dedas
Turkcella

İnsanın Görkemi - Ralph Waldo Emerson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnsanın Görkemi kimin eseri? İnsanın Görkemi kitabının yazarı kimdir? İnsanın Görkemi konusu ve anafikri nedir? İnsanın Görkemi kitabı ne anlatıyor? İnsanın Görkemi PDF indirme linki var mı? İnsanın Görkemi kitabının yazarı Ralph Waldo Emerson kimdir? İşte İnsanın Görkemi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 31.08.2022 22:00
İnsanın Görkemi - Ralph Waldo Emerson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ralph Waldo Emerson

Çevirmen: F. Cihan Dansuk

Çevirmen: Pınar Öztamur

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9786055134006

Sayfa Sayısı: 186

İnsanın Görkemi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Kendimi Emerson'a o denli yakın buluyorum ki onu övmekten çekiniyorum, çünkü kendimi övmüş gibi olmaktan korkuyorum."

Friedrich Nietzche

Bu kitap, düşünce tarihinin önemli isimlerinden Amerikalı düşünür Ralph Waldo Emerson'ın Türkçede ilk kez yayımlanmış denemelerinden oluşuyor. Aynı zamanda büyük bir yazar-şair olan Emerson, aralarında Walt Whitman, Emily Dickinson, Edwin Arlington Robinson, Wallace Stevens, Hart Crane ve Robert Frost'un bulunduğu uzun bir dizi Amerikan şairine ilham verdi. Düşünceleri ise John Dewey, George Santayana, Friedrich Nietzsche ve William James gibi filozofların felsefesini etkiledi.

"Her insan, evrensel aklın vücut bulmuş bir başka halidir. Bütün nitelikleri insanın içinde mevcuttur." Kitaptan

"Bazı kitaplar kişiyi ve onun hayatının yönünü değiştirme potansiyeli taşır. Başka türlü bakmaya, başka türlü düşünmeye başka türlü hissetmeye ve bambaşka biçimde görmeye giden yolların tam kavşağında durur bu tür metinler. Emerson'un âdeta tarafsızlık suyuyla yıkadığı düşüncelerini bu yüzden çok önemsiyorum ve şiddetle öneriyorum." 

Cem Mumcu

İnsanın Görkemi Alıntıları - Sözleri

  • Sana senden başka hiçbir şey huzur veremez. İlkelerin zaferinden başka hiçbir şey sana huzur veremez.
  • Zira herkes hakikate göre yaşar ve kendisini ifade etme ihtiyacını hisseder. Aşkta, sanatta, para hırsında, siyasette, işte, oyunlarda acı veren sırrımızı ifade etmeye çalışırız. İnsanın yalnızca yarısı kendisidir, öteki yarısı da kendisini nasıl ifade ettiğidir.
  • Dünyanın ne düşündüğüne göre yaşamak kolaydır bu dünyada, yalnızken de kendi kafamıza göre yaşamak kolaydır, ancak büyük insan, kalabalığın ortasında yalnızlığın bağımsızlığının kusursuz tadını yaşayandır.
  • Bir olmadan önce, iki kişinin ayrı ayrı var olabilmeleri gerekir.
  • Sana senden başka hiçbir şey huzur veremez. İlkelerin zaferinden başka hiçbir şey sana huzur veremez.
  • Dünyanın ne düşündüğüne göre yaşamak kolaydır bu dünyada, yalnızken de kendi kafamıza göre yaşamak kolaydır, ancak büyük insan, kalabalığın ortasında yalnızlığın bağımsızlığının kusursuz tadını yaşayandır.
  • Her konuşmada dile getirilenle kıyasladığımızda, hissedilmiş ve henüz dile getirilmemiş olanda ruhun faaliyetine daha sık rastlarız.
  • Ruh sürekli ileriye bakar, kendine bir dünya yaratır, öteki dünyaları geride bırakarak.
  • Hiç kimse ben istemeden benim yanıma gelemez.

