Mindware - Richard E. Nisbett Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mindware kimin eseri? Mindware kitabının yazarı kimdir? Mindware konusu ve anafikri nedir? Mindware kitabı ne anlatıyor? Mindware PDF indirme linki var mı? Mindware kitabının yazarı Richard E. Nisbett kimdir? İşte Mindware kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Richard E. Nisbett

Çevirmen: Levent Göktem

Yayın Evi: Türk Hava Yolları Yayınları

İSBN: 9786052202043

Sayfa Sayısı: 400

Mindware Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Hayatımda beni en çok etkileyen düşünür, psikolog Richard Nisbett’tir. Dünya görüşümü ondan aldım.”

Malcolm Gladwell, The New York Times Book Review

“Kötü haber, dünya hakkındaki sezgisel düşünme yöntemlerimiz yanlış. İyi haber ise, doğrusunu bulmak zor değil. Bu konular hakkında hiç kimse psikolog Richard Nisbett kadar donanımlı değildir. Hayatını insan aklının yetersizliklerini anlamaya ve bunları düzeltmeye adamıştır. Bu kitap tüm üniversitelerde zorunlu ders olarak okutulmalı.”

Daniel Gilbert, Mutluluk Üzerine Çeşitlemeler kitabının yazarı

“Daha iyi düşünmek, daha iyi kararlar almak ve daha mutlu olmak isteyenler, dünyanın en saygın sosyal psikologlarından Richard Nisbett’in bu muhteşem kitabını okumalılar. Diğer bir deyişle, herkes bu kitabı okumalı, ne kadar erken o kadar iyi!”

Timothy Wilson, Redirect: Changing the Storiews We Live By kitabının yazarı

“Mindware sizi daha iyi bir düşünür, yatırımcı, ebeveyn, tüketici ve lider yapacak. Her sayfasında şaşıracak ve zevk alacaksınız. Her ülke matematik eğitimine bir iki yıl ara verip vatandaşlarına bu kitabı okutmalı.”

Jonathan Haidt, The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion kitabının yazarı

“Yirminci ve yirmi birinci yüzyılın tüm psikoloji araştırmaları bu harika kitapta damıtılmış. Bu kitapla hayatınız hakkında daha iyi kararlar almak için dev bir adım atacaksınız.”

Carol Dweck, Mindset: The New Psychology of Success kitabının yazarı

Mindware Alıntıları - Sözleri

  • Basit bir meselede bir karar vereceksem, tüm avantaj ve dezavantajları incelemeyi faydalı bulurum. Önemli meselelerdeyse kararı bilinçaltımızla, içimizden gelen sesle vermek gerekir.
  • Kalbiniz, aklınızın bilmediği sebepleri bilir.
  • Evrim teorisi ve Yaradılış teorisi elbette birbiriyle uyumsuz değildir. "Tanrı'nın işlerine akıl sır ermez" derler. Evrim, aslında her şeye kâdir bir varlığın, hayatı başlatmak ve devamlılığını sağlamak için seçtiği, daha az sırlı bir yöntemdir.
  • Bazı şeyler o kadar aptalcadır ki onlara sadece enteller inanır.
  • Gerçekler teoriyi desteklemiyorsa gerçekleri değiştirin.
  • Politika oyununda rakamlar, rakamsızlıktan her zaman iyidir.
  • Evlilikte harcanan zaman ve enerji bu evliliği sürdürme nedeni olarak sayılır. Daha önce değerli olan zaman ve enerji gelecekte de değerli olabilir. Bir söz vardır şöyle der; Evlilik, sevgisiz geçen zamanları sağ salim atlatmanız içindir, dikkate almakta fayda var !...
  • Düğünler, cenazeler, doktor muayeneleri için şemalara sahip olmasaydık, bu gibi durumlarda nasıl davranılacağına ilişkin açık ve net kurallar konulmamış olsaydı, sürekli, olarak bir şeyleri berbat eder dururduk.
  • Antropologların işi gördüğünü yorumlamaktır. Farklı insanlar farklı yorumlar yapabilir. Çünkü bakış açıları farklıdır !...
  • İnsanlar bazı şeylerle ilgili yalan söylerler ; Mesela cinsellik, mesela para insanlar hem kendileri hemde başkaları nezdinde iyi görünmek isterler. Sosyal albeni yanlılığı deden bu olgu bizi olumlu yönlerimizi abartıp olumsuz yönlerimizi gizlemeye yöneltir. Ancak yalanlar ve iyi görünme çabası insanların tutum ve davranışlarındaki doğruları ve neye niye inandıklarını neyi niye yaptıklarını bulma gayretlerimizin karşısındaki sorunların en önemsizleridir. En azından bizi nelerin mutlu nelerin mutsuz ettiklerini biliyoruz. Yoksa bilmiyor muyuz ?

