Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kimin eseri? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabının yazarı kimdir? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi konusu ve anafikri nedir? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı ne anlatıyor? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi PDF indirme linki var mı? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabının yazarı Yuval Noah Harari kimdir? İşte Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Yuval Noah Harari
Çevirmen: Poyzan Nur Taneli
Orijinal Adı: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow
Yayın Evi: Kolektif Kitap
İSBN: 9786055029630
Sayfa Sayısı: 456
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabıyla insan türünün dünyaya nasıl egemen olduğunu anlatan Harari, Homo Deus'ta çarpıcı öngörüleriyle yarınımızı ele alıyor. İnsanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu bilim, tarih ve felsefe ışığında incelediği bu çalışmasında, insanın bambaşka bir türe, Homo deus'a evrildiği bir gelecek kurguluyor.
Yola "önemsiz bir hayvan" olarak çıkan Homo sapiens, tanrılar katına ulaşmak uğruna kendi sonunu mu hazırlıyor?
Homo sapiens nasıl oldu da evrenin insan türünün etrafında döndüğünü iddia eden hümanist öğretiye inandı?
Bu öğreti gündelik yaşantımızı, sanatımızı ve en gizli tutkularımızı nasıl şekillendiriyor?
İnsanı inekler, tavuklar, şempanzeler ve bilgisayar programlarının tümünden ayıran yüksek zekası ve kudreti dışında herhangi bir alametifarikası var mı?
Tarih boyunca benzeri görülmemiş kazanımlar elde etmemize rağmen mutluluk seviyemizde neden kayda değer bir artış olmadı?
"Tüm bunları anlamak için tek yapmamız gereken geriye dönüp bakmak ve Homo sapiens'in aslında ne olduğunu, hümanizmin nasıl dünyaya hakim bir din hâline geldiğini ve hümanizm rüyasını gerçekleştirmeye çalışmanın aslında neden insanlığın kendi sonunu getireceğini incelemektir. İşte bu kitabın temel meselesi budur."
"Okurken hem eğlenecek hem de çok şaşıracaksınız. Her şeyin ötesinde, kendinizi daha önce hiç düşünmediğiniz şeyleri düşünürken bulacaksınız."
-Danıel Kahneman, Hızlı ve Yavaş Düşünme'nin yazarı-
"Homo Deus'u okuduğunuzda uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından vardığınız bir uçurumun kenarında durduğunuzu hissedeceksiniz. Yolculuğun artık bir önemi kalmayacak, çünkü bir sonraki adımınızı engin bir boşluğa atacaksınız."
-David Runciman, The Guardian-
(Tanıtım Bülteninden)
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi Alıntıları - Sözleri
- Biz devlete değil, devlet bize hizmet etmek için var.
- İnsanlar melek ve perilere inanmaya hazırdırlar
- Dünyada artık doğal kıtlıklar kalmadı, sadece siyasi kıtlıklar var.
- On sekizinizde ülkeniz için savaştınız, kırkınızda vergilerinizi ödediniz, devletinize güvendiniz ve böylece yetmişinizde de devletiniz size bakacak.
- Kusurlu bir idealle yola çıktığınızda, kusurları ancak idealin gerçekleşmesi yakınsa fark edersiniz.
- Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu.
- İnsanlar sağlık, mutluluk ve gücün peşinde bir bir özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek.
- Sosyal yardım sistemleri bile insanların ihtiyaçlarından çok ulusların çıkarları için tasarlanmıştı.
- Nesiller boyunca çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar çok alet, kurum ve sosyal yapı icat etmiş olsa da insanlık yine de açlık, hastalık ve şiddet yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir.
- Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye yardımcı olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir.
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İnsan Tanrı: Kitabı her birimiz okumalıyız. İnsanlığı uzak değil çok yakın gelecekte nelerin beklediğini hiç göremediğimiz bir yönden yeni bir din geleceğin dini “ dataizm” üzerinden anlatıyor. Çok etkileyici ve tekrar tekrar geri dönülmesi gereken bir kitap. Sonuçta yaşama gerçekten geniş bir pencereden bakabilirsek tüm sorunlar ve gelişmeler birbirine bağlı üç sürecin gölgesinde kalacak: 1. Sonuçta yaşama gerçekten geniş bir pencereden bakabilirsek tüm sorunlar ve gelişmeler birbirine bağlı üç sürecin gölgesinde kalacak: 1. Bilim tüm toplumu, organizmaların algoritmalar ve yaşamın veri işleme süreci olduğuna ikna eden bir dogma olma yolunda ilerliyor. 2. Zekâ bilinçle yollarını ayırıyor. 3. Bilinci olmayan ama yüksek zekalı algoritmalar yakında bizi bizden daha iyi bilecek. (Gamze K.)
