diorex
ARTUKBEY

Middlemarch - George Eliot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Middlemarch kimin eseri? Middlemarch kitabının yazarı kimdir? Middlemarch konusu ve anafikri nedir? Middlemarch kitabı ne anlatıyor? Middlemarch PDF indirme linki var mı? Middlemarch kitabının yazarı George Eliot kimdir? İşte Middlemarch kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.03.2022 04:00
Middlemarch - George Eliot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: George Eliot

Çevirmen: Ünal Aytür

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750846656

Sayfa Sayısı: 952

Middlemarch Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kendi döneminde kadınların hapsolmaya zorlandığı fantezi dünyası yerine sıradan insan hayatının karmaşasını gözler önüne seren George Eliot, İngiliz edebiyatının başyapıtlarından biri olan “Middlemarch”ta bireysel trajediler, küçük başarısızlıklar, küçük zaferler, sıkıntılı evlilikler ve seçimlerin önemi gibi meselelerle aslında sadece bir kasabanın sakinlerine değil, tüm insanlığa ışık tutuyor.

Umutsuz bir evlilik yapan Dorothea, yanlış seçimlerinin bedelini ödeyen genç doktor Lydgate, kimsenin sevmediği Bulstrode, hayal kırıklıklarıyla savaşan Fred Vincy ve daha nicesi. İdealizmin, hayal kırıklıklarının, aldatılmanın, sadakatin, engelleri aşmaya çalışan evliliklerin klasikleşen romanı Middlemarch’ı Ünal Aytür’ün özenli çevirisiyle yayımlıyoruz.

Middlemarch Alıntıları - Sözleri

  • Çünkü hiç kimsenin iç dünyası, kendisini büyük ölçüde belirleyen dış koşullara direnebilecek güçte değildir.
  • Shakespeare'in dediği gibi, "gözle işitmek, âşıklara özgü ender bir yetenektir."
  • Sebepler kelimelere dökülünce, güçlerini kaybedebilirler.
  • İnsan yeni bir kimseyle pek çok şeye, daha iyi bir insan olmaya bile başlayabilir.
  • Ruhların da ayrı ten renkleri vardır; birine yakışan ötekine yakışmayabilir.
  • Bir kadının dediklerine karşı çıkılmayınca, saçmalıklarında direnmesi için ortada bir neden kalmayacaktır.
  • -İnsan birbirine zıt iki tarafın da bazen akla çok yakın şeyler söylediğini duyuyor. -Ya da akla yakın görünen. Bizler akla yakınla saçmayı birbirinden her zaman ayıramıyoruz belki de. -Ama siz ayırıyorsunuz gibi geliyor bana; o güç var sizde. -Tersine çoğu zaman karar veremiyorum. Ama benimkisi bilgisizlikten. Doğru karar orada, karşımda olduğu halde, gördüğüm yok.
  • İtibar merakı bizim cömertlik etmemizi sağlar, ama bizi asla cömert bir insan yapmaz- tıpkı gösteriş merakının insanı nüktedan yapmadığı gibi.
  • -Çok az konuşuyor. -Konuşabileceği kimse yok da ondan.
  • Kendini her şeyden mahrum bırakmayı sever o.
  • İnsanın kendinden memnuniyeti, vergiden muaf bir tür eve ya da arsaya benzer ve bu malın değerinin düştüğünü görmek ona son derece tatsız gelir.
  • Uzun bir sebat döneminin ardından başarısızlığa uğramak, başarısızlık demeye değmeyecek bir çabada bile bulunmamaktan çok daha yüce bir şeydir.
  • Çünkü en değişken, en kararsız zihinlerde bile kemikleşmiş birtakım alışkanlıklar vardır; öyle insanlar görülmüştür ki hiçbir çıkarlarına fazla aldırmadıkları halde, sevdikleri bir enfiye kutusu söz konusu olunca, gözlerini ondan ayırmaz, herkesten kuşkulanır, kimseye el sürdürtmezler.
  • Bir konuya değişik yönlerden bakmayan zihin, dar görüşlü bir zihindir.
  • "Ruhların da ayrı ten renkleri vardır; birine yakışan ötekine yakışmayabilir."

