İlkçağ Tarihi - Cilt 2 - Vladimir Nikolaevic Diakov Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İlkçağ Tarihi - Cilt 2 kimin eseri? İlkçağ Tarihi - Cilt 2 kitabının yazarı kimdir? İlkçağ Tarihi - Cilt 2 konusu ve anafikri nedir? İlkçağ Tarihi - Cilt 2 kitabı ne anlatıyor? İlkçağ Tarihi - Cilt 2 PDF indirme linki var mı? İlkçağ Tarihi - Cilt 2 kitabının yazarı Vladimir Nikolaevic Diakov kimdir? İşte İlkçağ Tarihi - Cilt 2 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Vladimir Nikolaevic Diakov
Yazar: Sergei Ivanovich Kovalev
Çevirmen: Özdemir İnce
Yayın Evi: Yordam Kitap
İSBN: 9789944122405
Sayfa Sayısı: 336
İlkçağ Tarihi - Cilt 2 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İki ciltlik eserin bu ikinci cildinde insanlık tarihinin karakteristik bir dönemini oluşturan Roma uygarlığı inceleniyor. Antik Yunan uygarlığının yıkılmaya yüz tutmasından başlayarak öne çıkan Roma, katı, köleci özellikleriyle öne çıktı. Kıtalara yayılan bu imparatorluğu tüm yönleriyle mercek altına alan bu kitapta, cumhuriyetin doğuşu ve yıkılışı, monarşinin yükselişi, kitlesel köle ayaklanmaları, kültürel bunalım ve Hristiyanlığın doğuşu, onu yıkılışa götüren bunalım ve çelişkiler de irdeleniyor.
İlkçağ Tarihi - Cilt 2 Alıntıları - Sözleri
- I. İtalya ve Roma’nın eski tarihinin kaynakları (M.Ö. III. Yüzyıla kadar.) İtalya ve Roma’nın toplumsal ve siyasal örgütlenmesinin ilk dönemlerinin incelenmesi, kaynaklarımızın son derece az olması nedeniyle, büyük güçlükler sunar. Eski İtalyalılardan, Grek toplumunun kendi kaynaklarına yerleştirilebilmesi için son derece bol malzeme sağlayan Homeros’un şiirleri türünden, eski sözel halk geleneğinden bir tek yapıt bile kalmadığını hemen belirtmeliyiz.
İlkçağ Tarihi - Cilt 2 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İlkçağ Tarihi - Cilt 2 PDF indirme linki var mı?
Vladimir Nikolaevic Diakov - İlkçağ Tarihi - Cilt 2 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İlkçağ Tarihi - Cilt 2 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Vladimir Nikolaevic Diakov Kimdir?
Vladimir Nikolaevic Diakov Kitapları - Eserleri
- İlkçağ Tarihi - Cilt 1
- İlkçağ Tarihi - Cilt 2
Vladimir Nikolaevic Diakov Alıntıları - Sözleri
- Bazen, yenilenler, zafer kazanan tribünün bir kalanına katılıyorlardı. Tören sırasında, tutsaklardan biri, anaerkil soydan akrabalığı simgelemek için dudaklarını yaşlı bir kadının göğsüne hafifçe dokunduruyordu. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- Dünya uygarlığının hazineleri Hint uluslarına çok şey borçludur. Matematikçileri, günümüzde evrensel olarak kabul edilen bir sayı yazma sistemini (rakamın değerinin sayı içindeki yerine göre değişmesi sistemi) getirdiler; önce Yakın Doğu uluslarının aldığı ve Avrupa’da biraz değişik şekliyle ve “Arap rakamları” adıyla bilinen bazı rakamları (özellikle “sıfır”ı) buldular. İlkçağ Hintlileri, kare ve küp kök almasını, “pi sayısını” oldukça doğru hesaplamasını biliyorlardı; trigonometrinin temel yasalarının temel bilgisine sahiptiler. Ortaçağ Avrupa ulusları cebirin ögelerini Araplardan aldılar, ama Araplar da bunları Hintlilerden öğrenmişlerdi. