dedas
Turkcella

Kendime Düşünceler - Marcus Aurelius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kendime Düşünceler kimin eseri? Kendime Düşünceler kitabının yazarı kimdir? Kendime Düşünceler konusu ve anafikri nedir? Kendime Düşünceler kitabı ne anlatıyor? Kendime Düşünceler PDF indirme linki var mı? Kendime Düşünceler kitabının yazarı Marcus Aurelius kimdir? İşte Kendime Düşünceler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 12.07.2022 11:00
Kendime Düşünceler - Marcus Aurelius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Marcus Aurelius

Çevirmen: Yunus Emre Ceren

Orijinal Adı: Ta Eis Heaton

Yayın Evi: İş Bankası Yayınları

İSBN: 9786052954027

Sayfa Sayısı: 144

Kendime Düşünceler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

M.S. 161'de Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius 121 yılının 26 Nisan gününde, Roma'da doğdu.

180 yılının sonunda, ordusunu kırmakta olan bir salgın sarılığına tutuldu, imparatorlarının öleceğini anlayarak gözyaşlarını tutamayan askerlerine: «Niçin ağlıyorsunuz?» diye sordu Marcus Aurelius. «Hepinizin beni bulacağı yere, sadece, sizden önce gittiğimi bilmiyor musunuz?» dedi ve o günün akşamı, bir emri olup olmadığını öğrenmek için yanına gelen görevliye, «Beni artık bırakıp, doğacak güneşi bulmaya gidin, ben artık batıyorum» diye yanıt verdi, sonra uyumak üzereymiş gibi, başını örttü. 180 yılının 9 Nisan gecesiydi, 58 yaşında, hayata gözlerini yumdu.

İmparator Filozof'un günümüzden 1848 yıl önce yazdığı bugün de geçerli olan, Doğa ve İnsan üzerine düşünceler bulacaksınız bu kitapta. Yazar; evrende insanın yerini, ne için var edildiğini iletiyor bize yazdıklarında.

 

Kendime Düşünceler Alıntıları - Sözleri

  • "Çünkü insanın çekileceği en güzel yer kendi içidir."
  • Bir adamın kendi başına dik durması gerekir, dik tutulması değil.
  • "Kim ne derse desin ya da ne yaparsa yapsın, ben rengini yitirmeyen bir zümrüt olacağım"
  • Sabahları uyandığında hayatta olmanın, sevmenin, mutlu olmanın ve düşünmenin nasıl bir ayrıcalık olduğunu düşün.
  • Sabahları kalkmayı canın istemedikçe şunu hatırla: “İnsanlık görevi için kalkıyorum.” Eğer bunun için doğduysam, bunun için dünyaya gönderildiysem neden huysuzlanıyorum? Çarşaflara örtülere sarılıp kendimi ısıtayım diye mi yaratıldım? "Fakat bu daha keyifli.” Öyleyse keyif çatmak için mi dünyaya geldin, eyleme geçmek, çaba harcamak için değil mi yani? Bitkilerin, küçücük kuşların, karıncaların, örümceklerin, arıların üstlerine düşen her şeyi yaptıklarını, ellerinden geldiğince dünyanın düzenine katkıda bulunduklarını görmüyor musun? Ve sen insanların görevlerini yerine getirmesini istemiyorsun öyle mi? Kendi doğanın sana buyurduklarını yapmakta acele etmeyeceksin öyle mi? "Fakat dinlenmem gerek.” Tabii ki, benim de dinlenmem gerek. Yine de doğa yemek, içmek gibi bunun da ölçülerini ve sınırlarını belirlemiştir, oysa sen yararlı dinlenme ölçüsünü aşıyorsun. Fakat eyleme gelince gereğinden azını yapıyorsun, hatta payına düşen ölçünün altında kalıyorsun. Aslında sen kendini sevmiyorsun; sevseydin doğanı ve doğanın gereğini de severdin.
  • Neyi sık sık düşünüyorsan,aklın da ona benzer bir şey olacaktır.Çünkü ruhu dolduran düşüncelerdir.
  • "Yaşadığın sürece mümkün olduğunca iyi ol."
  • "Sekizincisi: Öfke ve üzüntü, bize, bizi öfkelendiren ya da üzen şeylerin kendilerinden çok daha fazla zarar verir."
  • İnsanlar sizi, sadece aynı yerden canları yandıkları zaman anlar.
  • "İnsan yaşamı sınırlıdır, varlığı akışkandır, eğilimi belirsizdir, tüm bedeni çürümeye yatkındır, ruhu girdap gibidir, kaderi anlaşılmaz ve ünü muallaktır."
  • "Kesinlikle gerçekleştirmek istediğin şeyler için hızlan, boş umutları defet, eğer kendinle ilgiliysen, hâlâ mümkünken kendi yardımına kendin koş."