Mindware İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Storytel üzerinden dinlediğim ve işe gidip gelirlen beni iktisadi düşünmeye sevk eden kitap. Öncelikle yazarın mizahi yönü ve vaka çalışması örnekleri kitabın yıldızları. Çamaşır suyu markasının aklımıza geliş şeklinden, Barack Obama'nın seçim kazanma stratejisinden, Aşı "Vaccine" kelimesinin kökeninden, hobilerimizi seçerken bile dış etkenlere ne denli maruz olduğumuzdan ve bunun gibi çok çeşitli örneklerle insanın davranış duasını ve diğer insanlardan daha rasyonel kabul edilen iktisadi düşünmeye sahip olan kişilerin nasıl düşündüklerini gösteren başarılı bir çalışma. Ortaokul öğrencisinden, artık 80nine gelmiş emeklilerin bile okurken keyif alacağı bir kitap olmuş. (Jülide Müşerref Çelebi)

Psikolog Nisbett'in fikirleri açıkçası beni çok etkiledi. Ekonomi, mantık, psikoloji vb. bilimlerden elde ettiğimiz bilgilerin günlük hayatta nasıl kullanılabileceğine dair fikir edinmemizi sağlayan bir kitap. Kitaptan aldığım notlar: #Bilimin mantığı hayatın ve iş dünyasının mantığıdır. #Kalbe giden yol mideden geçer. (Begüm Özlem Yaman)

Güzel ve keyifli bir kitap. Bilin bilinçaltı ve düşünme biçimlerimizin bizi nasıl yönlendirdiğini bilimsel çalışmalarla ortaya koyuyor yazar .Örneklerler de olayları daha net sıralanmış. İyi okumalar var olun (Mihrimah)

Mindware PDF indirme linki var mı?

Richard E. Nisbett - Mindware kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Mindware PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Richard E. Nisbett Kimdir?

