İncelenen Hayatlar - Stephen Grosz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İncelenen Hayatlar kimin eseri? İncelenen Hayatlar kitabının yazarı kimdir? İncelenen Hayatlar konusu ve anafikri nedir? İncelenen Hayatlar kitabı ne anlatıyor? İncelenen Hayatlar PDF indirme linki var mı? İncelenen Hayatlar kitabının yazarı Stephen Grosz kimdir? İşte İncelenen Hayatlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Stephen Grosz

Çevirmen: Begüm Kovulmaz

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750828690

Sayfa Sayısı: 200

İncelenen Hayatlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hepimiz öykü anlatıcısıyız - yaşadığımız hayatı anlayabilmek için öyküler anlatırız. Ancak anlatmak yetmez: Dinleyen biri de olmalıdır. İşte Stephen Grosz, dinleyen o kişi. 

"Düşündüğümüz, yaptığımız şeylerin tutsağı olmak, dürtülerimiz, aptalca seçimlerimiz tarafından köşeye sıkıştırılmak, mutsuzluk veya korku tuzağına düşmek, kendi tarihimizce mahkûm edilmek; bunlar hayatta çoğumuzun deneyimlediği şeyler. Böyle anlarda iler-leyemediğimizi hissederiz ama bir çıkar yol olduğuna da inanırız. Bir hastam 'Değişmek istiyorum yeter ki değişmeme gerek kalmasın' demişti bütün saflığıyla. ... Bu kitap değişimi konu alıyor. Değişimle kayıp hissi birbirine göbekten bağlı olduğundan -yitirmeden değişim de olmaz- kitap yitimden de söz ediyor."

Grosz, binlerce saatlik psikanaliz seanslarından damıttığı kısa metinlerden oluşan bu kitapta en şaşırtıcı insan davranışlarının arkasında yatan gizli duyguları ortaya çıkarıyor. Bunu yaparken mesleki jargondan arınmış, edebi bir dil kurmayı da başarıyor. 

Kitaptaki öyküler gündelik hayatımızın parçaları: Sevdiğimiz insanlarla, söylediğimiz yalanlarla, başa çıkmak zorunda kaldığımız değişikliklerle ve yasla ilgili. Bütün bu öyküler, bize kendimizi nasıl yitirdiğimizi ve nasıl bulabileceğimizi anlatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

İncelenen Hayatlar Alıntıları - Sözleri

  • Değişim karşısında duraksarız çünkü değişim yitimdir.
  • Olumsuzluk karşısında silahımız ikna etme becerisi değil, anlayıştır.
  • "Çocukluğumu çok fazla düşünmüyorum. Düşününce pek bir şey anımsamıyorum zaten. Çok uzun zaman önce olmuş gibi, artık cansız. Kendi kendime bu benim çocukluğumdu diyorum - çocukluğum demiyorum. Artık içimde, canlı değil."
  • Anne babamızdan farklı olmak için bunca çabalarken aslında hemen hemen aynı şeyi yapıyoruz çünkü tıpkı düşüncesizce eleştiren önceki kuşak gibi, düşüncesizce boş övgüler dağıtıyoruz..
  • "Sanki bir şeyler öğrenmemek için çaba harcıyor gibiydi."
  • "Şu ya da bu şekilde hepimiz acı veren duygularımızı susturmaya çalışırız. Oysa hiçbir şey hissetmemeyi başardığımız zaman, canımızı yakanın ne olduğunu ve niçin acı çektiğimizi anlamanın tek yolunu yitirmiş oluruz."
  • Kalmak da gitmek de farklı anlarda doğru gelebiliyordu. 
  • "Çoğu zaman ne hissettiğimi bilmiyorum. Ne hissetmem gerektiğini bulmaya çalışıp ona göre davranıyorum."
  • Ölümsüzlük karşısında silahımız ikna etme becerisi değil anlayıştır.
  • Belki bencilce gelebilir fakat birinin beni sevdiğini hissetmek istiyorum, görev duygusuyla benimle ilgilendiğini değil.
  • Bazen değişmek için kendimizi düzeltmeye ya da yaşayanlarla ilişkimizi onarmaya karar vermemiz yeterli olmaz; bunun yerine kayıplarımızla, unuttuklarımızla, ölülerle ilişkilerimizi onardığımızda değişiriz.
  • "Başarı sayısız insanın sonu olmuştur"
  • "...Belki bencilce gelebilir fakat birinin beni sevdiğini hissetmek istiyorum."
  • Şu ya da bu şekilde hepimiz acı veren duygularımızı susturmaya çalışırız. Oysa hiçbir şey hissetmemeyi başardığımız zaman, canımızı yakanın ne olduğunu ve ne için acı çektiğimizi anlamanın tek yolunu yitirmiş oluruz.
  • Öykümüzü anlatmanın yolunu bulamadığımızda öykümüz bizi anlatır.

