İskandinav Mitolojisi - Neil Gaiman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İskandinav Mitolojisi kimin eseri? İskandinav Mitolojisi kitabının yazarı kimdir? İskandinav Mitolojisi konusu ve anafikri nedir? İskandinav Mitolojisi kitabı ne anlatıyor? İskandinav Mitolojisi PDF indirme linki var mı? İskandinav Mitolojisi kitabının yazarı Neil Gaiman kimdir? İşte İskandinav Mitolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Neil Gaiman
Çevirmen: Alican Saygı Ortanca
Yayın Evi: İthaki Yayınları
İSBN: 9786053758525
Sayfa Sayısı: 312
İskandinav Mitolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Başlangıçtan önce hiçbirşey yoktu: ne toprak vardı ne gökkubbe, ne yıldızlar vardı ne de gökyüzü. Şekilsiz ve şemalsiz, sisten bir alem ile durmadan yanan ateşten bir alemdi var olan.”
Neil Gaiman, eserlerinde fantastik diyarlar yaratırken kadim mitolojilerden her zaman ilham alan bir yazar olmuştur. Şimdi ise dikkatini bu diyarların kaynağına yöneltiyor ve destansı kuzey masallarını kendine has üslubuyla anlatıyor.
İskandinav Mitolojisi’nde yazar mühim İskandinav tanrılarını tasavvur ederken mitlerin aslına sadık kalıyor: Odin, Yüceler Yücesi, bilge, cüretkâr ve kurnaz. Thor, Odin’in oğlu, muazzam kudretine rağmen tanrıların en bilgesi olduğu söylenemez. Ve Loki, Odin’in kan kardeşi, oyunbaz ve önünde kimsenin duramadığı bir düzenbaz.
Gaiman, eski çağa ait bu hikâyeleri tıpkı bir romancı gibi ele alıyor; hikâyeler efsanevi dokuz âlemin yaratılışından başlıyor ve tanrıların, cücelerin, devlerin maceralarıyla devam ediyor. Thor’un çekicinin nasıl çalındığından, içenlere şairane ilhamlar veren bal şarabının kaynağının ne olduğuna kadar pek çok mit Gaiman’ın nüktedan cümleleriyle yeniden hayat buluyor. En nihayetinde her şey tanrıların alacakaranlığında doruğa çıkıyor: Ragnarök’te…
“Gaiman’ın her zamanki gibi yalın ve su gibi akan kelimeleri ortaçağ metinlerinin dramatik gücünü yansıtmayı başarıyor. Hikâyeleri anlatma tarzı yediden yetmişe herkese uygun ve bu hem yerinde hem de akıllıca bir hamle.”
–Ursula K. Le Guin
“İskandinav Mitolojisi’nde Gaiman eski mitleri öyle canlı anlatmış ki okurken yatak odam Valhalla’ya dönüşecek sanmaya başladım. Cüceler, devler ve yaratıklar da dahil tüm İskandinav panteonunu bir film ya da roman gibi işliyor. Ne yalan söyleyeyim, kendime göğüs zırhı sipariş etmeme şu kadar kaldı. Takdiminde Gaiman’ın da dediği gibi, bu öyküler dünyayı yaratan ateş ve buzdan başlayıp dünyayı sona erdiren ateş ve buza giden yolculuğu anlatıyor.”
–Lidia Yuknavitch
“Bu kitap sayesinde, çocukken severek okuduğum mitler yeni nesle, baştan keşfedilmek üzere anlatılacak. Ne de olsa, tekrar anlatılamayan öyküler unutulmaya mahkumdur ve her neslin bu mitleri yeniden keşfetmesi ve anlaması gerekir.”
–Joanne Harris
İskandinav Mitolojisi Alıntıları - Sözleri
- “Bana adını bahşet, yabancı, sonrada niye seni öldürmemem gerektiğini anlat.”
- “…o alev alev yanan ateşin kendisidir.”
