dedas
Turkcella

Leviathan - Thomas Hobbes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Leviathan kimin eseri? Leviathan kitabının yazarı kimdir? Leviathan konusu ve anafikri nedir? Leviathan kitabı ne anlatıyor? Leviathan PDF indirme linki var mı? Leviathan kitabının yazarı Thomas Hobbes kimdir? İşte Leviathan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 10.06.2022 10:00
Leviathan - Thomas Hobbes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Thomas Hobbes

Çevirmen: Semih Lim

Orijinal Adı: Leviathan or The Matter, Forme and Power of a Common-Wealth Ecclesiasticall and Civil

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789753631389

Sayfa Sayısı: 523

Leviathan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hobbes bir ütopyalar çağının çocuğu ve ürünüdür. Yurrtaşı ve bu türe adını veren eserin sahibi Thomas Morus bir yana, Campanella gibi daha birçok ütopyacı bu döneme damgasını vurmuştur. Her ütopya, bir cennet veya bir cehennem senaryosudur ve modelini, haritada tarra incognita diye gösterilen yerlerden alır. XVI. yüzyıl ütoplarının terra incognita'sı Amerika olumuştur, tıpkı daha önceki yüzyıllarınkilerin bilinmeyen Asya olduğu gibi. Aydınlanma'nınkiler ise Güney denizleri ve Afrika olacaktır. Geçiş dönemi insanı olan Hobbes'un zamanında, Amerika artık yeteri kadar tanınmakta ve incognita'lıktan cognita'lığa geçmekte, ama buna karşılık Güney denizleri ve Afrika henüz hayallerde bile yer almamaktadır. Hobbes'un ütopyasının atıf noktası olan doğal durum soyutlaması, bir cehennem tasvir etmek zorunda kalmıştır. Eşit, ama güvenlikten yoksun insanların ortamı, tek başına ve toplumdan yoksun insanların alemi, "homo homini lupus".

(Kitabın İçinden)

Leviathan Alıntıları - Sözleri

  • Çünkü hiç kimse, bir varoluşa sahip olmadığını düşündüğü bir şeye saygı gösterme ihtiyacı duymaz.
  • Yaşayanlar öleceklerini bilir, fakat ölüler bir şey bilmez.
  • İnsanın eline bir sürü fırsat geçiyor, ama sonra kendini yaşamın akışına kaptırıyorsun ve kendi başına sürüklenip gidiyorsun.
  • Kötü niyetli insanlar, Tanrı'nın her şeyi yapabileceği bahanesi altında, yanlış olduğunu bilseler de, kendilerine yarayacak her şeyi söyleyecek kadar cüretkârdırlar...
  • İnsanın eline bir sürü fırsat geçiyor, ama sonra kendini yaşamın akışına kaptırıyorsun ve kendi başına sürüklenip gidiyorsun.
  • Yaşayanlar öleceklerini bilir, fakat ölüler bir şey bilmez.
  • ' Pek çok başka şeyde olduğu gibi, insanlarda da, fiyatı belirleyen satıcı değil alıcıdır. Çünkü, genellikle olduğu gibi, bir insan kendine ne kadar yüksek bir değer biçerse biçsin, onun gerçek değeri başkalarınca takdir edilenden fazla değildir.'
  • Bilgelik, kitap okuyarak değil, insanları tanıyarak öğrenilir.
  • Tanrı dünyanın ruhu değil, nedenidir.
  • Bir insan, diğer bir insana göre, geçmişteki şeylerle ilgili ne kadar fazla deneyim sahibi ise, o kadar daha fazla basiretlidir ve beklentileri daha çok gerçekleşir.
  • Tahayyül ettiğimiz bir şey, sonludur. Bu nedenle, sonsuz dediğimiz herhangi bir şeyin düşüncesi veya kavramı yoktur. Hiç kimse, zihninde ,sonsuz büyüklükte bir imgeye sahip olamaz; veya sonsuz zaman sonsuz güç veya sonsuz kudret tasarlayamaz. Bir şey sonsuzdur dediğimizde, o şeyin sonlarını ve sınırlarını algılayamadığımızı kastederiz sadece; o şeyin kendisini değil, kendi algılama yetersizliğimizi anlarız bundan.
  • Hayal gücü olmayan muhakeme zekâ olabilir, fakat muhakemesiz hayal gücü zekâ değildir.
  • Cennet'in güvenli ve kalıcı mutluluğunu başka bir yoldan kazanmak beyhudedir: çünkü bunun tek bir yolu vardır ve o da, ahdi bozmamaktır, ahde uymaktır.
  • Çünkü insanlar sadece diğer insanları değil başka her şey kendilerine göre ölçerler; ve, hareketten sonra acı ve yorgunluk duydukları için, başka herşeyin hareketten yorulduğunu ve kendi çabasıyla hareketsizliğe doğru yöneldiğini düşünürler; kendi içlerinde buldukları o dinlenme arzusunun başka bir hareketten oluşup oluşmadığını pek fazla dikkate almadan.

