Irgatın Türküsü - Cahit Irgat Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Irgatın Türküsü kimin eseri? Irgatın Türküsü kitabının yazarı kimdir? Irgatın Türküsü konusu ve anafikri nedir? Irgatın Türküsü kitabı ne anlatıyor? Irgatın Türküsü PDF indirme linki var mı? Irgatın Türküsü kitabının yazarı Cahit Irgat kimdir? İşte Irgatın Türküsü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Cahit Irgat
Yayın Evi: Adam Yayınları
İSBN:
Sayfa Sayısı: 223
Irgatın Türküsü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
CİHAT İÇİN CAHİT
Cahit ki bu hasta düzende sağlıklı bir kanserdi
Cahit ki haksızlığa karşı üreyen höcrelerdi.
Yorgun develer gibi çöktüğü Dormen şölenlerinde bile
"Siz paranızı, ben kendi kendimi yerim," derdi.
Cahit zaten azalarak yaşayanlardan değil
Çoğalarak ölenlerdendi.
— Can Yücel
Irgatın Türküsü Alıntıları - Sözleri
- ¶¶ Delik deşik dert içimiz... ¶¶
- Halkın azını aldatırsınız Her zaman, Halkın çoğunu aldatırsınız Zaman zaman, Ama halkın tümünü? Hiçbir zaman, Hiçbir zaman.
- ¶¶ Yaşamak zor anlaşılmadan ¶¶
- Ben, buluttan gözlerime Düşüveren bir damlayım.
- Bir şiirden fırlamış bir adam gibi yalnız.
- Bellidir kimliğim yüzümdeki acıdan..
- Biz insanlar Bir avucun Beş parmağı kadar kardeş Boyun eğmiş, razı olmuş Gömülmüşüz çamuruna alın terinin Mayasına hamuruna kara ekmeğin.
- Ekmek gibi ellerin var Sıcacık Seni niçin sevmeyeyim?
- Ağlamayı bilse insanlar, Gülmeyi öğrenirdi.
- Affetmeyecek bizi bir gün Çocuklarımız.
Irgatın Türküsü İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ekmeğini gözyaşına banıpta yiyen şair: Cahit Irgat: İnsanın yalnız ekmek gibi sıcacık elleri olduğu için de sevilebileceğini öğrendiğim şair Cahit Irgat. Yalın ayak çocukların, yorgun emekçilerin, savaşlardan arta kalan insanların, yoksul ailelerin kaygısını çeken, çekmekle kalmayıp şiirler yazan şair. Böyle yalın bir dil kullanarak bu kadar çarpıcı şiirler yazması, halka, alın terine, emeğe bu kadar saygı duymasıyla sevgimi kazandı. Çok sanatsal bir üslup beklemeyin çünkü kendisi toplumcu gerçekçi bir şair. İncelememi yazar/i348'in şu güzel dizeleriyle bitirmek istiyorum: "Zulüm kötü bir şeydir Hanna, Yoksulluk utanılacak bir şeydir, Dünyanın neresinde olursa olsun, Kötülüğün sesi dünyanın neresinden gelirse gelsin Hanna İyi değildir, yüreğimizi dağlamalı kötülük." (Hilal Bayar)
2. Dünya Savaşı'nın yarattığı sefalet, açlık, ölümler, ülkemiz insanın yoklukları, hastalıklar vb. toplum konulu şiirler... 40'lı yılların şairi Cahit Irgat. O dönemin ülkemizde ve dünyadaki olumsuzlukları, yoksunlukları, savaşlar toplumcu şiir anlayışı ile mısralara dökülmüş. Bazı şiirlerinde ciddi ışık parlamaları keyif verse de bütününe bakıldığında belli bir sınırın ve yaratıcılığın ötesine geçemediğini, ortalama civarlarında bir kalite ve tat bıraktığını dile getirebilirim kişisel olarak. İyi okumalar... (ercanscgn.)
Savaşların gölgesinde şiirler yazmış ve şiirlerinde savaşları kıyımları işleyip anlamsızlığı gözler önüne sermiş şair ya da aktör Cahit Irgat. Asıl mesleği aktörlük olan sanatçı sadece sinema oyunculuğuyla yetinmemiş aynı zamanda devlet tiyatrolarında roller alıp şiirler de yazmış biri. Fazlasıyla entelektüel ve çağına duyarlı bir insan. Irgatın Türküsü şairin şiirlerin bir araya toplanmasıyla yayımlanmış bir kitap. Farklı zamanlarda basılmış şiir kitaplarının bir araya getirilmesinden oluşan bu kitapta Irgat’ın poetikasını ve dilindeki merhaleleri rahatlıkla görebilirsiniz. Şairin Orhan Veli ve Garip ile bir bağı var mı? Bilmiyorum. Ancak Orhan Veli’den ve Garip şiirinden etkilendiğini söyleyebilirim. Konuşma diline yakınlaştırılmış diliyle hem bir Garip, işçi sınıfı ve devrimci ifadeleriyle de bir toplumsal şair Cahit Irgat. Şiirlerinin genelinde sol ögeler göze çarpar. Ancak Cahit Irgat’ta dil propaganda değil, üstü örtülü bir eleştiridir. Antimilitarist düşünceleriyle eleştirdiği dünya savaşlar ve kapitalist bozukluklar kitabın geneline hakim. (Emin Aktaş)
Irgatın Türküsü PDF indirme linki var mı?
