Kendini Bulmak - İhsan Fazlıoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Kendini Bulmak kimin eseri? Kendini Bulmak kitabının yazarı kimdir? Kendini Bulmak konusu ve anafikri nedir? Kendini Bulmak kitabı ne anlatıyor? Kendini Bulmak PDF indirme linki var mı? Kendini Bulmak kitabının yazarı İhsan Fazlıoğlu kimdir? İşte Kendini Bulmak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: İhsan Fazlıoğlu

Yayın Evi: Papersense Yayınları

İSBN: 9786051606132

Sayfa Sayısı: 232

Kendini Bulmak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsan bir kendilik arayışıdır. Kendilik-bilincine ermiş insan, çağdaş dünyada anlamın yitimini (dis-enchanment) en derinden yaşamış birey ve tür olarak varlığını korumak için var oluşunu, var olmayı ve hayatı yeniden anlamlı kılmalıdır (re-enchantment). Nasıl? Kendi olmuş, kendilik bilincine ermiş, ferdiyetini kazanmış kişioğlunun alâmet-i fârikası “âmentu bi...” diyerek iyi, doğru ve güzel/yüce ile bağını en sahih biçimde kurmak; bir meta-fizik var olan olarak kendini yani emâneti yani akletmeyi yüklenmek; hesabı verilmiş bir hayat görüşü içinde yaşam ile ölümü bir süreklilik içinde idrâk etmek; madde ile manâyı birbirinin yerine ikame etmeksizin sahiplenmek... Ve dahi geçmişiyle geleceğinde buluşmak için teklif sahibi olmak; verili, hazır reçetelerden medet ummadan halis niyetle yola çıkmak ve yolda hatalarını doğrularına azık kılmak...

İşte bu deneme, böyle bir yola çıkışın azığı olmayı mütevazı bir biçimde teklif ediyor...

Kendini Bulmak Alıntıları - Sözleri

  • " İnsan kemâl arayan bir var olandır; ancak her kemâl zevâle evrilir. Zevâlden kurtulmak isteyen ve beşerî yaşama vurgu yapanlar, beşeri makineleştirerek mevcudiyetlerini devam ettirmek isterler. "
  • " Anlamlandırma yetisini kaybeden insan kendini ifnâ eder. "
  • " Modern dönemde kapitalist üretim-tüketim denkleminin işleyişi için hayatın anlamsızlaştırılması gerekmiş, bunun için de öncelikle ölüm itibarsızlaştırılmıştır. "
  • " Yorum , hem yormakla hem yorulmakla var olur... "
  • " İnsan bilgiyi ya öğreten ya da öğrenendir; diğerleri ise kendilerinde hayr olmayan bir yığındır. "
  • " Bazı sorular, bir kez yanıtlanmak için değil, her an yanıtlanmaya çalışılması içindir; çünkü bu sorular bizi insan kılar, sürekli ayık ve uyanık tutar... Korkumuzla yani insanlığımızla yüzleşmemizi sağlarlar ve onlara istikamet vermemizi mümkün kılarlar. "
  • " Hiçbir kulağı varsaymadan kişinin kendi şarkısını terennüm edebilmesi, yaşama cesaretinin zirve bir ifadesidir. "
  • " Yorum, soru sormak, doğru anlamaktan ziyade, yanlış anlamamak için verilen bir uğraşıdır. "