Leviathan İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Okuduğum ve anlamaya çalıştığım en zor kitaplardan birisi. Hazırlıksız ve isteksiz okunmaması gerek yoksa yarıda bırakılması kaçınılmaz olur. Kitabın içeriğinden bahsediyorum SPOİLER sayılabilir. Kitap 4 bölümden oluşuyor; kitabın yarısı, insanlığın, hak, hukuk, etik, erdem, ahlak gibi kavramları üzerine çok detaylı ve açıklayıcı cümleler kullanılarak soru işareti bırakılmayacak şekilde açıklanmış. Aynı şekilde devlet ve devletin halkı üzerindeki sorumlulukları, halkın devlete karşı sorumlulukları gibi konulara da değinmiş yazar. Diğer yarısı ise Dinin(Hristiyanlık) üzerine. Ama tarafsız olarak söylemem gerekir ki çok güzel örnek ve incelemelerle, eski ahit ve yeni ahitten örneklerle, dinin nasıl yaşanması ve nasıl yaşanmaması gerektiğini açıklamış. Anlattığı konular, günümüzde yaşadığımız ve mağdur olduğumuz birçok konuya o kadar benziyor ki,bir ara sanki günümüz ve dinimizden bahsediyor sandım. Hristiyanlık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin kesinlikle okuması gerekli bence. Ayrıca Hobbes öyle güzel belirtmiş ki her şeyi, dinin nasıl yaşanması gerektiğini ve nasıl suistimal edilmemesi, din kullanılarak rant peşinde olunmaması ve adil olunmasını, Kutsal Kitap'tan ve geçmişte yaşayanların örnekleriyle pekiştiterek çok güzel bir sunum halinde kitap. Günümüzde, dinimiz için de hiç uzak olmayan kuralları çok güzel belirtmiş. Mesela çalma demiş, hak yeme demiş, dini kullanarak rant sağlama demiş. Halkımız bu kuralları uygulasa toplumda huzur en üst seviyede olabilir diye düşünüyorum. (Ayhan GÜVEN)

Leviathan, Makyavellinin Hükümdar adlı eserinin biraz daha evcilleştirilmiş halidir aslında. Yoktan var olmayan bu eser, Hükümdardan çok Temsili Hükümetin topluma şeflik yapabileceğini öne sürer. Kitabı temsili hükümet acısını sürekli pastoral örnekleri ve mefhumu , toplumsallaşmanın ve devletin kaynağının korku mekanizmasında var olduğunu iddia etmesidir. Bu mekanizmada; toplum korunmaya muhtaç koyun ve sürüdür Hükümdar ise çobandır. Fakat sürünün en çok kurttan değil de çoban tarafından zarara uğratıldığını ifade eden eser; çobanın keyfi hareketine bağlı olan sürünün bu gün eti, yarın sütü gibi sürekli koruyanın aslında korkuyu yarattığını gösterir. Ve akla şöyle bir soru düşer, sürüyü yabandan koruyan çoban ise, peki sürüyü çobandan koruması gereken şey nedir ? -Temsili hükümet. (Anayasa) (mamed)

İngiliz iç savaşı yıllarında yazılmış bu eser insana yönelik tahlillerinde ve karakteristik özellikleri çözümlemede çok başarılı fakat bunun yanında otoriteye verdiği değer 21. Y.Y.'da okurken insanı zorlamakta. Mutlak monarşi ve onun keyfi yönetimini yönetimsizliğe tercih ediyor. Bunu insanların doğa durumunda bulunacakları güvensizliğe dayandırıyor. Okuması zor ve meşakkatli bir eser olsa da herkesin en azından ilk iki bölümünü okuması gerekli. Böylece modern insanın erdeminin temelleri anlaşılabilir veya iyileşebilir. (Emin Bozkurt)

Leviathan PDF indirme linki var mı?

Thomas Hobbes - Leviathan kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Leviathan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thomas Hobbes Kimdir?

Thomas Hobbes, (d. 5 Nisan 1588 - ö. 4 Aralık 1679) İngiliz felsefecisidir. 1651 tarihli Leviathan adlı çalışması, batı siyaset felsefesinin izleyeceği yolu çizmiş ve başucu eseri olmuştur.