İnsanın Görkemi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

“Hayatın kendisi, gücün ve özün karışımından ibarettir, her ikisinin de fazlasını kaldırmaz.” “İnsanın Görkemi” transandatalist filosof və yazar R. W. Emersonun ən təməl fikirlərinin toplandığı əsərlərindən biridir. Başlıca olaraq əsər özünə güvənməyin kəşfidir. Özgüvəndə ustalaşmağın önündəki ən böyük əngəl isə təqlid və uyumdur. Öyrənmənin sərhədləri içində belə təqlid etməyi rədd edir, bunun əvəzinə intellektual uğurun yalnızca azad, özgün düşüncə yolu ilə gəldiyini qeyd edir. Emerson fərd olaraq instinktlərin, düşüncələrin və hərəkətin dəyərini vurğulayır. Hər insanda bir potensial mövcuddur, ancaq bu potensial fərdin öz güclü tərəflərini və özgüvənini mənimsəməsi ilə ortaya çıxarıla bilər. Fərd olduqdan sonra insan öz-özünə düşünmək və seçimlərinə görə hərəkət etməklə bir yerə sahib ola bilər. Yalnızlıq və sərbəstlikdəki rahatlıq lazımlı bir gücə çevrilir və bu güc hömükətdən dinə qədər insan üzərində təsirə malik olan bütün xarici avtoritar güclərə olan “ehtiyacı” azaldır. Əsər yekun olaraq fərdlərin özü, ətrafındakılar və cəmiyyətlə münasibətlərini yenidən gözdən keçirmək və qurmaq üçün bir çağırış edir. Özü mərkəzdə ikən bir insan bütün potensialını gerçəkləşdirə bilər, həm özünə, həm də cəmiyyətə fayda verə bilər. (Agil)

kitabın ruhunu anlatıyorum: Etrafa saçılım gösteren renklerin göz kamaştırması mıydı, zihninin bir tasviri mi? Yoksa zihninin tüm çıplaklığının aynada ki yansıma şöleni miydi? Bulantı mı bulanıklık mı düşüncelerin? Duygu emareleri değil mi hoş kılan? Ölümsüzlük öğretisine karşı çıkmaya çalışan sezgisel entropi olabilir mi? Yığılsın işte mütevazi metaforların buraya Ralpy Walsh Emerson. Kitap için salt düşüncem kesinlikle büyüleyici olduğu. (ışın narlıoğlu)

"Bı­rakın, o davetsiz gelen insan, kitap ve kurum güruhunu şa­şırtıp afallatalım; ilahi gerçeği basit bir biçimde tebliğ ederek. Söyleyin, o istilacılar Tanrı burada olduğu için ayakkabılarını çıkarsınlar." Bu felsefi zenginlik elbette ki Emerson gibi bir dahinin dizeleri olabilirdi... Kitap hem düşünsel hem de felsefi manada öyle yüksek bir konumda bulunuyor ki, ilk okumaya başladığımda heyecanlandığımı hissettim. Bu hissi bana yaşatan nadir birkaç kitaptan birisi olarak, eser büyük beğenimi kazandı. Abartılı övgülerden ne ben ne de Emerson hazzetmiyor olsak da; kitap gerçekten muazzam! Belki daha da fazlası. Emerson'u dahi, dolayısıyla da eserini dahiyane bulduğumu söylemiştim. Dehanın çeşitleri vardır denilir: Sosyal, teknik, duygusal, akli veya sezgisel... olabilir. Emerson, kanaatimce sezgisel yapıda ve akli olarak dahiliğin sınırlarında gezinmektedir. Bu bağlamda tam bir sezgisel olan Nietzsche'nin Emerson'dan oldukça etkilendiğini bilmek de beni hiç şaşırtmamıştır. Eserde, yazımsal olarak genel itibariyle kısa cümlelere dayalı ifade tarzı benimsenmiştir. Bu kısa cümleler arasında bazen konu dışına çıkılmış, bazen de yan dallara atlanmıştır. Bu açıdan Emerson'un eseri yazarken doğaçlama bir çalışma şeklini benimsediğini anladığımı düşünüyorum. Eser ne anlatıyor? diye soracak olursanız; kuşkusuz panteizm ve teizm derim. Açıkça ifade edilmemesine, hatta terimsel ifadeler olmasa da, felsefi okumalar yapanlar panteizm unsurunu açıkça göreceklerdir. Ama spinozacı panteizm'in dinsel olarak daha yoğunlaşılmış bir halini düşünmeliyiz. Eser, etik konularına, aksiyom veya önermelere de girmemiştir. Doğa'dan esinlenme diğer panteist metinler kadar yoğun değildir. Çünkü tümtanrıcılık görüşüne "ilahi kelam" ezgisi karıştırılmıştır. Bu açıdan arkeik, modern veya sade haliyle insan aklına hitap eden bir yapıdadır. Her hangi bir bilgi veya kültür seviyesine sahip insan, eseri anlayabilir. Anlatılmak isteneni kavrayabilir. Kitapta değişik konu başlıkları olsa da aslen ve asli olarak insanın ruhsal yapısı hep ön planda kalmıştır. Tek cümleyle anlatmak gerekseydi, kitabın vitrini ruh'dur derdim... Kitabı oldukça beğendim, beğenmediğim tek satırı da olmamıştır. Kitap son bölümünde teolojide hululiye olarak tabir edilen görüşe yakın fikirler barındırsa da fikri zenginlik açısından kıymet arzetmektedir. Tasavvuf'da vahdet olarak bilinen görüşe yakındır. Konuya sadece farklı bir perspektiften bakmıştır. Metinlerin özü, tasavvuftaki tin'e bakış açısı neredeyse aynıdır. Kesinlikle okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Şiddetle tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim. (Gökhan)

