İskendername - Ahmedî Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İskendername kimin eseri? İskendername kitabının yazarı kimdir? İskendername konusu ve anafikri nedir? İskendername kitabı ne anlatıyor? İskendername PDF indirme linki var mı? İskendername kitabının yazarı Ahmedî kimdir? İşte İskendername kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ahmedî
Çevirmen: Mehmet Kanar
Yayın Evi: Say Yayınları
İSBN: 9786050200836
Sayfa Sayısı: 70
İskendername Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
1390 yılında yazılan mesnevi I. Beyazid'in oğlu Emir Süleyman'a sunulmuştur. Adından da anlaşılabileceği gibi eser Büyük İskender'in hayatını konu alır. Fakat, çoğu araştırmacıya göre, eserin amacı ismi geçen kişinin hayatını anlatmaktan çok bu hayatı bir çerçeve-hikâye olarak kullanıp birçok farklı bilim dalına dair çeşitli bilgiler vermektir. Nitekim eserde konu edinilen İskender'in yaşam öyküsü ile İskender'in gerçek yaşam öyküsü arasında büyük farklılıklar bulunur. Nizami'nin 2500 beyitlik İskendernâme'sinin bazı kısımları tercüme edilerek esere dahil edilmiştir. Ahmedî bu mesnevide 3 farklı şahsiyete 3 sembol yüklemiştir; Aristo aklı,İskender ruhu,İskender'in savaştığı Dara nefsi temsil eder.Ahmedî, Sultanın isteği üzerine mesnevisinin sonuna ilk manzum Osmanlı tarihi sayılabilecek 334 beyitlik bir Gazavat-nâme eklemiştir. Çoğu araştırmacıya göre şiir açısından çok parlak bir eser olarak kabul edilmeyen İskendernâme´yi önemli kılan ana unsur ihtiva ettiği bilgilerdir. Her ne kadar bir mesnevi olsa ve nazım şeklinde yazılmışsa da eserin içeriğinin büyük bir kısmı geometri, astronomi, tıp, felsefe, siyaset, etik, teoloji gibi bilimlere dair bilgiler içerir. Bu da eseri Bilim Tarihi ve Felsefe Tarihi açısından önemli kılar. Eserin bu özelliği birçok bilimadamı ve şairin eseri edebi bir eserden ziyade bilimsel bir eser olarak görmesine sebep olmuştur. Eseri bu şekilde yorumlayanlar arasında Latîfî ve E. J. Wilkinson Gibb gibi isimler vardır. Franz Babinger ise İskendernâme'nin Büyük İskender'e ait efsaneleri tesvir ettikten sonra bir bilim ansiklopedisi halini aldığını belirtir. Bir Osmanlı Tarihi araştırmacısı açısından bu eserin en önemli yönü;ilk manzum Osmanlı tarihi sayılabilecek 334 beyitlik bir Gazavat-nâme'yi ihtiva etmesidir.
İskendername Alıntıları - Sözleri
- "Sırrını sen gizleyemedikten sonra Onu kim saklayabilsin."
- Bir söz söylemeden önce onun iyi ve kötü taraflarını düşün. Bir söz söylendi mi atılmış oka benzer; onun geri dönüşü imkansızdır.
- Mayası bozuk kimseye değer verme Soysuzdan kimseye fayda gelmez.
- Bir söz söylemeden önce onun iyi ve kötü taraflarını düşün. Bir söz söylendi mi atılmış oka benzer, onun geri dönüşü imkânsızdır.
- "Sana kısmet olmayan şey Ne kadar uğraşsan eline geçmez."
- İlmi olmayanda hüner, hayası olmayanda saadet yoktur.
