Kuşdili'nde - Mehmet Celal Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kuşdili'nde kimin eseri? Kuşdili'nde kitabının yazarı kimdir? Kuşdili'nde konusu ve anafikri nedir? Kuşdili'nde kitabı ne anlatıyor? Kuşdili'nde PDF indirme linki var mı? Kuşdili'nde kitabının yazarı Mehmet Celal kimdir? İşte Kuşdili'nde kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Mehmet Celal
Çevirmen: Nuri Akbayar
Editör: Hacer Er
Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786254055539
Sayfa Sayısı: 112
Kuşdili'nde Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Mehmet Celal’in son yıllarında yazdığı Kuşdili’ nde romanı, Kadıköy’ün bu çok ünlü mesire yerinde başlayan bir aşk hikâyesi ve bu hikâyeye ikinci bir kadının girmesiyle yaşanan olaylar etrafında şekillenir. Servet-i Fünun’ dan mizah dergisi Kalem’e dönemin popüler mecmualarının okunduğu, Cenap’tan Muallim Naci’ye pek çok şairin şiirleriyle anıldığı eser, hem yazarın hem dönemin okuma kültürü ve beğenisi hakkında fikir vermesi açısından dikkate değerdir.
Kuşdili'nde Alıntıları - Sözleri
- - Daha küçük! Aklı başına gelsin de ondan sonra evlendirelim - Aklı başına gelirse hiç evlenir mi?...
- Seven bir kadının intikmamından da korkulabilir!
- Aşık kendini kör, dört tarafını duvar sanırmış.
- İnsan unutabilir, fakat tarih?.. Asla!
- Ayrılık sıkıntısız, gönlüm de sensiz olmaz. Recaizade Mahmut Ekrem
- Bir gün gelir, uçsuz bucaksız denizlerin hiddetli dalgaları bile çırpına çırpına bir sahilde kırılır, düşer. Zaten hayat böyle değişmese yaşamak neye yarar?
- -Öyle ya!... Bilir misiniz, adamcağızın biri on beş yaşındaki oğlunu evlendirmek istemiş. Ahbaplarından biri de "Daha küçük. Aklı başına gelsin de ondan sonra evlendirin" demiş. O adam da "Aklı başına gelirse hiç evlenir mi?" karşılığında bulunmuş.
- Bilmiyorlardı ki çabuk başlayan muhabbet, çabuk soner!
- Ne kadar da çabuk aşık olursunuz, ne kadar da çabuk şiir söylersiniz! Vallahi hayretteyim!
Kuşdili'nde İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sonu hariç vasat bir kitaptı. Edebiyatı Cedide boşuna eleştirmemiş onu anladım. Daha büyük bir beklentim vardı fakat çok kısa olmasına rağmen bitirene kadar can çekiştim. Bir ara ağlayasım bile geldi o kadar kötü yani. Klasik kitap okuma nedenim edebi hazdan daha çok kendime bir şeyler katmaktı lakin bu nedir arkadaş ya. Edebiyatı Cedidenin her alanda mübalağa yaptığını düşünürdüm fakat roman konusunda gerçekten döneminin yazarları onların eline su dökemez. O yüzden sonuna kadar Mehmet Rauf ve Halit Ziyacıyız. (Esma Hatun)
Mehmet Celal edebiyatımızda unutulmuş yazarlardan birisidir. Bu zamana kadar da adını hiç duymadım açıkçası ve de üzüldüm. Kitabı yabana atılacak türden bir eser değil. Sağlam yazmış da niye kenarda köşede kalmış bilemedim. Remzi ve Refet (zampara Refet) adında iki arkadaş Kadıköy'ün mesire yeri olan Kusdili'nde gezerlerken Nurhayat adında bir genç kızı arabasında gezerken görüyorlar. Refet kıza görür görmez vuruluyor ve evini öğrenmek için takip ediyor. Az zaman geçince de kızı istemiyor. Kitap bu şekilde başlıyor ve sonrasında olaylar Nurhayat ve Refet arasında dönüp duruyor. O Refet ki kalıbının adamı olmayan, boyu posu devrilesice zamparanin biri. Amma Nurhayat iyi etti be. Kitabın sonunu sevdim ben. Esere genel olarak bakınca bayıldım diyemem ama kendi çapında okunası bir kitap. Yazarın kalemi başta dediğim gibi yabana atılır türden değil. #parlakmeltemkitapligi (Meltem Parlak Aydın)
Severek okuduğum bir kitabın yorumuyla geldim. Kitabın başında Mehmet Celal unutulmuş bir yazar deniliyor. Cidden de öyle adını daha önceden duymadığım bir yazardı. Servet-i Fünun'cular onu çok fazla hırpalamışlar , dışlanmışlar. Yazarın kalemi akıcı ve sürükleyici. Kitap ilk başlarda eğlenceli başlıyor, özellikle yakın iki arkadaşın diyalogları çok komikti. Daha sonradan eğlenceli olmasada güzel ilerliyor kitap. Aşk,aile gibi konulara değiniyor yazar. Refet demeden geçemeyeceğim kuzum sana göre sevgi neydi? Sadakatsizdeki Volkan'ın bir türü de sendin. Bir kalpte iki kişi olmaz şekerim. Sonuna şaşırmadım bir Türk klasiği sonuydu. Okuyun derim. Evet kimler okudu? (Hazelnutlibrary)
Kuşdili'nde PDF indirme linki var mı?
