akademi
Turkcella

İtiraflar - Augustinus Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İtiraflar kimin eseri? İtiraflar kitabının yazarı kimdir? İtiraflar konusu ve anafikri nedir? İtiraflar kitabı ne anlatıyor? İtiraflar PDF indirme linki var mı? İtiraflar kitabının yazarı Augustinus kimdir? İşte İtiraflar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 24.05.2022 00:00
İtiraflar - Augustinus Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Augustinus

Çevirmen: Dominik Pamir

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9799756963622

Sayfa Sayısı: 384

İtiraflar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İlkçağ Hıristiyanlığının en büyük düşünürü sayılan Saint-Augustinus (354-430), Yunan felsefesinin Platoncu geleneği ile Hıristiyanlık öğretisini kaynaştırmaya çalışmıştır. Spekülatif ve mistik eğilimlerin ağır bastığı eserlerinde işlediği en temel sorun Tanrı ve mutluluk sorunudur. Katolik öğretiyle ilgili kuşkularından bir türlü arınamayan Augustinus, bir içe bakış anında, hem içkin hem de aşkın “değişmez ışık” olan Tanrı’yı keşfeder. Ve “anlayayım diye inanıyorum” önermesini benimser.

Düşünce -ve dolayısıyla edebiyat- tarihinin 4 büyük itirafından- diğerleri J.J Rousseau, Gazali ve Tolstoy’a ait- birisi olan bu eser, bir filozofun ruh ve düşünce dünyasının bir anatomisini sunmaktadır bizlere. Felsefi ve tanrıbilimsel düşünüş biçiminin yer aldığı, otobiyografik nitelikli bu kitapta okuyucu, Augustinus’un dehasını görecek ve yüreğinin atışlarını içinde hissedecektir.

İtiraflar Alıntıları - Sözleri

  • "Olanı gördüler, sebebini değil."
  • “Kendimin peşine düşmeden nereye gidebilirim?”
  • Kuşkusuz yabancı dil öğrenme zorluğu bir bakıma Yunanca yazılmış masalsı anlatıların tatlılığına bir tür acılık veriyordu. Orada geçen hiçbir sözcüğün anlamını bilmiyordum. Cezalandırmakla korkutarak onları öğrenmeye zorluyorlardı beni. Çocukluğumun ilk zamanlarında Latince sözcükleri de bilmiyordum. Fakat onları korkutulmadan, şiddet görmeden dadılarımın okşamaları, şakaları, gülüşleri, neşeleri ve oyunları arasında öğrendim. Ceza görmeden, zorlanmadan öğrendim onları. ...sözcükleri öğrenmek konusunda içten gelen bir merak zorlamadan daha etkilidir.
  • ben kendimle yüzleşmek istemediğimden arkama saklanmıştım ..
  • "Hiçbir şey geçip gitmemiş olsa geçmiş zaman olmaz, hiçbir şey... " .

İtiraflar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İtiraflar İlkçağ felsefesinin aziz filozoflarından Aziz Augustinus. Babası bir putperes annesi de dinine bağlı olan bir Hristiyandır. Çapkın bir gençlik sürecinden geçmiştir ve katolik klisinenin felsefen uzak olduğunu düşünerek Maniciliğe yönelmiştir. Tanrının varlığı, kötülüğün kaynağı ve niteliği gibi sorunlarla bir çatışma içinde olmuştur hayatı boyunca. Tanrıya ulaşmak yolunda ancak bedenden uzaklaşarak dönebileceği ilkesini geliştirmiştir. İtiraflar kitabını da hiçbir çıkar gözetmeksizin yazmıştır. Tanrıyı arayışının en açık göstergesi olan bu kitap bir insanın tüm günahlarıyla nasıl tanrıya sığınıp ondan af dilediğini ve ona ulaşmak istediğinin göstergesi. Bir otobiyografik nitelik taşıyan eser Augustinusun tüm düşünce tarzını bize açık bir şekilde sunuyor. Çocukluktan itibaren yaptığı hataları nasıl yaptığını, onca zaman tanrının varlığını nasıl da yok sayıp zaaflarına yenik düştüğünü biz okurları karşısında tanrıdan afdileyerek dile getiriyor. Tanrıyla konuşarak günah çıkarma formunda anlatmıştır. En çok önem verdiği konulardan biri de itiraflarından anladığımız kadarıyla, insanın kendisini araştırmasıdır. Hakikat insanın içindedir ve hakikatte tanrının kendisidir der. Bir nevi tanrının insan olduğunu, öte yandan insanın kendisi de tanrıdadır. Bunu anlamaya çalışmakta felsefe olduğunu savunur. Felsefe insanın kendisiyle uğraşmasıdır. Eser boyunca Aziz Augustinus kendisiyle uğraştığına göre amacının felsefe olduğu sonucunu çıkarmak yanlış olmaz. Felsefe seven herkesin okuyup anlamlaştırması gereken bir eser... Sevgiler.. (Antares)

