Kur'an'a Bakış - Ali Şeriati Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kur'an'a Bakış kimin eseri? Kur'an'a Bakış kitabının yazarı kimdir? Kur'an'a Bakış konusu ve anafikri nedir? Kur'an'a Bakış kitabı ne anlatıyor? Kur'an'a Bakış kitabının yazarı Ali Şeriati kimdir? İşte Kur'an'a Bakış kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ali Şeriati
Yayın Evi: Fecr Yayınevi
İSBN: 9786055482602
Sayfa Sayısı: 164
Kur'an'a Bakış Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Hangi Kur'anı Cehaletin elinde mübarek bir şeyden ibaret kalan Kur'an mı? Cinayetle kirlenmiş mızraklara bayrak olarak asılan Kur'an mı? Yoksa çölde dağınık halde yaşayan vahşi kabilelerin çeyrek asırdan daha kısa bir zaman diliminde dünyanın kaderini tayin etmesini, cihanı kuşatan süper güçleri yenilgiye uğratmasını sağlayan ve bir asırdan daha kısa bir sürede beşer tarihinde yeni ve devrimci bir kültür medeniyeti vücuda getirmesini sağlayan Kur'an mı?
(Tanıtım Bülteninden)
Kur'an'a Bakış Alıntıları - Sözleri
- En büyük cihat,zalim hükümdara karşı söylenen hak sözdür.
- Eğer tabiat kan rengine aşık ve meftun olmasaydı Her sabah,her akşam ufkun eteği kızıl olmazdı.
- Acaba manevî bir hakikate maddî yolla ulaşılabilir mi?Nicelik yoluyla nitelik anlaşılabilir mi? Evet,olabilir hatta Kur'an şunu emrediyor: "Yiyeceğine,içeceğine,göğe,yere,rüzgâra,yağmura vs.bak ve düşün."
- "Zulme rıza zulümdür."
- Tarih;uzun,karanlık,sessiz,suskun ve kederli bir kabristandır.
- Kendinizi unuttuğunuz yaşam sizi unutkan yapmıştır, gafil oldunuz, kendinize olan inancı yitirdiniz.
- İslam elçisi devamla şöyle diyor "birbirinize eğilip bükülmekten, birbirinize kulluk etmekten kurtarmaya geldik sizi. başınızı yüceltmeye teşvik etmek, birbirinizin önünde veya huzurunda rüku ve secdeye gitmekten size alıkoyarak sadece Allah karşısında secdeye davet etmek, birbirinize tapmaktan Allah'a tapmaya, dinlerin zulmünden İslam'ın adaletine ve yerin alçaklığından göğün yüksekliğine çağırmak için buralara geldik.
- düşmanın hilesi ve dostluğun cehaleti yüzünden bu kitabın kapağının kapatıldığı günden beri çerçevesi dışı değer kazanmaya başladı. metni terk edildiği günden beri cildi kıymete bindi. anlamı okunan olan bu kitap okunmamaya başlandığı günden beri kutsanmak, ondan bereket ve menfaat elde etmek için istifade edildi. bu kitaptan fikri ruhi ve toplumsal rahatsızlıkların tedavisi için istifade edilmediği günden beri onu bel ağrısı ve havale gibi bedensel hastalıkların tedavisi için kullandılar. uyanıkken ondan uzak durdular, uyurken başucunda ve yüksekte olacak şekilde duvara asıp öyle uykuya daldılar. şimdi de gördüğün gibi ölülere okuyup geçmişlerin ruhuna hediye ediyorlar. ölülerde kabristandan verilen bu mesajı alıyorlar. iştee sen bilmiyorsun ey benim aydın kardeşim! onu canlılardan uzak tutup hayatla irtibatını koparmak, hem cihad meydanlarında hem de içtihat alanında onun gür sesini kesmek için ne işler çevirdiklerini sen bilmiyorsun!