Mehmet Celal - Kuşdili'nde kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kuşdili'nde PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Mehmet Celal Kimdir?
Mehmet Celal 1867 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Jandarma Dairesi Başkanı General Hakkı Paşa idi. Eğitimi tamamlayamayan Mehmet Celal babası sayesinde Jandarma Dairesine memur olarak girmiş, ancak içkiye düşkünlüğünden dolayı işten atılmıştır. Yaşamının geri kalan kısmında kitap ve şiir yazarak, özel okullarda edebiyat dersi vererek geçinmiştir.
Mehmet Celal'in oldukça renkli bir özel yaşamı vardı. 5 kere evlenmiş ve boşanmış olan yazar padişah II.Abdülhamit'e karşı yazdığı yazılardan dolayı tutuklanarak hapse girmişti.
Mehmet Celal 26 Ocak 1912 yılında 45 yaşındayken çok içki içmekten dolayı yakalandığı karaciğer hastalığından vefat etti. Yenikapı Mevlevihanesi Mezarlığına gömüldü.
Mehmet Celal Kitapları - Eserleri
- Küçük Gelin
- Sefil Bir Kadının Hayatı
- Kuşdili'nde
- Bir Kadının Hayatı
- Sevda Lugatı
Mehmet Celal Alıntıları - Sözleri
- Sevilen bir kadın, aşığına karşı sevgi göstermese bile aşığının gözünde daima kutsal, daima masumdur. (Bir Kadının Hayatı)
- Gece olunca belirsiz bir keder kalbinizi istila etmeye başlar. Sık sık iç geçirirsiniz. Yatağınıza girip de gözlerinizi kapadığınız gibi çocuklarınızı görürsünüz. Ağlaya ağlaya uyanırsınız. Bunlar hep kederdir. Bunlar hep ağlamaktır. Bunlar hep sefalettir bacım. (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- "Ah! İşte toplumun geleceğini belirlediği bir kız ki her şeyden umudunu kesmiş olduğu için artık Allah'tan bile imdat istemeye cesaret edemiyor." (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Sürur içinde dahi bir melal-i hiss ederim Bahar gelse de gitmez hazan hayalimden - Muallim Naci (Sevda Lugatı)
- Seven bir kadının intikmamından da korkulabilir! (Kuşdili'nde)
- Ölümün darbesi bir saniyede geçer ; kalp acısı bir yüzyıl sürer. Ölen yalnız gözlerini kapar. #Erenbülbül (Küçük Gelin)
- Fakir kadının odasında bu yazdıklarımızdan başka birşey ararsanız şunu bulursunuz: Sabahları güneş doğarken ara sıra bir hıçkırık, akşamları güneş batarken derin bir inilti, gece yarıları yorgun bir teneffüse karışan uzun bir sessizlik (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Bilir misiniz? Devamlı düşünmek insana zihin fenalığına yakın bir hal getirir. (Bir Kadının Hayatı)
- "Niçin roman okunur?" (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Ölümün darbesi bir saniyede geçer; kalp acısı bir yüzyıl sürer.Ölen yalnız gözlerini kapar. (Küçük Gelin)
- - Daha küçük! Aklı başına gelsin de ondan sonra evlendirelim - Aklı başına gelirse hiç evlenir mi?... (Kuşdili'nde)
- -Efendi! Fakirler namuslarını korumak için açlıktan ölmeye razı olur. (Bir Kadının Hayatı)
- -Güzel kadın! -Ne var, çirkin bey? -Mesut olmayacak mıyız diyorum? (Bir Kadının Hayatı)
- "İntihar Cenâb-ı Hakk'a isyandır. Ruhsal acılarını çok bekletmez,"... (Küçük Gelin)
- "Yarın ısınmak için bugün üşümeli. İnsanlar öyle istiyorlar." (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Ne kadar da çabuk aşık olursunuz, ne kadar da çabuk şiir söylersiniz! Vallahi hayretteyim! (Kuşdili'nde)
- -Öyle ya!... Bilir misiniz, adamcağızın biri on beş yaşındaki oğlunu evlendirmek istemiş. Ahbaplarından biri de "Daha küçük. Aklı başına gelsin de ondan sonra evlendirin" demiş. O adam da "Aklı başına gelirse hiç evlenir mi?" karşılığında bulunmuş. (Kuşdili'nde)
- ölümün darbesi bir saniyede geçer : kalp acısı bir yüzyıl sürer. ölen yalnız gözlerini kapar. (Küçük Gelin)
- Bir gün gelir, uçsuz bucaksız denizlerin hiddetli dalgaları bile çırpına çırpına bir sahilde kırılır, düşer. Zaten hayat böyle değişmese yaşamak neye yarar? (Kuşdili'nde)
- yürekten acılı olmak,bir bardak zehir içmekten daha güçtür. (Küçük Gelin)