Middlemarch İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Toplumun kadın üzerindeki etkisi bugün olduğu gibi geçmişte de varlığını sürdürüyordu. Örneğin yaşadıkları dönemin kadınlara ve kadın yazarlara bakış açısı sebebiyle erkek takma adı kullanan birçok kadın yazar olduğunu hepimiz biliyoruz. Victoria döneminde yaşayan ve kitaplarını George Eliot mahlasıyla yazan Mary Anne Evans da bu yazarlarımızdan biri. Üzülerek belirtmeliyim ki ismini çok fazla duymama rağmen yazarın gerçek kimliği hakkındaki bilgileri kitabını elime alana kadar bilmiyordum… Middlemarch’ı okumaya başlamadan önce yaptığım araştırmalarda edebiyat alanındaki yetkin kişilerce fazlasıyla beğenilip övüldüğünü gördüm. Açıkçası bu durum esere karşı aynı anda hem büyük bir istek hem de bir korku hissetmeme sebep oldu. Sonuçta yetkin kişilerce övgüyle bahsedilen eserleri okumamak insana kendini eksik hissettirebileceği gibi, bu tarz eserleri okuyup övgüleri yersiz bulma riski de hep vardır. Neyse ki beklentilerimi karşılayan, iyi ki okumuşum dedirten bir eserle karşılaştım. Romanda Middlemarch adında hayali bir İngiliz kasabasındaki olaylara şahit oluyoruz. Doğal olarak (küçük bir yer olması sebebiyle) yaşanan olaylar ve insanlar da birbiriyle bağlantılı. Yazar, kasabadaki insanların hayatlarını, düşüncelerini, dönemin olaylarını ve birçok farklı konuyu okuyucuyu sıkmadan kaleme almış. Hem çok sıradan hem de çok kapsamlı bir kitap olmayı aynı anda başarmış diyebiliriz. Hızlıca okumak yerine zamana yayarak okunması gerektiğini düşünüyorum. Böylece hem sıkılmadan hem de yorulmadan eserin tadına varabilirsiniz. Orijinal diliyle karşılaştırmadığım için çeviri hakkında fazla bir şey söylemem uygun olmaz diye düşünüyorum fakat yine de gayet akıcı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Kitap hakkında yapabileceğim tek kötü eleştiri ise kitabın ağırlığı. Gayet kaliteli bir basıma sahip kalın bir kitap olduğu için bu da görmezden gelinebilir diye düşünüyorum. (Zeynep Orhan)

14 gün süren 945 sayfalık serüven dün gece itibariyle sona ermiş bulunuyor sevgili kitapsever arkadaşlarım. :) Daha önce Floss Nehrindeki Değirmen kitabıyla kalbimi çalan George Eliot mahlaslı Mary Anne Evans, bu kez de Middlemarch ile beni büyüledi! Şunu baştan belirtmek isterim ki, ben bu tür kült klasik eserleri kıdemli okurlara öneriyorum. Yani böyle akıcı olsa da olmasa da okuyabilen, klasik eser okuma deneyimi olan, uzun yıllardır okuma alışkanlığı olan kişilere. Çiçeği burnunda taze okur iseniz bu tarz kitaplar için çok da acele etmeyin derim. Gelelim kitabın konusuna; çocukluktan beri öksüz ve yetim olan, genç yaşında yanlış bir evliliğin pençesine düşen hayırsever kişiliği ile tanınmış Dorothea'nın etrafında şekilleniyor olaylar. Middlemarch, İngiltere'de küçük bir kasabanın adı ve bu kasabadaki hastane, kilise, siyaset, hayır işleri ve halkın sıradan hayatı, birkaç ana karakter odağında anlatılıyor bize. Çok fazla detaya girmek istemiyorum ama George Eliot'ın dilinde benim içime işleyen bir şeyler var. Onun okurla sohbet eder gibi roman yazması, içtenlikle kurduğu hayata ve insana dair cümleleri, farklı farklı pencerelerden bakarak bize kazandırdığı tespitler, görüşler öyle manalı ki! Alıntı yapmalara, altını çizmelere doyamadım. :) Kesinlikle çok daha fazla övgüyü hak eden, çok değerli bir yazar olduğunu düşünüyorum. Yaşadığı 1800'lü yıllarda kadınların yazar olmasının hoş görülmemesi sebebiyle, yazmak uğruna kendi ismini bir kenara bırakıp, takma erkek ismiyle tüm dünyaya klasik eserler kazandırmış bir kalem. Eserlerinde kadın statüsü, kadın-erkek ilişkileri ve toplumsal cinsiyet eşitliği meselelerine de ironik bir selam çakar çoğunlukla! Çok çok çok sevdim. Paylaştığım bilgiler doğrultusunda vakti geldiğinde ve kendinizi hazır hissettiğinizde mutlaka okuyun isterim! :) (Esra Gönüllü)

