diorex
sampiyon

Kelile ve Dimne - Beydeba Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kelile ve Dimne kimin eseri? Kelile ve Dimne kitabının yazarı kimdir? Kelile ve Dimne konusu ve anafikri nedir? Kelile ve Dimne kitabı ne anlatıyor? Kelile ve Dimne PDF indirme linki var mı? Kelile ve Dimne kitabının yazarı Beydeba kimdir? İşte Kelile ve Dimne kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 18.04.2022 20:00
Kelile ve Dimne - Beydeba Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Beydeba

Yayın Evi: Karanfil Yayınları

İSBN: 9789756195130

Sayfa Sayısı: 216

Kelile ve Dimne Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İyilikseverlik, dürüstlük, adalet, bilgili olmanın yararları gibi konuların teşvik edildiği; kötülük, zulüm, adaletsizlik ve cahillikten uzak durmanın öneminin vurgulandığı Kelile ve Dimne, doğu klasiklerinin temel eserlerinden birisidir. Hint hükümdarı Debşelim'in isteği üzerine Beydeba tarafından M.ö. III. Yüzyılda yazılan bu alegorik eser, yüz yıllar sonra türünün örneği olmuş ve bu tarzda birçok eser kaleme alınmıştır. Görünüşte eğlenceli, gerçekte ise ders verici ve düşündürücü bir eser olan Kelile ve Dimne'deki masallar, her yaş ve seviyeye hitap edici bir özelliğe sahiptir.

Kelile ve Dimne Alıntıları - Sözleri

  • "Sesimi beğendiysen kafese koymana gerek yok. Ben, zaten senin bahçenin bülbülüydüm. ... ~...
  • "Bana benden başka zarar veren olmadı."
  • , "Hiçbir şey kararında değildir dünyada. Her şey zamanla değişir." ... ~...
  • Dilini tut, selamet dile hakim olmadadır. Boş kelamdan çekin, zira sonu pişmanlıktır.
  • “ İki kişi bir şeyi elde etmek istediğinde hangisi daha akıllı ve şahsiyetli davranırsa o erişir hedefe. Eğer şahsiyet ve akılda eşit iseler daha azimli ve daha sabırlı olan erişir hedefe. Azimde de eşit iseler bahtı açık olan kazanır mücadeleyi”
  • Neyin var senin? Keyfim yok.. Nedir benim sevgili dostumun keyfini kaçıran Vefasızlık, dedi iç geçirerek Dimne. DOSTUN DOSTA VEFASIZLIĞI! ... ~...
  • "Sen bir defa kendini kusursuz görüyorsun. Bu, başlı başına bir kusur."
  • Söylemediğim bir sözden ötürü asla pişman olmadım; oysa söylediğim nice sözler yüzünden defalarca pişman oldum!
  • Nice arkadaşlıklar vardır uzaktan bakan için sımsıkı gözükür. Ama içyüzü kin ve düşmanlıktır. İnan ki, böylesi açık düşmanlıktan daha beterdir.
  • “Vefasız olana sevgi göstermek, nanköre iyilik etmek, dinlemeyene öğüt vermek, sır saklamayana sır emanet etmek kadar boşa harcanmış emek yoktur. Kuşkusuz, iyilerle dost olmak iyilik, kötülerle dost olmak da kötülük getirir. Tıpkı, güzel kokulu bir şeyin yanında geçince güzel, kötü kokulu bir şeyin yanından geçince de kötü koku taşıyan rüzgar gibi... İşte gerçek bundan ibarettir..."
  • Söylediğim bir sözü inkar etmektense hiçbir şey söylememek daha kolay geliyor bana.
  • Kuşkusuz insana en çok yarar sağlayacak şeylerden biri, haddini bilmesi, aklının neye yettiğinden haberdar olmasıdır!
  • Hayırsızlarla beraber yaşayan, onlarla dost olan adam, riskli bir deniz yolculuğuna çıkan malum kimse gibidir. Bu yolcu, neticede batmaktan kurtulsa bile korkulardan kurtulamaz.
  • , "...Aman ALLAH'ım, bu dünya hep böyle vefasızlıklarla mı doluydu?" ... ~...
  • , İnsan, üzerine düşmeyen şeye karışmamalı. ... ~...