İnsanın Görkemi PDF indirme linki var mı?

Ralph Waldo Emerson - İnsanın Görkemi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İnsanın Görkemi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ralph Waldo Emerson Kimdir?

Ralph Waldo Emerson (25 Mayıs 1803 - 27 Nisan 1882) ABD'li düşünür, yazar. Amerikan transandantalizminin en önemli temsilcidir.

1803 yılında Boston'da doğdu. Babası ve dedesi Protestan papazıydı. 1826 yılında Harvard Üniversitesinden mezun oldu. Emerson da babası gibi papaz oldu ve 1829'da bir Üniteryen kilisesinin rahipliğini üstlendi, aynı yıl Ellen Louisa Tucker ile evlendi. Eşi 1831'de öldü. 1832'da ruhsal bir bunalımdan dolayı rahipliği bıraktı. Bu kararında karısının ve erkek kardeşlerinin ölümünün payı büyüktü. Biçimsel dinin geçerliliğini yitirdiği kanısına varan Emerson 1832-33 yıllarında ilk İngiltere yolculuğuna çıktı. Wordsworth, Landor,Coleridge, John Stuart Mill ve Carlyle'ı tanıdı. Sonradan kendisini onların izleyicisi olarak görecekti.

Boston'a döndüğünde kendini gezilere ve konferanslara veren Emerson böylece ülkenin tümünü yakından tanıma olanağı buldu. 1835'de Concord Massachusetts'de bir ev aldı ve ikinci eşi Lydia Jackson ile evlendi. Concord'da Nathaniel Hawthorne ve Henry David Thoreau ile dost oldu. Eskiden verdiği vaazların yerini konferansları aldı. Zamanla ünü ABD'yi aştı, Avrupa'ya kadar yayıldı.Nietzsche, "kendimi Emerson'a o denli yakın buluyorum ki onu övmekten çekiniyorum, çünkü kendimi övmüş gibi olmaktan korkuyorum" diyordu. Birkaç yolculuk sayılmazsa hep Massachusetts Concord kasabasında yaşayan Emerson 27 Nisan 1882'de öldü.

Ralph Waldo Emerson Kitapları - Eserleri

  • İnsanın Görkemi
  • Doğa
  • Yaşamın İdaresi
  • İnsandaki Mucize
  • Nefse İtimat
  • Aşk
  • The American Scholar; Self-Reliance. Compensation
  • Ralph Waldo Emerson Seçilmiş Şiirler
  • The Transcendentalist
  • The Poet
  • The Snow-Storm
  • The Essays of Ralph Waldo Emerson
  • Özünəinam - Vətəndaş İtaətsizliyi - İşin Ləğvi
  • Compensation
  • Özgüven
  • Güç ve Zenginlik
  • Özgüven, Tarih, Manevi Yasalar, Öte Ruh, Kahramanlık