Kitap yarım bırakmak beni aşırı huzursuz eden bi şeydir ve zorlana zorlana da olsa okumaya çalışırım elime aldığım her kitabı. Ama bu kitaba daha fazla tahammül edemedim ve 900 küsür sayfa bu işkenceyi çekmek istemedim. İngiliz edebiyatını çok seviyorum ve kitabı da büyük beklentiyle almıştım. Ayrıca başka yayınevinde 2 cilt halinde basımı olduğu halde yky deki çeviriye güvenerek tercihimi o yönde kullandım. Kaliteli kağıt kullanıldığından o kadar ağırdı ki kitabı elimde asla tutup da okuyamıyordum. Yarım bırakmamın 1. Sebebi bu. 2. Sebebi de yazarın sürekli olaylara dahil olması. Bir karakterin duygularıyla ilgili yazdığı cümlelerden sonra " bunları okuyup da bu kişi hakkında böyle düşünmeyin " gibi uyarılarla okuma zevkimi maalesef çok azalttı. Bilmiyorum belki de zamanı henüz gelmemişti bu kitabın. Belki çok ileride tekrar denerim. (Meltem)

Middlemarch PDF indirme linki var mı?

George Eliot - Middlemarch kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Middlemarch PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Eliot Kimdir?

George Eliot yaşamının ilk 21 yılını İngiltere'nin Warwickshire yöresinde bir çiftlikte geçirdi. Bu yıllar insanları ve çevreyi yakından tanımasına yardımcı oldu . Annesinin ölümünden sonra büyük bir malikânenin kâhyası olan babasına bakmak zorunda kaldığı için okuldan ayrıldı. Din, ahlak ve siyaset konusunda katı bir tutumu olmayan, özgür düşünceli bir çevreye katılması yeni düşünceler edinmesine yol açtı. Babasının 1849'da ölümünün üzerine önce İsviçre'ye gitti, daha sonra Londra'da yerleşerek Westminster Review dergisinde çalışmaya başladı. Aydın bir kadın olan George Eliot, o dönemin önde gelen düşünür ve yazarlarıyla dost oldu. Bunlar arasında çok yönlü bir insan olan gazeteci George Henry Lewes'le olan dostluğu yaşamına ayrı bir anlam kattı. Lewes onu roman yazmaya özendirdi ve ilişkileri Lewes ölünceye kadar yaklaşık 25 yıl uyum ve mutluluk içinde sürdü.

Edebiyat yaşamına eleştirmen ve çevirmen olarak başlayan George Eliot'un yayımlanan ilk öyküleri Scenes of Clerical Life'dır ( 1852; "Din Adamının Yaşamından Sahneler") 1859'da yayımlanan ilk romanı Adam Bede'de gözlenen, günlük yaşamı gerçekçi ayrıntılarla yansıtma yeteneği bundan sonraki yapıtlarının da başlıca özelliği oldu. 1860'ta Kıyıdaki Değirmen ( The Mill on the Floss), bundan bir yıl sonra da tarihsel bir roman olan Romole yayımlandı. Bunları Silas Marner(1861), Felix Holt the Radical ("Radikal Felix Holt") ve bir başyapıt olan Middlemarch (1871-72) izledi. Bu roman birkaç konunun iç içe geçtiği , toprak sahiplerinden köylülere, meyhanecilerden işçilere kadar kişilerinin büyük bir gerçeklikle betimlendiği ve çağdaş düşüncelerin yer aldığı güçlü bir yapıttır. George Eliot yazmaktaki amacının "tozlu sokaklardan ve tarlalardan gelen etten kemikten insanların" yaşamlarının yansıtmak olduğunu söylemiştir. Lewes 1878'de öldükten sonra John Walter Cross'la evlenen George Eliot, bundan kısa bir süre sonra hastalanarak öldü. Gerçekçi bir yazar olan George Eliot çağdaş romanın en belirleyici özeliklerinden olan psikolojik çözümlemenin öncüsüdür.