MS 354 ila 430 yılları arasında yaşamış, Hristiyanlığa büyük katkıları olmuş, bana göre, aklını kullanmasını bilen, sorduğu soru ve yaptığı açıklamalarla hayranlık uyandıran, insanın sohbet etmeyi isteyebileceği, "dostu olsun isteyeceği" biri Augustinus. Kitabında, hayat hikâyesinin bir kısmını anlatan, düşünce dünyasının kapılarını ardına kadar açan biri aynı zamanda. İnsani zaaflarını gizlemeden, Tanrıya ve okurlarına itiraf eden bir beşer. On üç bölümlük kitabı, Tanrıya olan yakarışları, dünyaya dair tahlilleri ve sorduğu sorularla okurlarına yeni ufuklar açıyor. Özellikle zaman, hafıza, günah, felsefe ve Tanrı konularındaki fikirleri öyle sıra dışı ki, ilgili bölümlerin tekrar okunmasını hak ediyor. Seninle tanıştığıma memnun oldum Augustinus. Kitabın Çiğdem Dürüşken'in çevirisini yaptığı, Kabalcı Yayınları baskısı oldukça iyiydi. Çeviri, dipnotlar ve bölüm başlarında verilen birer cümlelik açıklamalar okumayı kolaylaştırıyor. (Ferdi Bişkin)

Ortaçağ genel yapısından ayrılmayan; din ve felsefenin iç içe olduğu bu dönemde öne çıkan Aziz ünvanını almıştır.Aziz Augustinus olarak anılan Ortaçağın önemli ismi gerek Zaman kavramıyla gerekse Yeryüzü-Gökyüzü devleti konularıyla ön plana çıkmıştır.Yeryüzü devleti kötülüğün bulunduğu yer olarak anılsada Gökyüzü devleti tam aksine iyiliğin devleti olup diğer bir ifadeyle Tanrı devleti adıylada anılır.Bu kitabında Filozof kendi yaşam hayatını ele almış, Tanrıyla arasında bulunan bağın derinliğini her satır, her cümlesinde belirtmekten geri kalmamıştır.Yaşamını anlatarak Tanrıya olan bağlılığını, sevgisini, ona olan bitmek tükenmek bilmeyen arzusunu belirtmiştir.Çok sevdiği annesinin hayatındaki rolünü onun dine bakışında annesinin etkisini ve ölümünü barındıran satırlar bulunuyor.Dönemin özelliğine bakacak olursak Kilisenin baskısından ötürü ters düşmemek adına ne kadar karanlık olarak anılsada çok geniş bir dönemi kapsayan felsefenin dinin yanında kullanılarak akıl ve imanın bir arada olduğu bu dönemde bu tür özellikler baskınken Augustinus'un bu tarz Tanrı merkezli havaya girmesi normal olup önemli düşüncelerin temelini atan Filozoflardan. (Y.)

İtiraflar PDF indirme linki var mı?

Augustinus - İtiraflar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İtiraflar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Augustinus Kimdir?

(13 Kasım 354/28 Ağustos 430)

Batı Kilisesi'nin ilk döneminin başlıca ilâhiyatçısı, M.S. 396-430 yılları arasında Roma Afrikası'nın Hippo piskoposu olan Augustinus İlkçağ Hristiyanlığının en büyük düşünürü sayılır. Yunan felsefesinin Platoncu geleneği ile Hristiyan öğretiyi kaynaştırmaya çalışmıştır.