“1976 doğumlu İsrailli tarihçi “Yuval Noah Harrari”nin 2014 yayımlanan “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” isimli kitabı büyük ses getirmişti..2017 Haziran itibariyle tam kırk beş farklı dile çevirilen kitap, Homo Sapiens’in geçmişini oldukça özgün ve anlaşılır bir tarzda anlatıyordu..Sapiens ülkemizde çok tutuldu ve hala çok satanlar listesinde.. Benzer çizgide ilerleyen “Homo deus Yarının Kısa bir tarihi “ ise 2015 yılında raflardaki yerini aldı..Henüz sapiens kadar çok tanınmasa da şimdiden ondan fazla dille çevirildi.. Kendisi aslen bir dünya tarihçisi olan yazar Sapiens te uzmanlık alanı olan konuda daha çok duruyordu..Homo Deus ise yazarın alanından uzaklaştığı bir kitap olmuş ve kendisi de bunun farkında..”Bunlar birer kehanet değil yalnızca gelecekle ilgili birtakım öngörülerim diyor..” Buna rağmen kitapta öne sürdüğü çeşitli fikirleri “bu böyle olacak, kaçarı yok” tavrıyla anlatıyor..Uzmanlık alanı olmayan biyoteknoloji, yaşambilim gibi dalları hakkında temeli pek de sağlam olmayan varsayımlarda bulunuyor..Burada yazarın kendisiyle çeliştiğini söyleyebilir.. Homo Deus üç kısımdan ve bunların bölümlerinden oluşuyor..İlk kısımda “Homo sapiens dünyayı fethediyor “ve bu kısım insanın diğer hayvanlardan farkları üzerinde duruyor..Homo sapiensi bugün olduğu konuma getiren koşulları sorguluyor..Bizi özel kılan neydi de büyük şehirler kurduk, neyimiz fazlaydı da uzaya çıktık? Alametifarikamız neydi? İkinci kısmı insanın evreni nasıl anlamlandırdığını, modern hayata doğru giden yolda neler yaşandığını, günümüz toplumlarını ayakta tutan belli başlı sistemleri inceliyor.. Üçüncü ve son kısım ise günümüzde çok popüler olan bazı konular işliyor..Otomasyon nereye kadar gidecek? Yapay zeka gerçekten bizim yerimiz alabilir mi? Teknolojiyi biraz fazlamı abarttık? Özetlemek gerekirse “Homo Deus” modern toplumun dinamikleriyle iyi bir incelemesinin yapmasının yanı sıra onlarca farklı bilim kurgu kitabına fikir üretecek kadar öngörüye sahip, özenli ve iyi düzenlenmiş bir kitap..Dünya son on beş yirmi yılda ondan önceki yüzyılda değiştiğinden daha çok değişti, bu hıza bir şekilde ayak uydurmak, en kötü ucundan tutmak lazım..Bunu yapabilme olanağına da en çok bu dönemde doğup büyümüş nesil sahip..Bu yüzden, Homo Deus ve benzeri kitaplar en çok onların okuyup sindirmesi gereken eserler.. Çok uzun oldu incelemem affola:) Benden bu kadar okumak isteyenler özellikle yeni nesillerin okuması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.. Keyifli okumalar..” (Suzann.)
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi PDF indirme linki var mı?
Yuval Noah Harari - Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Yuval Noah Harari Kimdir?
Uluslararası çok satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif inceleme kitabının yazarıdır. 2002 yılında doktorasını Oxford'da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 yılında görev aldığı Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir çok yerinden gelen 80.000'den fazla öğrenciye ders vermiştir.
Yuval Noah Harari Kitapları - Eserleri
- Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
- Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
- 21. Yüzyıl İçin 21 Ders
- Yuval Noah Harari Seti
- Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt
- Money
Yuval Noah Harari Alıntıları - Sözleri
- Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanlar ne olup bittiği hakkında ne kadar cahil olduklarını algılayamıyorlar. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
- “Bir kere söylenen yalan, yalan olarak kalır ama bin kere söylenen bir yalan hakikate dönüşür,” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
- Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
- "Ancak insanların birbirlerini "tüm yönleriyle "tanıması son derece güç." (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
- Yok olan, kaybolan ve unutulana. Bir araya gelen dağılmak zorundadır. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
- Para parayı , fakirlik de fakirliği çeker. Eğitim daha fazla eğitimi, cehalet daha fazla cehaleti doğurur." (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
- İnsanlar sağlık, mutluluk ve gücün peşinde bir bir özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
- Mucize olsun diye dua edeceğimize yardım etmek için ne yapabiliriz diye sormalıyız. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
- İnsan bilincinin hizmetçisi olarak doğan yazı, giderek insanın sahibi haline geldi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
- Biz buğdayı evcilleştirmedik, buğday bizi evcilleştirdi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
- Kadın ve erkek bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek yeterli değildir, asıl önemli olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz olduğunu bilmektir. (Yuval Noah Harari Seti)
- "Açlık çeken çocukların özgürlüğünden söz edilemez." (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
- Hayır, hayır, ben ciddiyim. Tanrılar nasıl yaratılırsa şirketler de öyle yaratılır. Önce bir hikaye anlatılır, sonra da herkesi ona inanmaya ikna edersiniz. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
- Biz devlete değil, devlet bize hizmet etmek için var. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
- Tarihin en kesin yasalarından biri de şudur: Lüksler zamanla ihtiyaç haline gelir ve yeni zorunluluklar ortaya çıkarır. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
- Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye yardımcı olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
- Aynı tanrıya inanmayan ve aynı krala itaat etmeyen insanlar seve seve aynı parayı kullanıyorlar. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
- Nesiller boyunca çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar çok alet, kurum ve sosyal yapı icat etmiş olsa da insanlık yine de açlık, hastalık ve şiddet yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
- The Indians had such a strong confidence in the denarius and the image of the emperor that when local rulers struck coins of their own they closely imitated the denarius, down to the portrait of the Roman emperor! The name 'denarius' became a generic name for coins. Muslim caliphs Arabicised this name and issued 'dinars'. The dinar. (Money)
- Belki de atalarımızın Neandertalleri yok etmesinin nedeni tam da budur. Görmezden gelinemeyecek kadar bize benziyorlardı, ama hoş görülemeyecek kadar da farklıydılar. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)