Kelile ve Dimne İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Fabl türünde yazılan kitap Depşelem denilen Hint hükümdar zamanında yazıldığı tahmin edilmektedir. Kelile; doğruluğu ve dürüstlüğü, Dimne; yanlışı ve yalanı simgeleyen çakaldır. Doğruluk, erdem, yurt yönetimi, siyaset gibi konuları nasihat niteliğinde öykülerden oluşan bu kitabı okumanız dileğiyle … (A.Topcu)

Kelile ve Dimne: Yeni icat değil kötülük, hep vardı, iyilik icat edilmek zorunda kaldı... Bu kitap bir çok kitabın İlhamı, her bölümü ayrı bir kitap ayrı bir anlam, tecrübeyle yoğrulmuş nasihatler...İnsan söylediği sözü sırtında taşır ya kamburu olur ya baştacı, yine seçimler kapıdadır... Instagram.com/cemileaktemurofficial kitap/bir-adim-bir-nefes--319126 (Cemile Aktemur)

Her şeye rağmen Beydeba'ya saygımdan kitabı bitirdim ancak kitabı hazırlayanlar esere tükürüp piyasaya sunarak kitaba imzalarını kondurmuşlar. Güzel bir kitabı yazım yanlışlarıyla, anlatım bozukluklarıyla mahveden bir yayıneviyle karşı karşıya kalınca kitaptan aldığım tat resmen acıya çalınmış oldu. Okur nezdinde Venedik Yayınları'nın puanı 0 (Yazıyla; sıfır) oldu. Bundan böyle raflarda sizden çıkan bir kitapla karşılaşırsam elime dahi almayacağıma emin olabilirsiniz. (Filozofun Teki)

Kelile ve Dimne PDF indirme linki var mı?

Beydeba - Kelile ve Dimne kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kelile ve Dimne PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Beydeba Kimdir?

Hayatı

Beydeba’nın hayatı hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Gerçek ismi ve ırkı hakkında birçok farklı görüş ortaya atılmış olsa da, tarihçilerin çoğu, adı Ketku olan bir hint alimi olduğu kanısındadır.[kaynak belirtilmeli] Şam’da doğup, sonraları Çin’e göç ettiği çok rivayet edilir. Vefat yeri ve tarihi üzerine hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile Dimne'yi Debşelem isimli bir Hint Hükümdarı döneminde kaleme almış ve eserini hükümdara sunmuştur. Eserin içeriğinde hayatı sisler içerisinde kalan bir Hind Hükümdarı olan Debşelem Şah'ın bir vasiyet üzerine ünlü bilge Beydaba'nın yanına gitmesi ondan hikmetli sözler , öğütler , devlet yönetiminde yardımcı olacak öğretici masallar dinlemesi anlatılmaktadır. Eserde bulunan hikayelerde siyaset, erdem ve eğitim gibi birçok farklı konu işlenmiştir. Kitap 14 bölümden oluşur. Kitap, adını ilk bölümündeki hikayelerin kahramanı olan iki çakaldan almıştır; “doğruluğu ve dürüstlüğü” simgeleyen "Kelile" ile “yanlışlığı ve yalanı” simgeleyen "Dimne". Beydeba, hiç kuşkusuz, Hint edebiyatında eşsiz bir yere ve öneme sahiptir. Eserlerinden biri de "Bülbül ile Bağcı"'dır.

Bir görüşe göre

MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Beydeba'nın el yazmalarına göre Sarp'ın zamanında yaşamıştır. Büyük İskender, muazzam ordusuyla Çin'e ilerlerken geçtiği yerleri de fethediyordu. O zamanın Hint hükümdarı Fur onurlu biriydi ve ülkesini ne pahasına olursa olsun savunmaya kararlıydı ancak İskender'in kıvrak zekâsıyla baş edememiş ve yenilmişti.

İskender Hindistan'ı topraklarına katıp şehrin başına, güvendiği birini vali atadıktan sonra yoluna devam etti. İskender gittikten bir süre sonra Hintliler ayaklandılar ve İskender'in atadığı valinin yerine Fur'un oğlu Debşelimi hükümdar yaptılar. Ancak Debşelim hükümdar olduktan sonra halkına zulüm etmeye başladı. Zamanın ünlü bilgini Beydeba, Debşelim'in huzuruna çıktı ve ona yanlış yaptığını söyledi. Debşelim, önce Beydeba'ya çok kızdı. Ama daha sonra haklı olduğunu anlayınca yumuşadı.

Diğer bir görüşe göre

Beydeba, MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü Çin yazarıdır. Mehmet Küşteri adlı bir Türk yazarının Şeceret-ül-Beşer adlı eserinde belirttiğine göre Beydeba, M.S.81 yılında doğmuştur; musikinin mucididir. Nasihat-El-Külliye adında bir eseri Arapça'ya çevrilmiştir.