Augustinus'un babası Patricius putperest, annesi Monica ise dinine bağlı bir Hristiyandı. Ondokuz yaşında Kartaca'da öğrenciyken, Çiçero'nun bugün kayıp olan Hortensius adlı denemesinin etkisiyle felsefeye ilgi duymaya başladı. Katolik Kilisesi'nin inançlarını felsefeye uzak bulduğu için Maniciliğe yöneldi. Çapkın bir gençlik döneminden sonra düşük tabakadan bir kadınla ilişki kurmuş olan Augustinus zaaflarına karşı duramadığı için evlenmesine göz yumulan sıradan Manici müritler arasına girebildi.

Augustinus'un bu "ışık dini"ne duyduğu ilgi uzun sürmedi. Yirmisekiz yaşında Kartaca'dan ayrılarak Roma'ya, oradan da Milano'ya gitti. Milano piskoposu Ambrosius ile tanıştıktan sonra Katolik öğretiye karşı beslediği önyargılar bir ölçüde sarsıldı. Ama Tanrı'nın varlığı, kötülüğün kaynağı ve niteliği gibi sorunlar, onda hâlâ çözüme kavuşmamıştı.

Yeni-Platonculukla tanışması bu sıralarda oldu. Yeni-Platoncu görüşler, Manicilikten aldığı, Tanrıya ancak bedenden uzaklaşarak dönülebileceği ilkesini pekiştirmişti. Onun için bu, öncelikle cinselliğin bağlarından kurtulmak demekti. Hristiyanlığa kesin dönüşü Milano bahçesinde kulağına gelen al ve oku (tolle, lege) buyruğuyla gerçekleşti. "Rab İsa Mesih'i giyinin ve şehvetler için bedenin tedarikini görmeyin" âyetini okuyunca son kuşkularından da kurtuldu ve 387'de Ambrosius tarafından vaftiz edildi.

Bazı Yapıtları: Hristiyan Öğretisi; İnanç, Umut ve Sevgi Üzerine; Vaazlar; Mektuplar; Tekvin'in İlk Üç Bölümü Üzerine Yorumlar; Mezmurlar Üzerine Açıklamalar; Gerçek Din Üzeri¬ne; Özgür İrade Üzerine; Vaftiz Üzerine; Doğa ve Kayra Üzeri¬ne; İsa'nın Kayrası ve İlk Günah Üzerine.

