diorex
sampiyon

Matematik ve Mizah - John Allen Paulos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Matematik ve Mizah kimin eseri? Matematik ve Mizah kitabının yazarı kimdir? Matematik ve Mizah konusu ve anafikri nedir? Matematik ve Mizah kitabı ne anlatıyor? Matematik ve Mizah PDF indirme linki var mı? Matematik ve Mizah kitabının yazarı John Allen Paulos kimdir? İşte Matematik ve Mizah kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 15.06.2022 22:00
Matematik ve Mizah - John Allen Paulos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: John Allen Paulos

Çevirmen: Tuncer Doğan

Yayın Evi: Doruk Yayınları

İSBN: 9789755534206

Sayfa Sayısı: 102

Matematik ve Mizah Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitapta John Allen Paulos, ilkçağlardan günümüze mizaha, gülme edimine yüklenen anlamları ve bunların matematikle bağlantılarını inceliyor. Mizahi olanın içeriğinin, kültürden kültüre, dilden dile, durumdan duruma değişiklik gösterdiğini ancak yapısının evrensel olduğunu varsayarak yola çıkan Paulos; Aristoteles, Platon, Thomas Hobbes, James Beattie, Lewis Carroll gibi felsefe ve bilim alanında önemli katkılar sağlamış kişilerden de etkileyici örnekler vererek şakaların, nüktelerin, paradoksların, bilmecelerin ve diğer mizah türlerinin matematiksel yapılarını büyük bir ustalıkla irdeliyor. Anlaşılır ve akıcı dili sayesinde okurken hem eğlenecek hem de şimdiye kadar belki de hiç dikkat etmedğimiz günlük dilde yapılan şakalar, espriler üzerinde düşünme fırsatı bulacaksınız.

(Arka Kapak)

Matematik ve Mizah Alıntıları - Sözleri

  • Komiklik ve gülme kapasitesi gülendedir; gülünende değildir.
  • En beğendiğim bilmece (aslında buna parodi demek daha doğru)Leo Rosten'ın The Koya of Yiddish(1968,Aşkenazilerin Neşesi)adlı kitabından: Baba oğluna sorar:"Duvara asılan, yeşil ve ıslak olan,ıslık çalan şey nedir?"Çocuk bir süre düşünür,şaşırır ve işin içinden çıkamaz.Baba yanıtlar:"Ringa balığı." "Ringa balığı mı ?Ringa balığı duvara çıkmaz ki!"der çocuk duvarı göstererek.Baba:"O zaman biz asarız.""Ringa balığı yeşil değildir ki!" " O zaman biz boyarız." "Ama ringa balığı ıslak değildir." " Yeni boyanmışsa ıslak olur." "Ama" diye kekeler çileden çıkmak üzere olan çocuk:"Ringa balığı ıslık çalmaz ki !" "Haklısın" diyerek sırıtır baba:"Ben onu yalnızca bilmece zor olsun diye ekledim."
  • “Hüner ve zeka her ikisinin de ayırt edici özelliğidir. Kuşkusuz burada, tekniklerin toplamından daha fazla bir şey olan saf matematikten, soyut kalıp ve yapıların sanatı ve biliminden söz ediyorum. Aynı şekilde ‘saf mizah’ı ele alıyorum. Matematiğin hesap için kullanılmasının benzeri, mizahın halkla ilişkilerde, reklamcılıkta ve promosyonda kullanılması olabilir.”
  • Mizahın, insanların duygusal, toplumsal ve zihinsel yönlerine bağlı olması nedeniyle, bilgisayar tarafından taklit edilmesi mümkün değildir.
  • İnsan bir şiiri ezberden ‘baştan sona’ tamamen yanlış okuyamaz , çünkü tamamen yanlış okuyorsa , o şiiri okuduğu söylenemez.
  • Yet what mean all such gaieties to me Whose life is full of indices and surds x2+7x+53=11/3 Yaşamı köklerle, üslerle dolu olanları anlamak biraz güç. Bütün bu gösterişin, şatafatın bana ifade ettiği mi: x2+7x+53=11/3
  • Talmud "Derse eğlendirici bir şey anlatarak başlayın"der.
  • Ayrıca matematik ve mizahın her ikisi de tutumlu ve açıktır.Matematiksel ispatların güzelliği belli bir ölçüde ispatın inceliğine ve kısalığına bağlıdır.Hantal bir ispatta fazladan düşünceler vardır;uzadıkça uzar ve dolaylıdır.Bir şaka da , yakışık almayan (kaba, münasebetsiz) bir şekilde yapılırsa, gereksiz ayrıntılarına kadar açıklanırsa ve zorlayıcı benzetmelere dayanırsa anlamını yitirir
  • Eleştirmen Northrop Frye, trajik olayların bile tekrarlandıkları zaman komik olmaya başladıklarını belirtir.
  • Daha genel olarak, kendini eleştiren yorumlar yapabilmek için insanın kendini( ya da bir parçasını) tarafsız(meta) bir noktadan görebilmesi gerekir.
  • Çöp kutularının üzerinde yazan "Çöpleri yerine koyun" sözü beni çok eğlendirir.Bir şey çöpse,belirli bir yeri olmadığı,yerine konulamayacağı için çöptür
  • Wittgenstein,1956'da şöyle yazıyor:"Filozof, doğru insan anlayışına ulaşmadan önce, kendi anlama özürlerini tedavi etmesi gereken insandır.Yaşamın ortasında ölümün içinde olduğumuz gibi, aklımız başımızdayken delilikle çevrelenmiş durumdayız" diyor.
  • Ülkenizin sizin için ne yapabileceğini değil, sizin ülkeniz için ne yapabileceğinizi sorun.