Cahit Irgat - Irgatın Türküsü kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Irgatın Türküsü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Cahit Irgat Kimdir?
Türk, tiyatro ve sinema sanatçısı,şair.
Son sınıftayken Edirne Öğretmen Okulu'ndan ayrılan Irgat, birçok tiyatroda oyunculuk yaptı. 1932 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı'nı, 1936 yılında bıraktı. İstanbul Şehir Tiyatroları, Küçük Sahne, Devlet Tiyatrosu, Adana Şehir Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu ve Cahide Sonku ile kurduklari Cahitler Tiyatrosu’nda çalıştı, birçok sinema filminde de rol aldı.
Sanatçı şiirleriyle de tanınmaktadır. Sanatçı, 1950 yılında Bırakılan Çocuk filmini yönetmiş ve şiirlerinin dışında bir de roman yazmıştır. Mina Urgan'la bir dönem evli kalmış olan sanatçı, bu evlilikten dünyaya gelen şair Mustafa Irgat ve oyuncu Zeynep Irgat'ın babasıdır. 5 Haziran 1971 yılında İstanbul'da vefat etti.
Cahit Irgat Kitapları - Eserleri
- Seçme Şiirler
- Irgatın Türküsü
- Çok Yaşasın Ölüler
- Rüzgarlarım Konuşuyor
- Ortalık
Cahit Irgat Alıntıları - Sözleri
- Ekmek gibi ellerin var Sıcacık Seni niçin sevmeyeyim? (Irgatın Türküsü)
- Bu şehrin mahzenleri İrin kokar, kan kokar. Şehrin mahzenlerinde, Cinayet var, ölüm var. Anne girmem bu oyuncak dükkanına Orda toplar, tayyareler, tanklar var. Seviyorum soğut dalı atımı Tekme atmaz, ısırmaz. Ben yaşamak istiyorum, Bir ağac gibi, Serile serpile, boylu boyumca. Karınca kararınca değil ama. Anne girmem bu oyuncak dükkanına Orda toplar, tayyareler, tanklar var. (Rüzgarlarım Konuşuyor)
- ¶¶ Yaşamak zor anlaşılmadan ¶¶ (Irgatın Türküsü)
- Ağlamayı bilse insanlar, Gülmeyi öğrenirdi. (Irgatın Türküsü)
- Her gün daha başka açıyor çiçek Gökyüzü daha mavi gittikçe Güneş daha rengarenk“ (Ortalık)
- Seni yalnızlıklar öldürdü. Seni umutsuzluklar öldürdü. Seni insan acıları, insan acılıkları öldürdü. Mutsuzdun. (Çok Yaşasın Ölüler)
- Gölgem mi şu meydanda uzanmış yatan? Yokluk fışkırıyor tabanlarından, Ama şiir söylüyor, yaşadığı besbelli. (Seçme Şiirler)
- Ben, buluttan gözlerime Düşüveren bir damlayım. (Irgatın Türküsü)
- Bir damla düştü gözlerime Geçen buluttan, Hatırladım inanmanın ne olduğunu Yaşamaya, şiire (Ortalık)
- ben yaşamak istiyorum ağaç gibi sessiz, rahat. (Seçme Şiirler)
- "Gece, en sevdiğim zaman, en korktuğum, yalnızlığımı en duyduğum zamandır." (Çok Yaşasın Ölüler)
- Ağlar mıyım ben de baba Bir gün olur senin gibi? Senin gibi kalır mıyım Alınyazısı altında? (Ortalık)
- ¶¶ Delik deşik dert içimiz... ¶¶ (Irgatın Türküsü)
- Her gidenin ardından üç beş anı, üç beş yazı. Ve sonra bir laf, “Ölenle ölünmez, başın sağ olsun”; ne kaba laf. (Çok Yaşasın Ölüler)
- Affetmeyecek bizi bir gün Çocuklarımız. (Seçme Şiirler)
- İyi günler, kötü günler geçirdik. (Seçme Şiirler)
- Ölümsüz olan gerçek olandır, biz gerçek değiliz. (Çok Yaşasın Ölüler)
- Bir şiirden fırlamış bir adam gibi yalnız. (Irgatın Türküsü)
- Su, yolundan uzaklaşmış Ben su muyum, yol muyum? Ok yayından uzaklaşmış Ben ok muyum, yay mıyım? Ben, buluttan gözlerime Düşüveren bir damlayım. (Ortalık)
- Memnunum diyemem yaşadığıma (Seçme Şiirler)