşlılıkla yürütülen, töre ve tabularla çevrili bir törene benzer. Ava çıkmadan önce avcının cinsel ilişkiden kaçınması, kendini temiz tutması gerekir; av öldürüldükten sonra eti kemiklerinden sıyrılır, hayvanın yeniden doğuşuna ve yeniden yaşam bulmasına olanak vermek üzere iskeleti, kafatası ve kürkü özenle bir yere serilirdi.
- Demek ki mitolojinin ilk büyük yeşermesi homo sapiens, ilk insanların homo necans "öldüren insanlara" dönüşüp şiddet dolu bir dünyada varolma koşullarını kabul etmek zorunda kaldığı zamana rastlar.
- Neandertal gömütlerinde ölünün bazen cenin pozisyonunda yatırıldığı görülür, bu da yeniden doğuşu çağrıştırır
- Ölümlülerle tanrılar arasına uçurum girmişti. Aynı doğayı paylaşmıyorlardı artık; bundan böyle tanrılarla insanların aynı göksel hamurdan yapıldıklarına inanmak olası değildi.
- Kadim felsefeye göre, bu dünyada yaşanan her şeyin, işittiğimiz ve gördüğümüz ne varsa hepsinin, bizimkinden çok daha zengin, güçlü ve dayanıklı olan tanrılar dünyasında mutlaka bir sureti vardır. Yeryüzündeki her varlık kendi aslının, özgün biçiminin yalnızca soluk bir gölgesi, noksan kalmış bir örneğidir.
- Konfüçyüs Çin toplumunun eski düzenine Eksenel Çağın merhamet erdemini aşılamıştı. İnsanların "başkalarını sevmesini" gerektiren ("insancıllık") idealini tanıttı. Altın Kuralı ilk devreye sokan o oldu: "Size yapılmasını istemediğinizi başkalarına yapmayın."
- Hayvan kurban etmenin yalnızca yararsız olmayıp aynı zamanda zulüm olduğuna inanan Buddha, Tanrıların etkili olduklarına artık inanmıyordu, gene de onları sessizce bir kenara bırakmayı başarmış, hiçbirine karşı ideolojik saldırıya geçmeye gerek görmemişti.
- Gerçekten de her geçen gün kazandığımız kişiliği öldürmek zorunda kalırız.
- Ölüm korkutucu, ürkütücü ve kaçınılmazdı, fakat son değildi.
- Mitoslarda Ana Tanrıça kurtarıcı değil, ölüm ve kederin sebebidir.
- Esirmenin (kendinden geçmek, aklını yitirmek) en geleneksel araçlarından biri dindir, ne var ki insanlar aradıklarını tapınaklarda, sinagoglarda, kiliselerde ya da camilerde bulamadıklarında, başka yerlere yönelirler: arayışlarını sanat, müzik, şiir, rock, dans, uyuşturucu, seks veya spor aracılığıyla sürdürürler. Şiir ve müzik gibi mitoloji de, ölüm ve yok olma olasılığı yüzünden kapıldığımız umutsuzluk karşısında bile, bize coşku verebilmelidir. Artık bunu sağlayamayan bir mit tükenmiş, işlevini yitirmiş demektir.
- Önce kendi gereksinimlerini, dürtülerini ve eğilimlerini irdelemezsen, başkalarına da doğru davranamazdın;
- ... insanlar çok erken tarihlerden başlayarak günlük deneyimlerinin ötesine geçen fikirler üretme yeteneğiyle diğer canlılardan ayrılırlar.
- Bizler anlam arayışına girmiş varlıklarız.
- Tüm bilgeler yaşadıkları dönemde görülen şiddetten uzak durur, merhamet ve adalet ahlakı telkin ederlerdi. Müritlerine doğruyu kendi içlerinde aramalarını, papazlar ve diğer din uzmanlarının öğretilerine güvenmemeleri gerektiğini öğretirlerdi. Hiçbir şeye gözü kapalı güvenmemek, her şeyi sorgulamak gerekirdi; o güne dek doğru diye varsayılan eski değerler eleştirel gözle irdelenmeliydi.