Kendime Düşünceler İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Baştan söylemeli ki okursanız pişman olmazsınız, öte yandan okuyup hemen rafa kaldırmamanızı öneririm çünkü fazlaca öğüt, tavsiye içermekte. Herkes kendinden parçalar bulur ama bazı konularda da hemfikir olmayabilirsiniz yazar ile. Mesela benim 'hayal gücünü öldür' veya 'şiirden ve laf cambazlığından kaçın' cümleleri hemfikir olmadığım konular. (Tavsiyesi için La Perduta Gente'ye teşşekkürler) (Leyla acar)

Bu kitap Marcus Aureliustan okuduğum ilk kitap oldu. Felsefi olsa da, baya akıcı dille yazılmış ve okumaya başladığınız an nerede duracağınızı bilemiyorsunuz. Genel baktığımız an çok güzel alt mesajlar verilmiş okura ve bazen siz anlamasanız bile kelimeleri, beyniniz algılıyor olacaktır. Kitapta pek çok kez "Tanrılar" kelimesinin geçmesi bir az rahatsız etti açıkçası beni, ama bir de bu yönden bakalım, Marcusun yaşadığı dönem ve ortam bunu talep ediyordu, yani o zamanın aktüali, inancı buydu. Neredeyse tüm kelimeleri not edilebilecek bir kitap ve bu yüzdendir ki, kitaptan bir çok alıntılarımı yerleştirdim buraya. Son olarak, okuma tavsiyesi veren ve elektron formatını bulmamda yardımcı olan Laperdutagente ye teşekkür ederim :) (Ruhe)

Marcus Aurelius kendime düşünceler tek kelime ile hangi yayınevinden okursanız okuyun etkisinin uzun süre gitmeyeceği hatta başucu kitabı yapmaya dek varacak bir eser. En etkilendiğim kısımları not aldım, 1000kitapta en çok bu kitaptan alıntı paylaştım ve paylaşmaya doyamadım sanırım. İçinde bulunan öğütler hayatın aslında ne kadar kısa gelip geçici ve bizim gündelik hayatta nasıl boğulduğumuzu işaretler gibiydi hayatıma pause tuşu gibi giriverdi bu kitap. Üstelik kitapla tanışmamı sağlayan Laperdutagente teşekkürlerimi bir borç bilirim Marcus Aurelius'la son vermek istiyorum. M.S 161'de Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius 121 yılının 26 Nisan gününde doğdu. 180 yılının sonunda, ordusunu kırmakta olan bir salgın sarılığına tutuldu, imparatorlarının öleceğini anlayarak gözyaşlarını tutamayan askerlerine " Niçin ağlıyorsunuz?" diye sordu Marcus Aurelius. " Hepinizin beni yeniden bulacağı yere, sadece, sizden önce gittiğimi bilmiyor musunuz? " dedi ve o günün akşamı bir emri olup olmadığını öğrenmek için yanına gelen görevliye " Artık beni bırakın, doğan güneşi bulmaya gidin çünkü ben batışı'mdaydım." diye yanıt verdi. (Sevtap Çavdar)

Kendime Düşünceler PDF indirme linki var mı?

Marcus Aurelius - Kendime Düşünceler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kendime Düşünceler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marcus Aurelius Kimdir?

Marcus Aurelius Antoninus Augustus (26 Nisan 121 - 17 Mart 180). 161 - 180 yılları arası Roma İmparatoru. 96 - 180 yılları arasında görev yapan Beş İyi İmparator'dan sonuncusudur ve aynı zamanda en önemli Stoacı filozoflardan biri olarak kabul edilir.

Adını ilk olarak Asya'da yeniden güçlenmeye başlayan Pers İmparatorluğu'na karşı ve limes Germanicus (Cermen sınırı) boyunca Cermen kabilelerle yaptığı savaşlar ve ardından Tuna nehrini aşmasıyla duyurur. Doğuda, Avidius Cassius önderliğindeki bir isyanı bastırmıştır.

Marcus Aurelius'a ait (Meditations / Kendime Gözleyişim) adlı felsefi eser 170-180 arasında savaştayken yazıldı. Eser edebi bir başyapıt olarak günümüzde bile hala saygı görür ve "mükkemmel vurgusu ve sonsuz narinliği" ile övgüyü hak eder.