- Hiç kimse güçlü değildir. Hiç kimse bir diğer kimsenin kaderini tayin edemez. Hiç kimsenin hayatı, geleceği diğer bir kimsenin elinde ve insiyatifinde değildir.
- Aklınızı her şeyden özgür kılın.
- Kur'an yemin ediyor, ama meleğe, ilahiye ve mesaja değil, mürekkebe, kaleme ve yazdıklarına.
- Hz. Muhammed'den sonra peygamberlik yoktur. Fakat her bilgin ve bilinçli insan peygamberlerin varisidir.
- Genç neslin göğsünde pislik deniziyle, fikri ideolojik fırtınayla savaşacak Muhammed' in ne kadar yalnız kalacağı bellidir.
Kur'an'a Bakış İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ali Şeriati ile ilgili maalesef çok yanlış düşünceler var. Temsil ettiği gibi görünen farklı fırkadan dolayı ülkemizde adının anılmasını istemeyen mutaassıp bir kitle var ne yazık ki. Buna rağmen okunuyor. Hepsini bir kenara koyup okuduğum ilk kitabı olması hasebiyle -her ne kadar her yazdığına katılmasam da- gerçekten muazzam bir kitaptır bir okunup 10 düşünülmesi gereken bir kitap. Kuran üzerine daha gerçekçi ve duru bir düşününüşün kitabı. (Furkan Daşdelen)
Okuyunca hiç böyle bilmiyordum dedirtecek...: Beni en çok etkileyen dini yazar ve sosyolog Ali Şeriati'yi okumayı düşüneniz var ise ilk bu kitap ile başlamalı. En az 5 defa okuduğum bu kitap her sayfasında önemli tespitleri ile sizi şaşırtacak. Eleştirileri size kendinizi sorgulatacaktır. Kur'an'ın ilk mesajı oku'dur, işit değil..! Diyen üstad, sizi Kur'an'ı tekrar okumaya teşvik ediyor. Kur'an'ı vird kitabına dönüştürdüler, abdestsiz dokunma, arapça oku diyenlerin, insanların Kur'an'dan uzak durmalarına neden olduğunu dile getirirken, Kur'an'ın bir kitap gibi okunması, Kur'an'ı nasıl anlamak gerektiği hakkında size çok güzel bir rehber olacaktır. Hem doğu hem batı kültürlerini tanıyan sosyolog, Fransız devriminden etkilendiği gibi, Kur'an'ın devrim niteliğinde bir kitap olduğunu, Kur'an ahlakının esareti kabul etmediğini çeşitli ayetler ile devrimci ahlakın özü olduğunu söylemektedir Aydın kesime, alim diye bilinen kişilere daha çok eleştiri yapan Ali, toplumun kabuğuna çekilmesinin geride kalmışlığını da toplumun önde gelenlerinin yaptıklarına veya yapmadıklarına bağlar. Kur'an'dan uzaklaşan Afrika'nın, Kur'an'a dönerek nasıl devrimci ruhu tekrar kazandığını ve bunun sonucunda İngilizlerin sömürüsünden nasıl kurtulduğunu da anlatan yazar. Kur'an'ın asıl mesajının ne olduğunu çok güzel bir dille anlatır. A.Şeriati'nin imajını gösteren, ateist yazar Jean Paul Sartre'nin şu sözü her şeyi açıklar herhalde. "Bir tanrıya inansaydım bu kesinlikle Ali Şeriati'nin tanrısı olurdu." En çok etkilendiğim kitaplar arasında ilk 5'te yer alan bu kitabı okuyunca eminim Ali Şeriati'ye siz de aşık olacaksınız. Ruhu şad olsun... (Dijwar)
Şüphesiz ki Kur'an gibi büyük bir kitap hakkında değerlendirmelerde bulunmak benim gibi bilgisiz birinin haddine değil fakat kitap üzerine birkaç cümle söylemek isterim. Şeriati'nin bilimsel ve olgusal bakış açısı herkese mantıklı gelecektir buna eminim. Görmeye alışık olduğumuz sığ bakış açısıyla değil, hem fiziki hem de fizik-ötesi bir pencereyle bakıp inceliyor Kur'an'ı. Ve Kur'an'ı imamların tekeline sokan anlayışa lanetler yağdırıyor. Son olarak şunu söylemem gerekir: Bilimi önceler Şeriati, çünkü İslam zaten her varlığın(veya yokluğun) fıtratında mevcuttur. Önce bilimi kavrayalım ardından İslam'ı demekle çok derin bir İslam felsefesine sahip olduğunu anlıyoruz. (Kadir Bulut)
Kitabın Yazarı Ali Şeriati Kimdir?