Kişiliği

Beydeba, döneminin sayılı bilginlerinden biriydi. Kıvrak zekasıyla her işin üstesinden gelen, imkânsız denen ve akıl ermeyen olayları bile çözen bir Hint düşünürüdür. MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı tahmin edilmektedir.

Beydeba Kitapları - Eserleri

  • Kelile ve Dimne
  • Kelile ve Dimne'den Seçmeler
  • Ne Ekersen Onu Biçersin
  • Kelile ve Dimne 1 - İki Güvercin
  • Kelile ve Dimne

Beydeba Alıntıları - Sözleri

  • Demek ki siz de benimle aynı derde sahipsiniz. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • Söylediğim bir sözü inkar etmektense hiçbir şey söylememek daha kolay geliyor bana. (Kelile ve Dimne)
  • “Vefasız olana sevgi göstermek, nanköre iyilik etmek, dinlemeyene öğüt vermek, sır saklamayana sır emanet etmek kadar boşa harcanmış emek yoktur. Kuşkusuz, iyilerle dost olmak iyilik, kötülerle dost olmak da kötülük getirir. Tıpkı, güzel kokulu bir şeyin yanında geçince güzel, kötü kokulu bir şeyin yanından geçince de kötü koku taşıyan rüzgar gibi... İşte gerçek bundan ibarettir..." (Kelile ve Dimne)
  • Neyin var senin? Keyfim yok.. Nedir benim sevgili dostumun keyfini kaçıran Vefasızlık, dedi iç geçirerek Dimne. DOSTUN DOSTA VEFASIZLIĞI! ... ~... (Kelile ve Dimne)
  • Dürüst gibi görünüp de perde arkasından iş çevirenlerin foyası eninde sonunda ortaya çıkar. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • Gurbete çıkmak büyük zorluklara gebeyse de, olgunlaşmak için yeni yerler görmekten daha iyi bir fırsat olmaz. İnsanın kendini göstermesi için yeni insanlar tanıması gerekir. Aynı yerde kalıp daha iyiyi hedeflemeyen bir insanın kendisini geliştirmesine imkân yoktur. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • Yolculuk, ayrılıktan başka meyvesi olmayan bir ağaçtır. Gurbet ise... (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • Rahat ve huzur içinde yaşayayım diyen, dünyaya hiç gelmemeliydi. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • , İnsan, üzerine düşmeyen şeye karışmamalı. ... ~... (Kelile ve Dimne)
  • Bir lafı çok kişi söylüyor diye, o laf gerçek olamaz. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • Rızık taksim edilmiştir ve elbet seni bulacaktır. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • “ İki kişi bir şeyi elde etmek istediğinde hangisi daha akıllı ve şahsiyetli davranırsa o erişir hedefe. Eğer şahsiyet ve akılda eşit iseler daha azimli ve daha sabırlı olan erişir hedefe. Azimde de eşit iseler bahtı açık olan kazanır mücadeleyi” (Kelile ve Dimne)
  • Söylemediğim bir sözden ötürü asla pişman olmadım; oysa söylediğim nice sözler yüzünden defalarca pişman oldum! (Kelile ve Dimne)
  • İnsanlar ile hayvanları birbirinden dört özellik ayırır; bunlar bilgi, namus, akıl ve adalettir. (Kelile ve Dimne 1 - İki Güvercin)
  • Akıllı kişiler, bu dünyadaki mutluluğu yalnız yemek ve içmekten ibaret saymazlar. Gönül ferahlığı için, sürekli büyük şeyleri elde etmeye çalışırlar. (Kelile ve Dimne 1 - İki Güvercin)
  • Sadakat, büyük bir vasıftır. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • Hayırsızlarla beraber yaşayan, onlarla dost olan adam, riskli bir deniz yolculuğuna çıkan malum kimse gibidir. Bu yolcu, neticede batmaktan kurtulsa bile korkulardan kurtulamaz. (Kelile ve Dimne)
  • Bitmeyen kavgalar uzun uzadıya devam ediyordu. (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)
  • "Bana benden başka zarar veren olmadı." (Kelile ve Dimne)
  • Rızık taksim edilmiştir ve elbet seni bulacaktır. Ancak yine de rızkının peşinde koşmam gerekir. Çünkü "insan için çalıştığından başkası yoktur." (Kelile ve Dimne'den Seçmeler)

Yorum Yaz