Mitlerin Kısa Tarihi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Karen Armstrong - Mitlerin kısa tarihi (107 səhifə): İnsan var olandan onun həyatında və düşüncələrində nələr dəyişib? İnancları, bağlılıqları, həyat tərzlərinin düşüncələrinə təsiri, zamanla düşüncə və miflərinin formalaşma mərhələləri və bu mərhələlərin bir-birindən fərqləri, inkişafı haqqında bir kitab oxumaq istəsəniz bu əsər tam da sizə görədir. Adından göründüyü kimi, əsər oxucuya paleolit dövrdən müasir dövrə inanc və miflərin necə dəyişdiyini, təbiətin və tarixi hadisələrin, inkişafın insanların baxış bucağına necə təsir etdiyini, qısası mifin tarixini sadə və səmimi qələmlə çatdırır. Müasir dövrün və elmin inkişafının doğurduğu nəticələr - Qərbin düşüncə formasının dəyişməsi ən sevdiyim hissə oldu. Həm qısa, həm axıcı olan əsər istər tarixi, istər dini, istərsə də mifologiya baxımından doyurucudur. Beləliklə, mifologiya oxuma rəhbərimdən bir kitab daha əskik oldu. Siyahı üçün: https://t.me/booklovergulshen/4 #mifologiya #kitabtəhlili (Gülşən Əlləzova)
Mifologiya deyəndə ilk ağlımıza gerçəklikdən uzaq olan Yunan-Roma tanrıları gəlir. Ancaq təbii ki, mifologiya bunlardan ibarət deyil. Yazıçıdan oxuduğum ikinci kitabdır, burada da kitabı da müxtəlif yazıçıların (xüsusilə, yazar/mircea-eliade) kitablarına istinad edərək yazıb və uğurlu alındığını deyə bilərəm. Bu kitabda Zeus, Artemis, Kronos və s. kimi tanrıların adına rast gəlmirik. İlk öncə, “mif nədir?” başlığı altında mifin keçmişdə və günümüzdə ifadə edən mənası haqqında məlumat verir. Mifin insan və toplumların fəaliyyəti üçün olan önəmi və 17-ci əsrdən başlayaraq onun öz əhəmiyyətini itirməsinin gətirdiyi nəticələr barədə məlumat verilir. Daha sonra, Paleolit dövründə yaranmış və mövcud olmuş Ovçu toplumlarının (MÖ 20.000-8.000) mifologiyası barədə danışılır, bu fəaliyyət zamanı inkişaf etdirdikləri mifləri Fransada Lascaux, İspaniyadakı Altamira mağaralarında divarlara və tavanlara çəkdikləri heyvan şəkillərindən görmək olur. Hələ bu zamanlar tək tanrıçılıq mövcud idi, insanlar mövcud olan bir varlığın olduğunu hiss edirdilər. Növbəti mərhələ isə Neolit - əkinçilik mifologiyasıdır (MÖ 8.000-4.000). Bu da insanların əkinçiliyi kəşf etməsindən sonra yaranmışdır. Bu mərhələdə artıq çox tanrıçılıq yaranmağa başlamışdır - Baal, Mot, İnanna və s. kimi tanrıların adlarına rast gəlirik. İlk sivilizasiyaların yarandığı dövrdə (MÖ 4.000-800) ilk şəhər-dövlətlərin yaranması ilə birlikdə insanlıq və tanrısallıq arasında uçurum yaranmış və bu tanrısallıq artıq insanlar üçün əlçatmaz olmuşdur. Sivilizasiyaların yaranması özü ilə birlikdə müharibə və dağıntıları da gətirmişdir. Bu da mövcud mifologiyaya öz təsirini göstərmişdir. “Eksenel” (ing. “axial”) adlanan dövrdə (MÖ 800-200) yeni yaranmış dini və fəlsəfi sistemlər ( Çində Konfutsiçilik və Taoizm; Hindistanda Buddizm və Hinduizm; Yaxın Şərqdə monoteizm və Avropada yunan rasionalizmi) barədə bəhs olunur. Burada insanlıq və onun həyat fəaliyyətinin inkişafı ilə unudulmağa başlamış miflərin Çin, Hindistan və s. kimi ölkələrdə yaşayan insanlar tərəfindən önəmə malik olduğu müəyyən olunmuşdur. “Eksenel”dən sonrakı dövrdə (MÖ 200-MS 1500) əsas Yəhudilik, Xristianlıq və İslamda yaranmış miflər (İsanın ölməsi və dirilməsi və s.) barədə danışlır. Böyük Qərb Transformasiyası (MS 1500-2000) - qərbdə elmin inkişaf etməsi və böyük inqilabların baş verməsi nəticəsində mifologiya demək olar ki, bütünlüklə əhəmiyyətini itirmiş, heççilik, nihilizm, mənəvi baxımdan boşluqlar və parçalanmalar yaranmışdır. Sənətçi və yazarların bu boşluğu doldurmağa çalışmağa olan cəhdləri barədə də danışılır. (Nurlan)
Mitolojik gelişim, tarihsel süreci o kadar güzel anlatmışlar ki hem ayrıntıları hem de esas meseleleri görebiliyoruz. Günümüzün ve evveliyatını dönemsel olarak çok iyi anlatmış. Çeviri ve editörlüğü hiç beğenmedim. Yazılar karınca yazısı gibi birbirine girmiş içeriği bu kadar iyi olan bir kitap kuşa çevrilmiş. İyi yayınevi ve iyi ellerde çıksaydı. Muhteşem bir kitap olabilirdi. (Kafamdakimakina)
Mitlerin Kısa Tarihi PDF indirme linki var mı?