Ali Şeriati (Farsça: علی شريعتی) (d. 1933, Sabzevar - ö. 1977), İranlı Müslüman sosyolog, aktivist, düşünür ve yazar; özellikle din sosyolojisi ve çağdaş İslam düşüncesi üzerine eserler vermiştir. Marksist düşünceden yaptığı alıntılar ve türetmeler ve bunların kendi zamanındaki İran'a ve çevresine adapte edilmesi ve Marksizm kritiği ile birlikte çağdaş İslam düşüncesi ve devrimcilik açısından ortaya koyduğu çeşitli sonuçlar ve yarattığı ilgi sebebiyle, gerek önemli çağdaş İslam düşünürleri arasında gerekse İran'daki devrimci İslam'ın babası ve İran İslam Devrimi'nin baş düşünürü olarak anıldığı olmuştur. Düşünceleri genel olarak "İslam'a dönüş" -"öz"e dönüş- başlığı altında toplanabilir ve bilimsel kaynaklara dayanması, sosyoloji vurgusu yapması ve Batı metodolojisini, çeşitli açılardan eleştirmekle birlikte çeşitli açılardan yapıcı bir şekilde kullanması (ki sosyoloji gibi çeşitli bilimler ve Batı düşüncesinde ortaya çıkan çeşitli fikirlerin, örneğin bazı Marksist fikirlerin, İslam'ın özünde de daha farklı bir şekilde ortaya konduğunu da savunur) sebebiyle moderndir ve gelenekçilikten uzak olduğu gibi gelenekçi görüş ve kesimlere eleştirel yaklaşır nitekim bu sebeple eleştirildiği veya çelişki ile suçlandığı olmuştur. Bu tarzından yola çıkarak kendisi hakkında "sosyolojiyi İslamlaştırmaktan" ziyade "İslam'ın sosyolojik" bir okumasını yaptığı da söylenmiştir.
Hayatı
Çocukluğu
Şeriati 1933 yılında Mazinan, Sabzevar, İran'da doğdu. Babası ilerici milliyetçi bir öğretmen olan Muhammed Taki'dir. Eğitim yıllarında ilk kez İran'ın daha aşağı sınıflarından insanlarla tanıştı, var olan fakat bilmediği yoksulluk ve zorluklarla tanışması bu dönemde oldu. Ayrıca aynı dönemde Batı felsefi ve siyasi düşüncesiyle de tanışmıştır. Modern sosyoloji ve felsefenin bakış açısı ve bunun geleneksel İslami prensipler ile harmanlanması aracılığıyla Müslüman toplum ve toplulukların karşılaştığı sorunları açıklamaya ve çözümler bulmaya çalışmıştır. Şeriati Mevlana ve Muhammed İkbal'den büyük ölçüde etkilenmiştir.
Eğitimi
Lisansını İran'da bitirdikten sonra, Paris Üniversitesi'nde doktorasına başladı. Burada, 1964 yılında Sayfuddin'den "Belh'in Faziletleri Tarihi" isimli bir el yazmasının notlandırılmış bir Farsça çevirisini yaparak Edebiyat dalında doktor olmuştur. Daha sonra İran'a dönmüş, fakat hemen şah yönetimi tarafından tutuklanıp hapsedilmiştir. Yönetim onuFransa'dayken devleti yıkıcı siyasi aktivitelerde bulunmakla suçlamıştır. Daha sonra 1965'te serbest bırakılmış ve Meşhed Üniversitesi'nde eğitim vermeye başlamıştır.