Ralph Waldo Emerson Alıntıları - Sözleri

  • . Hep kısa yollardan işleyen doğadan bir ders çıkaralım. Meyve olgunlaştığında düşer. ... (İnsandaki Mucize)
  • Yalnız başımıza yürümeliyiz. Hakikati, cemiyetin ve hayatın içinde tadıp öğrenmeliyiz. (Nefse İtimat)
  • Sana senden başka hiçbir şey huzur veremez. İlkelerin zaferinden başka hiçbir şey sana huzur veremez. (İnsanın Görkemi)
  • Bu səsləri tək qalanda eşidirik; cəmiyyət içinə daha çox çıxdıqca onlar zəifləyir və susur. Cəmiyyət öz üzvlərini bitməyən uşaqlıq illərində saxlamaq üçün hər yerdə əlbirdir, o, sığorta kompaniyasında olduğu kimi; üzvünün öz azadlığından imtina etməsi şərti ilə sizə müəyyən qədər ödəmə müqabilində müəyyən qədər ərzaq, müəyyən qədər qoruma verir. Cəmiyyət ilk növbədə özünə uyğunlaşmanı sevir: o, özünəinama, mahiyyətə və varlığa nifrət edir, bacarıq və adətlərə iltifat edir. (Özünəinam - Vətəndaş İtaətsizliyi - İşin Ləğvi)
  • . Yapmam gereken şey beni ilgilendiren, insanların ne düşündüğü değil !.. ... (The American Scholar; Self-Reliance. Compensation)
  • insanının taşladığı şeytan aşkıdır mükemmelin ruhudur gören mükemmeli gözleri boşluğa bakarken (Ralph Waldo Emerson Seçilmiş Şiirler)
  • Kendine güven. (Nefse İtimat)
  • . Günler, uzak bir dost partiden gönderilen boğuk ve örtülü figürler gibi gelir ve gider; ama hiçbir şey söylemiyorlar ve getirdikleri hediyeleri kullanmazsak sessizce götürüyorlar. ... (Yaşamın İdaresi)
  • insan insanı yasa diye tanısın... (Ralph Waldo Emerson Seçilmiş Şiirler)
  • Yol sizi nereye götürüyorsa oraya gitmeyin.. Yol olmayan yerden gidin ki ardınızda bir iz bırakın. (The American Scholar; Self-Reliance. Compensation)
  • Kendinden ötesini arama. (Özgüven, Tarih, Manevi Yasalar, Öte Ruh, Kahramanlık)
  • Yanimda kimse olmasa dahi okudugum ve yazdigim surece yalniz degilimdir. (Doğa)
  • Bir olmadan önce, iki kişinin ayrı ayrı var olabilmeleri gerekir. (İnsanın Görkemi)
  • Dünyanın ne düşündüğüne göre yaşamak kolaydır bu dünyada, yalnızken de kendi kafamıza göre yaşamak kolaydır, ancak büyük insan, kalabalığın ortasında yalnızlığın bağımsızlığının kusursuz tadını yaşayandır. (İnsanın Görkemi)
  • İnsan kusurlarına şükretmeli ve yetenekleri karşısında huşu duymalıdır. (Yaşamın İdaresi)
  • Her konuşmada dile getirilenle kıyasladığımızda, hissedilmiş ve henüz dile getirilmemiş olanda ruhun faaliyetine daha sık rastlarız. (İnsanın Görkemi)
  • Hakiki adam, hiçbir yere ve hiçbir zamana ait değildir. Fakat tek başına her şeyin merkezidir. (Nefse İtimat)
  • . Hayatım bir özür değil, bir hayat. Gösteri için değil, kendisi içindir. Daha düşük bir tür olmasını tercih ederim, bu yüzden gerçek ve eşit olmalı, ışıltılı ve dengesiz olması gerektiğinden daha çok... ... (The American Scholar; Self-Reliance. Compensation)
  • Mankafa, yoldaşını da mankafalaştırır. Nasıl da hayret verici bir uyuşturma gücüne sahiptir o kişi! (Yaşamın İdaresi)
  • İnsanoğlunun kaderi, anlamı insan olan; bilenen meyvesi meçhulün; o dâhiyane plan; çıkmak uykudan bir uyanış, çıkmak uyanıştan bir uyku; ölüm yaşamı, yaşam ölümü sollamış; içten içe derin, dipsiz kuyu? (Ralph Waldo Emerson Seçilmiş Şiirler)

Yorum Yaz