diorex

Minyeli Abdullah - Hekimoğlu İsmail Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Minyeli Abdullah kimin eseri? Minyeli Abdullah kitabının yazarı kimdir? Minyeli Abdullah konusu ve anafikri nedir? Minyeli Abdullah kitabı ne anlatıyor? Minyeli Abdullah kitabının yazarı Hekimoğlu İsmail kimdir? İşte Minyeli Abdullah kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.02.2022 00:00
Minyeli Abdullah - Hekimoğlu İsmail Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Hekimoğlu İsmail

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9757544135

Sayfa Sayısı: 256

Minyeli Abdullah Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Baskı rekorunu elinde tutan ve filme çekilen Minyeli Abdullah, Türkiye'nin öbür yüzünü, inanan insanların dünyasını dile getiriyor. Yazıldığı 1967 yılından beri, okundu, tartışıldı, yasaklandı, beraat etti. Hala gündemde. Niye mi?

Minyeli Abdullah Alıntıları - Sözleri

  • ... yolcusuz yolların gözetlenmesi, "gelmeyeceğim" diye gidenlerin beklenmesi gibi bir şey!.
  • "Anladı ki, her şeyin bittiği yerde insanın Allah'a imanı daha çok artıyordu."
  • Ahlâk güzelliğinin tadına doyulmaz.
  • Mühim olan yoklukta şükretmektir. Yoksa varlıkta Horasan'ın köpekleri de şükreder.
  • Maharet İlim öğrenmek ve insanlığa faydalı olmaktır.
  • "Mühim olan yoklukta şükretmektir. Yok­sa varlıkta Horasan'ın köpekleri de şükreder" dedi.
  • Biz İslâmî bir hayat yaşamıyoruz, meyhane, kumarhane bizde, yalan, hile, rüşvet bizde, kan davası, cinayetler bizde; her gün gazeteler hadise.. Şimdi sorayım, ismimiz Müslüman olmasaydı da başka bir şey olsaydı, bunlara ilaveten daha ne yapabilirdik? Demek ki bizim ismimiz Müslüman, kendimiz başka bir şeyiz. Ve bu halimizle İslamiyet'i lekeliyoruz.
  • -Pekiii. Ağabey evlenmek istiyorum ne dersin? -Evlen. Lakin; evvela dindar bir kız almalısın. Sonra biraz kitap okumuş ve mürekkep yalamış olsun. Şimdikiler çeyiz ha­zırlamakla meşgul. Sen mala değil, imana ve ilme bak. Sonra kızla (annesinin - babasının yanında) konuş. İslami bir kıyafette gezecek, İslami olmayan yerlere gitmeyecek. Evine misafir gelecek. Sohbet edip, kitap okuyacaksın. Ve alimlerin meclisine gi­dip ilim öğreneceksin. O bunlara mani olmayacak. Asgari geçim şartları içinde geçinecek, gerisini İslamiyetin istediği yere vere­ceksiniz, ibadet edecek, kitap okuyacak, öğrendiklerini kadınla­ra anlatacak.
  • Ölçü ve âhenk içinde yaşamaya mecbursun!
  • Müslüman olup da sapıtanlara karşı silahla değil, sözle mücadele yapılır, İslam’ın görüşü budur.
  • "Âlimlerin gözüyle dünyayı seyretmenin tadı bir başkaydı."
  • Dünyada ilim sahibi olan çoktur fakat İslâmiyeti yaşayan azdır.
  • Aşılmaz zannedilen dağların üzerinde yol var.
  • Şarampole yuvarlanan otobüsün üstünde "Allah korusun" yazılıydı....Siz dininizi korudunuz mu ki Allah da sizi korusun?
  • Ve seni anlamayanlar anlayanlardan çok,hem de pek çok olacak !