Ölümü ve etkileri
Dersleri kısa sürede farklı toplumun farklı kesimlerinden öğrenciler tarafından beğenilmiş ve popülerleşmiştir. Bunun sonucu yönetim Üniversite'yi zorlayarak onun eğitim vermesini engellemiştir. Bunun üzerine Şeriati Tahran'a giderek Hüseyniye-i İrşad Enstitüsü'nde ders vermeye başlamıştır. Yine büyük bir popüleriteye ulaşan dersleri, yine toplumun her kesiminden öğrencileri etkilemiştir. Şeriati'nin görüşlerine ilginin arttığı orta ve yüksek sınıflardan öğrencilerin olması dikkat çekiciydi. Bu ilgi de şah yönetiminin Şeriati ile bazı öğrencilerinin tutkulanması emrini vermesine neden oldu. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen tepkiler üzerine yönetim onu serbest bıraksa da çeşitli şartlarla tahliye edilmişti: kesinlikle herhangi bir eğitim aktivitesinde yer almayacak, hiçbir şey yayımlamayacak ve özel veya genel hiçbir toplantı yapmayacaktı. Ayrıca devletin güvenlik örgütlerinden SAVAK onun yakın çevresini yakın gözetim ve denetim altında tutacaktı. Şeriati bu şartlara karşı çıkarak ülkesini İngiltere'ye gitmek üzere terk etmeye karar verdi. Üç hafta sonra, 19 Haziran 1977'de SAVAK tarafından öldürüldü.
Tahran'ın büyük hastanelerinden birine Şeriati'nin ismi verilmiştir.
Devrim öncesi İran'ın en önemli ve etkili felsefi liderlerinden sayılan Şeriati'nin görüşleri bugün hâlâ İran toplumunda popüler ve etkindir. Özellikle bugünki İslami Cumhuriyet rejiminin biçimi, ruhban sınıfının konumu ve eşitlik anlayışına karşı çıkan kesimler tarafından beğenilmektedir.
Şeriati'nin düşünsel çalışmaları sadece devrim öncesi ve sonrası İran'ı değil, dünya çapında İslamcı topluluk ve düşünceler başta olmak üzere birçok kişi ve grubu etkilemiştir. Çeşitli dini kavramlara yaklaşımı, ruhban sınıfının eleştirisi ve İslamcılık hareketinin içinde kabul edilen çeşitli çıkarımlarıyla ilgi çekmiştir.
Şeriati, ayrıca Martinikli Marksist düşünür ve şair Frantz Fanon'un "Yeryüzünün Lanetlileri" isimli eserini, Jacques Derrida'dan "Şiir Nedir" ve Fransız oryantalist ve aynı zamanda katolik papaz olan Louis Massignon'dan "Selman-ı Pak" adlı eserleri Farsçaya çevirmiştir.
Birçok eseri bulunan Ali Şeriati'nin eserlerinin neredeyse tümü Türkçeye çevrilmiştir.
wikipedia
Ali Şeriati Kitapları - Eserleri
- Hac
- İnsanın Dört Zindanı
- Ali
- Dine Karşı Din
- Kendini Devrimci Yetiştirmek
- Ebuzer
- Anne Baba Biz Suçluyuz
- Kadın (Fatıma Fatımadır)
- Her Hicret Bir İnkılaptır
- Muhammed Kimdir
- Kendisi Olmayan İnsan
- İnsan
- Bilinç ve Eşekleştirme
- Dua
- Çocuklar ve Gençler
- Dinler Tarihi 1
- Dinler Tarihi 2
- Şehadet
- Aydın
- İslam ve Sınıfsal Yapı
- Marksizm
- Kur'an'a Bakış
- Hangi Şia?