Bugün bir siyaset felsefecisi olarak tanınsa da, tarih, geometri, etik, genel felsefe gibi pek çok alanla ilgilenmiştir

Thomas Hobbes Kitapları - Eserleri

  • Leviathan
  • Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri
  • Behemoth ya da İngiltere İç Savaşının İçyüzü
  • The Ways to Create the İdeal State

Thomas Hobbes Alıntıları - Sözleri

  • "__Sıradan hayat içinde haksızlık denilen ile okullarda saçmalık denilen arasında bir analoji vardır." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • "__Fikirler yazarlarının ünüyle, içerdikleri görüşlerin asaletiyle veya etkileyici bir şekilde ortaya konmalarıyla değil ama uslamlamalarının gücüyle sizin teveccühünüzü kazanacaktır." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • "Yurttaşlara gelecek olursak, yasaların buyurdukları dışında hiç­ bir şey yapmazlarsa, inisiyatifsizleşirler; yasal kısıtlamalar olmaması durumunda ise dağılırlar ve yasalar tarafından ne kadar az şey düzenlenirse o kadar çok özgürlüğe sahip olurlar. İki aşırı uç da yanlıştır; zira yasalar insan eylemini ortadan kaldırmak için değil ama onu yönlendirmek için icat edilmiştir." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • "__Zira bir yanlışın entelektüel bir faaliyet olarak ele aldığımız konularda spekülasyona sebep olması, zarar değil ama sadece zaman kaybına yol açar." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • Hiç bir korkuluğu kurt suretinde yapmamışlar ayı ve leopar gibi de yapmamışlar zannederim ki insandan daha korkuncunu bulamamışlar (Behemoth ya da İngiltere İç Savaşının İçyüzü)
  • "__Zira insanların çoğu kötü karakterlidir, adil yollarla veya hileyle kendi çıkarlarını güvence altına alma eğilimindedir." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • "__ Dolayısıyla başkalarından gelecek bir güvenliği umut edemeyiz, bunu kendimizin alması gerekir." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • Tahayyül ettiğimiz bir şey, sonludur. Bu nedenle, sonsuz dediğimiz herhangi bir şeyin düşüncesi veya kavramı yoktur. Hiç kimse, zihninde ,sonsuz büyüklükte bir imgeye sahip olamaz; veya sonsuz zaman sonsuz güç veya sonsuz kudret tasarlayamaz. Bir şey sonsuzdur dediğimizde, o şeyin sonlarını ve sınırlarını algılayamadığımızı kastederiz sadece; o şeyin kendisini değil, kendi algılama yetersizliğimizi anlarız bundan. (Leviathan)
  • Bilgelik, kitap okuyarak değil, insanları tanıyarak öğrenilir. (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • Cennet'in güvenli ve kalıcı mutluluğunu başka bir yoldan kazanmak beyhudedir: çünkü bunun tek bir yolu vardır ve o da, ahdi bozmamaktır, ahde uymaktır. (Leviathan)
  • "__Zira keşiflerimizi sevdiğimizden, onlar hakkında doğru bir hükme varamayız." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • Çünkü hiç kimse, bir varoluşa sahip olmadığını düşündüğü bir şeye saygı gösterme ihtiyacı duymaz. (Leviathan)
  • Bilgelik, kitap okuyarak değil, insanları tanıyarak öğrenilir. (Leviathan)
  • "Bilgelik, kitap okuyarak değil, insanları tanıyarak öğrenilir." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • İnsanın eline bir sürü fırsat geçiyor, ama sonra kendini yaşamın akışına kaptırıyorsun ve kendi başına sürüklenip gidiyorsun. (Leviathan)
  • "Doğa gereği tüm insanlar, ama en çok da sıradan gereksinimleri için en az kaygılananlar, şan ve şöhret için yarışırlar. Boş vakitlerinde bazen birbirleriyle politika tartışır, bazen de Tarih, Hitabet, Siyaset ve benzeri konular üzerine yüzeysel kitaplar okur ve sonunda sahip oldukları zeka ve bilgi sayesinde en önemli işlerin üstesinden gelebilecek donanımda olduklarına inanmaya başlarlar." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • "__Felsefe insan aklının kullanılacağı alanların sayısı kadar dala ayrılır ve konularına göre farklı adlar alır." (Yurttaşlık Felsefesinin Temelleri)
  • Evet, ebedi işkence ölümden de beter olduğundan, insanlar kraldan çok ruhban sınıfından korkacaklar. (Behemoth ya da İngiltere İç Savaşının İçyüzü)
  • Yaşayanlar öleceklerini bilir, fakat ölüler bir şey bilmez. (Leviathan)
  • Hayal gücü olmayan muhakeme zekâ olabilir, fakat muhakemesiz hayal gücü zekâ değildir. (Leviathan)

Yorum Yaz