- Bir son yok. Yalnızca eski zamanların sonu ve yeni zamanların başlangıcı bu, Loki. Ölümün ardından her zaman diriliş gelir. Başarısız oldun.
- "Bir şeyin seni tükettiğini düşünüyorsan; o şey artık sana ait değildir. Kendini kendine katmak varken; ömrünü onunla tüketmek niye?
- Hemen öldür beni! Zira saçının ve teninin, sesinin ve parmaklarının verdiği hissin kusursuzluğuyla ilgili bir şiir asla yazamayacağım.
- Gjallerhon'un üflendiği gün nerede olurlarsa olsunlar, uykuları ne kadar derin olursa olsun tüm tanrılar uyanacak. Heimdall, Gjallerhorn'a bir kez üfleyecek... her şeyin sonunda, Ragnarök'te.
- Ne deniz vardı ne kum, çimen de yoktu taş da, yoktu toprak, ağaçlar, gökyüzü ve yıldızlar. Dünya yoktu, gökkubbe yoktu ve yer yoktu o vakitler. Boşluk hiçlikti: Yaşam ve varlıkla dolmayı bekleyen boş bir yerdi sadece.
- Başlangıçtan önce hiçbir şey yoktu: Ne toprak vardı ne gökkubbe, ne yıldızlar vardı ne de gökyüzü. Şekilsiz ve şemalsiz, sisten bir âlem ile durmadan yanan ateşten bir âlemdi var olan.
- Kimse ne çimlerde yürüyor ne de berrak sularda balık avlıyordu, kimse ne sarp dağlara tırmanıyor ne de bulutları izliyordu..
- "Kadının adı Hayat erkeğini ise Hayata Özlem. Onların torunları dünyayı dolduracak..Bir son yok.. Ölümün ardından her zaman diriliş gelir.."
- Ağzını açmamış; sessiz kalan çok az insan hata yaparmış.
- Loki, kendisine yapılanı unutmazdı.
İskandinav Mitolojisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
**Spoiler'lı İnceleme** Mitolojiye ilgim, çocukken oynadığım "God of War" serisiyle başladı. Yunan Mitolojisi'nden tanrılarını "kestiğimiz", tanrıların karakteristik özelliklerini barındıran bir oyundu. Çocukluğumdan bu yaşıma kadar, o kadar yıl geçmesine rağmen İskandinav Mitolojisi hakkındaki bilgilerimin, ilgim olmasına rağmen yeterli bilgiye sahip olmadığımı fark edip bu konu hakkında kitap araştırmaya başladım. Ve Neil Gaiman gibi muazzam bir hikaye anlatıcısının kitabını almamak olmazdı. Yazar öncelikle okuru kitaptan uzaklaştırmadan ana karakterlere ufaktan bir giriş yapıyor. Girişten sonra tanrıların farklı farklı hikayelerini ayrı başlıklar altında anlatmaya başlıyor. Mesela Thor'un, Mjolnir'i elde etmesi, Odin'in tek gözünü kaybetmesi gibi. Bu hikayeler başta bağımsız hikayeler gibi gözükse de kitabın ortasından itibaren anlatılan hikayelerde birbirine etkisini çok iyi görüyorsunuz. Böylelikle neden-sonuç ilişkisi kurulup hikayelerin temelleri sağlama alınmış. Kitabın sonuna sözlükçe eklenmesi, bu kadar terim olan bir hikaye için çok isabetli olmuş. Kısacası Neil Gaiman'ın bildiğimiz konuları yaptığı araştırmalar ve okumalarla kendi tarzında yorumlayıp sonunda harika iş çıkardığı bir kitap olmuş. Koleksiyon değerinde bir kitap. Bu arada ciltli edisyonunun alınması tavsiye edilir. (Işık Parlar)
İskandinav Mitolojisi Şeysi: kitap/iskandinav-mitolojisi--124367 , incelemesini nasıl yapacağımı düşündüm.Bu konu, bana fazla bir şey katacağını düşündüğüm bir konu değildi.Merakım da yoktu.Sırf şu önemsiz konuda da bilgim olsun diye okudum yalan olmasın.Anladıklarım da komikti.