Minyeli Abdullah İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Müslüman olmak: Kitapta daha çok o dönemde; o günün şartlarına bağlı , müslümanların yaşadıkları sıkıntılar yer almaktadır ve Abdullah da bunlardan biridir Abdullah okulunda okuduğu eğitimden rahatsız olmuş, zamanla doğrunun ne olduğunu dini mecmua ve kitapların tesiri altında öğrenmişti.Artık davasını ilerletmek amacıyla yaptığı çalışmalarından dolayı bir sohbet bahanesiyle tutuklanır .Gizli cemiyet kurarak devlete ihanet ettiği iddiasıyla idamı talep edilir .Eşi de çevresinin baskısına dayanamayarak ayrılmak zorunda kalmıştır.Ayrıca hapishanede yaşadığı işkenceler onu dinine daha bağlı kılmıştır . Size bir kesit paylaşmak istiyorum; Düşündü:”O İki Cihan Serveri (asm)’ Abdullah bana ne getirdin?diye sorarsa ben de mahcup iki büklüm olarak, bir şişede kanımı hediye edeceğim. Ve diyeceğim ki:Ya Resulallah ,bu benim kanım ve bu bir tutam saçım . Böylece kim bilir belki de beni de sancağı altına kabul eder ve bana da ‘Abdullah’ım, der”... Hapishanede olduğu sürece diğer mahkumlar bu adama saygı duymuş ve söyledikleri bazı düşünceleri de takdir etmişlerdir. Kendisi sadece ibadet eder ve Allah’a sığınırdı . Hep düşünür ve bunları da diğer insanlara paylaşırdı örneğin; neden bu hapishaneler bu kadar doluydu. “Bir mektep açan,bir hapishane kapatır” sözü atalarımızla ölüp gitmiştir . Şimdi bir mektep açılıyo bir yandan hapishane … Abdullah bir süre hapishane de kaldıktan sonra beraat edilmiş ve artık kendi az geçimiyle (hamallıkla) hayatını devam ettirmiştir. Üstüne üstlük öğrenci okutmayı kendine iş bilmiş ve bu öğrencilerle ilgilenmiştir .Tabii bu süre içinde halkın durumu berbat ; randevu evleri , kumarlar , kendini reyona çıkartmış bir çok genç kızlar… Ne kadar üzücü.Herkes müslümanım diye ortalıkta gezer ama iş günlük hayat olunca müslüman müslümanlığını unutur. Aynı kitapta yazdığı gibi ; Müslümanım demekle sadece müslüman olunmaz, eğer ki müslüman iseniz her yerde müslümansınızdır. Karşımıza bir padişah da gelse bir köle de gelse müslümanlığımızı aynı şekilde savunmalı ve sonuna kadar arkasında da durmalıyız. Sonuçta senin inandığın Rabbinin kudreti hepsinden güçlüdür… “Konserveleri düşün . Bir kutunun içi boşaltılmış ve çöplüğe atılmış. Fakat üstünde yine adı yazılı...Aynen böyle ,içi boş Müslümanlar çöplük hükmünde olan ahlaksızlık içindeler,fakat yine adları Müslüman.” “Çilesini çekmediğin dert senin değildir “ diyerek yolunun çilesine talip olan bir yazar Hekimoğlu İsmail… (emineseymah)

yazar/hekimoglu-ismail bu kitabı 1980 li yıllardaki Türkiye'yi Mısır üzerinden anlatarak İslam uğruna yaşanan bir hayatı çok güzel romansı bir dille anlatmış. İyi bir Müslüman olan Abdullah yaptığı çalışmalardan dolayı bir sohbet bahanesiyle tutuklanır. Gizli cemiyet kurarak devlete ihanet ettiği iddiasıyla idamı talep edilir. Eşi de çevresinin baskısına dayanamayarak Abdullah'tan ayrılmak zorunda kalır. 'Minyeli Abdullah' çağımız insanının en temel problemi olan yabancılaşmayı işleyen teması ile bütün zamanların romanları arasında yer almayı hak ediyor. İman bitmez tükenmez hazine. Buram buram asr-ı saadet kokan bir eser.Çok güzel bir kitaptı. Tavsiye ediyorum. Kitapla kalın... :) (fatma)

Minyeli Abdullah: Garbın adetleri,heva ve hevesleriyle şeklini değiştirmeye başlamış Mısır’ın Minye şehrinden olan Abdullah’ın o zor dönemde İslamiyeti nasıl yaşayıp,yaşatmaya çalıştığını okuyorsunuz kitapta.İslam bir makina gibidir eksik parçası olursa çalışmaz.Temel konu bu aslında. Dinin nedir ?”İslam”deyip hiç bir emrini yerine getirmeden yaşayan milletin kendi kendilerini yok etmesi.Maalesef bu hepimizin hikayesi… Kudüs’ün bu hale gelmesine sebep olan İsrail-Arap şavaşları diye bilinen 6 gün savaşlarını kitap sebebiyle daha içsel araştırmış oldum. Güzel,kıymetli bir eser… (hilal)

Kitabın Yazarı Hekimoğlu İsmail Kimdir?

