Kar Kokusu - Ahmet Ümit Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kar Kokusu kimin eseri? Kar Kokusu kitabının yazarı kimdir? Kar Kokusu konusu ve anafikri nedir? Kar Kokusu kitabı ne anlatıyor? Kar Kokusu kitabının yazarı Ahmet Ümit kimdir? İşte Kar Kokusu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ahmet Ümit
Yayın Evi: Everest Yayınları
İSBN: 9789752897410
Sayfa Sayısı: 288
Kar Kokusu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Yarı otobiyografik bir roman. Sovyetler Birliği henüz dağılmamış. Türkiye'de askeri diktatörlüğün en karanlık günleri. Moskova'daki uluslararası okulda eğitim gören Türkiyeli devrimciler. Askeri diktatörlüğün istihbaratçıları onların peşinde. Ve karlar üzerinde bir cinayet. Cinayet sorgusuyla başlayan iç hesaplaşma. Hayatın anlamı nedir? Gerçeği kim temsil ediyor? Sadece Türkiye Komünist Partisi'nin değil, uluslararası devrimci hareketin bir dönemine de farklı bir bakış.
"Mehmet koruluğun sınırındaki dereye geldiğinde, Leonid yine yaklaşmıştı pencereye. Ama Mehmet onu görmedi. Gözleri geçeceği derenin üzerindeki küçük köprüye takılmıştı, yerler buzdan parıldıyordu. Köprüye doğru bir adım atmıştı ki, ayağı kaydı. Düşmekten son anda tahta korkuluğa tutunarak kurtuldu. Doğrulup yeniden yürümeye başlayacaktı ki, arkasında birinin varlığını hissetti. İrkilerek başını çevirmeye çalıştı ama geç kalmıştı; derinden gelen bir ses duydu, aynı anda sırtında şiddetli bir darbe hissetti; hızla öne savruldu ama elleri hâlâ korkuluklarda olduğu için yere düşmedi. Başını çevirip vuranı görmek istedi, başaramadı. Bakışları usulca aşağı, göğsüne kaydı, hiçbir şey göremedi. Ama sırtındaki ağırlık hissedilmeyecek gibi değildi. Birkaç saniye ayakta kaldı, başı dönüyor, kusmak istiyordu. Engellemek istedi, başaramadı, ağzından koyu bir sıvının boşaldığını fark etti. Elleri korkuluktan çözüldü, yüzüstü yere yıkıldı. Düşerken başını köprünün buzlanmış tahta döşemesine çarpmıştı, ama hiç acı duymuyordu. Yalnızca hızla uzaklaşan birinin ayak seslerini işitti."
Kar Kokusu Alıntıları - Sözleri
- " Bir tiryakinin öğrenmesi gereken ilk kural çayın tadını şekerle bozmamasıdır."
- Gerçeği bilmek bir ayrıcalıktır. Mutsuz olma ayrıcalığı...
- " Bu çürümüş insan topluluğunun içinde söylediklerine önem verebileceği çok az kişi vardı."
- - Nasıl böyle genç kalabiliyorsun? - "Kadınlardan uzak durarak" dedi.
- " Felaketler insanları birleştirir."
- " Her yerde aynı mutsuzluk virüsü sarmış insanları."
- " Nereye giderse gitsin ülkesini içinde taşırdı insan."
- Belki de birbirlerine bakmak yettiğinden, gerektiği kadar konuşmadıkları halde herşeyi anlıyormuş gibi geliyordu onlara.
- Bak genç dostum, bir tiryakinin öğrenmesi gereken ilk kural, çayın tadını şekerle bozmamasıdır.
- " İnsanoğlu doğadan daha karmaşık."
- " Her dağın kendine göre karı vardı."
- " Ülkeyi derin bir uçuruma doğru sürüklüyordu.En kötüsü de kimse bunun farkında degildi ya da yıllardır olduğu gibi herkes kendini kurtarmanın derdine düşmüştü."
- " Tehlike yaşamı daha anlamlı kılıyor "
- " Bence mutlu falan değiliz" deyip ağzına kadar dolu votka bardağını göstererek eklemişti: " Bu yüzden de çok içiyoruz."
- " Bu kapalı odanın içinde sesli olarak düşünüyorum da dışarıdaki yaşam ne kadar gerçek?"