Augustinus Kitapları - Eserleri

  • İtiraflar
  • İstencin Özgür Tercihi Üzerine
  • Tanrı Şehri
  • Tanrı Devleti

Augustinus Alıntıları - Sözleri

  • Tanrı, insan ırkını tek bir insandan yarattı çünkü o insanların şunun farkına varmasını istedi: O'nu da çokluk içinde Birlik olarak görmek hoş bir şeydir. (Tanrı Şehri)
  • “Kendimin peşine düşmeden nereye gidebilirim?” (İtiraflar)
  • Töz, felsefede kendi başına varlığı olandır, eğer bir şeyin kendi başına bir varlığı yoksa ve var olmak için başka bir şeye ihtiyaç duyuyorsa o töz olamaz. O zaman kötülük bir gerçek değil bir gölge-varlıktır. Yani varlığını başka bir şeye bağlı olarak kazanır. (Tanrı Şehri)
  • Babil adı "karışıklık" anlamına gelir. (Tanrı Şehri)
  • Sam'ın 5. kuşaktan torunu olan ve ismini Ever olarak andığımız Heber'in adından dolayı, Ever ailesinin konuştuğu dil, yani insanlık dili "Hebrew" İbranice olarak adlandırılmıştır. (Tanrı Şehri)
  • hiçbir ses bir defada var olmaz ;her ses zaman içinde üretilir,yayılır ve her bir parçası bir diğerinin ardından duyulur. Ve her görünür biçim mekana yayılır ve bir bütün olarak tek bir yerde var olamaz... (İstencin Özgür Tercihi Üzerine)
  • Tanrı dünyadaki kötülüklere neden müdahale etmiyor? Eğer Augustinus bugün aramızda olsaydı, bu soruya şu cevabı verirdi; kötülük sizin seçimlerinizin ve davranışlarımızın sonucudur. Bu seçimleri yaparken Tanrı'ya sormazken, neden sonuçları söz konusu olduğunda Tanrı'nın müdahalesini bekliyorsunuz? seçimlerimizin ve davranışlarınızın sonuçlarını kabul etmek size neden bu kadar zor gelmektedir? (Tanrı Şehri)
  • Aslolan iyiliktir, kötülük gerçekte yoktur. Kötülük, iyiliğin eksik olmasından ya da azalmasından kaynaklanmaktadır. (Tanrı Şehri)
  • "Hiçbir şey geçip gitmemiş olsa geçmiş zaman olmaz, hiçbir şey... " . (İtiraflar)
  • gerçeğin sessiz belagati, seslerin gürültüsü olmadan üzerimizden akarken, başka bir mutluluğu arayacak ve bu kadar güvenli ve yakın olandan keyif almayacak mıyız?... (İstencin Özgür Tercihi Üzerine)
  • Augustinus'a göre kötüyü ortaya çıkaran kişilerin tabiatı değildir, çünkü tabiatı iyi olarak yaratılmış birinin tabiatı kötülüğünün sebebidir dersek bu iyilikten kötü çıkar anlamına gelir. Bu bir çelişkidir ve kabul edilemez. (Tanrı Şehri)
  • Ona göre kötülük aslında yoktur ya da kötülük kendi başına gerçekliği olan bir şey değildir. İyilik azaldığında ya da yok olduğunda kötülük ortaya çıkar.tıpkı ışığın kaybolmasıyla karanlığın ortaya çıkması gibi. (Tanrı Şehri)
  • değişmezcesine gerçek olan her şeyi içinde barındıran değişmez gerçeğin varlığını reddemezsin. Ve bu gerçeğin senin veya benim veya birbaşkasının olduğunu [da] iddia edemezsin;değişmez gerçek herkes için mevcuttur ve herkese açık ve yine de bilinmeyen bir şekilde gizli olan ışık gibi değişmezcesine gerçek olanı anlayan herkese kendini gösterir... (İstencin Özgür Tercihi Üzerine)
  • doğru olanın ne olduğunu bilen fakat onu yapmayan bizler doğru olanın bilgisini kaybettik ve doğru davranma gücüne sahip olan fakat öyle davranma gücüne sahip olan fakat öyle davranmayı istemeyen bizler - ki istence sahibiz - bu gücü[de] kaybettik... (İstencin Özgür Tercihi Üzerine)
  • Gerçekte: Kibir tüm günahların başlangıcıdır. (Tanrı Şehri)
  • hiçbir şeyin kendisinden üstün olmadığı o şeyi bulursak, kesinlikle onun Tanrı olduğunu itiraf edeceğim... (İstencin Özgür Tercihi Üzerine)
  • Kuşkusuz yabancı dil öğrenme zorluğu bir bakıma Yunanca yazılmış masalsı anlatıların tatlılığına bir tür acılık veriyordu. Orada geçen hiçbir sözcüğün anlamını bilmiyordum. Cezalandırmakla korkutarak onları öğrenmeye zorluyorlardı beni. Çocukluğumun ilk zamanlarında Latince sözcükleri de bilmiyordum. Fakat onları korkutulmadan, şiddet görmeden dadılarımın okşamaları, şakaları, gülüşleri, neşeleri ve oyunları arasında öğrendim. Ceza görmeden, zorlanmadan öğrendim onları. ...sözcükleri öğrenmek konusunda içten gelen bir merak zorlamadan daha etkilidir. (İtiraflar)
  • ben kendimle yüzleşmek istemediğimden arkama saklanmıştım .. (İtiraflar)
  • eğer yaşamımın başlangıcını hatırlamıyorsam bunun bana zararı olmaz çünkü huzur bulacağım sonun ne olduğunu biliyorum... (İstencin Özgür Tercihi Üzerine)
  • "Olanı gördüler, sebebini değil." (İtiraflar)

Yorum Yaz