Önyargılı girişmesem de ilk başta bu konuya, neticede durum öyle oldu biraz. Odin, Thor, Loki gibi mitolojik karakterleri filmlerde şurada burada görmüşsünüzdür.İşte İskandinav mitolojisinin tanrıları bu arkadaşlar.Ama desen ki tanrıya yakışan tavırlar var mı bu arkadaşlarda bakalım anlatayım görün sizde.Odin mesela tanrı ama bilge olması gerektiği için tek göz kalıyor.Kendisi tanrı ama hep bir sınavda.Hep bir denenme sürecinde.Kime sınanıyor.Kim sınıyor.Daha üst bir yaratıcı da var sanırım dersiniz okusanız.18 ay korkularından duvar örüyorlar. Savaştan korkuyorlar. Thor isimli tanrı ise çekici olmadan tam bir tanrıcık.Gelinlik giyiyor çekici kurtarmak için ama o devasa adama kimse yaavv erkek olabilir mi bu adam acaba demiyor.Tanrıya utanmadan gelinlik giydirmişler yani İskandinavlar. Ilizyon falan da yapıyorlar. Kısaca bir türlü odaklanamadım.Hatta kitabı okurken dedim ki yaavv helal olsun şu yazar arkadaşa işi gücü bırakmış bunu araştırmış.Ama tabi güzel satış yakalamış kitap.Önemli olan eğerki tabi buysa. Neyse ben okudum boş işte.Siz okumayın.Daha ne diyim size .Birde buradan Viking sever biri olarak Ragnar a selamlarımı iletiyorum. (Emre Bulut)
İskandinav Dünyasına Neil Gaiman Dokunuşu: İskandinav Mitolojisi: Henüz 7 yaşındayken İskandinav Mitolojisi'yle tanışan yazar/neil-gaiman, tam 50 yıl sonra mitolojiyi oluşturan en önemli hikâyeleri bu kitabında topluyor. İskandinav tanrılarını ve artık klasikleşmiş olan öyküleri kendi tarzıyla yeniden anlatan Gaiman, keyifle okunan bir esere imza atıyor. Zaten bildiğimiz birçok öyküyü Gaiman'ın hayal gücüyle yeniden okurken sıkılmak bir yana, adeta bitmesin diye dua eder bir hâle geliyoruz. Çünkü onun adı Gaiman ve o bunu bize hep yaptırıyor. Yıllar önce yayınlanan kitap/odd-ve-ayaz-devleri--10346 isimli romanıyla (incelemesi için bakınız: gonderi/104472546 ) İskandinav dünyasına şöyle bir selam verip çıkan Gaiman, senelerdir aklında olan bir projeyi gerçekleştiriyor ve bu kez mitolojinin kökenlerinden başlayarak İskandinav dünyasının en meşhur öykülerini masalsı bir anlatımla okurlarıyla buluşturuyor. Gaiman'ın öyküleri anlatırken son derece duru bir dil kullandığını ve kendi romanları ve öykülerinde olduğu gibi akıcı bir üslupla aktardığını söylemek mümkün. Kitapta nelerle karşılaşıyoruz? Asgard'a konuk oluyoruz. Odin, Thor ve Loki gibi herkesin yakından tanıdığı tanrılara ek olarak, Balder, Heimdall, Hoenir, Frey, Freya, Hod, Vidar, Hermod gibi tanrıların da yer aldığı birçok hikâye, okura bu köklü mitolojiyi öğrenirken eşlik ediyor. Başlangıçtan önce ve sonrasını öğreniyoruz, dokuz alemi tanıyoruz, Tanrıların hazinelerine tek tek göz atıyoruz ve ardından birçok komik ve hüzünlü hikâyeyi peş peşe okuyoruz. Loki'nin çocukları hakkında bilgi sahibi olup, şiirin ve şairlerin doğuşuna kulak veriyoruz. Thor'un