İntibah Özeti Namık KEMAL - Kitap Konusu ve İncelemesi
İntibah Özeti Namık KEMAL öğrenciler ve okuyucular tarafından araştırılıyor. İntibah Özeti Namık KEMAL - kitabının konusu, incelemesi, kısa ve uzun özetini sizin için derledik...
İNTİBAH KİTABININ KONUSU VE ÖZETİ
Türk edebiyatının en büyük eksiği” olarak romanı gören Namık Kemal, Magosa ‘sürgününde, “Sergüzeşt-i Ali Bey”i yani, “İntibah“ı yazar (1876). Eski meddah hikayelerimizden “Hançerli Hanım”ın öyküsünden esinlenerek kaleme alınan bu romanın konusu şöyledir:
Ali Bey, zengin bir ailenin tek çocuğudur. İyi bir öğrenim görür, on yaşına gelinceye kadar birkaç dil öğrenir. Ancak aldığı bilgilerin kişiliğinin gelişmesinde etkisi olmaz. Yirmi yaşlarında iken babası ölünce, keyfine göre yasamaya başlar. Çamlıca’da bir gezinti sırasında, güzel bir kadınla tanışır. İffetli sandığı bu kadın, yosmanın biridir. Mehpeyker’dir. adı Suriye’de çirkin işler yaparak zengin olmuş Abdullah Efendi isimli yetmiş yaşlarında, çiçek bozuğu çirkin bir ihtiyarla dost hayatı yaşamaktadır. Oğlunun böyle uygunsuz bir kadına gönlünü kaptırmasına üzülen annesi, Ali Bey’in mutluluğu için, eve Dilaşup adında güzel bir cariye alır. Yine de oğlunu bu kadının elinden kurtaramaz. Ali Bey bir gün, yalıya gider, Mehpeyker’i evde bulamaz; kadın, dostu Abdullah Efendi ile buluşmağa gitmiştir. Bütün gece bekler, ertesi sabah yalıya dönen Mehpeyker‘le kavga eder. Ayrılırlar. Ali Bey gün geçtikçe Dilaşup‘a ısınmaya başlar Mehpeyker her şeyine göz yuman ihtiyar dostu Abdullah Efendi ile bir plan hazırlar. Kızı hamamda gören kadınlardan vücudundaki benler hakkında bilgi edinir. Bir takım erkekler ağzından bunu Ali Bey’e duyurur. Ali Bey kızgınlıkla Dilaşup’u döver, Kendisi de hastalanarak yatağa düşer. Kızı bir esirciye satarlar. Dilaşup’u Mehpeyker satın alır. Düşkün kadın kızın ahlakını bozmak için çok uğraşırsa da başaramaz. Ali Bey, kendisini artık tamamen sefahate verir, serveti elden çıkar, annesi bir kira evinde sefalet içinde ölür. Böyle iken, Mehpeyker’e dönmez. Ali Bey’i tekrar ele geçiremeyen Mehpeyker, deliye döner. Ali Bey’i ortadan kaldırmayı düşünür. Hile ile Ali Bey Üsküdar’da bir bağ evine eğlence için çağırılır. Mehpeyker Dilaşup’u da oraya götürür. Dilaşup, Mehpeyker’in konuşmasından Ali Bey için hazırlanan komployu öğrenir. Olup, bitenlerden habersiz davete gelen Ali Bey’e bildirir. Genç adam pencereden çarşafa sarınıp inerek kaçar. Karakola haber verir. Bu esnada onun paltosunu giymiş olarak, bekleyen Dilaşup, Ali Bey zannıyla bıçaklanarak öldürülür. Zaptiyelerle dönen, Ali Bey ise hiddetten kendisini kaybederek Mehpeyker’i öldürür. Hapsolunur. Yaşaması sürünmek olur. Ziyan olan ömrüne acır; son pişmanlıktır bu. Çocukluğunun, gençliğinin o temiz yıllarına geri dönemez.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA ŞAHSİ BİLGİ: NAMIK KEMAL HAYATI
Namık Kemal vatan şairlerimizin en büyüğüdür. Tekirdağ’ da doğdu. Annesi ve babasının yanında özel eğitim gördü. 16 yaşında evlendi Fransızcayı ögrendi. Tasvir-ı Efkar, Hürriyet ve İbret gazetelerinde yazdı. Sürgün edildi. Sonra tekrar İstanbul’a döndü. 2. Abdulhamid’in hışmına uğrayarak Midilli adasına sürüldü. Daha sonra Sakız adasına nakledildi ve orada üzüntüden vefat etti.
NAMIK KEMAL ESERLERİ
Romanları: İntibah ve Cezmi
Tiyatroları: Vatan Yahut Silistre, Zavallı Çocuk, Akif Bey, Gülnihal, Karabela, Celalettin Harzemşah,
Eleştirileri: Tahrib- ı Harabat, TakipŞiirleri :Namık Kemal, Hayatı ve Şiirleri