Matematik ve Mizah İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Matematik ve Mizah Adından da anlaşılacağı üzere matematik ve mizahı karşılaştırmış yazar. Hatta mizahın formülünü verdiğini bile söyleyebilirim.Bunu yaparken ise felsefeden, sanattan, tarihten hatta edebiyattan bile yararlanmış ve tabiki matematikten.Açıkçası farklı bir bakış açısı geliştirdi bende. Eğer matematik bölümü okuyorsanız ya da en azından ilgi duyuyorsanız işinize yarayacak ispatlar da mevcut içinde. Kitapta bolca da alıntı ve örnekleme fark edeceksiniz.Tanıdığınız veya tanımadığınız bir çok isme değinmiş yazar. Zaten tanıtım bülteninin de size yardımcı olacağını düşünüyorum.İyi okumalar. (Elif Ö.)

Matematik ve Mizah PDF indirme linki var mı?

John Allen Paulos - Matematik ve Mizah kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Matematik ve Mizah PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Allen Paulos Kimdir?

John Allen Paulos Kitapları - Eserleri

  • Matematik ve Mizah
  • Herkes İçin Matematik
  • Düşünüyorum Öyleyse Gülüyorum

John Allen Paulos Alıntıları - Sözleri

  • Çöp kutularının üzerinde yazan "Çöpleri yerine koyun" sözü beni çok eğlendirir.Bir şey çöpse,belirli bir yeri olmadığı,yerine konulamayacağı için çöptür (Matematik ve Mizah)
  • Yet what mean all such gaieties to me Whose life is full of indices and surds x2+7x+53=11/3 Yaşamı köklerle, üslerle dolu olanları anlamak biraz güç. Bütün bu gösterişin, şatafatın bana ifade ettiği mi: x2+7x+53=11/3 (Matematik ve Mizah)
  • Zaman içinde, hayat öyle böyle devam ederken bir çok rastlantının doğal olarak oluşması hiç şaşırtıcı değildir. - Plutarch (Herkes İçin Matematik)
  • Daha genel olarak, kendini eleştiren yorumlar yapabilmek için insanın kendini( ya da bir parçasını) tarafsız(meta) bir noktadan görebilmesi gerekir. (Matematik ve Mizah)
  • İşte o anda matematiği, her şeye kadir bir koruyucu olarak gördüğümü hatırlıyorum. İnsanlara istediğiniz şeyi kanıtlayabilirdiniz ve sizi sevseler de sevmeseler de, size inanmak zorundaydılar. (Herkes İçin Matematik)
  • Aptalca örnekleri izleyip iki gözümüzü birden kırpmak, düşünmekten daha kolaydır. (Herkes İçin Matematik)
  • Mizahın, insanların duygusal, toplumsal ve zihinsel yönlerine bağlı olması nedeniyle, bilgisayar tarafından taklit edilmesi mümkün değildir. (Matematik ve Mizah)
  • Eleştirmen Northrop Frye, trajik olayların bile tekrarlandıkları zaman komik olmaya başladıklarını belirtir. (Matematik ve Mizah)
  • Aşka iki türlü yaklaşım vardır. Birincisi kalpten, diğeri kafadan. Bunların hiçbirisi tek başına yeterli olmadığı gibi ikisi birlikte de. . . pek iyi sonuç vermezler. Fakat ikisi kullanılınca başarı şansı fazlalaşabilir. Geçmiş aşkları düşününce, aşka duygusal olarak yaklaşan bir kişi geçmişte kaçırdığı fırsatlara üzülür ve bir daha hiç bir zaman o kadar yoğun bir aşk yaşayamayacağı sonucuna varır. Daha katı bir yaklaşım içinde olan bir kişi bir sonraki sonuçla daha fazla ilgilidir. (Herkes İçin Matematik)