yaşadığı komik olayları okuyor ve Loki ile olan çekişmelerini gözlemliyoruz. Balder'in ölümüne üzülüyor, Odin'in bir gözünün nasıl ve nerede yok olduğunun izini sürüyoruz. Loki'nin son anlarında üzülüp üzülmemek arasında gidip gelirken Ragnarök'le birlikte her şeyi noktalıyoruz. Fakat bu bir son mudur? Hayır, İskandinav dünyasında bu sadece yeni bir başlangıç! Eğer daha önceden Neil Gaiman'ın tarzına aşina bir okursanız, asla yabancılık çekmeyeceğiniz bir yazım stiliyle karşılaşacaksınız. Daha önce hiç Neil Gaiman okumadıysanız ve mitolojiye ilgi duyduğunuz için bu kitabı okumayı düşünüyorsanız eğer, yazardan okuyacağınız son kitap kesinlikle bu olmayacaktır. Keyifli okumalar dilerim. (Bahri Doğukan Şahin)
İskandinav Mitolojisi PDF indirme linki var mı?
Neil Gaiman - İskandinav Mitolojisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İskandinav Mitolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Neil Gaiman Kimdir?
Sandman, Coralin, Stardust gibi modern fantastik kurgu edebiyatında iz bırakmış olan roman ve çizgiromanların yazarı. Fantastik kurgudan bilim kurguya, grafik romanlardan filmlere kadar geniş bir alanda ürün vermiş olan Gaiman; Hugo, Nebula, Bram Stoker gibi kurgu edebiyatının en prestijli ödüllerinin sahibidir.
Neil Gaiman, Polonyalı Musevi bir ailenin çocuğu olarak, 10 Kasım 1960 tarihinde, Portchester, Hampshire, İngiltere’de dünyaya geldi ve Fonthill, Ardingly ve Whiftgift’in de arasında bulunduğu bir dizi Church of England okulunda eğitim gördü.
Gençlik yıllarında, J.R.R. Tolkien, Edgar Allan Poe, Ursula Le Guin gibi fantastik kurgunun ve Roger Zelazny, Robert A. Heinlein gibi bilim kurgunun büyük ustalarının eserlerini takip etti. 80’li yılların başlarında gazeteci olarak çalışmaya başlayan Gaiman, bu sayede ileride kitaplarını basacaklarını umduğu basın dünyasının önemli isimleri ile tanıştı.
İlk yayınlanan kitabı, Duran Duran adlı müzik grubunun biyografisiydi. Bir yandan farklı İngiliz dergilerinde makaleleri yayınlanırken, bir yandan da British Fantasy Society’ye yazdıklarını gönderiyordu.
Kendisi gibi İngiliz olan grafik roman yazarı Alan Moore’dan etkilenek, grafik romanlar için senaryo yazmaya başladı. İlk olarak Moore’un yarım bırakmasının ardından Marvelman’i tamamlayan Gaiman, bu yapıttan sonra, Future Shock, Violent Cases, Black Orchield gibi erken dönem eserlerine imza attı.
1989 yılında, kendisine büyük ün ve servet kazandıracak olan Sandman’i çıkarttı. Dream karakterinin baş rolünde yer aldığı çizgiroman serisi, 1989-1996 yılları arasında 75 fasikül olarak piyasaya çıktı ve daha sonra yapılan eklemelerle birlikte 11 cilt olarak kitaplaştırıldı.
Sandman sonrasında farklı çizgiroman firmaları için Elric, Lady Justice, Shadow Death gibi eserleri kaleme alan Gaiman, 2009 yılında, Batman R.I.P. serisi için yazdığı “Whatever Happened to the Caped Crusader” adlı çizgiroman senaryosu ile grafik roman piyayasındaki uzun süreli sessizliğini bozdu.