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- Pergeli bulmak onuru da Çinlilerindir. Sağlam matematik bilgileri vardı, kare ve küp kök kullanımlarını özellikle biliyorlardı. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- Bir başka köle kaynağı da özgür insanların yasaları çiğnemek suçuyla mahkûm olmalarıydı. Mahkûm geçici olarak ya da ömür boyu köle oluyordu; bazen kölelik kişinin gelecek soyunu da kapsıyordu. Bir cinayet söz konusu ise, yalnızca suçu işleyen köylü değil bütün ailesi, dahası zincirleme güvence (kefil) nedeniyle komşuları bile köleleşiyordu. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- I. İtalya ve Roma’nın eski tarihinin kaynakları (M.Ö. III. Yüzyıla kadar.) İtalya ve Roma’nın toplumsal ve siyasal örgütlenmesinin ilk dönemlerinin incelenmesi, kaynaklarımızın son derece az olması nedeniyle, büyük güçlükler sunar. Eski İtalyalılardan, Grek toplumunun kendi kaynaklarına yerleştirilebilmesi için son derece bol malzeme sağlayan Homeros’un şiirleri türünden, eski sözel halk geleneğinden bir tek yapıt bile kalmadığını hemen belirtmeliyiz. (İlkçağ Tarihi - Cilt 2)
- Sınıflar oluştukça, özgür insanlar arasındaki eşitsizlik giderek daha çok ortaya çıkmaya başladı ve bu durumu onaylayan bir hiyerarşi oluştu. Özgür insanlar dört “varna” ya (buna genel olarak “kast” adı verilir) ayrılıyordu. Doğuştan soylular ile tribünün soyluları iki varna’yı oluşturuyordu. Brahmanlar ve kşatriyalar. Birincisine rahipler, ikincisine askerî aristokrasi bağlıydı. Toplulukların büyük özgür insanlar yığını vekyalar (vesiya) varnasını oluşturuyordu. Topluluk içinde bir şeye sahip olmayan, tribünün kararlarına ve dinsel törenlerine katılma hakkı olmayan özgür yabancılar son varnanın, sudralar’ın kapsamına giriyordu. “Üye” olmadıkları için “bir kez doğmuş” kabul ediliyorlardı Sudralar. Oysa, üst varnaların üyeleri “iki kez doğmuş” sayılıyorlardı. Bu “ikinci” doğuş için giriş törenleri vardı. Bir varnanın üyesi oluş doğumla belirlendiği için, bir varnadan bir başka varnaya geçiş genellikle olanaksızdı, değişik varnanın üyeleri arasında evlilik çoğunlukla yasaklanmıştı. Varnalar yasalar karşısında aynı haklara sahip değildi; aşağı varnaların üyeleri aynı suçu işleyen üst varnanın üyelerinden daha ağır cezalara uğruyordu. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- Mezopotamya’da, M.Ö. IV. binlerin sonunda, Eneolitik dönemde devlet ortaya çıktı. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- Budizm, ruhgöçü anlayışlarını yeniden ele aldı. Ona göre, hayat kötülüktür, yaşamak acı çekmektir. Bu nedenle, ruhun sürekli doğuşu sürecini durdurmak, Nirvana’ya, yani ruhun yok oluşuna ulaşmak gerekir. Ruhun yeniden doğuşu, yaşarken yapılan eylemlerin niteliğine bağlıdır. İnsanın davranışı kendi arzularının bir sonucudur. Öyleyse insan isteklerinden vazgeçerek Nirvanaya erişebilir. “Kurtuluş”a kavuşmak isteyenler, dünyanın hiçliklerinden uzaklaşmalı ve keşiş olmalıdır. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)
- Gerçekte devlet, “…bir sınıfın bir başka sınıf üzerindeki egemenliğini sürdürmeyi amaçlayan bir araç”tır. Sınıfların oluştuğu toplumlarda ortaya çıkan zorlayıcı bir aygıttır. (İlkçağ Tarihi - Cilt 1)