İncelenen Hayatlar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İncelenen Hayatlar: "Başlangıçlar,Yalan Söylemek, Sevmek, Değişmek, Gitmek" başlıklı beş bölümden ve toplam 35 psikanaliz öyküsünden oluşan kitapta, birbirinden ilginç psikanaliz öykülerine yer veriyor yazar.Kitapta, karmaşıkmış gibi düşünülecek psikanaliz yöntemine ilişkin oldukça ilgi çekici öyküler var. Hepimiz öykü anlatıcısıyız . Yaşadığımız hayatı anlayabilmek için öyküler anlatırız. Ancak anlatmak yetmez: Dinleyen biri de olmalıdır. İşte Stephen Grosz, dinleyen o kişi. "Düşündüğümüz, yaptığımız şeylerin tutsağı olmak, dürtülerimiz, aptalca seçimlerimiz tarafından köşeye sıkıştırılmak, mutsuzluk veya korku tuzağına düşmek, kendi tarihimizce mahkûm edilmek; bunlar hayatta çoğumuzun deneyimlediği şeyler. Böyle anlarda ilerleyemediğimizi hissederiz ama bir çıkar yol olduğuna da inanırız. Bir hastam Değişmek istiyorum yeter ki değişmeme gerek kalmasın demişti bütün saflığıyla. ... Bu kitap değişimi konu alıyor. Değişimle kayıp hissi birbirine göbekten bağlı olduğundan -yitirmeden değişim de olmaz- kitap yitimden de söz ediyor." Grosz, binlerce saatlik psikanaliz seanslarından damıttığı kısa metinlerden oluşan bu kitapta en şaşırtıcı insan davranışlarının arkasında yatan gizli duyguları ortaya çıkarıyor. Bunu yaparken mesleki jargondan arınmış, edebi bir dil kurmayı da başarıyor. Kitaptaki öyküler gündelik hayatımızın parçaları: Sevdiğimiz insanlarla, söylediğimiz yalanlarla, başa çıkmak zorunda kaldığımız değişikliklerle ve yasla ilgili. Bütün bu öyküler, bize kendimizi nasıl yitirdiğimizi ve nasıl bulabileceğimizi anlatıyor. İncelenen Hayatlar aslında çok basit bir sürece dayanıyor:Konuşmak,dinlemek ve anlamak. "Kitap tanıtım yazısı" "...Seçeneksizlik mahkumiyettir,insanı bir tenkit ve öz tenkit ağına hapseder.Belli bir düşünme biçimi-var olma biçimi-bazen öyle derinlere işlemiştir ki insan bunu sorgulayamaz,hatta bilemez.Sadece yaşar bunu.Seçeneklerin olduğunu bilmek olağanüstü bir özgürlüktür..."(s.159 ) Psikanalize Gitmek Üzerine Stephen Grosz'un "Kendimizi Nasıl Yitirir,Nasıl Buluruz" alt başlığıyla yayımlanan bu güzel kitabını,özellikle psikolojiyle ve psikanalizle ilgilenenlere tavsiye ederim. (Yunus ÇİNÇİN)

Yazarın kişisel deyenimlerini, hatıralarını, düşüncelerini ve gerçek vaka çalışmalarını kapsayan bir terapistin bakış açısından yazılmış bir deneme kitabı. Psikanalizle hiç ilgilenmemiş insanlar ve meslekten olmayanlar için güzel ve kolay anlaşılır bir kitap. İnsan kalbinin, ruhunun ve iyi bir psikoloğun günlük yaşamdaki şaşırtıcı çalışmaları hakkında dokunaklı ve aydınlatıcı bir belge olarak düşünün. En etkileyici bölümlerden biri olan 'Geri Dönmek', yazarın Holokost'tan sağ kurtulan 80 yaşındaki babasıyla Macaristan'a yaptığı geziye dair düşüncelerini anlatıyor. Her yönden insan mutluluğunun ve ıstırabın incelemeleri kısa ve öz anlatıldığı bu kitap psikanaliz dünyasına büyüleyici bir bakış açısı sağlıyor. Psikanaliz ile ilgilenenlere tavsiyem. (Le ciel)