Kendini Bulmak İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İhsan Fazlıoğlu'nun okumuş olduğum ikinci kitabıdır. İlk okumuş olduğum kitabına nispeten çok daha ağır bir üsluba sahip olduğunu hemen belirtmeliyim. Ben her ne kadar gayret ederek, araştırarak okumuş olsam da, bir arkadaşımın dediği şu söze hak verdim: "Bilenlerin okuyacağı bir kitap araştırarak okunacak bir kitap değil..." Evet kesinlikle beni aşan bir kitap olduğunu itiraf etmeliyim... Çünkü bu kitabı okuyacak arkadaşların belli bir seviyeye ulaşmış felsefe bilgisine ihtiyaçları olacaktır. Kitabın henüz giriş kısmında yazarın, faydalandığını sandığım eserlerle karşılaştım. Biraz göz atayım dediysem de kesinlikle okuyabileceğim eserler değiller. Belli bir ilm seviyesi gerekiyor... Fakat kitabın beni zorlamış olması kesinlikle kitabı beğenmedim anlamı taşımıyor. Aksine anlamlandırdığım, idrâkine varabildiğim cümleler bile ufkumu açmama yeterli oldu. Benim için zor olsa da çok güzel bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Kitabın içeriğinden bahsedecek olursam, başlıca konulardan birisi olan kendilik-bilinci konusunda İhsan hocanın çok isabetli tespitlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Hocamın kendini bilmek konusunda ilk önce Allah'a kul olmak gerektiğini ifade etmektedir. Bunun yolunun da akletmekten geçtiğini belirtiyor. Ve bunun devamında da hayattaki seyrimizin idrâk ederek şuurlu bir yolculuk olması gerektiğini açıklamaktadır. Gene aynı konuyla alakalı beni çok çok etkileyen bir örnekle konuya daha derin bir açıklık getirmek istiyorum: Yazarımızın kendini bilmek konusunda neyi kaybettimiz sorusuna, cevap olarak ; bireysel ahlaki değerimizi kaybetmiş olduğumuzu belirtmektedir. Bu konuyu da yaşanmış bir olayla örneklendirmektedir : "1980 askeri darbesinden sonra Almanya'ya giden bir tanıdığım çoluk, çocuk sahibi olduktan sonra oğluna milli değerleri öğretmek için emekli öğretmen olan annesini yanına aldırır. Babaanne çocuğu eğitmeye başlar : ilk ezberlettiği andımız olur :" Türküm!" sorun yok ; "Doğruyum!" idare eder ; "Çalışkanım!" deyince çocuk "Ama babaanne ben pek çalışkan sayılmam." diye cevap verir. Babaanne "Olsun oğlum! Söyleyiver gitsin." deyince çocuk "İyi de babaanne! Biraz önce 'doğruyum' dememişmiydik." diye mukabelede bulunur ve elbette tüm büyü bozulur. Eee hani doğruyu öğretiyorduk. Görüyoruz ki doğruyu öğretecek ahlaki değere sahip olamamışken, hangi doğruyu öğretebiliriz ki!.. Ahlaki kayıtsızlıkğa çözüm olarak İhsan hoca bizlere gene güzel bir öğütte bulunuyor: "Başlamak için tek bir ilke vardır : yola çıkmak... İlkeler, sen ve yol..." Benim de hafızamda yer eden bu güzel cümleyi kendime ilke edineceğim. Kitap o kadar güzel tespit ve yorumlarla dolu ki, ufkunuz genişliyor. Özellikle bir detayı daha belirtmek istiyorum. Her konu bitiminde yazarımız, adeta doktorun hastasına koyduğu teşhis gibi son söz olarak yazdığı cümleler müthiş tespitler olarak hafızamda kalacak. Mükemmel tespitlerle muhatap olacağınız muhteşem bir kitap... Keyifli okumalar dilerim. :)) (Elif)

Kendimi tanıyamadan kaybetmek istemiyorum diyenler için ... Hayat kısa , zaman kısıtlı , insanlar âdi , şartlar acımasız , hayat zor... Ama bir hayalet gibi yaşamanın mânasi yok. Hata yapa yapa öğreneceğiz _ kendimizi bulacağız. (zeynep)

"Kendini Aramak " okuduğum ilk kitabıydı ve dili bu kitaba göre nispeten daha sade idi . Bu kitap biraz daha ağır bir dille yazılmış ve felsefi alt yapı gerektiren bir kitap. Felsefi alt yapısı olmayan , İslam felsefesi konusunda araştırmaları olmayanlar için oldukça ağır ve sıkıcı olacaktır. Geneli ' İtibar ' dergisine yazılmış yazılardan oluşuyor . (M.T)

Kendini Bulmak PDF indirme linki var mı?

İhsan Fazlıoğlu - Kendini Bulmak kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kendini Bulmak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İhsan Fazlıoğlu Kimdir?

İhsan Fazlıoğlu (d. 1966, Ankara), Türk bilim tarihçisidir.

1985'te Kadıköy İmam Hatip Lisesi'ni, 1989'da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 1990-1992 yılları arasında Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde ve Halep'teki Arap Bilim Tarihi Enstitüsü'nde, bilim ve matematik tarihi üzerine araştırmalar yaptı. 1993'te İ.Ü. Bilim Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı; aynı bölümde bir süre araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 1987-1990 ve 1992-1996 yıllarında IRCICA yazmalar bölümünde araştırmacı olarak çalıştı. 1994'te Kısa bir müddet Kahire'de yazmalar üzerinde çalışmalarda bulundu (1994). 1996'da İ.Ü. Felsefe Bölümü'ne geçti ve 1998'de aynı bölümde doktorasını tamamladı. 2001-2002 yıllarında Oklahoma Üniversitesi'nde ABD ile ilgili araştırmalar yaptı. 2005 yılında üniversitelerarası Kurulu'ndan doçentlik unvanını aldı. "Felsefe-Bilim" tarihi ile matematik tarihi ve felsefesi üzerine yoğunlaşan İhsan Fazlıoğlu, özellikle bu yapıların İslam ve Türk Medeniyet Tarihi içerisindeki gelişmelerini el yazması kaynaklara dayanarak incelemekte ve yayınlar yapmaktadır. Fazlıoğlu İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Felsefe Tarihi Anabilim dalında öğretim üyeliği yapmıştır. 2012 yılından bu yana İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde görev yapmaktadır.