- Kapitalizm
- İran ve İslam
- İslam Bilimi (Ciltli) I-II
- İbrahim'le Buluşma
- İslam'ı Tanıma Metodu
- Dünya Görüşü ve İdeoloji
- Yeni Çağ'ın Özellikleri
- Ne Yapmalı
- Yalnızlık Sözleri 1
- İslambilim 1
- İslambilim 2
- Biz ve İkbal
- Aydınlara Umut Çağrısı
- Ali Şiası Safevi Şiası
- Hür Düşünce Mektebi
- İslam Nedir Muhammed Kimdir
- Mektuplar
- Çöle İniş
- İslam'ı Anlamak
- İnsan Olmak
- Kevir/ Bir Tarih Olarak Beliren Coğrafya
- Muhammed'i Tanıyalım
- Kültür ve İdeoloji
- Kendini Bilmek
- Yalnızlık Sözleri 2
- Medeniyet ve Modernizm
- Medeniyet Tarihi 1
- Medeniyet Tarihi 2
- İdeallerin Yenilgisi
- Kapitalizm Uyanıyor mu?
- Şia
- Mükemmel Bir Cemaat Ali Şiası
- Sanat
- Dine Karşı Din / Anne Baba Biz Suçluyuz
- Ümmet ve İmamet
- Adem'in Varisi Hüseyin
- Aşina Yüzlerle Ailesine ve Dostlarına Mektuplar
- Kavramlar Sözlüğü
- Muhtelif Eserler- I
- Muhtelif Eserler- II
- İslambilim 3
- Bir Önünde Sonsuz Sayıda Sıfırlar
- Tevhidi Altyapı
- Bekleyiş - Karşı Tepki Dini
- İslam Ekonomisi
- İslam'ın Tarih Felsefesi
- İslam Sosyolojisi Üzerine
- Sizi Rahatsız Etmeye Geldim
- Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri
- Yarının Tarihine Bakış
- Sevmek Aşktan Üstündür
- Terimler Sözlüğü
- Gençler İçin İnanç ve Ahlak Prensipleri
- Dine Dayanmak
- Siret
- Ali Şeriati'den Aforizmalar
- Dinleri Tanımak
- İki Sûre İki Yorum
- Çağımızın Müslüman Kadından Beklentisi - Emperyalizme Karşı Müslüman Kadın
- Toplumbilim Üzerine
- Çar Zindanen İnsan-Eli Şerieti
- Aşk ve Devrim
- Ve Cevap Veriyorum
- Öze Dönüş
- Ayet Yorumları
Ali Şeriati Alıntıları - Sözleri
- Diğer canlılar niçin yaşadıklarını anlamaları gerekmeksizin yaşarlar. Ama insana: "Yaşa!" dedikleri zaman "Nasıl?" diye sormadan önce "Niçin?" diye soruyor. Bundan dolayı insana,sadece nasıl yaşayacağını öğretmek yetmiyor. İnsan, aç olduğu sürece alışılmış hayat nimetlerinin peşinden gider ve gündelik dertlerini gidermek için çabalar; bu durumda bu sorulardan az ya da çok uzaklaşır. Fakat bu ihtiyaçlar giderildiğinde onun için insan olmanın temel ihtiyaçları ve nerede olması gerektiği gündeme gelir.Gercekten de gerçek din ve mutlak din duygusu bugün daha çok, daha ciddi ve daha hayatı bir ihtiyaç konusudur. (Dinler Tarihi 1)
- Bu dünyada şu üç şeyi şunlarla ara: Gerçekliği, düşünce ve ilimle; iyiliği, ahlak ve dinle; güzelliği, sanatla. Ve aşk sana bu üç dünyanın da kapılarını açabilir. (Aşina Yüzlerle Ailesine ve Dostlarına Mektuplar)
- Başkalarıyla oldukça kendimi yalnız görüyordum. Yalnız kendimle, yalnız değildim. (Çöle İniş)
- Diyorlar ki kafir, ölümden sonraki dünyaya inancı olmayan kimse demektir. Mümin ise bunlara inancı olan kimsedir. (Dine Dayanmak)
