dedas
Turkcella

Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme kimin eseri? Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme kitabının yazarı kimdir? Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme konusu ve anafikri nedir? Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme kitabı ne anlatıyor? Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme PDF indirme linki var mı? Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme kitabının yazarı René Descartes kimdir? İşte Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 23.05.2022 23:00
Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: René Descartes

Çevirmen: Atakan Altınörs

Orijinal Adı: Le Monde ou Traité de la lumière

Yayın Evi: Paradigma Yayıncılık

İSBN: 9789757819806

Sayfa Sayısı: 83

Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitap, Descartes’ın opus postumum’u yani ölümünden sonra yayımlanan eserleri arasında yer alan iki metnin çevirisini bir araya getiriyor.

La Recherche de la vérité par la lumière naturelle (Fıtrî/Tabiî Işıkla Hakikatin Araştırılması) başlığını taşıyan ilk metin, hayalî üç karakter arasında kurgulanmış bir diyalogdur. Descartes tamamını yazıp bitiremediği bu metninde, başta metodik şüphesi ve cogito ergo sum hükmünün şüphe götürmezliği olmak üzere felsefesinin ana hatlarını özetler. Ünlü Alman filozof Ernst Cassirer bu metni şöyle değerlendirir: "Descartes’ın hiçbir yazısı, hatta Metot Üzerine Konuşma bile, onun düşünce evrenine giriş için bize daha iyi bir yaklaşım noktası sunamaz".

Le Monde ou Traité de la lumière (Dünya ya da Işık Üzerine Deneme) başlıklı metin de bitmemiş bir eser projesidir. Madde, uzay, atalet, hareket, ışık gibi fizik konuları ile maddenin, kütlenin ve hareketin korunumu gibi doğa yasalarını incelediği bu eserini tamamlamaktan, Galilei’nin Engizisyon tarafından yargılandığı haberi üzerine (Haziran 1633) vazgeçmiştir. Zira bu eserinde o da Dünya’nın Güneş çevresinde döndüğünü savunmaya niyetlidir ve zaten hakkındaki "ateist" söylentisinden de fevkalade tedirgindir. Descartes bir kovuşturmaya uğramamak için ihtiyatlı davranır ve mevcut dünyadan değil de hayal ürünü bir dünyadan söz ediyormuş gibi yazar. Bu tavrını, Latince "larvatus prodeo" (maske takarak ilerliyorum) ifadesiyle bizzat vurgulamıştır.

Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme Alıntıları - Sözleri

  • Descartes evrensel bilimi bir ağaç gibi tasavvur etmiştir; metafizik, ağacın kökü; fizik, gövdesidir; insanlığın meyvelerini topladığı üç ana dalı ise, mekanik, tıp ve ahlaktır.
  • Hayatınızın devamlı bir uyku olmadığından, duyular vasıtasıyla öğrendiğiniz her şeyin, uyuduğunuz sıradaki gibi yanlış olmadığından nasıl emin olabilirsiniz?
  • ... şüphenizden de şüphe edebilir misiniz?
  • ... her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde siz kimsiniz?
  • ... birtakım sözler telaffuz edilmiş ve hatta belli bir düzen içinde telaffuz edilmiş olabilir, ama bir şey anlatmış olmaz.
  • Bu acemi çaylaklara bir çizgi ile bir daire çizerek doğrunun ve eğrinin ne olduğu öğretilir öğretilmez, hemen çember-kare ve küpün çift katı hesaplarını bulacaklarını zannederler.
  • ... şüphenin ne olduğunu ve düşüncenin ne olduğunu bilmek için şüphe etmek ve düşünmek yeter.
  • "Poliandre - Sizinle aynı kanıdayım; zira, var olmasam, şüphe de edemezdim."
  • Ortalama bir insan, ne bütün kitapları okumuş olmaya ne de okullarda okutulan her şeyi inceden inceye öğrenmiş olmaya muhtaçtır. Hatta kitaplara fazla zaman ayırması ortalama insanın eğitimini bozacak bir şeydir.
  • Mademki duyularımız bizi bir kez olsun yanılgıya düşürmüştür, bir daha onlara güvenmemekte son derece haklı oluruz.
  • Siz varsınız ve var olduğunuzu biliyorsunuz da, çünkü şüphe ettiğinizi biliyorsunuz. Ama her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde kimsiniz?
  • Her şeyden şüphe edebilen ama kendisinden şüphe edemeyen o şey nedir?

Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Herkese merhaba arkadaşlar. Bu inceleme de hem kitap hakkında hem de yazar hakkında sizlere kısa bilgiler sunmayı hedefledim. :)) Kitap konusunu isminden aldığı apaçıktır. Hakikati aramak için yola koyulan filozof insanlarla münakaşaya girişerek seviyeli sorular ve bununla doğan cevaplarla bir takım soru işaretlerini anlamlandırmayı amaç edinmiştir. İnsanların belli bir fıtrat ile dünyaya geldiğini ve bunun zamanla yetiştirildigimiz çevre tarafından unutulup yok edildiğini ama buna ulaşmanın da ancak kendimize dönerek özümüze bir takım sorular sorarak bulabileceğimizi savunur. Hatta; "Ortalama bir insan, ne bütün kitapları okumuş olmaya ne de okullarda okutulan her şeyi inceden inceye öğrenmiş olmaya muhtaçtır. Hatta kitaplara fazla zaman ayırması ortalama insanın eğitimini bozacak bir şeydir." diyerek öğrendiğimiz bir takım bilgilerin bile fıtratımızı bozduğuna inanmaktadır. "Düşünüyorum o halde varım" ünlü sözünü yorumlamaya çalışırken aslında şüphe ediyorum ama özüme ve kendime şüphe etmem mümkün değil. Düşünüyorum ya da şüphe ediyorum derken bunu bildiğinin farkına vararak varlığını kabul eder. Bu da her zaman kabul edilebilir bir durum olduğunu reddeder. Hele duyularımızın bizi yanıltıp bir daha onlara inanmama konusundaki haklılığını dile getirirken. Her neyse kitap genel olarak bir takım kavramları felsefik bakış açısıyla açıklar. Gelgelerim Descartes'in hayatına 1 yaşında annesini kaybeden ünlü filozof 4.kardeşinin de yalnızca 3 gün yaşamasının ardından kaybetmesiyle babası tarafından bir sütanneye verilir. Sütannesi tarafından değişik sorular soran ve her şeyi merak eden Descartes'in tavrı dikkat çekici olmuştur. Babası tarafından küçük filozof olarak adlandırılır. Annesinden ona kalan hastalık ile 20 yaşından 54 yaşına kadar bunun acısını çeker. Descartes bir çok kültür ve adete tanıklık etmiştir. Ama hiç bir alışkanlığın akla uygun olmadığını ileri sürerek hepsini reddetmiştir. Kitabı tavsiye eder sevgi ile okumanızı dilerim. Kitapla kalın... (Kitap Hanım)

Düşünüyorum öyleyse varım cümlesini en net anlattığı ve bu noktaya gelen düşünce etrafında gidiyor kitap. Çeviri ise oldukça sıkıntılı, Arapçaya mı yoksa Türkçeye mi çevrilmiş belli olmayan, Türkçe dil bilgisi kuralları ile Arapça kelime seçimi mekaniği ile ilerliyor. Mekanik kelimesi de burada Descartes'e selamımız olsun. (Ali Ünal)

Ben yoruldum Descartes gelme üstüme. Aslında ona değil de çevirmene mi söylemek lazım bu cümleyi bilemedim. Çeviri dolayısıyla fazlaca zorlandığımı söylemezsem olmaz. Diyaloglarla "Düşünüyorum, öyleyse varım"lara kavustuğumuz, kuşkudan kesin olana ulaşabildiğimiz neden modern felsefenin kurucusu olduğunu anladığımız kitap. (Tuğba)

Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme PDF indirme linki var mı?

René Descartes - Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı René Descartes Kimdir?

René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir.

Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu.

Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı.

Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır.

Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.