Kar Kokusu İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitapta devrimci bir ekip var ve bu ekipten biri gece gizemli bir şekilde öldürülüyor. Katil ekipten biri ama kim? Katil kesin budur diye atıp tutmalar da boş olduğu için Ahmet Ümit'in romanlarında, susup kendinizi akışa bırakıyorsunuz. Yorulmadan, bıkmadan okuyacağınız bir kitap.Tavsiye ederim. (Zümra)
İliklerime kadar hissettim soğuğu desem yeridir. Rusya’nın buz gibi havasında buz gibi bir cinayet… Mehmet … kimin öldürdüğü elbet belli değil. Katil yine içimizde ya da her yerde. Birbirlerine bağlı olduklarını sandıkları ve sonuna kadar inandıkları yoldaşların içinde bir köstebek var. Elbet olacak değil mi, kimseye sonuna kadar güvenmeyeceksin. Ben tekrardan katili bulmakta zorlandım , bulsaydım Ahmet Ümit’in kitapları bu kadar cazip gelmezdi elbet iyi okumalar (kumrukitap)
İnsanlara sonsuz güvenmemeliyiz. O yapmaz deyip söylenenlere kulak tıkamamalıyız. İpucuları takip ederek olayları iyi değerlendirmeliyiz. Eğer kitaptaki karakterler bu doğrultuda görev ve sorumluluklarını yerine getirmiş olsalardı onca insan işkence çekmeyecekti ve kimse ölmeyecekti. (Kübra Gökdemir)
Kitabın Yazarı Ahmet Ümit Kimdir?
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
Ahmet Ümit Kitapları - Eserleri
- Sultanı Öldürmek
- Bab-ı Esrar
- Kukla
- Sis ve Gece
- Sokağın Zulası
- Çıplak Ayaklıydı Gece
- Bir Ses Böler Geceyi
- Masal Masal İçinde
- Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri
- Agatha'nın Anahtarı
- Kar Kokusu
- Patasana
- Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
- Beyoğlu Rapsodisi
- Aşk Köpekliktir
- Başkomser Nevzat: Çiçekçinin Ölümü
- Kavim
- Ninatta'nın Bileziği
- İnsan Ruhunun Haritası
- Olmayan Ülke
- İstanbul Hatırası
- Başkomser Nevzat: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?
- Beyoğlu'nun En Güzel Abisi
- Elveda Güzel Vatanım
- Kırlangıç Çığlığı
- Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi
- Aşkımız Eski Bir Roman
- Orhan Kemal
- Bir Ses Böler Geceyi / Çıplak Ayaklıydı Gece
- Kayıp Tanrılar Ülkesi
Ahmet Ümit Alıntıları - Sözleri
- “Aman be ! İyi ki parayı kitaba ,musikiye harcamışım .” (Başkomser Nevzat: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?)
- İnsanın bir üslubunun olması lazım. Ama bu kolay kazanılmaz. (Agatha'nın Anahtarı)
- Mavi damlalar toplayın Solgun çiçeklerin rüzgârından Bir tutam gökyüzü, Bir parça deniz Görkemli düşlerimiz kirlenmesin Duvarların pençesindeyken bedenimiz. (Sokağın Zulası)
- Büyüyünce bugünleri hatırla; öfke ve nefreti değil, sevgiyi miras bırak çocuklarına. (Olmayan Ülke)
- "Lafa geldi mi herkes şikayetçi. Fakat bir şeyler yapalım dediğinizde, önce kendi çıkarlarına bakıyorlar." (İstanbul Hatırası)
- "Yine bir sızı var içimde, akşam oldu diye." (İstanbul Hatırası)
- Acıyı bilmeden sevincin anlamını kavrayamayız. (Masal Masal İçinde)
- İnsanın en büyük trajedisi ölümlü olduğunu bilmesidir . (İnsan Ruhunun Haritası)
- "Bu memlekette kadınların eti de, canı da sudan ucuzdur." (Beyoğlu'nun En Güzel Abisi)
- "Kimse iyi dediği birine aşık olmaz..Aşkın iyilikle ilgisi yoktur... " (Aşk Köpekliktir)
- Ey, aradıkça arayacakları çoğalan, buldukça bulacakları çoğalan… (Ninatta'nın Bileziği)
- Yaşam insanoğlu için bir armağan mıdır, yoksa ceza mı? (Masal Masal İçinde)
- ..çünkü şairler aşklarına asla ihanet etmezler. (Aşkımız Eski Bir Roman)
- “Bütün aşklar er ya da geç aynı sonla yüzleşmek zorunda kalmazlar mı?” (Sis ve Gece)
- Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını görüyorum... Kimseye kırgın değilim, dünyadan payıma düşen bu kadarmış, aldım gidiyorum. (Agatha'nın Anahtarı)
- Gerçekler her zaman güzel olmayabilir. Bazen ne kadar az şey bilirsen, o kadar iyidir. (Kavim)
- insan her şeye alışır diyorlar ya, öyle değil aslında. başka çaren olmadığı için katlanıyorsun, ama alışmıyorsun. (Bir Ses Böler Geceyi / Çıplak Ayaklıydı Gece)
- " Şahane bir aşk, çoğu zaman harcanmış bir hayat demektir." (Sultanı Öldürmek)
- " Her dağın kendine göre karı vardı." (Kar Kokusu)
- "Bazı şeyler, hiçbir zaman unutulmaz." (Sultanı Öldürmek)
Editör: Nasrettin Güneş