İskendername İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İskendername, islami bir anlatım biçimi olduğu için bu kitabı evrensel kabul edemeyiz. Çünkü her dinin veya toplumun vb kendi İskenderini yaratmıştır diyen yazara katılıyorum. Kitaba gelirsek tarihten başka mitoloji destan gibi konularda yer almış. Bazı durumlarda eksik olduğunu söyleyebilirim. Örneğin kadın konusunda biraz geri kalmış. Okunabilir bir eser ama günümüzde ki eserlerle karşılaştırılması hatadır. (Muhammed Tuğra COŞKUN)
İskendernâme aslında 8000 beyitten oluşan mesnevîdir. Makedonyalı İskender hakkında yazılan bu ilk eser onun savaşları, aşkları ve ölümsüzlük suyuna ulaşmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Eser tabi ki Büyük İskender'in gerçek hayatı değil. Ama cihân hâkimiyeti mefkuresini anlamak için okunması gerekli. İskendernâme hakkında pek çok yayın olsa da Mehmet Kanar hoca bu devasa eseri hikayeleştirerek okurlara sunmuş. Okuması kolay, bir çırpıda bitiyor. (Kerim Köksal Kaya)
İskendername/Ahmedi: “Dün doğu ve batı gerçekten senindi Bugün sana yalnızca bir kefen kaldı” İskendername on beşinci yüzyılın başlarında Ahmedi’nin kaleme aldığı bir mesnevidir.Sayfa sayısı fazla olsa da okuması keyifli bir kitap oldu benim için.Kitabın içeriği oldukça fazla. MÖ.334 baharında uçsuz bucaksız topraklara hakim olan Pers İmparatoru Dareios’u bozguna uğratan,Orta Asya’dan Hindistan’a ayak basmadık yer bırakmayan,ünü bütün dünyaya yayılmış olan,Makedonya’lı yirmi iki yaşındaki İskender’i şiirsel bir dille anlatıyor Ahmedi.Yirmili yaşlarında kral olarak hüküm süren,otuzuna geldiğinde neredeyse dünyayı fethetmiş,yarı tanrı olarak görülmeye başlanmış ve otuz üçüne geldiğinde ölmüş olan İskender.İslamiyette,Kuran’da kutsal bir şahsiyet olan Zülkarneyn (iki boynuzlu varlık) ile özdeşleştirilen İskender... İskender’in Seyistan Kralı Zerezb’in kızı Gülşah’a olan aşkını,garip memleketlere olan yolculuklarını,fetihlerini,savaşlarını anlatırken aynı zamanda ilahiyat,kozmoloji,astronomi,astroloji,fizyoloji,psikoloji ve tıp sohbetlerine de bolca yer vermiş Ahmedi. Benim için dolu dolu ve keyifli bir kitaptı. . Kim olursanız olun,ister dünyaya diz çöktüren zalim bir Kral,ister iyi huylu,adil bir Kral her şeyi burada bırakıp gideceğimiz bir yer var ki;kitapta bu çok güzel anlatılıyor. . Eser,Türk Edebiyatında yazılmış ilk manzum İskender hikayesi olması bakımından ayrıca önem taşıyor. (Kitabistanbul)
İskendername PDF indirme linki var mı?
Ahmedî - İskendername kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İskendername PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ahmedî Kimdir?
Ahmedî (1334-1412): Tâceddîn İbrâhîm bin Hızır Ahmedî, Germiyanlı musâhib şairler içinde eserlerinin çokluğu ve sanatı bakımından en önde gelenidir. Kaynaklar Ahmedî’nin önce Anadolu’da medreseye gittiği, öğrenimini sonra Mısır’da ilerlettiği, burada hocasının Şeyh Ekmeleddin olduğu, klasik İslam ilimlerini okuduğu, sonra Kütahya’ya yerleştiği konusunda birleşirler. Ahmedî başlıca eserlerini Germiyan Beyleri Süleyman Şah (1361-1387) ve II. Yakûb (1387-1429) zamanında yazmıştır. Dîvân, Cemşîd ü Hurşîd, Tervîhü’l-Ervâh, Bedâyiu’s-sihr fî Sanâyii’ş-şi’r Ahmedî’nin geniş külliyatını oluşturan eserlerinden başlıcalarıdır.
Ahmedî Kitapları - Eserleri
- İskendername
Ahmedî Alıntıları - Sözleri
- Mayası bozuk kimseye değer verme Soysuzdan kimseye fayda gelmez. (İskendername)
- "Sırrını sen gizleyemedikten sonra Onu kim saklayabilsin." (İskendername)
- "Sana kısmet olmayan şey Ne kadar uğraşsan eline geçmez." (İskendername)
- İlmi olmayanda hüner, hayası olmayanda saadet yoktur. (İskendername)
- Bir söz söylemeden önce onun iyi ve kötü taraflarını düşün. Bir söz söylendi mi atılmış oka benzer, onun geri dönüşü imkânsızdır. (İskendername)
- Bir söz söylemeden önce onun iyi ve kötü taraflarını düşün. Bir söz söylendi mi atılmış oka benzer; onun geri dönüşü imkansızdır. (İskendername)