İhsan Fazlıoğlu Kitapları - Eserleri

  • Kendini Aramak
  • Kendini Bulmak
  • Akıllı Türk Makul Tarih
  • Soruların Peşinde
  • Fuzuli Ne Demek İstedi?
  • Sözün Eşiğinde
  • Kayıp Halka
  • Derin Yapı
  • Nazari Ufuk
  • Aded ile Mikdar
  • Kayıp Halka
  • Eskiçağda Dokuma

İhsan Fazlıoğlu Alıntıları - Sözleri

  • Uyuyan bir insanı uyandırmak kolaydır; ama uyuma numarası yapan bir insanı uyandırmak çok zordur. (Sözün Eşiğinde)
  • “ Bilim tarihinden maksat da, bir bakıma o tarihî bağlam’da insanların nazarî/aklî idrak tarzının muhtevasını tespit etmek, tasvir etmek ve anlamak olmalıdır. ” (Kayıp Halka)
  • Önemli olan, insanın kendini dünyadan ve diğer insanlardan koruması değildir; önemli olan, insanın dünyayı ve diğer insanları kendinden korumasıdır. (Sözün Eşiğinde)
  • Yukarıda dile getirilen gerekçeler çerçevesinde, Türk düşüncesi, İslam düşüncesinin doğal bir devamıdır. Ancak bu devamlılık, taklide değil tahkik ve tedkike dayanır. Tahkik, nazariyata ilişkin bir sorunun kanıtla isbatı (isblitu'l-mesele bi'd-delil) iken tedkik, kavramsal zeminde kanıtın kanıtla isbatıdır (isblitu' d-delil bi' d-delil). (Kayıp Halka)
  • Meteoroloji biliminde olduğu gibi geleceğe ilişkin olacakları önceden bilmek -ki bu olacaklar ayüstü âleme bağlıdır- ve buna uygun tedbir almakta astronomi yani ayüstü âlemin dilini bilmeyi zorunlu kılar. Bu çerçevede tarihi kaynaklar Uluğ Bey ile kendisi gibi astronomiye düşkün oğlu Abdüllatif'in aralarının bir astrolojik öngörü nedeniyle açıldığını;bu öngörüye göre birinin diğerini ortadan kaldıracağını tespit ettiklerini, dolayısıyla birbirlerini ortadan kaldırmak için fırsat kolladıklarını ;neticede Abdüllatif'in babasını katlederek yok ettiğini kaydederler. (Derin Yapı)
  • İnsan, yeryüzüne değil kendi nefsine sınır koymayı öncelemelidir. (Kendini Aramak)
  • Hayat, insana mahsustur; ve geleneğimizde yaşamdan farklıdır. Hayvan yaşar, ama hayvanın hayatı olmaz! İnsan ölür, yaşamını kaybeder ama hayatını kaybetmez. (Sözün Eşiğinde)
  • "Batı bilimine etki etmemiş ama bizim için önemli olan, hatta ilim tarihi içinde de özgün olan ilim adamlarımızı ne yapacağız? Niçin kendi tarihimizi başkalarının gözüyle okuyor ve kendimizi Batı Avrupa'ya etkimiz oranında tanımlıyoruz?" (Derin Yapı)
  • Semerkant matematik-astronomi Okulu'nun diğer önemli bir etkisi, klâsik İslâm felsefe-bilim eserlerinin kütüphanelerde toplanması ve müstensihler tarafından yeniden üretimi, dolayısıyla çoğaltılmasıyla bu eserlerin âlimlerin hareketi neticesinde İslâm coğrafyasının muhtelif bölgelerine aktarılmasıdır. (Derin Yapı)
  • Bizim 150 yıl önce kullandığımız ve onların geri bulduğu değerleri kullanmaya başladılar ; fakat biz, bu zaman diliminde o değerleri unutup onların icbar ettikleri değerleri içselleştirdiğimizden, şimdi, kendi değerlerini bizim eski değerlerimiz adına eleştiriyorlar. (Soruların Peşinde)
  • Işk imiş her ne var Alem'de İlim bir kil ü kal imiş ancak (Fuzuli Ne Demek İstedi?)
  • Sözün eşiği, ümidin eşiğidir; çünkü bir yerde söylenecek söz var ise, hâlâ ümit var demektir; s-öz-den, dolayısıyla öz-den yeşeren bir ümit.... Sözümüz, ümidimizdir... (Sözün Eşiğinde)
  • Kendiyle barışık olmayan, başkalarıyla savaşır... ~√~ (Kendini Aramak)
  • “Kıtlık zamanlarında, insanları açlık değil alışmış oldukları tokluk öldürür.” (Kayıp Halka)
  • “kültürün ve medeniyetin “Varlığı, varolanı ve insanı nazarî/aklî idrak tarzı” tanımı, o kültür ve medeniyetin bilme tarzını verir. ” (Kayıp Halka)
  • " İnsan kemâl arayan bir var olandır; ancak her kemâl zevâle evrilir. Zevâlden kurtulmak isteyen ve beşerî yaşama vurgu yapanlar, beşeri makineleştirerek mevcudiyetlerini devam ettirmek isterler. " (Kendini Bulmak)
  • İdraki olmayan doğru bilmez ;vicdanı olmayan güzel eylemez. (Akıllı Türk Makul Tarih)
  • İlim aklın ibâdetidir! (Kendini Aramak)
  • Yarın dünden başlar. Zaman çizelgesinde de böyledir. Dünü olmayan bir yarın olmaz. (Kayıp Halka)
  • Tatmin eden övgü ve sövgü sizin olsun, idrak veren bilgi bize yeter. (Akıllı Türk Makul Tarih)