Grafik romanların dışında uzun romanlar ve kısa hikayelerle düz yazı alanında önemli eserler veren yazar, Diskdünya’nın yazarı Terry Pratchett ile beraber yazdığı Good Omens ile dünya çapında üne kavuştu. 1990 yılında çıkan romanı, 1996 yılında Neverwhere, 1999 yılında, daha sonra sinemaya da uyarlanan Stardust ve 2001 yılında, en iyi eseri olarak bilinen Amerikan Tanrıları takip etti.
Amerikan Tanrıları’nın başarısı üzerine, romanda ek bir karakter olan Anansi’nin adı altında, yeni bir roman kaleme alan Gaiman, Anansi Boys adlı bu roman sayesinde New York Times Best Seller listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Yazarın son romanı, 2008 yılında yazdığı ve çocuklara yönelik olan The Graveyard Book (Mezarlık Kitabı) oldu. Gaiman’ın Anansi Boys dışındaki kitapları Türkçe’ye çevrildi.
Amerikan Tanrıları adlı kitabının yazımı sırasında kendisine bir web blog’u açan Gaiman, eserlerinin yapım aşamasını ve hayatından kesintileri yansıttığı ve http://journal.neilgaiman.com adresinde bulunan blogunu açıldığı tarihten beri aktif tutmakta ve yazılarını haftalık olarak sürdürmekte.
Minneapolis, Minesota, A.B.D’de, Addams Family House adını verdiği bir evde yaşayan yazar, eski karısı Mary McGrath’la olan evliliğinden Michael, Holly ve Madeleine adlı üç çocuğa sahip ve 2009 başından bu yana, şarkı sözü yazarı Amanda Palmer ile uzun dönemli bir ilişkisi var.
Neil Gaiman Kitapları - Eserleri
- İskandinav Mitolojisi
- Koralin
- Yolun Sonundaki Okyanus
- Mezarlık Kitabı
- Amerikan Tanrıları
- Yokyer
- Prelüdler & Noktürnler - Sandman 1. cilt
- Yıldız Tozu
- Sandman 2 - Bebek Evi
- Odd ve Ayaz Devleri
- Kıyamet Gösterisi
- Sandman 3
- Anansi Çocukları
- Sandman 4 - Sisler Mevsimi
- Sen Oyunu - Sandman 5
- Ara Dünya
- Sandman 6
- Sandman 7 - Kısa Yaşamlar
- Sandman 8 - Dünyaların Sonu
- Siyah Orkide
- Sandman 9 - Merhametliler
- Babam Süt Peşinde
- Vadinin Hükümdarı
- Sandman 10 - Uyanış
- Kırılgan Şeyler
- Batman: Pelerinli Süvariye Ne Oldu?
- Mezarlık Kitabı Cilt 1
- 1602
- Sandman 11 - Ebedi Geceler
- Cinayet Sırları
- Talimatlar
- Gümüş Hayal
- Kayıp Bayan Finch Vakasının Ardındaki Gerçekler
- Sonsuzluk Çarkı
- Gecenin Yaratıkları
- Soytarı Aşık
- Paniğe Kapılma!