René Descartes Kitapları - Eserleri

  • Yöntem Üzerine Konuşma
  • Meditasyonlar
  • Ruhun Tutkuları
  • Felsefenin İlkeleri
  • Aklın Yönetimi İçin Kurallar
  • Ahlak Üzerine Mektuplar
  • Metafizik Üzerine Düşünceler
  • Duygular ya da Ruh Halleri
  • Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
  • Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme
  • Söylem
  • Kurallar - Meditasyonlar
  • Hakikatin Araştırılması
  • Usul Hakkında Nutuk Metot Üzerine Konuşma
  • Söylem Kurallar Meditasyonlar
  • Selections From The Principles Of Philosophy
  • Felsefe İlkelerinden Seçimler

René Descartes Alıntıları - Sözleri

  • Duyular zaman zaman aldatır ve bizi bir kez bile aldatmış olanlara asla tamamen güvenmemek akıllıca olur. (Meditasyonlar)
  • ... her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde siz kimsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • Örneğin bir üçgen düşündüğümde, üç açısının iki dik açıya eşit olabileceğini gayet iyi anlıyordum da, bunda beni şu dünyada bir üçgenin olabileceğine inandırabilecek bir yan göremiyordum. Ama dönüp de üstün varlıkla ilgili Fikrime baktığımda, tıpkı bir üçgen Fikrinin üçgenin açılarının iki dik açıya eşitliğini içermesi ya da bir küre fikrinin kürenin bütün parçalarının merkezden eşit mesafede olmasını içermesi gibi, varoluşun bu fikirde içkin olduğunu anında kavrıyordum, hem de çok daha açık bir şekilde. Demek ki Tanrı'nın, yani bu mükemmel varlığın varolduğu, en azından herhangi bir Geometrik ispat kadar kesindir. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Çünkü iyi bir zihne sahip olmak yetmez , önemli olan onu iyi kullanmaktır (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Aldatabilme her ne kadar bir kurnazlık ya da güç işareti gibi görünse de, aldatmayı istemek hiç kuşku yok ki aslında zayıflığı, kötücül olmayı gösterir. Belki de tek gerçek, dünyada kesin hiçbir şeyin olmadığıdır." (Meditasyonlar)
  • in order to seek truth, it is necessary once in the course of our life, to doubt, as far as possible, of all things. (Selections From The Principles Of Philosophy)
  • hiç kuşkusuz Tanrının bana bahşetmiş olduğundan daha büyük bir bilgi edinme kabiliyeti bahşetmesi gerektiğini kanıtlayacak hiçbir haklı gerekçem olamaz. (Meditasyonlar)
  • Kuşkusuz, kendinizi öğretime hiç vermediğiniz, filozofların kitaplarını da hiç karıştırmadığınız halde, bu kadar az bir emekle bilgin olmanız harika bir olay olacaktır. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • İnsanın kendinden çok başkalarına iyilik etmesi daha yüksek ve daha şerefli birşey olduğuna göre, buna en fazla eğilim gösterenler ve sahip oldukları nimetlerden en az söz edenler en yüksek ruhlardır. (Ahlak Üzerine Mektuplar)
  • "Elimden geldiğince mutlu yaşamayı bundan böyle elden bırakmayayım diye kendime, sizinle paylaşmak istediğim üç ya da dört kuraldan oluşan, geçici bir ahlak anlayışı geliştirdim. " (Söylem)
  • Belki de altın ve elmas niyetine aldıklarım sadece biraz bakır ve camdır. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Yaşamda hangi yolu takip edeceğim?" (Meditasyonlar)
  • Hayatınızın devamlı bir uyku olmadığından, duyular vasıtasıyla öğrendiğiniz her şeyin, uyuduğunuz sıradaki gibi yanlış olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • "Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar." (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Uyanık mıyım, yoksa uykuda mıyım ? (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • ''Her insan, bilgi yaşı denilen bir yaşa geldiğinde, o ana kadar düş gücüne yerleşmiş olan eksik düşünceleri enine boyuna zihninden söküp atmalı ve yeni baştan yenilerini oluşturmaya başlamalıdır.'' (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Bizi bir defa aldatanlardan da sakınmakta yerden göğe kadar haklıyız. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Böylece bir devlette var olabilecek en büyük nimet, orada gerçek filozofların bulunmasıdır. (Felsefenin İlkeleri)
  • ../insan hayatının özel şeylerde pek çok kez yanılgıya düşmeye yazgılı olduğunu ve nihayet tabiatımızın eksik ile yanlışlarını bilmemiz gerektiğini itiraf etmek zorundayız.. (Metafizik Üzerine Düşünceler)
  • Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. (Felsefenin İlkeleri)

Yorum Yaz