George Eliot Kitapları - Eserleri

  • Silas Marner
  • Floss Nehrindeki Değirmen
  • Middlemarch
  • Middlemarch 1
  • Middlemarch
  • Aşkın Bedeli
  • Lifted Veil
  • Romancı Hanımlardan Hanım İşi Romanlar
  • Daniel Deronda
  • Scenes of Clerical Life
  • Felix Holt
  • Romola

George Eliot Alıntıları - Sözleri

  • -İnsan birbirine zıt iki tarafın da bazen akla çok yakın şeyler söylediğini duyuyor. -Ya da akla yakın görünen. Bizler akla yakınla saçmayı birbirinden her zaman ayıramıyoruz belki de. -Ama siz ayırıyorsunuz gibi geliyor bana; o güç var sizde. -Tersine çoğu zaman karar veremiyorum. Ama benimkisi bilgisizlikten. Doğru karar orada, karşımda olduğu halde, gördüğüm yok. (Middlemarch)
  • Uzun bir sebat döneminin ardından başarısızlığa uğramak, başarısızlık demeye değmeyecek bir çabada bile bulunmamaktan çok daha yüce bir şeydir. (Middlemarch)
  • ... adalet bile kendi kurbanlarını yaratır. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • Ben eşimi seçtiğim zaman, onu doğru boyda seçtim, - ne fazla büyük ne de fazla küçük. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • . Bu ölümlü kardeşler, her biri oldukları gibi kabul edilmelidir. Ne burunlarını düzeltebilir, ne zekalarını aydınlatabilir, ne de onların eğilimlerini düzeltemezsiniz ve bu insanlar aralarında hayatınızın geçtiği tahammül etmeniz, merhamet etmeniz ve sevmeniz gerek. Tüm olası umutları, tüm olası sabırları beslemelisin. . (Aşkın Bedeli)
  • Şüphesiz, o erken tatsızlıkları, kıt tahminleri ve hayatın tuhafça acısız olan yoğunluğunu daha da acılı yapan algısını hatırlayabilsek, çocuklarımızın acılarını öyle geçiştirmezdik. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • ... bu dünya bana fazla geldi. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • “Ne olduğunu tam bilemesek ve istediklerimizi yapamasak da, kötülüğün karşında duran ilahi gücün parçası olmaya amade, ışığın eteklerini daha ötelere yayan ve karanlıkla mücadele alanını daraltan mükemmel iyiliği arzulamak” inancı (Middlemarch)
  • She has no ear for music, or language, or anything else. It would be much better for her to be ignorant, mamma: it is her role, she would do it well. (Daniel Deronda)
  • Sebepler kelimelere dökülünce, güçlerini kaybedebilirler. (Middlemarch)
  • Kendini her şeyden mahrum bırakmayı sever o. (Middlemarch)
  • "Her kuruşu bir amaca yönelttiği yıllarda parayı pek az sevmiş gibiydi; çünkü o zamanlar amacın kendisini severdi." (Silas Marner)
  • "...Ancak kimi sözler farklı zihinlere farklı anlamlarda hitap edebilir." (Middlemarch 1)
  • "Biz ölümlüler, ister kadın olalım ister erkek, kahvaltıyla akşam yemeği arasında birçok hayal kırıklığını sindiriveririz; gözyaşlarımızı geriye itip biraz solgun dudaklarla öylece bakar ve yöneltilen sorulara, "Ah, yok bir şey!" deriz. Gurur da bize yardim eder ki gurur da bizi karşımızdakileri incitmeye değil, acılarımızı gizlemeye yönelttiği zaman iyi bir şeydir." | George Eliot - Middlemarch, CI, Nora, Çev: Cihat Taşçıoğlu, s. 107-8 (Middlemarch 1)
  • “Her sınır, bir bitiş olduğu gibi, bir başlangıçtır da.” George Eliot (Middlemarch 1)
  • Her kadının birtakım amaçları olmalıdır, yoksa bir canavara dönüşür. (Daniel Deronda)
  • "...Kişinin, kendine yakışıksız bir menfaat sağlamaya çalışırken haddini aşabildiğini aklından çıkarmasan iyi olur." (Middlemarch)
  • Ama halata sadece tutunmakla değil, asılmakla olacağını bilmen gerekiyor. (Floss Nehrindeki Değirmen)
  • Bir kadının dediklerine karşı çıkılmayınca, saçmalıklarında direnmesi için ortada bir neden kalmayacaktır. (Middlemarch)
  • Tüm başarısızlıklarda, başlangıç kesinlikle bütünün yarısıdır. (Middlemarch 1)

Yorum Yaz