Hekimoğlu İsmail (d. 1932, Erzincan) astsubay (emekli), yazar, gazeteci, köşe yazarı. Asıl adı Ömer Okçu olup , yazılarında kullandığı "Hekimoğlu İsmail" müstearı dedesinin adıdır. 1932'de Erzincan'da doğup burada ilk ve orta öğrenimini bitirdikten sonra 1952'de Zırhlı Birlikler Okulundan mezun olmuştur. Daha sonra astsubay olarak göreve başladığı Türk Silahlı Kuvvetlerinden 1972'de emekli olmuştur. 2009 itibari ile 80 baskıyı geçen, bir dönem yasaklanıp daha sonra serbest bırakılan Minyeli Abdullah romanını 1967'te yazmış ve bu eser ile tanınmıştır. Gazeteciliğe haftalık İttihad gazetesi ile başlayıp 5 yıl Yeni Asya Gazetesinde köşe yazarlığı yapan ve 1975'te Sur Dergisini çıkaran Okçu, Türdav'ın ve Timaş'ın kurucuları arasındadır. Birçok dergi ve gazetede yazılar yazan Hekimoğlu'nun 40'tan fazla eseri olup yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans vermiştir. Kendisine Harran Üniversitesi tarafından "Edebiyat Doktoru" ünvanı verilmiştir.rnrnYazıları sebebiyle 1950'den itibaren çeşitli zamanlarda hakkında davalar açılmış, gözaltına alınmış, birkaç kere DGM'ye çıkarılmış, 163. maddeden yargılanmış, 1992'de de Zamandaki "Demek ki öyle..." başlıklı yazısı sebebi ile TCK'nın 159. maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile 1 sene mahkumiyet cezası alıp 72 gün hapis yatmıştır. Şubat 2002'de felç geçirmesi sonucu sol bacağını ve sol elini kullanmakta zorluk çekmektedir. Askerlik hayatında başladığı kep giyme alışkanlığını bırakmayarak çoğunlukla kepiyle görüntülenen Hekimoğlu, 1988'de başladığı Zaman Gazetesindeki köşe yazarlığını halen sürdürmektedir.

Hekimoğlu İsmail Kitapları - Eserleri

  • Minyeli Abdullah
  • Bir Deliyle Evlendim
  • Derdimi Seviyorum
  • Sibel
  • Firavunun Öldüremediği Musa'dır
  • Maznun

  • Menan Cinleri
  • Cumhuriyet Çocuğu
  • İyiliğin Kaynağı
  • Ölüm Yokluk Mudur?
  • İyi Günde Kötü Günde Evlilik
  • Bir Millet Uyanıyor
  • Genç Arkadaşıma Mektuplar

  • Düşünceler
  • Allah Kullarıyla Nasıl Konuşur?
  • Kalbin Ayağıyla Yürümek
  • Neye Nasıl İnanırım
  • Müslüman ve Para
  • Tefekkür
  • Yokuş

  • Yüzyıllık Müjde
  • Yapraklar
  • İnsan Bu
  • Sonsuza Yürüyüş
  • Akıl ve Gerçek
  • Allah’a Yaklaştıran Ameller
  • Derdimi Seviyorum 2

  • Hayata Düşülen Dipnotlar
  • Mecnun Gezenin Leyla'sı
  • Güneşi Arayan Adam
  • Zamanın Efendisi
  • Mum
  • His ve Fikir
  • İslâm Tarihi

  • Derdimi Seviyorum 3
  • İlimler Ve Yorumlar İlimlere Bir Başka Bakış
  • Vecizeler
  • 100 Soruda Bediüzzaman Said Nursi
  • Müslüman Darbeci Olamaz
  • Gökyüzü ve Ötesi
  • Bitkilerin Renkli Dünyası

  • Derdimi Seviyorum 4
  • Rabbimin 99 İsmi
  • Maznun
  • Hayvanların Renkli Dünyası
  • Su Altına Yolculuk
  • Vücudumuz ve Biz
  • Hizmet ve Şahsiyet

  • Tabiat ve Teknoloji
  • Yeryüzündeki Güzellikler
  • Yeraltına Yolculuk
  • Bir Işık Görüyorum
  • Canım Allah’ım
  • Kitaplara İman
  • Bediüzzaman Said Nursi

  • Mevsimler ve Dünyamız
  • Derdimi Seviyorum 5
  • Mukaddes Çile
  • Canlılar ve Yetenekleri
  • Mehmet Akif'e Göre Dün Bugün Yarın
  • Nurdan Tacım Güzel Ahlakım
  • Allah´a İman

  • Ölüler Diriliyor
  • İktisat Bilinci
  • Kardeşim Ne Zaman Büyüyecek?
  • Şükürler Olsun Allah’ım
  • Kalbim Küçük Sevgim Büyük
  • Biricik Allahım - Lailaheillallah
  • Kadere İman

  • Ahiret Gününe İman
  • Peygamberlere İman
  • Meleklere İman
  • Davet
  • Rüya ve Tabirleri
  • Tefekkür ve Edebiyat
  • Maddi Hastalıklara Manevi Reçete

  • Tanrıların Arabaları Ne Demek?
  • Dinozorlar Gerçekten Var Mıydı?
  • Yücelerden Yüce Allah’ım
  • Çığ
  • Müslüman ve Para
  • Canlılarda Harika Cihazlar
  • Hücreden İnsana