- Duvarların İçindeki Kurtlar
- Çılgın Saç
- Spawn: Klasik Seri Cilt 2
- Eternals
- Yaşamanın Ağır Bedeli
- Babamı İki Japon Balığı ile Değiş Tokuş Ettiğim Gün
- Çu'nun Bir Günü
- Art Matters
- The Books of Magic
- A Death Gallery
- Cinnamon
- Çu'nun Plajdaki Bir Günü
- Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances
- The Sandman Vol. 2: The Doll's House 30th Anniversary Edition
- The Sleeper and the Spindle
- The Sandman
- The Absolute Sandman, Vol. 1
- American Gods, Vol. 1: Shadows
- The Sandman: Act II
- The Neil Gaiman at the End of the Universe
- The Sandman - Vol. 4
- The Neil Gaiman Audio Collection
- Snow Glass Apples
- Çu'nun Okuldaki İlk Günü
- Neil Gaiman's Troll Bridge
- The Graveyard Book, Volume 2
- Unnatural Creatures: Stories Selected by Neil Gaiman
Neil Gaiman Alıntıları - Sözleri
- Libraries are the gates of future... (Art Matters)
- Niyetler ve neticeler, birbirine nadiren denk düşer. (Sandman 9 - Merhametliler)
- "ama biraz daha sessizce rüya görebilir misin acaba? Rüyaların benim rüyalarımın içine akıyor ve asla ilgilenmediğim bir şey varsa o da tarihlerdir (Yıldız Tozu)
- -İsimlerinizi alabilir miyim? - İnan bana benimkini istemezsin. Cidden bak. Bazen ben bile istemiyorum kendi ismimi, üstelik alıştım artık. Ama seni dağıtır yani bu isim. (Sandman 7 - Kısa Yaşamlar)
- İçimden bir his bir arada olmamız gerektiğini söylüyor. (Kırılgan Şeyler)
- Puştun tekidir. Her zaman puştun tekiydi. Her zaman puştun teki olacak. Bazı insanlar puşttur, o kadar. (Amerikan Tanrıları)
- “Düş kurmayan kimse var mı acaba dünyada?” (Sandman 8 - Dünyaların Sonu)
- Çok da var olduğun söylenemez zaten. İhtimal, varlığa hiç gelmemiş birinin anısının hayaletinin rüyasısın sen. Ölümün gerçek bir ölüm sayılmayacaktır. Hem Morpheus ölünceye dek hiçbiriniz gerçekten ölemezsiniz, değil m? Üstelik bu ilk ölümün de olmayacak, öyle değil mi? (Sandman 9 - Merhametliler)
- Umudunu kaybetme; aradığın neyse bulunacak. (Talimatlar)
- Özür dilemek için, her zaman, çok geçtir... (Yolun Sonundaki Okyanus)
- Things need not have happened to be true. Tales and dreams are the shadow-truths that will endure when mere facts are dust and ashes, and forgot. (The Sandman)
- She cursed the babe at birth, such that when the girl was eighteen she would prick her finger and sleep forever. (The Sleeper and the Spindle)
- Aptallık bu... Neden böyle acıyor canım? Onu doğru dürüst tanımıyordum bile. Üç beş ay, az daha fazlası... Ona dünyalar verebilirdim, kendi dünyaları olabilirdi ipekten ipe dizili safirlerle zümrütler gibi... (Sandman 7 - Kısa Yaşamlar)
- "Çünkü," dedi Koralin, "Bir şeyi korkmana rağmen yapıyorsan, bu cesurcadır." (Koralin)
- "Bir şeyi korkmana rağmen yapıyorsan, bu, cesurcadır." (Koralin)
- Bir melek olmak istiyorsan, cömert ol. (Cinayet Sırları)
- Kader, Sonsuzların en büyüğüdür. Başlangıçta Söz vardı ve Söz yüksek sesle söylenmeden evvel, Kader'in kitabının ilk sayfasına elle yazılmıştı. (Sandman 4 - Sisler Mevsimi)
- Rüya sana verebileceğim hiçbir şey yok, şu tavsiye hariç: Ne yaptığımı hatırla. Bıraktığımı hatırla. Bırakmanın benim için ne kadar zor olduğunu hatırla ve unutma: Bu senin suçun değildi. (Sandman 7 - Kısa Yaşamlar)
- Şehir boyunca rüyalar birbirine katılıp karışıyor, karışırken sonsuza denk değiştiriyor rüyakârları... (Sandman 2 - Bebek Evi)
- İnanman gerek. Yoksa asla gerçek olmaz. (Yıldız Tozu)