Marcus Aurelius Kitapları - Eserleri

  • Kendime Düşünceler
  • Hayat Kısa, Mutlu Olmayı İhmal Etme
  • Yıldızların Örtüsü Yoktur
  • Unutma Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır
  • Stoic Six Pack (Illustrated)
  • Kendi Yardımına Kendin Koş

Marcus Aurelius Alıntıları - Sözleri

  • Bir adamın kendi başına dik durması gerekir, dik tutulması değil. (Kendime Düşünceler)
  • Bu şeyleri ne kadar süredir ertelediğinizi ve belirli bir gün ve saati ne kadar sıklıkta tanrılar tarafından size ayarlandığı için ihmal ettiğinizi hatırlayın. Hem bir parçası olduğun dünyanın hem de kaynaktan bir kanal gibi aktığın dünyanın Rabbi ve Valisinin gerçek doğasını anlamanın zamanı geldi. (Kendi Yardımına Kendin Koş)
  • Evren değişim, yaşam varsayımdır. (Hayat Kısa, Mutlu Olmayı İhmal Etme)
  • Bir şey doğru değilse, onu yapma; gerçek değilse söyleme. (Yıldızların Örtüsü Yoktur)
  • İnsanlar birbirleri için dünyaya gelmişlerdir. Bu nedenle onları eğit ya da katlan onlara. (Yıldızların Örtüsü Yoktur)
  • “Tercih seninse niçin yapılmaması gereken bir şeyi yapıyorsun? Bu başkasının tercihi ise neyi suçlayacaksın? Suçlama olmamalı.” (Hayat Kısa, Mutlu Olmayı İhmal Etme)
  • "Sekizincisi: Öfke ve üzüntü, bize, bizi öfkelendiren ya da üzen şeylerin kendilerinden çok daha fazla zarar verir." (Kendime Düşünceler)
  • Sabahları kalkmayı canın istemedikçe şunu hatırla: “İnsanlık görevi için kalkıyorum.” Eğer bunun için doğduysam, bunun için dünyaya gönderildiysem neden huysuzlanıyorum? Çarşaflara örtülere sarılıp kendimi ısıtayım diye mi yaratıldım? "Fakat bu daha keyifli.” Öyleyse keyif çatmak için mi dünyaya geldin, eyleme geçmek, çaba harcamak için değil mi yani? Bitkilerin, küçücük kuşların, karıncaların, örümceklerin, arıların üstlerine düşen her şeyi yaptıklarını, ellerinden geldiğince dünyanın düzenine katkıda bulunduklarını görmüyor musun? Ve sen insanların görevlerini yerine getirmesini istemiyorsun öyle mi? Kendi doğanın sana buyurduklarını yapmakta acele etmeyeceksin öyle mi? "Fakat dinlenmem gerek.” Tabii ki, benim de dinlenmem gerek. Yine de doğa yemek, içmek gibi bunun da ölçülerini ve sınırlarını belirlemiştir, oysa sen yararlı dinlenme ölçüsünü aşıyorsun. Fakat eyleme gelince gereğinden azını yapıyorsun, hatta payına düşen ölçünün altında kalıyorsun. Aslında sen kendini sevmiyorsun; sevseydin doğanı ve doğanın gereğini de severdin. (Kendime Düşünceler)
  • Önce okumayı ve yazmayı öğrenmeden, okuma yazma öğretmeni olamazsın. Yaşamak da böyledir. (Yıldızların Örtüsü Yoktur)
  • Bilgisizliğin ve kendini beğenmişliğin, bilgelikten daha güçlü olması ne tuhaf, değil mi? (Yıldızların Örtüsü Yoktur)
  • Kaybettiklerine tutunuyorsan, kazanamazsın. Kazandıklarına tutunuyorsan, kaybedersin. (Unutma Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır)
  • "Olan olur, olması gerektiği gibi..." (Unutma Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır)
  • "Yaşadığın sürece mümkün olduğunca iyi ol." (Kendime Düşünceler)
  • Bin yıl daha yaşayacakmışsın gibi davranma. Kendisinden kaçınmayan, başının üzerinde duruyor, henüz ayaktayken, mümkünken, iyi bir insan ol. (Hayat Kısa, Mutlu Olmayı İhmal Etme)
  • Hiçbir şey, üzerine anlamlar yüklenmediği sürece iyi veya kötü değildir. Sadece deneyimdir. Olağan akışın bir parçasıdır.. (Unutma Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır)
  • "Zümrüt övülmediğinde, güzelliğini mi yitirir?" (Unutma Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır)
  • Mutlu yaşam çok az şeye bağlıdır. (Hayat Kısa, Mutlu Olmayı İhmal Etme)
  • Ölümü küçümseme, seve seve karşıla onu, çünkü o da doğanın istediği şeylerden biridir. (Yıldızların Örtüsü Yoktur)
  • Her kim bir suç işlerse, kendine karşı yapar bunu; her kim haksızlık ederse, kendine haksızlık eder, kendine kötülük eder. (Yıldızların Örtüsü Yoktur)
  • Kişi yalnızca yaptığından ötürü değil, yapmadığından ötürü de haksızlık eder. (Yıldızların Örtüsü Yoktur)

Yorum Yaz