- Peygamber, ağır düşüncelerin baskısı altında bunaldığında ve ruhunun çetin dalgaları ve düşüncelerinin yüksek miraçları karşısında takatsiz kaldığında, Ayşe' yi çağırıp " Benimle konuş ey Hümeyra( pembelim) ! diyordu. (İslam Nedir Muhammed Kimdir)
- “Sezgisel ve tahmini değil, aksine gözle görme şeklinde olan kesim bilimsel ölçülere dayanarak ikinci neslimiz bizimle yabancılaştığını biliniz.” (İbrahim'le Buluşma)
- Dua; öğreten, bilinçlendiren, iyilik ve güzelliği telkin eden bir metin, ruhu ruhani miraca götüren, ölüm gününden kurtaran, Allaha yaklaştıran, eğitip öğreten bir ilimdir. (Kavramlar Sözlüğü)
- Kıyamette görmeye başlayıp başkalarını görme azabına uğrayacağımdan korkuyorum. [Ebulala Maarri] (İslambilim 2)
- İbrahim'e bak! Sevgili evladını aşka kurban ediyor. (Ali Şeriati'den Aforizmalar)
- "O sıfır aleminin içinde bir gibiydi." (Çocuklar ve Gençler)
- Netice, yine umutsuzluk, nefret, sorumluluktan kaçma, kendi köşesine çekilme, mistik hayat, varoluşçu oyunlar vb .. (Medeniyet ve Modernizm)
- Dua, yüzüne açılmayan hiçbir kapıyı çalmaz.. Dua, en yüksek ifade zirvesini, aklın karanlık gecesinde, Akıl bineğinin ayağı topalladığında, Aşk uçuşu sırasında bulur.. (Dua)
- lnsan ne kadar daha fazla anlar ve ne kadar daha derin hissederse daha çok acı çeker ve sorumluluğu ağırlaşır. (Yalnızlık Sözleri 2)
- Yarının tarihini yazarsak ancak, tarih değer kazanacaktır. Tarih, eğer yarını bilmemize, bugünün insanını ya da ortaya çıkacak insanı bilmemize yardımcı olmuyorsa, faydasız olacaktır. Çünkü tüm bilimler; insanları, geleceğin insanının hayatını ve bugün ile yarının insanının idealini anlamada, en azından yararlı olmak zorundadır. Geçmişteki insanı anlamak, kendimizi ve geleceğimizi anlamada bir başlangıç olmalıdır... (Yarının Tarihine Bakış)
- Şüphe yok ki, bu memlekette aç olanlar en çok çalışanlardır. Bununla şerefiyle çalışan, hırsızlık, yan kesicilik, aldatma, dalkavukluk, rüşvet, nüfuz sömürücülüğü, kadın ticareti, insanı kısa yoldan seçkin kılacak herhangi ber şeyi yapmayan namusluları kastediyorum. (Kapitalizm Uyanıyor mu?)
- Komünizm ve kapitalizmin her ikisi de şekil farklılıklarına rağmen insana "ekonomik bir hayvan" olarak bakmaktadırlar. Aralarındaki bu şekil farkı bu hayvanın ihtiyaçlarını karşılamada hangisinin daha başarılı olabileceği meselesi üzerinedir. (İnsan)
- Aydın ; son peygamberden sonra, peygambere benzeme eylemidir. Ümmi olmak ; halkın adamı olmaktır. Ümmetin hem içinde hem de dışında ayaklanmaktır. (Ne Yapmalı)
- "Bir toplum kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez." (Bilinç ve Eşekleştirme)
- Halkın eleştirilerini özgürce yapamadığı bir toplumda eleştiriler, mizahla yapılır ve bu mizahlar bir araçtır. (Medeniyet Tarihi 1)
- Kuran'ın Allah'ı insana yakındır, herkesle birliktedir. (İslam Nedir Muhammed Kimdir)