  • Rusya'daki Müslümanlar Komünistlerin Esaretine Nasıl Düştü?
  • Suriye Bu Hale Nasıl Düştü?
  • Kuşların Okulu Nerede?
  • İnsan Bu
  • Büyükler Her Şeyi Bilir mi?
  • Karıncayı İncitmemek Ne Demek

Hekimoğlu İsmail Alıntıları - Sözleri

  • "İnsanlığı basitten mürekkebe doğru giden standart bir merdivene benzettiğinden olacak ki, eski kalıntılardaki üstün sanat eserlerini ancak uzaylıların yapabileceğine delil gösterip en çok bu yolda tezini savunmaktır." (Tanrıların Arabaları Ne Demek?)
  • hangi ilaç,ölüme çare olabilir? (Rabbimin 99 İsmi)
  • Cemiyetin çöplük haline gelmesinden korkma, fikir tohumlarını ek, çöplükte gül de biter. (İnsan Bu)
  • Peygamberimizle yaşıttır, asıl adı Amr'dır zengin ve bilgeli bir kimseydi amma hakla bâtılı karıştırdığından ona cehâletin babası mânâsına gelen Ebû Cehil dediler. (İslâm Tarihi)
  • "Menfaati köle olma yerine Allah'a kul olmak ve kulluğu da itaat manasında ele almak... Müslüman Allah'ın askeridir. En büyük savaş müminin iç dünyasında başlar. Mümin, imanın atına biner, ibadet kılıcı ile günah ordularını mağlup eder." (Müslüman Darbeci Olamaz)
  • Tabiat yaratıcı değil yaratıktır. Hiçbir şey kendi kendini yaratamaz. Yaratan sadece ve sadece Allah'tır. (Ölüm Yokluk Mudur?)

  • "Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: Müftüler sana fetva verseler de sen kalbine danış." (Allah Kullarıyla Nasıl Konuşur?)
  • " Çocuk,kalkmasını öğrenmek için düşer....?! " (Sonsuza Yürüyüş)
  • Dünya 'döne döne başım döndü! Ben artık dönmiyecem' diyemez. Güneş 'yeter artık her gün doğmaktan bıktım, artık doğmayacağım.'diyemez. Ağaç' her sene kilolarca meyvemi yediniz. bu yıl size meyve yok. ' diyemez. (Rabbimin 99 İsmi)
  • "Görülen kitaplar, gazeteler ve mecmualar fikrin laboratuvarını kurmak içindir." (Tanrıların Arabaları Ne Demek?)
  • Her evde bir mutfak olduğu gibi bir kütüphane de olmalıdır. İnsanlar midelerine hizmet ettikleri kadar kafa ve kalplerine de hizmet ederlerse şüphesiz güzel günler gelecektir. (Genç Arkadaşıma Mektuplar)
  • “Peygamber öldü” diyenlere Enes bin Nadr cevap veriyordu : “Peygamber öldüyse Allah Bâkidir, Allah için savaşacağız !” (İslâm Tarihi)
  • Zalimi cehennemde görmek, mazluma mükafattır. (Yokuş)

  • Damla damla yağdı ilim üzerimizden, Kimimiz gül olduk, kimimiz diken. (Mecnun Gezenin Leyla'sı)
  • "Kanun çıktı; medreseler, türbeler, tarikatlar kapanacak; artık şeyh, mürit yok." (Cumhuriyet Çocuğu)
  • Ebû Zerr : - Ya Resûlullah, beni vâli tâyin eder misin? Resûlüllah : -Ey Ebû Zerr, sen zayıf adamsın, kıyâmet gününde vâliler hüsrana düşecek, pişman olacaklar. Ancak vazifesini hakkıyla yapan kendini kurtarır. {Müslim} (İslâm Tarihi)
  • Güzel yaşanmış hayat, en güzel romandan daha güzeldir, vesselam. (Genç Arkadaşıma Mektuplar)
  • "Uslu dur ey derdim, daha sakin ol artık, Akşamı istiyordun, iniyor işte akşam, Siyah örtülere sardı şehri karanlık, Kimine huzur getirecek, kimine gam." -Baudelaire (Sibel)
  • Bin sene evvelki köpeğin torunu bugün taksilerce, salonlarda yer bulup, kemik yerine et yese bile, yine köpekten başka bir şey değildir. (Yokuş)
  • Gül fidanının dibine gübre döktüm ve su döktüm. O da yaprak yaprak, çiçek çiçek hayata gözlerini açtı. Bir gübreye baktım, birde güle... Gübrenin pisliğine, gülün temizliğine... Gübrenin pis kokusuna, gülün mis kokusuna... (Rabbimin 99 İsmi)

Yorum Yaz