Karen Armstrong - Mitlerin Kısa Tarihi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Mitlerin Kısa Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Karen Armstrong Kimdir?
Katolik bir rahibe olarak yedi yıl geçirdikten sonra 1969'da ayrıldı ve Oxford Üniversitesi'nden edebiyat lisans diploması alıp Londra Üniversitesi'nde modern edebiyat dersleri vermeye başladı. Aynı zamanda bir kamu kız lisesinin de İngilizce bölüm başkanlığını yaptı. 1982'de serbest yazarlığa ve görsel yayıncılığa başladı ve 1983'te ortadoğuda St. Paul'ün eserleri ve hayatını konu alan altı bölümlük bir belgesel dizisi çekiminde görev aldı. Diğer televizyon çalışmaları Varieties of Religious Experience (Dini Tecrübenin Türleri, 1984) ve Tongues of Fire (Ateşten Diller, 1985) gibi yapıtları içermektedir ki ikinci yapıt dini ve şiirsel ifade ile ilgili aynı isimli bir antoloji oluşturması ile sonuçlanmıştır. 1988'de (ve 1991, 2001 sonraki baskılar) yayınladığı Holy War (Kutsal Çatışma) adlı eseri batıda sert eleştirilere hedef olmasına yol açmıştır.
Karen Armstrong Kitapları - Eserleri
- Tanrı'nın Tarihi
- Mitlerin Kısa Tarihi
- Hz. Muhammed: Bir Batılının Gözünden Son Peygamber'in Hayatı
- Tanrı Adına Savaş
- İncil
- Tanrı Savunusu
- Hz. Muhammed
- Büyük Dönüşüm
- İslam
- Buda
- Kan Tarlaları
- Kudüs Kutsal Şehir
- Kudüs’ün Tarihi
Karen Armstrong Alıntıları - Sözleri
- Kederler içindeki Orpheus,karısının kaybı yüzünden ömrü boyunca yaş tutmuş ve şiddet dolu,korkunç bir ölümle yüzleşmişti:Tekrar evlenmeyi reddederek Trakya kadınlarını öyle öfkelendirmişti ki kadınlar elleriyle onu parçalara ayırmışlardı. (Büyük Dönüşüm)
- Buda yüzünde canlı bir gülümsemeyle, insan zihnini ormanda dolaşan bir maymuna benzetiyordu: 'Bir dalı kavrıyor, sonra onu bırakıp bir diğerine yöneliyor.' (Buda)
- Herhangi bir mitin değerini ve doğruluğunu değerlendirmenin tek yolu ona uygun hareket etmekti. (Tanrı Savunusu)
- Yahweh İsraillilere birbirlerine karşı nazik olmayı öğütlemiş olabilirdi ama yabancılara merhamet göstermemeleri gerekiyordu. (Büyük Dönüşüm)
- "Hakikatın peşinde olan kişi, hiçbir bilimden kaçınmamalı, hiçbir kitabı küçümsememeli, tek bir inanca da daha fanatik biçimde bağlanmamalı." (Tanrı'nın Tarihi)
- Kendi yüreğinize baktığınızda, neyin doğru olduğunu bildiğinizi göreceksiniz. (Buda)
- “Allah’ım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmek için kuvvet , degiştirebileceğim şeyler için cesaret ve bu ikisini birbirinden ayırmak için akıl ver.” (İslam)
- Kur'an, Medine'deki Müslümanları cihada hazırlama ya başladı. Savaş ve kan kaçınılmazdı ama cihat kelimesinin temeli, aslında "kutsal savaş"tan fazlasını ifade etmektedir. Fiziksel, ahlaki, ruhsal ve entelektüel bir çaba anlamına gelmektedir. Eğer Müslümanlar amaçlarını gerçekleştirmek için öncelikle savaş ve şiddeti kullanmayı düşünselerdi, silahlı çatışmaları ifade edebilecek çok farklı Arapça kelimeler de vardı; harb (savaş), sıra ' (çatışma), me 'rake (meydan savaşı) veya kital (öldürme) gibi. Ama bunun yerine daha belirsiz, geniş anlamlar ifade eden bir kelime seçmiştir. Öte yandan, cihat, İslam'ın beş şartından biri değildir ve Batı'da yaygın