Richard E. Nisbett Kitapları - Eserleri

  • Düşüncenin Coğrafyası
  • Mindware
  • The Geography of Thought

Richard E. Nisbett Alıntıları - Sözleri

  • Düğünler, cenazeler, doktor muayeneleri için şemalara sahip olmasaydık, bu gibi durumlarda nasıl davranılacağına ilişkin açık ve net kurallar konulmamış olsaydı, sürekli, olarak bir şeyleri berbat eder dururduk. (Mindware)
  • "Toplumsal uygulamalar dünya görüşlerini destekler; dünya görüşleri kendine uygun düşünce süreçlerini dayatır; düşünce süreçleri ise hem dünya görüşlerini doğrular, hem de toplumsal uygulamaları destekler." (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Bir kültüre sahip insanların inançları bir başka kültürde yetişmiş insanlarınkinden farklı olduğunda, bunun nedeni farklı bilişsel süreçlere sahip olmaları değil, dünyanın farklı yanlarına maruz kalmaları veya farklı şeyler öğrenmeleridir. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Kalbiniz, aklınızın bilmediği sebepleri bilir. (Mindware)
  • Bazı şeyler o kadar aptalcadır ki onlara sadece enteller inanır. (Mindware)
  • Bir kültüre sahip insanların inançları bir başka kültürde yetişmiş insanlarınkinden farklı olduğunda, bunun nedeni farklı bilişsel süreçlere sahip olmaları değil, dünyanın farklı yanlarına maruz kalmaları veya farklı şeyler öğrenmeleridir. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Syllogisın - İki öncüllü çıkarım (dolaylı çıkarım). Verilmiş iki önermeden, bu önermelerin içerdiğini içinde bulunduran bir üçüncü önermeyi çıkarsama iş­lemi. Tasımda, kendilerinden çıkarım yapılan önermelere öncüller; bunlardan çıkarılan önermeye sonuç denir. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Evlilikte harcanan zaman ve enerji bu evliliği sürdürme nedeni olarak sayılır. Daha önce değerli olan zaman ve enerji gelecekte de değerli olabilir. Bir söz vardır şöyle der; Evlilik, sevgisiz geçen zamanları sağ salim atlatmanız içindir, dikkate almakta fayda var !... (Mindware)
  • Gerçekler teoriyi desteklemiyorsa gerçekleri değiştirin. (Mindware)
  • Basit bir meselede bir karar vereceksem, tüm avantaj ve dezavantajları incelemeyi faydalı bulurum. Önemli meselelerdeyse kararı bilinçaltımızla, içimizden gelen sesle vermek gerekir. (Mindware)
  • Evrim teorisi ve Yaradılış teorisi elbette birbiriyle uyumsuz değildir. "Tanrı'nın işlerine akıl sır ermez" derler. Evrim, aslında her şeye kâdir bir varlığın, hayatı başlatmak ve devamlılığını sağlamak için seçtiği, daha az sırlı bir yöntemdir. (Mindware)
  • Bir şeyin var olmadığından söz etmek bir çelişkidir. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • İnsanlar bazı şeylerle ilgili yalan söylerler ; Mesela cinsellik, mesela para insanlar hem kendileri hemde başkaları nezdinde iyi görünmek isterler. Sosyal albeni yanlılığı deden bu olgu bizi olumlu yönlerimizi abartıp olumsuz yönlerimizi gizlemeye yöneltir. Ancak yalanlar ve iyi görünme çabası insanların tutum ve davranışlarındaki doğruları ve neye niye inandıklarını neyi niye yaptıklarını bulma gayretlerimizin karşısındaki sorunların en önemsizleridir. En azından bizi nelerin mutlu nelerin mutsuz ettiklerini biliyoruz. Yoksa bilmiyor muyuz ? (Mindware)
  • Her toplumun entelektüel yönleri, kendine özgü toplumsal özelliklerinin ışığında anlam kazanır. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Antropologların işi gördüğünü yorumlamaktır. Farklı insanlar farklı yorumlar yapabilir. Çünkü bakış açıları farklıdır !... (Mindware)
  • Politika oyununda rakamlar, rakamsızlıktan her zaman iyidir. (Mindware)
  • Sefalet açısından bakıldığında,mutluluk ona dayalıdır; mutluluk açısından bakıldığında,sefalet onun içinde saklıdır. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Uygar dünyanın iki ucundaki gelenekler arasında görülen en çarpıcı fark, mantığın kaderidir. Batı için mantık merkezi önem taşır ve aktarım zinciri asla kopmaz (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Çin'de bilgiye bilgi adına hiçbir zaman büyük ilgi duyulmamıştır. (Düşüncenin Coğrafyası)
  • Asyalı ya göre dünya kesintisiz maddelerden oluşan parçalardan ziyade bütün olarak anlaşılabilen ve kişisel den çok kolektif  denetime tabi karmaşık bir yerdir. Batılı ya göre dünya bağlama çok fazla dikkat göstermeksizin anlaşılabilen farklı nesnelerden oluşan ve kişisel denetime son derece tabii görece basit bir yerdir. (Düşüncenin Coğrafyası)