Okuyup beğendiğim bir kitap. Anlatım tarzı dışındaki en güzel yanı, herhangi bir danışanın hikayesi hakkında bilgi verdiğinde danışanın özelinde kalamayacak kadar toplumu ilgilendirdiğini satır aralarında okuyucuya aktarması. İnsan öykülerine ve psikolojik çözümlemelere meraklıysanız, kayıpla beraber gelen değişimi, büyümeyi, yas tutmak gibi meselelerle ilgileniyorsanız okumadan geçmeyin.. (Ali TAHİR)

İncelenen Hayatlar PDF indirme linki var mı?

Stephen Grosz - İncelenen Hayatlar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İncelenen Hayatlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Stephen Grosz Kimdir?

Stephen Grosz Kitapları - Eserleri

  • İncelenen Hayatlar

Stephen Grosz Alıntıları - Sözleri

  • "Şu ya da bu şekilde hepimiz acı veren duygularımızı susturmaya çalışırız. Oysa hiçbir şey hissetmemeyi başardığımız zaman, canımızı yakanın ne olduğunu ve niçin acı çektiğimizi anlamanın tek yolunu yitirmiş oluruz." (İncelenen Hayatlar)
  • "Başarı sayısız insanın sonu olmuştur" (İncelenen Hayatlar)
  • "...Belki bencilce gelebilir fakat birinin beni sevdiğini hissetmek istiyorum." (İncelenen Hayatlar)
  • "Çoğu zaman ne hissettiğimi bilmiyorum. Ne hissetmem gerektiğini bulmaya çalışıp ona göre davranıyorum." (İncelenen Hayatlar)
  • Ölümsüzlük karşısında silahımız ikna etme becerisi değil anlayıştır. (İncelenen Hayatlar)
  • Şu ya da bu şekilde hepimiz acı veren duygularımızı susturmaya çalışırız. Oysa hiçbir şey hissetmemeyi başardığımız zaman, canımızı yakanın ne olduğunu ve ne için acı çektiğimizi anlamanın tek yolunu yitirmiş oluruz. (İncelenen Hayatlar)
  • "Çocukluğumu çok fazla düşünmüyorum. Düşününce pek bir şey anımsamıyorum zaten. Çok uzun zaman önce olmuş gibi, artık cansız. Kendi kendime bu benim çocukluğumdu diyorum - çocukluğum demiyorum. Artık içimde, canlı değil." (İncelenen Hayatlar)
  • "Sanki bir şeyler öğrenmemek için çaba harcıyor gibiydi." (İncelenen Hayatlar)
  • Öykümüzü anlatmanın yolunu bulamadığımızda öykümüz bizi anlatır. (İncelenen Hayatlar)
  • Anne babamızdan farklı olmak için bunca çabalarken aslında hemen hemen aynı şeyi yapıyoruz çünkü tıpkı düşüncesizce eleştiren önceki kuşak gibi, düşüncesizce boş övgüler dağıtıyoruz.. (İncelenen Hayatlar)
  • Kalmak da gitmek de farklı anlarda doğru gelebiliyordu.  (İncelenen Hayatlar)
  • Belki bencilce gelebilir fakat birinin beni sevdiğini hissetmek istiyorum, görev duygusuyla benimle ilgilendiğini değil. (İncelenen Hayatlar)
  • Olumsuzluk karşısında silahımız ikna etme becerisi değil, anlayıştır. (İncelenen Hayatlar)
  • Değişim karşısında duraksarız çünkü değişim yitimdir. (İncelenen Hayatlar)
  • Bazen değişmek için kendimizi düzeltmeye ya da yaşayanlarla ilişkimizi onarmaya karar vermemiz yeterli olmaz; bunun yerine kayıplarımızla, unuttuklarımızla, ölülerle ilişkilerimizi onardığımızda değişiriz. (İncelenen Hayatlar)