olan görüşe rağmen, dinin merkezinde yer almamaktadır. Ama Müslümanlar yoksul ve zayıfın sömürülmediği saygın ve adil bir toplum yaratabilmek için her alanda - ahlaki, ruhsal ve politik - mücadele etmeye hazır olmalıydılar. Bazen savaşmak kaçınılmaz olabilirdi ama bu, cihadın bütününün sadece bir parçasıydı. Hz. Muhammed'in bir meydan savaşından dönerken şöyle dediği bilinir: "Küçük cihattan daha büyük cihada dönüyoruz." Çünkü kişinin kendi içindeki ve günlük hayatın tüm detaylarındaki kötülüğü yenmesi çok daha zor ve esastı. (Hz. Muhammed: Bir Batılının Gözünden Son Peygamber'in Hayatı)
- İnancın bilgiye, bilime ve kesinliğe gereksinimi yoktur. (Tanrı'nın Tarihi)
- Granada'nın işgaliyle tamamlanan İspanya'nın birleşmesi, etnik temizlikle başarıldı, Müslümanlar ve Yahudiler yurtlarını kaybettiler (Tanrı Adına Savaş)
- Eski Müslüman toprağı Endülüs'ün İspanyollar tarafından alınması reconquista, İberya Yahudileri için bir felaketti. İslami devlette, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam üç yüz yıl boyunca göreli bir ahenkle beraber yaşayabilmişlerdi. (Tanrı Adına Savaş)
- Demeter kızına kavuşunca,dünya yine çiçeklere büründü fakat kış aylarında kızı yeraltına inince yeryüzü de ölüyordu. (Büyük Dönüşüm)
- Dionysos ilk asmayı Attikalı çiftçi İkarus'a vermiş ve üzümleri nasıl hasat edeceğini göstermişti.Çiftçinin arkadaşları şarabın tadına bakınca alkol doğrudan beyinlerine ulaşmış ve hepsi sarhoşlukla yere kapaklanmıştı.Daha önce hiç sarhoş olmadıkları için,köylüler İkarus'un onları öldürdüğünü sanmışlardı.Onu sopalarla ölümüne dövmüşler ve İkarus'un kanı şaraba bulaşmıştı.Trajik bir son olarak,çiftçinin kızı Erigone babasının kırıklar içindeki cesedini bulunca kendini asmıştı. (Büyük Dönüşüm)
- Göreceğimiz gibi, en yaygın duygular, uç durumlarda, sert şekilde patlak veren acizlik ve yok olma korkusudur. (Tanrı Adına Savaş)
- Mitoslarda Ana Tanrıça kurtarıcı değil, ölüm ve kederin sebebidir. (Mitlerin Kısa Tarihi)
- Bir hayvan ayın eşliğinde tanrılara verildiğinde onun ruhu yok olmaz,evcil hayvanı temsil eden Geush Urvan'a (Boğa'nın Ruhu) dönerdi.Aryanların sığırlarıyla bağları çok sıkıydı.Bu şekilde kutsanmamış bir hayvanın etini yemek günahtı çünkü saygısızca öldürme fiili onu sonsuza dek mahveder ve dolayısıyla tüm yaratıkları akraba kılan kutsal yaşamı kirletirdi. (Büyük Dönüşüm)
- Eğer bugün Müslüman kadınlar kendilerine sunduğumuz özgürlükleri reddediyor gibi görünüyorlarsa, bunun nedeni sapıklık değil, Batılıların kadınlar ve cinsiyetler arasındaki ilişki hakkındaki görüşünün bozulmuş olmasıdır. Eşitlik ve özgürlükten söz ediyoruz ama aynı zamanda reklamlarda, pornografide ve eğlence ortamlarında kadınları sömürüyor ve aşağılıyoruz; hem de Müslümanların son derece tuhaf ve sapıkça bulduğu bir şekilde. (Hz. Muhammed: Bir Batılının Gözünden Son Peygamber'in Hayatı)
- "Tanrı'yı gizem olarak görmek yerine, filozoflar onun aklın kendisi olduğuna inanmaktaydılar." (Tanrı'nın Tarihi)
- Kendi kendinizin adası, kendi kendinizin sığınağı olmalısınız ve bunları başka birinde aramamalısınız. (Buda)
- Benliğini seven bir kişi diğerlerinin benliğine de zarar vermemeli. (Buda)