  • Hepimizin birbirimizin birer parçası olmamız, sizce de ilginç değil mi? (Herkes İçin Matematik)
  • Komiklik ve gülme kapasitesi gülendedir; gülünende değildir. (Matematik ve Mizah)
  • Talmud "Derse eğlendirici bir şey anlatarak başlayın"der. (Matematik ve Mizah)
  • “Hüner ve zeka her ikisinin de ayırt edici özelliğidir. Kuşkusuz burada, tekniklerin toplamından daha fazla bir şey olan saf matematikten, soyut kalıp ve yapıların sanatı ve biliminden söz ediyorum. Aynı şekilde ‘saf mizah’ı ele alıyorum. Matematiğin hesap için kullanılmasının benzeri, mizahın halkla ilişkilerde, reklamcılıkta ve promosyonda kullanılması olabilir.” (Matematik ve Mizah)
  • Ülkenizin sizin için ne yapabileceğini değil, sizin ülkeniz için ne yapabileceğinizi sorun. (Matematik ve Mizah)
  • Çok seyahat eden bir adam, uçağında bir bomba olmasından endişeleniyordu. Bunun olasılık hesabını yaptı ve bunu çok düşük buldu. Fakat yine de kendisi için yeterince düşük değildi. Bu yüzden şimdi bavulunda bir bombayla seyahat ediyor. Bunun mantığını aynı uçakta iki bombanın olma olasılığının çok düşük olmasıyla açıklıyor. (Herkes İçin Matematik)
  • Ünlü deneyci Van Dumholtz, önündeki bir kavanoz dolusu pireden bir tanesini dikkatlice alır, yavaşça arka ayaklarını koparır ve yüksek bir sesle pireye sıçramasını emreder. Pirenin hareket etmediğini görünce aynı şeyi başka bir pire ile dener. İşini bitirdiğinde istatistikler yazar ve gayet kendinden emin pirenin kulaklarının arka ayaklarında olduğu sonucunu çıkarır. Belki saçma, ama daha az şeffaf şartlarda bu açıklamanın çeşitli şekilleri önyargılı insanlar nezdinde dikkate değer bir biçimde ikna edici olabilir. (Herkes İçin Matematik)
  • Insanlar kazanç ararken riskten kaçınma, kayıptan kaçınmaya çalışırken ise riske atılma eğilimindedirler. (Herkes İçin Matematik)
  • Ayrıca matematik ve mizahın her ikisi de tutumlu ve açıktır.Matematiksel ispatların güzelliği belli bir ölçüde ispatın inceliğine ve kısalığına bağlıdır.Hantal bir ispatta fazladan düşünceler vardır;uzadıkça uzar ve dolaylıdır.Bir şaka da , yakışık almayan (kaba, münasebetsiz) bir şekilde yapılırsa, gereksiz ayrıntılarına kadar açıklanırsa ve zorlayıcı benzetmelere dayanırsa anlamını yitirir (Matematik ve Mizah)
  • Bir zamanlar bir spor yazarı, beyzbol menajerine, yirmi beş oyuncudan oluşan takımlarında, birlikte en iyi oyunu çıkaran 9 oyuncuyu belirlemek için, olası tüm kombinasyonları denemelerini önermişti. Bu öneriyi yorumlamanın çeşitli yolları olsa da, hangi yol benimsenirse belirlensin, oynanması gereken oyunların sayısı o denli yüksektir ki, oyunlar tamamlanmadan tüm oyuncular çoktan ölmüş olacaktır. (Herkes İçin Matematik)
  • Wittgenstein,1956'da şöyle yazıyor:"Filozof, doğru insan anlayışına ulaşmadan önce, kendi anlama özürlerini tedavi etmesi gereken insandır.Yaşamın ortasında ölümün içinde olduğumuz gibi, aklımız başımızdayken delilikle çevrelenmiş durumdayız" diyor. (Matematik ve Mizah)

Yorum Yaz